Alarmni sistemi za bezbedan dom i miran san

Svaki odlazak van kuće većini stvara strepnju od provalnika i to ne bez razloga. Naime, istraživanja su pokazala da se stanovi načešće obijaju za vreme godišnjih odmora. A kao što znamo, obijanje doma ne donosi samo materijalnu štetu, već i stah i stres. Iz tog razloga, bilo da često napuštate dom, ili ne, ugradnja sigurnosnih sistema može biti dobro rešenje ukoliko želite da obezbedite svoj prostor.

Kako vam mogu pomoći alarmni sistemi

Alarmni sistem je neophodni sistemi zaštite ukoliko želite da smanjite šansu da dođe do provale stambenog i poslovnog prostora. Međutim, nijedan sigurnosni sistem nije savršen i iskusni provalnici mogu prevazići gotovo svaki sistem zaštite. Na sreću, ovakvih provalnika je malo i najveći broj provalnika će odustati od obijanja ukoliko primete da imate ugrađen neki alarmni sistem. 

Naime, provalniku je svaki sekund bitan, jer niko od njih ne želi da bude uhvaćen na delu. Zato ukoliko imate sigurnosne sisteme, to će provalniku otežati posao. Iz tog razloga veliki broj njih odustaje od provale i traži „lakši plen“, odnosno neobezbeđen prostor. alarmni sistem

Senzori 

Senzori pokreta su sigurnosni sistemi koji reaguju ukoliko detektori prime informaciju da se nešto nalazi u blizini. Ovi alarmni sistemi vas ne mogu fizički zaštiti od provalnika (kao što su npr. sigurnosne brave), ali mogu uplašiti potencijalnog provalnika. Naime, senzori pokreta mogu posedovati detektore infracrvenog zračenja koje emituje ljudsko telo. Kod nas se najčešće kupuju i instaliraju senzori koji se nalaze na sijalicama. 

Instalacijom ovog sistema, sijalice će se paliti onda kada detektor registruje pokrete, tj. infracrveno zračenje. Na ovaj način potencijalni provalnik može biti osvetljen. A kao što znate, niko od njih ne želi da bude viđen. Zato ako živite u naseljenom mestu, gde su prolaznici česti, ili komšije imaju pogled na vaše dvorište, instalirajte senzore. Na taj način ćete odbiti provalnike.

Sigurnosne brave

Jedan od osnovnih vidova zaštite je ugradnja kvalitetnih sigurnosnih brava. Naime, postoji više različitih tipova sigurnosnih brava, ali ono što ih sve razlikuje od cilindričnih jeste složeniji sistemi zaključavanja. Na taj način ove brave se teže obijaju u odnosu na klasične. A kako je svaki minut provalniku bitan, on će najverovatnije odustati ukoliko proceni da može biti uhvaćen. 

Osim samih sigurnosnih brava, važan deo fizičke zaštite predstavljaju i vrata. Ukoliko želite da otežate obijanje vašeg doma, neka ulazna vrata budu napravljena od čelika, ili neka barem sadrže čelične elemente. Vrata napravljena od čelika je gotovo nemoguće obiti pajserom jer su dovoljno masivna i nisu podližna fizičkom oštećenju. 

Ugradnjom kvalitetnih čeličnih vrata i pouzdanih brava povećaćete bezbednost vašeg prostora na najviši nivo.

Video nadzor

Video nadzor igra veoma važnu ulogu u bezbednosti vašeg prostora. Pre svega, on može odbiti provalnika, jer oni manje iskusni neće želeti da rizikuju i budu snimljeni. Sa druge strane, ukoliko do provale dođe, moći ćete da imate snimak i na taj način policija može identifikovati provalika. 

Ovi savremeni alarmni sistemi mogu biti povezani sa policijskom stanicom, a i vi možete pomoću mobilnog telefona pratiti šta se dešava u okolini. Najčešće današnji video nadzori imaju mogućnost da pristup video materijalu ima veći broj korisnika, u zavisnosti od toga koga ćete vi registrovati i omogućiti im pristup. Iz tog razloga je video nadzor u kombinaciji sa sigurnosnim bravama i vratima jedan od najpouzdanijih partnera u borbi protiv provalnika.


Sve što treba da znate o frekventnim regulatorima

Da li znate šta su frekventni regulatori?

Naime, reč je o elektronskim uređajima koji omogućavaju upravljanje brzinom trofaznih motora. Ovi statički frekventni prervarači pretvaraju mrežni napon j frekvenciju u promenljive veličine kada napon i frekvencija imaju fiksirane vrednosti.

Šta se to promenilo od pojave prvog frekventnog regulatora? Principi su ostali isti, ali prvi frekventni pretvarači u sebi su sadržali tiristore, a danas su se pojavili mikroprocesorski upravljani pretvarača. Pošto je sve veća upotreba automatike u industriji, postoji stalna potreba za automatskim upravljanjem. Kako se neprekidno povećava brzina proizvodnje usavršavaju se i metode koji poboljšavaju stepen korisnosti pogona.

frekventni regulatori

Danas su elektromotori veoma značajan idustrijski proizvod. Projektovani su tako da rade konstantnom brzinom i tokom prethodnih godina radilo se stalno na optimizaciji kontrole njihove brzine rada.

Sve se promenklo kada su se pojavili frekventni regulatori, jer do tada nije bilo moguće upravljati brzinom trofaznog AC motora. Danas je većina statičkih frekventnih pretvarača koji se koriste za upravljanje i regulacijom trofaznih motora u industriji napravljeni su prema dva osnovna principa. Prvi princip jesu frekventni pretvarača bez međukola i to su zapravo direktni pretvarači, a drugi su frekventni pretvarači sa konstantnim ili promenljivim međukolom.

Invertori sa međukolom vs. Direktni invertori

Frekventni regulatori imaju međukolo koje je ili naponsko ili strujno i nazivaju se naponski ili strujni invertori. U odnosu na direktne invertore frekventni pretvarači imaju sledeće prednosti:

  • Bolje upravljaju strujom;

  • Redukuju više harmonike;

  • Imaju neograničenu izlatnu frekvenciju sa određenim ograničenjima koja postoje prilikom korišćenja elektronskih komponenti.

Ako služe za visoke izlazne frekcencije frekventni regulatori uglavnom imaju izvedeno međukolo. Za razliku od invertora sa međukolom, direktni invertori su nešto povoljniji. Njiha mana je u tome što slabije redukuju više harmonike. Većina frekventnih pretvarača uglavnom koristi naponsko međukolo.

Koje su prednosti pune kontrole brzine?

U svim pogonima koji su automatizovani koristi se danas standardni trofazni motor koji ima frekventni pretvarač. Najčešći zahtev jeste puna kontrola brzine zbog same vrste pogona. Niz prednosti se dobija upotrebom frakventnih pretvarača.

Najvažnije je da se štedi energija. Ako je brzina obrtaja motora u skladu sa zahtevima u bilo kom momentu opterećenja onda se energija štedi. Ovo najviše važi kod pogona ventilatora i pumpi, jer je kvadratu brzine srazmerna utrošena energija. To znači da pogon koji koristi polovinu brzine za rad uzima tek 12,5% nominalne snage.

Druga prednost jeste u optimizaciji procesa. Kada se brzina podesi u samom procesu proizvodnje onda se stvaraju brojne prednosti. Smanjuju se troškovi održavanja, habanje i utrošak materijala, a povećava se proizvodnja. Dolazi takođe i do tzv. mekanog rada mašine. Naime, kada je puna kontrola brzine onda je broj startovanja i zaustavljanja same mašine drastično smanjen. Udari i naprezanja mašine mogu se izbeći kada se koriste soft-stop i soft-start rampe.

Troškovi održavanja su manji, jer frekventni pretvarači uopšte ne zahtevaju održavanje. U situacijama kada se koriste za upravljanje motorima, povećava se radni vek pogona. Recimo, sistemi za navodnjavanje imaju vodene čekiće koji su direktno zavisni od motora pumpu i ovi čekići nestaju pa se na taj način izbegavaju kvarovi koji se mogu pojaviti na ventilima.

Kako rešiti probleme na putu?

Ako već neko vreme vozite auto svesni ste da svašta može da vam se desi na putu. Ako ipak ne znate, ovde ćemo napisati šta može da vas zadesi i kako to najbolje da rešite. 


Pukla guma

Verovatno će vam se bar jednom u životu desiti da vam pukne guma dok putujete negde ili čak i samom vožnjom kroz grad. Treba da znate da je vrlo važno da imate rezervnu gumu u vašem automobilu. Ako vam se ovo već desilo može da se dogodi da ste zaboravili da stavite novu rezervnu gumu u automobil zato to uradite odmah. Ako postoji neko u vašoj porodici ko je iskusniji u vožnji bilo bi dobro da vam pokaže kako da zamenite gumu ako vam se ovakva nezgoda dogodi u toku vožnje. Rešavanje ovog problema će vam trajati oko pola sata, potrebno je da ugasite motor, uključite svetla upozorenja i počnete sa radom. Potrebno je da u autu pored rezervne gume imate i dizalicu. Najbolje bi bilo da pogledate snimak o tome kako da zamenite gumu na putu. 


Ostali ste bez goriva?

Ako ste dugo vozili i niste primetili da vam je gorivo pri kraju može da se desi da vam auto stane negde na putu. Bez brige, danas mnoge pumpe imaju rešenje i za tako nešto. Idite pešaka do najbliže pumpe i kupite gorivo u boci. Vratite se vašem automobilu i sipajte gorivo u njega. Uglavnom pumpe traže da im se boca vrati nazad tako da je najbolje da na putu do kuće svratite do pumpe i ostavite njihovu bocu. 


Kada zovemo šlep službu?

Ako je vaš automobil stao i niste sigurni šta se desilo, ne pokazuje nikakve znake šta bi moglo da bude, a ni vi niste stručnja najbolje je da ne dirate ništa. Ako pokušate da popravite možda to neće proći najbolje i možda ćete dodatno pokvariti automobil. Najbolje je da pozovete vašu lokalnu šlep službu koja će vam pomoći. Kada pozovete šlep službu biće potrebno da budete kod automobila neko vreme, u zavisnosti gde se nalazite. Kada je šlep služba došla možete ih zamoliti da vaš auto odvezu kod vašeg automehaničara koji će pregledati auto i popraviti ga. U ovakvim slučajevima šlep službe su najbolja opcija, a bilo bi dobro i da jednom godišnje plaćate šlep službu kako biste bili sigurni da će moći da vam pomognu. 


Pokvareno svetlo

Ako vam se desi da u putu primetite da vam jedno prednje svetlo ili još gore oba ne rade bilo bi dobro da što pre zaustavite auto. Ako je dan i ako možete da stignete do vašeg automehaničara brzo onda to i uradite. Ako je već pala noć i vi ne možete dobro da vidite, a ni vas ne vide na putu bilo bi dobro da zaustavite automobil i pozovete nekoga da dođe po vas. U ovom slučaju, ako ne smete auto da ostavite tu gde ste stali možete da pozovete šlep službu koja će vaš auto i vas odvesti do kuće. Ujutru možete pozvati vašeg mehaničara.

Bezbednost na putu je jako važna. Ako ne poštujete propise možete da ugrozite ne samo vaš život već i život drugih ljudi u vozilima. Uradi sam lampe za decu

 

undefined

U poslednjih par godina na internetu možete primetiti sve veću popularnost kreativnih video snimaka i uputstava kako nešto napraviti ili uraditi sam na kreativan  zanimljiv način. Takozvani “uradi sam” projekti vam mogu olakšati posao, uštedeti novac i čak vas spasiti od dosade i monotonije. 

Pored toga što su vrlo korisni i praktični za svakodnevni život, veoma su zanimljivi i podstiču kreativnost. Zbog toga je to jedan od najboljih načina da uključite vaše najmlađe i tako napravite zajedničku aktivnost gde će se svi zabaviti i dobiti nešto korisno.


Jedan od zanimljivih načina da počnete “uradi sam” projekat je da krenete od njihove sobe i unesete neku novinu i zabavu u prostoriju gde oni provode najviše vremena. Rasveta u dečijoj sobi pored toga što mora da bude funkcionalna, može da bude zanimljiva i neobična. Zato je možda najbolje početi od dečije lampe ili lustera kako bi uposlili vaše male kreativce.


Dečija rasveta - izbor lampe

Za početak će vam biti potrebna dečija rasveta. Izbor je veliki, ali na vama je da odlučite da li ćete uzeti novu lampu ili ćete ukrasiti i osvežiti staru. Najbolje je uzeti lampu koja je jednostavnijeg oblika kako bi bilo što više mesta i opcija za kreativnost. Lampa sa jednostavnim belim abažurom može biti najbolje rešenje za dečiju rasvetu jer će površina biti kao prazno platno gde možete pustiti mašti na volju. Ovde će biti predstavljeni samo neki primeri koji će vas možda inspirisati i podstaknuti da napravite nešto slično.


Tempere i bojice

Tehnika bojenja sa temperama će vama i vašim mališanima sigurno biti najzanimljiviji način za ukrašavanje. Opcije su neograničene. Možete da koristite tempere da naslikate neki od njihovih omiljenih crtanih likova do apstraktih šara njihovih omiljenih boja. Ili jednostavno pustite njih da izraze svoju kreativnost i naslikaju temperama šta god da žele. Način za ukrašavanje koji će se možda njima najviše dopasti je otisak šake. Neka umoče svoju šaku u svoju omiljenu boju i na taj način ostave tragove na abažuru. Sigurno će im biti zanimljivo da naprave “kreativni nered”. Sve što vam je potrebno za ovo su abažur, akrilne boje koje možete kupiti u prodavnici slikarskog materijala, četkice i kreativnost i volja vaših mališana. 


Dekupaž

Sigurno ste primetili da često pored “uradi sam” stoji i dekupaž tehnika. Ova tehnika ukrašavanja je veoma popularna ali zahteva malo više veštine tako da možda oni najmlađi se i neće baš preterano zabaviti. Ali vi sigurno hoćete. Dekupaž tehnika predstavlja ukrašavanje nameštaja, ukrasnih kutija ili u ovom slučaju rasvete lepljenjem određenog materijala na podlogu. To može biti salveta, novine ili poseban dekupaž papir. Postoje i prodavnice gde možete naručiti da se određena slika prenese na dekupaž papir i tako dobiti unikatan deo nameštaja ili ukrasa. Materijal možete lako naći i veoma je pristupačan. Možete koristiti i običan lepak za drvo. Izbor motiva je na vama u zavisnosti da li ukrašavate lampu za devojčice ili dečake. Devojčice će se sigurno više radovati tome jer je estetika dekupaž tehnike veoma romantična i bajkovita. Naravno to ne znači da dečaci neće voleti svoju dekupaž lampu, samo jednostavno izaberite motiv koji će se njima više dopasti.


Led sijalice u boji

Pored neobičnog dizajna rasvete možete kupiti LED sijalice u boji koje će sve to učiniti još zanimljivijim. Vaši mališani će sigurno obožavati sobu u različitim bojama jer LED sijalica u boji dolazi sa daljinskim upravljačem koji omogućava menjanje boja i jačinu svetlosti. Pored toga što će LED sijalice uštedeti električnu energiju i biti bezbednije za vašu decu, učiniće da dečija soba bude još kreativnija i unikatnija.


Nekoliko saveta za uredjenje malog stana

Da li vam se više sviđaju manji ili veći stanovi? U kakvom trenutno stanu živite?

Manji stan ima nekoliko prednosti. Niži su troškovi, manje vam vremena treba da ga uredite i pospremite, a svakako vam manje novca treba da biste ga opremili.

Udobnost, ušuškanost i prijatna atmosfera i te kako su mogući u malom prostoru samo ako znate kako sa stilom da ga uredite. Najčešće se mali stanovi racionalno opremaju kako bi se sšto više prostora iskoristilo.

 bracni krevet

Dok jedni posebno brinu o dizajnu i stilu, ima i onih kojima je multifunkcionalnost na prvom mestu.

Pažljivo odabrani detalji, stil i dizajn mogu stvoriti potpuno drugačiji vizuelni utisak. Poigrajte se bojama, komadima nameštaja i iskoristite prostor na praktičan način. Bez obzira što nije velika kvadratura stana, trebalo bi da imate na umu da mogućnosti za dekoraciju nisu ograničene.

Ako vam se čini da je dizajniranje malog stana teško izvodljivo, mi smo vam pripremili dva najvažnija saveta koji će da vam pomognu da osmislite najbolje kreativno rešenje za svoj dom.

Iskombinujte funkcionalne i dekorativne elemente i uživajte u privatnoj atmosferi svoga doma.

Razgraničite sam prostor

Kada je uređenje doma u pitanju, posebno ako je reč o malim stanovima, koncept otvorenog prostora može da se učini najboljim rešenjem. Stan će vam delovati veće i kompaktnije, ali obratite pažnju, ovaj koncept može samo da bude varka.

Ako stan uredite kao otvoren prostor, onda vam ovakvo uređenje doma može delovati opterećujuće, jer kada nije jasno definisan prostor, on može i da deluje neuredno.

Zato na vreme definišite različite prostorije, odredite im funkciju i opremite ih prema nameni prostorije. Da biste zaokružili predsoblje, najbolje bi bilo da ubacife komodu za cipele ili garderober odmah pored ulaznih vrata.

Prostor između kuhinje i trpezarije odličan je za postavljanje šanka, jer odlično može da razdvoji dve prostorije, a uz to može da posluži i kao dobro mesto za skladištenje, ako na donji deo šanka dodate fioke ili police. Sofa za sedenje upečatljive boje trebalo bi da odudara od ostatka nameštaja kako bi odjednom skrenula pažnju vaših gostiju i ostavila poseban pečat. Ako imate mesta za bračni krevet, probajte da ga odvojite nekom komodom, kako bi fizički odvojili deo sobe za spavanje

Kako da se osećate prijatno i ispunjeno u malom stanu?

Ako uredite dom prema sopstvenim željama, onda ćete uživati u svakom trenutku provedenim sa porodicom. A da biste se prijatnije osećali u svom stančiću, pobrinite se za dekorativne elemente.

Prostor možete odvojiti i pomoću dekorativnih detalja, a ako imate neka posebna interesovanja (slike, skupljanje starih gramofonskih ploča...) možete dodati u stan kako biste pokazali svoju individualnost, a uz to i da biste se osećali prijatno i ispunjeno.

Takođe, ako tek treba da se odlučite koje grejanje želite u stanu, u malom prostoru idealno rešenje su panelni radijatori. Oni zapravo predstavljaju spoj visokog kvaliteta i estetike. Zauzimaju malo prostora, a osmišljeni su tako da se uklapaju u svaki prostor. Na tržištu se mogu pronaći panelni radijatori u nekoliko boja, al ii različitih dimenzija. Odlični su za mali stan, jer štede prostor, ali i novac.

Multifunkcionalan nameštaj - ulaganje koje se isplati

U malom prostoru važan je svaki kvadratni metar, zar ne? Iskoristite svaki delić neke prostorije, a najbolji način za to je da uložite u kupovinu multifunkcionalnog nameštaja. Ovaj nameštaj ima višestruku namenu,  najbolje je da ga ubacite u spavaću sobu, krevet koji se sklapa i rasklapa idealan je za spavaću sobu,  otoman koji može da se korisri i za skladištenje stvari odličan je u stanovima manjih kvadratura. Takođe, u svom domu možete imati i trpezarijski sto koji se rasklapa, pa kada vam dođu gosti nećete morati da se opterećujete oko toga da li će imati dovoljno mesta za sve.

Naravno, za uređenje doma, odnosno malog stana obavezno obratite pažnju na dimenzije, jer svaki komad nameštaja mora da se uklopi u vaš prostor kako biste ceo stan savršeno uredili.


Zašto su borovnice perspektivno voće?

U svetu su borovnice veoma traženo voće, ali brojni proizvođači tvrde da je perspetiva baš u proizvodnji ovog voća.

Ali za uzgoj borovnice moraju da se obezbede adekvatni uslovi među kojima je najvažnija priprema zemljišta. Zemljište bi trebalo da bude kiselo, pri čemu njegova pH vrednost treba da se kreće od 3,5 do maksimalno 4, jer jedino tako će borovnica usvajati minerale iz zemlje.

Koren ove voćke je veoma osetljiv na odsustvo kiseonika i na veliku vlagu. Treset za borovnice trebalo bi da bude bazičan kako bi biljka mogla lepo i dobro da se razvije.

Da li znate da u Austriji postoji plantaža na kojoj se gaji borovnica u saksijama?

Naime, na ovoj plantaži se uzgaja američka borovnica, a proizvodnjom ovog voća odavno su još Amerikanci počeli da se bave. Treset za borovnicu na ovoj plantaži mora da ima pH vrednost 3,5, a da bi se odgovarajuća kiselost zemljišta održala dodaje se mleveni bor.

Zašto je dobro gajiti borovnicu u saksijama?

Kada se sadnice borovnice zasade u saksije višak vode se rastvori, tačnije iscuri u zemlju. Zato je dobro da se borovnica zaliva često, ali kraće. U saksijama borovnicu treba zalivati pet, šest, pa i deset puta dnevno. Za uzgoj borovmice u zemlji potrebno je mnogo više treseta. U saksijama visine 30 cm borovnica se tretira herbicidom, pri čemu biljka ostaje zdrava.

treset za borovnicu 

Kada se zasad podiže, posebno treba obratiti pažnju na sorte. U redu bi razmak trebalo da bude između 60 i 80cm, a preporuka je da razmak između redova bude između 2,5 i 3 metra.

Ukoliko nabavite dvogodišnje sadnice onda bi po stablu prve godine realno bilo očekivati rod od 200g po stablu, sledeće godine 700g, a pete godine rod može da bude i 3,5 do 4kg. 

Na jednom hektaru treba posaditi između 4500 i 6000 sadnica. Rod zavisi od količine hraniva koji se koristi, ali i od načina gajenja. Preporuka stručnjaka jeste da se fungicidima borovnica prska 3 do 4 puta godišnje, al ii da treset za borovnice bude kvalitetan.

Uzgoj borovnice se višestruko isplati!

Prilikom izbora sadnica obratite pažnju na njihov koren, tačnije na to koliko je koren razvijen. Razmišljajte o normalnoj sadnji, jer nema potrebe da se opterećujete oko prinosa, jer na 5000 sadnica sa prosečnim prinosom od 3kg prinos iznosi 15 tona. Borovnice se beru tri sedmice, jer toliko traje i njeno oprašivanje.

U odnosu na druge voćne vrste ovog tipa borovnica može duže da stoji. U običnim hladnjačama može da se čuva do 2 nedelje, dok u hladnjačama koje imaju kontrolisane uslove borovnice mogu da se čuvaju od 3 do 4 meseca.

U svetu se sve više koristi borovnica, pa je zato ovo voće na ceni, a i gajenje borovnice ima perspektivu. Veoma su zdrave, jer sadrže antioksodante. Na jednom hektaru borovnica može da se gaji u plastenicima i na otvorenom. U takvim slučajevima može se postići kontinuitet prilikom isporuke u toku od mesec i po dana, a u zavisnosti od sorti produžetak prinosa je moguć. I eto prilike za dobru zaradu, zar ne?


Podne prostirke – tepisi ili itisoni?

pranje itisona


Da li je došlo vreme za opremanje kuće, stana ili kancearije?

A da li ste odabrali poslovnu podlogu?

No,još uvek ne znate da li da odaberete tepih ili itison? Da li su tepisi isto što itisoni? Kako ih razlikovati? Ako se rešite za tekstilne podove, evo šta treba da znate.

Podne površine najviše trpe nepovoljnih uticaja u svaom objektu. Zbog toga podne prostirke treba da budu sačinjene od kvalitetnih,dugotrajnih i zdravih materijala. Brojne su funkcionalnosti podnih podloga. One pružaju zvučnu i toplotnu izolaciju, prostor ukrašavaju različitim bojama, a za svaku prostoru trebalo bi birati prostirku koja je isključivo namenjena potrebama korisnika.

Mnogi kupcisu u dilemi prilikom odabira podnih prostirki da li treba ceo prostor prekriti ili samo jedan deo? Šta vi birate?

Ako želite da prekrijete ceo pod u prostoriji, onda je najbolje da izaberete itison. On se proizvodi u rolnama koje imaju 3, 4, pa i više metara, a prekriva podnu površinu od zida do zida. Ova podna prostirka je najbolje rešenje u poslovnim prostorima, jer su itisoni dugotrajni i veoma izdržljivi.

Otpornost itisona

Različiti modeli su različito otporni na prohodnost, zapaljivost, pa se prilikom kupovine obavezno raspitajte o karakteristikama izabranog itisona.

Najpre se preporučuju u prostorijama koje je potrebno zvučno i toplotno izolovati, a zahvaljujući niskom floru i sirovinskom sastavi itisoni se lako održavaju. Najpraktičnije je dubinsko pranje itisona, jer ih ne morate često nositi u tepih servis, a ova usluga omogućava itisonima duži vek trajanja i vrača im stari sjaj.

Itisoni se najčešće biraju za veće prostorije, a nezaobilazni su u kancelarijama, hotelima, sajmovskim prostorijama i u mnogim javnim objektima. Ipak, svoju namenu nalaze i u domaćinstvima, pa je danas sve više zainteresovanih kupaca upravo za ove podne prostirke.

U enterijeru se itisonima mogu prekriti neki nedostaci koji se nalaze na podovima, bilo da se radi o mehaničkim ili estetskim oštećenjima. Takođe, itisoni su ograničeni fabričkim dimenzijama, pa se u postorijama koje imaju parket ili brodski pod svakako preporučuju tepisi. Tepisi su dostupni u različitim dimenzijama i u različitim oblicima, pa se mogu uklopiti u svaki enterijer, jer se na tržištu mogu pronaći moderni dezeni, efekti i različiti materijali ovih podnih prostirki.

Prednosti itisona

Tepih ili itison? Za razliku od tepiha, itisoni su uglavnom sačinjeni od jednobraznih materijala. Moderna tehnologija je doprinela da se danas itisoni mogu pronaći u različitim bojama, što ranije nije bio slučaj. Glavna prednost je u tome što je dubinsko pranje itisona veoma praktično i ne mora da se obavlja dva puta godišnje kao što se preporučuje za tepihe.

Dubinsko pranje itisona bi trebalo obavljati makar jednom godišnje, a s obzirom da se itisoni koriste u prostorijama u kojima deca i kućni ljubimci ne provode vreme, onda se manje prljaju, pa je i njihovo održavanje lakše. Veoma su otporni na prohodnost i na zapaljivost, a kao glavna prednost navodi se njihova termo i zvučna izolacija.

Takođe, ako želite da potpuno prekrijete pod neke prostorije, onda znate šta vam je činiti. Itisoni su pravo rešenje, zato nema razloga da se dvoumite. Vreme je da izaberete svoj novi itison!


Stanovi za izdavanje u Novom Sadu za studente sve više na ceni

Novi Sad je danas sve popularniji i traženiji za izdavanje stanova. Sve je veći broj studenata koji se odluče baš za ovaj velelepni centar, koji pored svojih prirodnih lepota i neverovatnih građevina, ima odlične mogućnosti i za studiranje. Ipak, zbog tog rastućeg broja studenata, kada su u pitanju stanovi za izdavanje Novi Sad ima manju ponudu.

Veliki broj studenata odluči se za iznajmljivanje garsonjera, drugi za kuće sa cimerima, a mnogi i za stanovanje u domu. Pored Beograda koji tradicionalno važi za grad sa najboljom univerzitetskom organizacijom, i Novi Sad je doživeo veliki porast broja studenata i napredak u obrazovanju.


Stanovi za izdavanje Novi Sad - cene rastu, ali ipak niže nego u Beogradu

Novi Sad je grad koji je danas vrlo preferiran od strane studenata, koji aktivno traže stanove za izdavanje. Pored dobro poznatog Beograda koji je obično izbor broj jedan, danas se veliki broj studenata odluči za Novi Sad, kako zbog prirodnih lepota, manjih gužvi, tako i zbog kvalitetnih mogućnosti za obrazovanje. 

Kada pogledate sajtove za nekretnine i kategoriju stanovi za izdavanje Novi Sad karakteristično je da su cene kirija niže nego u Beogradu, ali u porastu u poređenju sa prethodnom decenijom, a i nekoliko godina. Mnogo studenata se odluči i za domove, koji su i u Novom Sadu izrazito povoljni ukoliko je student na budžetu. Ukoliko nije, mesečne cene smeštaja su približno slične garsonjerama. Mnogo studenata odluči se i za stanovanje u kućama, ali je tu važno pronaći cimere, uklopiti se i time sniziti cenu rentiranja, jer su kuće inače skuplje u odnosu na stanove. One daju mir i tišinu, jer su smeštene izvan strogog centra grada, gužve i buke. Kod studenata i njihovih roditelja obično su presudne lokacije stanova u Novom Sadu, odnosno udaljenost od fakulteta, ali i cena rentiranja. 


Šta da očekuju studenti koji se ipak odluče za Beograd?

Iako je već navedeno da je Novi Sad doživeo ekspanziju kada se radi o sektoru obrazovanja i broju studenata, Beograd i dalje ima primarnu poziciju. Samim tim, poznato je da su velike gužve u svakom delu grada, kao i da je ponuda stanova za izdavanje mala. Takođe, iz tih razloga, mnogi stanodavci izdaju prostore koji nemaju adekvatne uslove za život – nekada su bili lokali, u suterenu su i slično, pa se preporučuje studentima posebna pažnja. 

Ukoliko je Beograd želja studenta, važno je da na vreme krene u potragu za odgovarajućim stambenim prostorom, mnogo pre meseca septembra jer je tada najveća tražnja. To prati i najviše cene rentiranja stanova u poređenju sa drugim gradovima, čak i za ne tako idealne životne uslove. Savetuje se maksimalna opreznost prilikom izbora kao i postavljanje prioriteta u pogledu izvodljivog budžeta, lokacije u pogledu udaljenosti od fakulteta i mesta koja će se svakodnevno posećivati. I Beograd ima veliki broj raspoloživih mesta u studentskim domovima, ali je takođe važno da student bude na budžetu, jer je tada cifra šestostruko manja u poređenju sa ekonomskom cenom mesta u domu. 

Tražnja za stanovima primarno je najveća u našoj prestonici. Ipak, danas ne zaostaje dosta ni Novi Sad, za koji važi da je doživeo veliki rast popularnosti, kao i broja studenata koji uopšte ne razmatraju druge gradove kao opciju za studiranje. Studentima su najpogodnije garsonjere, manji stanovi ili domovi u okolini fakulteta, ali se obično prednost daje raspoloživom budžetu, čak i po cenu nešto udaljenije lokacije. 


Life koučing, koučing i NLP - ima li razlike?

 

 

Naizgled, koučing, life koučing i NLP su veoma slični. Ljudi često ne mogu da ih razlikuju. Postoje dva razloga zašto se ovo dešava. Prvo, veliki broj NLP tehnika može se koristiti kao podrška u obuci za koučing. Drugi razlog je taj što mnoge škole NLP-a proširuju svoju delatnost tako što dodaju obuku za koučing trenere, pritom ne pracveći jasnu razliku od NLP-a i tehnika i veština koje se uče na NLP obukama. Hajde da za početak obrazložimo šta svaka od ovih grana podrazumeva:


Šta podrazumeva NLP

NLP je mnogo šira metodologija i može se primeniti u mnogim različitim oblastima, i na više različitih načina. To je metodologija koja se bavi identifikovanjem, opisivanjem i primenom uspešnih strategija od jedne osobe do druge ili iz jedne oblasti života u druge. NLP proučava kako ljudi reaguju na lična iskustva i kako kroz jezik i ponašanje daju značenje i značaj iskustvu. Stoga su njegove aplikacije zanimljive u bilo kojem području ličnog razvoja (uključujući i koučing).


Šta podrazumeva koučing

S druge strane, koučing je strukturirani metod komunikacije koji omogućava klijentu da identifikuje najvažnije ciljeve i lične vrednosti i definiše odgovarajuće strategije. Podržava klijenta da preduzme korake koje će mu pomoći da postigne rezultat, odnosno cilj koji je sebi zadao.


NLP trening vs. koučing

Na NLP trening-u savladavaju se tehnike identifikacije uspešnih strategija. Neke od ovih strategija (tehnika) koje se savladavaju na NLP trening-u, mogu se takođe koristiti i u koučingu. Međutim, koučing trening ne mora biti povezan sa NLP treningom i NLP trening ne mora biti povezan sa koučingom.


NLP je metodologija koja proučava strategije (tehnike, metode), dok je koučing metoda (strategija) koja se koristi da bi se klijent podržao da postigne željeni ishod.Life kouč

Kada istražujete koji trening bi trebalo da pohađate da biste postali life kouč, važno je razmotriti rezultate koje vaši klijenti traže i kako im vi kao kouč možete pomoći u postizanju tih ciljeva.


NLP Coaching obuka nudi mnogo više od standardnog treninga za life coaching i pomoći će vam da postignete veći uspeh i trajne rezultate za svoje klijente.


U današnjem svetu u kojem su stres, anksioznost i prenadraženost uobičajeni, sve je više ljudi kojima je potrebno vođstvo i usavršavanje da bi bili najbolja verzija sebe i kako bi postigli izvrsnost.


Life koučing pomaže trenerima da prepoznaju prepreke koje sprečavaju klijente da postignu željeni rezultat.


Pored prepoznavanja ovih prepreka, NLP coaching vam omogućava da dublje uđete i identifikujete suštinski uzrok tih prepreka koje, kada se uklone, rezultiraju dubljom transformacijom. Konačno, NLP Coaching nudi mnogo veću priliku za uspeh i nove puteve ka ispunjenom životu.


Tamo gde Life Coaching posustaje, NLP Coaching uspeva

Blokade do uspeha su vrlo česte i teško ih je prepoznati. One su duboko ukorenjene u nesvesnom umu i imaju snažno emocionalno sidro koje ih drži na tom mestu.


U ovom slučaju, life koučevi imaju svoje granice. Na primer, nakon što utvrdite da klijentu nedostaje samopouzdanje da pregovara o povećanju plate ili nema dovoljno samopoštovanja i vere u sebe za pokretanje sopstvenog posla - šta je ono što sledi?


Sve najbolje namere i standardne veštine koučinga u životu neće vam pomoći da izgradite samopoštovanje ili samopouzdanje ove osobe. Pitanja poput ovih zahtevaju oslobađanje negativnih emocija koje zadržavaju blokade na mestu, često u obliku ljutnje, tuge, straha, povrede i krivice.


Upravo u ovom slučaju NLP Coaching će vam doneti sve razlike i omogućiti vam da utičete na trajne promene, pritom pružajući vrlo visok stepen uspeha u pomaganju klijentima da ostvare željene ciljeve.


Pomoću NLP Coachinga naučićete proces prepoznavanja blokada do uspeha, a takođe i kako da uputite svoje klijente u da se ne prepuštaju negativnim emocijama koje ih obuzdavaju. Uz širok spektar dostupnih sredstava, vi ćete biti u mogućnosti da svojim klijentima uklonite te barijere i stvorite jasan, privlačan put koji će omogućiti vašim klijentima da lako i bez napora ispune svoje ciljeve i želje.Uz NLP Coaching, vaši klijenti će doživeti ogromne promene i razvoj svojih mentalnih i fizičkih stanja. Umesto da nudi ideje i koncepte, NLP Coaching pruža vašim klijentima jasnoću i pristup njihovim unutrašnjim resursima i logičnim sledećim koracima koje treba da preduzmu kako bi ispunili njihove ambicije.Priručnik za trenere NLP-a

Kada završite NLP Coaching obuku, dobićete 4 veoma tražena sertifikata:


NLP sertifikat kroz koji ćete shvatiti kako se mogu postići dostignuća u ponašanju snažnim komunikacijskim i liderstvom.


Hipnoza - Pristupanje nesvesnom umu kako bi se uklonila ograničenja i pokrenule osnažujuće sugestije koji će pomoći vašim klijentima da postignu uspeh.


Vremenska terapija - korišćenje aktivne mašte za brzo uklanjanje ograničavajućih uverenja i glavnih negativnih emocija koje sprečavaju klijente od optimalnog fizičkog i emocionalnog zdravlja i vrhunskih performansi i pomažu im da stvore ubedljivu budućnost.


NLP Coaching - Pomaganje klijentima da se pomere sa mesta na kojem se nalaze i da dođu do tačke gde žele da budu, pomažući im da otklone prepreke koje ih koče ka uspehu i da stvore jasan put ka postizanju svojih ciljeva.


Ukoliko uspete da prođete kroz kompletan proces ove četiri certifikacije i obuka, bićete u mogućnosti da možete da garantujete uspeh za svoje klijente.


Pristup transformaciji

Naravno, cilj je da kroz treninge ili programe prođete sa kompletnim poverenjem i da steknete stručnu sposobnost da tehnike koje naučite izvodite apsolutno precizno. Pored teorije, kroz treninge se prolazi i kroz praktičnu obuku i mora se proći kroz sistem procenjivanja pre nego što se bilo kome  od polaznika dozvoli da vežba van okruženja za obuku.


Tokom obuke, polaznici uglavnom rade jedni sa drugima - i kreira se okruženje zvano stvarni ljudi sa stvarnim scenarijima. Na ovaj način polaznici imaju priliku da primene svoje novonaučene tehnike jedni na druge i da dobiju prednost da se ove tehnike izvedu na njima, odnosno, da i sami rade na sevi. Mnogi od polaznika ovih kurseva izjavili su kako su uspeli su da dožive vrhunac ličnog proboja kroz te vežbe. 


Na ovaj način, oni ne samo da ostvaruju sve prednosti koje pruža NLP treniranje, već imaju i priliku da održe kompletnu ličnu sesiju u sigurnom okruženju za trening i da izgrade samopouzdanje i postignu pravi uspeh sa svojim kolegama pre nego što krenu sa samostalnim radom, odnosno radom sa klijentima. Po završetku NLP treniranja, polaznici mogu započeti posao kao life koučevi potpuno opremljeni profesionalnim iskustvom i samopouzdanjem.


Gde ćete zaraditi više? 

Istraživanje koje je pratilo sertifikovane polaznike svih navedenih kurseva pokazalo je da su početne zarade za NLP trenera otprilike pet puta veće od onih za standardnog life kouča.


Razlika u zaradama sastoji se u tome da NLP couchevi imaju mnogo viši nivo obuke, što rade sa platežno sposobnijom ciljnom grupom i generalno se smatraju ozbiljnijim u odnosu na life koučeve jer moraju konstantno da se dodatno obučavaju i obnavljaju sertifikate. Novi modeli poznatih brendova televizora su tu!

Iz godine u godinu tehnologija sve više napreduje. Tržište televizora se stalno menja, a potrošači se sve više odlučuju za modele tv uređaja koji će im omogućiti pravi bioskopski doživljaj u kući, pri čemu se stalno unapređuje kvalitet zvuka i slike.

Zato ne čudi što se u prodaji mogu pronaći još veći televizori koji imaju bolje performanse i koji imaju opcije za kontrolu glasa.

Ako ste baš planirali da kupite novi tv, evo šta sve treba da znate.

tv servis 

Ekrani će biti sve veći!

Da li vam se nekada činilo da su dijagonale ekrana od 42 inča bile gigantske?

E pa sada se može reći da su ove dijagonale postale standard. A u skoro svakoj radnji danas se mogu pronaći ureďaji koji imaju dijagonale ekrana od 55 i 65 inča. Prema svetskim trendovima čini se da će prodaja ovakvih televizora tek porasti i to za čak 30%. Pa ako se dvoumite oko ovakvih televizora, onda je sigurno da nećete pogrešiti ako izaberete veću dijagonalu ekrana.

Primat preuzima HDR!

Da, da, HDR je danas postao obavezan. A šta to znači?

E pa to znači da će slika sadržati širi spektar boja, a osvetljenje će omogućiti reprodukciju i najkritičnijih detalja svake senke. A upeavo će 4K televizori moći da reprodukuju ovaj sadržaj. Čini se danas da su 4K televizori postali pravi must have, kako bi se u žargonu reklo. Međutim, dok proizvođači odlučuju i najboljim modelima 4K televizora, vodeći proizvođači najavljuju još bolju rezoluciju. 8K je na vratima, tako da će uskoro i u radnjama da se nađu.

Kontrolišite svoj televizor glasom!

Mnogi brendovi su već uspostavili neki način glasovne interakcije, a to je moguće ako se u daljinski postavi mikrofon. Do sada se primena odnosila samo na promenu kanala, pretragu sadržaja ili za pojačavanje i smanjivanje zvuka.


Međutim, mnogi proizvođači vodećih brendova ponudili su tzv. digitalne asistente. Tako se, na primer, u samoj TV platformi nalazi Google asistent ili Amazon Alexa.

Nove tehnologije za sve!

Izgleda da više neće nove tehnologije biti rezervisane samo za najbogatije. Naime, proizvođači su tržištu ponudili LED tehnologiju koja će se maltene činiti kao da je OLED. Naime, LED tehnologija će za pozadinsko osvetljenje generisati spostvrnu svetlost, pri čemu tako postaje kao OLED, a tome najpre prednjače komapnije Sony i Samsung.

A šta je sa domaćim brendovima?

Naime, veoma kvalitetni domaći brendovi potali su renomirani i tako su svoje mesto na tržištu pozicionirali. Treba dodatno napomenuti da su se dobro pozicinirale na našrm tržištu j konpanije Tesla, Fox i Alpha. U ponudi imaju televizore koji imaju 4K modele i čija dijagonala je uzmeđu 45 i 55 inča.

Ni novi modeli nisu imuni na kvarove!

U svakom slučaju, koliko god da tehnologija napreduje i serviseri svoja znanja unapređuju, pa moderan tv servis zna koje su to sve boljke novih uređaja. Ako nemate svog servisera, možete tražiti preko Google-a npr. “tv servis beograd“ ili “tv servis novi sad“ i izabrati onaj koji vam je najzgodniji. Takođe, tv servis je idealan za dijagnostifikovanje nekog problema, jer prodesionalci će vam na licu mesta reći da li neki uređaj vredi popravljati ili ne. Zato ne očajavajte ako dođe do nekog problema, tv servis je spas i za vas i za vaš televizor.


Šta treba znati o studiranju u inostranstvu

Verovatno ste to već čuli: studiranje u inostranstvu je iskustvo koje menja život. Za mnoge studente, to je jedno nezaboravno iskustvo u njihovim karijerama i životima. Ovakvim studiranjem dobijate brojne benefite koji vam mogu koristiti nakon studiranja, kako na poslovnom, tako i na priatnom planu.  
 
Mogućnost putovanja po svetu

Ovo je najočiglednija korist od studiranja u inostranstvu. Živeći u stranoj zemlji dok ste na fakultetu, imate olakšan pristup putovanjima i istraživanju kao nikada pre toga. Mnogi programi uključuju izlete i terenska putovanja. Ako vaš ne uključuje, verovatno ćete biti okruženi drugim studentima koji studiraju u inostranstvu i žele da vide svet, tako da imate prijatelje za putovanje od prvog dana. Takođe, ti isti ljudi dolaze iz različitih zemalja, pa ćete biti u prilici da zajedno sa njima upoznate njihovu domovinu. Iskoristite vikende i praznike za putovanja. 

Proširite svoj pogled na svet

Život u stranoj zemlji otvara vaš um novim perspektivama i životnim stilovima. Videćete da će vaš način gledanja na svet verovatno biti izazvan više puta. Neke od vaših vrednosti će se verovatno promeniti, dok će one koje su zaista bitne biti očvrsnute, a vi ćete iz toga izvući samo najbolje za vas kroz komunikaciju sa raznim ljudima različitih shvatanja. Takođe ćete otkriti da interakcija sa različitim kulturama ima trajni uticaj na vaš način života. Verovatno ćete otkriti nekoliko stvari koje se u ovim drugim zemljama rade bolje nego u vašoj i pokušajte da primenite to i u svom životu. Konačno, ove nove perspektive i različite kulture stvaraju jaku osnovu iz koje možete izgraditi svoj život i ostvariti svoj potencijal.

Možete naučiti i/ili usavršiti strani jezik

Govoreći o impresioniranju novih poslodavaca, učenje stranog jezika može značajno poboljšati vaše izglede za posao. Potražnja za radnicima koji znaju više jezika se više nego udvostručila u proteklih pet godina i verovatno će se nastaviti povećavati. Procenjuje se da će vam učenje stranog jezika doneti u proseku 2% "jezičkog bonusa" za vašu platu tokom čitavog života, međutim, sa znanjem nekih jezika koji su traženiji, može se zaraditi i više.

Veliki plus za buduće poslodavce

Neki bi mogli pomisliti da putovanje i odlazak u inostranstvo otežava vašu karijeru, a zapravo je upravo suprotno. Koji je bolji način da se dobije to međunarodno iskustvo nego kroz studije u inostranstvu? Zapravo, studija koju je sproveo IEN u inostranstvu pokazala je da 90% studenata koji su studirali u inostranstvu pronašli su zaposlenje u roku od 6 meseci od završetka studija, što je dosta više u odnosu na studente koji studiranju u svojoj zemlji. 

U vrhu liste najbolje rangiranih zemalja po pitanju studiranja u inostranstvu je svakako Italija.

Studiranje u Italiji

Italija je popularna međunarodna lokacija za studiranje ne samo zbog svog visokog multikulturalnog ambijenta, već u zemlji ima i nekoliko vrhunskih javnih i privatnih univerziteta. Univerzitet u Bolonji je prestižna institucija koja pretstavlja poreklo sadašnjeg zapadnog sistema visokog obrazovanja kao najstariji univerzitet u Evropi. Osim toga, Bolonja je na listi najboljih evropskih gradova za studiranje. U Italiji postoje mnogi drugi kvalitetni javni univerziteti, kao što su: Politecnico Di Milano, Evropska škola za ekonomiju, Sapienza Universiti of Rome,Universiti of Macerata, Ca 'Foscari Universiti of Venice, Universita Cattolica del Sacro Cuore. Prosečna školarina za sve vrste studija: 850 do 1.000 EUR / godišnje,prosečni troškovi života: 700 do 1.000 EUR / mesec za stanovanje, hranu, prevoz i zabavu. Najskuplji gradovi su Rim, Milano i Bolonja a jeftiniji su Pisa, Padova ili Torino.

Privatne poliklinike - da ili ne?

Pri samoj pomisli na državnu zdravstvenu ustanovu šta vam padne na um?

Ljubazno osoblje, redovi, čekanje ili?

Nažalost, odmah se negativno misli kada se pomene državni zdravatveni sistem. Činjenica je da su redoci dugi, na preglede se čeka danima, a na inzervencije mesecima. No, ne treba odmah uzimati samo negativne strane u obzir, jer nije čitavo medicinsko osoblje neraspoloženo. Ima i ljubaznih lekara i medicinskih sestara zaposlenih u sržavnim ustanovama, samo je malo više onih koji i nisu baš uvek nasmejani i raspoloženi. Ima problema državni zdravstveni sistem. Manjak lekara, slabo plaćeni poslovi i uvek veliki broj pacijenata baš i nije stanje za pohvalu, zar ne?poliklinike

E pa onda ne čudi zašto se ljudi radije opreduljuju za privatne poliklinike. A kada je zdravlje u pitanju, ne treba štedeti. Najvažnija je prevencija, a uz to brza reakcija je često ključna pri lečenju. U takvim situacijama, pacijenti brzo postaju svesni da su privatne poliklinike odlične. Svaki pregled koji se obavi na vreme i određene promene u organizmu ako se na početku uoče, nemaju cenu, jer tako se mnogo bolesti mogu potpuno iskoreniti. 

Privatne klinike ne podrazumevaju čekanje u redovima. Hitne intervencije se odmah rešavaju, a na preglede kod specijaliste ne morate čekati mesecima. Danas je većina privatnih klinika opremljena najboljom opremom što podrazumeva brze i efikasne preglede.

Odlični rezultati uz savremenu medicinsku opremu

Najsavremenija oprema za pregled i lečenje odlikuje privatne poliklinike. Na prvom mestu je sigurnost i bezbednost pacijenata, a kako se moderna medicina razvija, tako ih prate privatne poliklinike. Privatne zdravstvene ustanove se opremaju u skladu sa evropskim standardima.

Upravo zbog bolje opremljenosti se iz državnih zdravstvenih ustanova pacijenti šalju na preglede u privatne domove zdravlja, osim što nema čekanja u redovima, pacijenti rezultate odmah dobijaju. Brzo dijagnostifikovanje problema, ljibazno medicinsko osoblje i proveren rezultat je zagarantovan. Nema komplikovanih procedura, nema redova, a ako imate nedoumice ili pitanja, uvek vam je ljubazno medicinsko osoblje na raspolaganju.

Zato svi zaposleni radije odlaze u privatne zdravstvene ustanove, jer su ograničeni vremenom, a u privatnim poliklinikama se svi problemi brzo i lako rešavaju.

Stručan i profesionalan odnos prema pacijentima

Kada ste poslednji put bili na nekom pregledu?

A da li ste imali priliku da idete na privatnu polikliniku?

Mnogi pacijenti tvrde da im posebnu snagu i hrabrost daje atmosfera koja vlada u privatnim zdravstvenim ustanovama. Manje je nervoze i stresa, a pacijenti mnogo lakše podnose i neke lošije vesti.

Upravo zbog drugačijeg odnosa prema pacijentima, modernijih klinika i mirnije osoblja, pacijenti manje strahuju od dijagnoza. Posebno se ističe poseban odnos prema pacijentima, a stručnost osoblja je na prvom mestu.

Stručnost i profesionalizam na prvom mestu!

U svakoj zdravstvenoj ustanovi na prvom mestu jeste profesionalizam, ali i stručnoat zaposlenih. Za privatne poliklinike je posebno karakterisrično stalno usavršavanje lekara, jer kako se razvija tehnologija i moderna disciplina, tako i osoblje mora da bude obučeno za korošćenje najsavremenijih metoda i tehnika pri lečenju. Novine u modernoj medicini se prate na konferencijama, seminarima i simpozijumima, a bez mnogo gužve i čekanja svakom pacijentu si pregledi omogućeni.


Najčešći uzroci sportskih povreda

Kao posledica sportske aktivnosti i fizičke aktivnsti uopšte javljaju se sportske povrede. Ako se šire posatra, reč je povredama koje nastaju tokom fizičke aktivnosti i mogu da podrazumevaju i potres mozga i prelom kosti, dok se u užem smisli misli na povrede sestema za kretanje, odnosno povreda tetiva, mišića, ligamenata, kostiju, zglobova. Upravo su najdominantinije povrede sistema za kretanje, a prema načinu na koji nastaju mogu se uočite hronične i akutne povrede.fizikalna terapija

Akutne sportske povrede i njihova prevencija

Kada dođe do tenutnog dejstva neke snažne sile, odnosno do kontakta ili pokreta koja mehanički oštećuje tkivo onda je reč o akutnoh povredi. Ligament, tetive i mišići našim zglobovima daju potporu i štite ih od povreda. Do određene granice se suprotstavljaju sili, a kada se ta granica prevaziđe onda nastaje istegnuce ili parcijalno ili potpuno kidanje struktura. Kada su tkiva elastična i snažna onda sui  otpornija na povređivanje.

Kako bi se sprečile akutne sportske povrede neophodno je da se snaga mišića poveća, a samim tim će se povećati i stabilnost zglobova i njihova otpornost na povrede. Pravino pripremljen trening i adekvatne vežbe istezanja omogućiće pun obim pokreta, pa će biti smanjen rizik od povreda tetiva i mišića. Da bi građa mišića bila kvalitetna neophodno je da se vodi briga o pravilnoj ishrani, a pozitivne efekte daje i suplementacija preparatima koji sadže hijaluronske kiseline i kolagen. Takođe, redovna fizikalna terapija dovešće do bržeg oporavka.

Hronične sportske povrede

Drugi naziv za hronične sportske povrede jeste povrede preopterećenja. Kada se ponavljju stereotipni pokreti, a dejstvo sile je učestalo onda dolazi do ponavjanja mikrotrauma na okalno tkivo. Dejstvo sile je kumulativno, a najviše se povređuju tetive, delovi kosti i pripoji tetiva za kost. U ovakvim situacijama najčešće dolazi do povrede ligamenata kolena, upla pripoja tetiva za kost, stres preloma i upale burze.

Kada nastaju horonične povrede tokom obavljanja sportskih aktivnosti?

Uzroci ovih povreda mogu biti unutražnji i spoljašnji. U unutrašnje uzroke ubrajaju se prethodne povrede, loša kondicija, anatomske anomalije, mišićni disbalans, period rasta i nutritivni faktori. Kao spoljašnji uzroci sportskih povreda navode se greške prilikom treninga, neadekvatna oprema, nepravilna struktura treninga i dr.

Pre obavljanja bilo koje fizičke aktivnosti neophodno je zagrevanje, a nakon završetka treninga obavezno se istegnite. Zahvaljujući zagrevanju na početku dolazi do jačanja cirkulacije kroz mišiće, a podiže se i lokalna temperature i jača se elastičnost tkiva. Prokrvljenost mišića, opuštanje mišića i jača elastičnost mekotkivnih struktura posledice su istezanja nako ntreninga, zato nikako ne preskačite istezanje. Povredama su najpodložnija nedovoljno elastična tkiva.

Prevencija hroničnih sportskih povreda

Najvažnije je dovoljno se odmoriti između dva treninga. Identifikujte faktor rizika od povreda. Najčešće se pojavljuju dva faktora rizika istovremeno. Zato posebnu pažnju posvetite rehabilitaciji već nnastalih povreda i dobroj pripremi novih treninga. 

Dozirajte treninge pravilno, postupno trenirajte, rešite se mišićnih disbalansa i uočite na vreme anatomske anomalije. Izbegavajte greške tokom treninga, a obezbedite adekvatnu opremu za treniranje. I ne zaboravite da je veoma važna fizikalna terapija, ali i zdrava ishrana i pravina suplementacija. Jedino ćete tako mogućnost od povreda svesti na minimum, a samim tim ćete uživati tokom obavljanja sportskih aktivnosti bez bojazni da će nešto krenuti po zlu.


Da li su štamparije profitabilne?

Imate odlične ideje, volei biste da ih pretvorite u delo, ali vas muči nekoliko pitanja.stamparije

Jedno od njih je i koliko je i da li je uopšte unosan biznis otvaranje štamparije. Jasno je da se danas u savremenom dobu najviše brine o zaradi, a kada su štamparije u pitanju, posla uvek ima, zar ne?

S obzirom  na to da je ponuda različite i da štamparija ima skoro na svakom mestu, onda se s pravom pitate koliko se od štamparije može zaraditi.

Pa sada, ako je usluga kvalitetna, naravno da može. Uvek može, samo je važno da se izvojite od konkurencije. Kada imate prepoznatljiv proizvod, veoma brzo ćete postati interesantni potrošačima, a samim tim će i vaš posao brzo da raste.

Savremeno doba donelo je mnoge promene u svetu štampe. Danas potrošač sam može da osmisli kreativno rešenje i da ga realizuje. Takođe, posebno je važno kvalitetno idejno rešenje ako je reč o brendu ili nekoj kompaniji, a kakav će kvalitet štampe biti zavisi upravo od štamparije. Kvalitetna i dobra štampa pružiće vam mogućnost za zaradu.

Sve više se danas velike kompanije odlučuju za promo reklamni materijel koji se štampa na tekstilu. Ova vrsta štampe je veoma tražena, a ponuda se kreira u odnosu na tražnju. Majice različitih veličina, neobičnog dizajna i sa jasno obeleženim logom firme posebno se poručuju. Na prvom mestu je zadovoljan klijent, a kada su potrošači zadovoljni, onda će se i posao sam širiti. Zato ponudu specijalizujte, jer pomoću štampe na tekstili kao što su reklamni duksei, kabanice i peškiri možete se brzo i lako probiti na tržištu. Evo i zašto.

Reklamni duksevi

Mnogi proizvođači opreme odlučuju se da svoje nove proizvode promovišu poklanjanjem reklamnih dukseva. Osim ovih kompanija, za reklamne dukseve se odlučuju svi oni koji znaju da je reč o korporativnom poklonu koji je otporan na habanje i koji može da posluži i nakon završetka određog takmičenja. Ako želite da nabavite ovaj relamni materijal, onda bi trebalo da znate da je i reklamni duks jedna vrsta hodajuće reklame koja će i te kako doprineti širenju svesti o vašem brendu kod potrošača.

Reklamne kabanice

Posebno je važno napomenuti da reklamni materijal mora biti namenjen svim generacijama, a posebno mora da se prilagodi ciljnoj grupi. Naime, neki promotivni proizvodi mogu da se koriste bez obzira na pol i starost. Tako, na primer, reklamne kabanice mogu i te kako da budu efektan promotivni materijal ukoliko sponzorišete neku biciklističku trku ili planinarenje ili pak neku drugu manifestaciju. Prilagodite boju, a ako se odlučite za ovaj reklamni proizvod obavezno izaberite dve boje kako biste ih prilagodili različitim polovima.

Reklamni peškiri

Da li u svom ormaru imate neki brendirani peškir?

Studije su pokazale da tekstini promo materijal ima veliki uticaj na potrošače. Preko 70%  svetske populacije ima kod kuće makar jedan promotivni peškir. Imaju dug vek trajanja, a osim što su izdržljiv, peškiri se posebno izdvajaju kao reklamni materijal. Ciljnoj grupi možete poslati jasnu poruku, pa se zato preporučuje da na peškirima uz logo firme stoji i atraktivno idejno rešenje koje će privući pažnju korisnika.Novi trend u dizajnu enterijera

euro paleteIzgleda da danas više pravila nema. Čini se da je postalo sve dozvoljeno kada je dizajn enterijera u pitanju. Malo ko je mogao pre nekoliko godina i da pomisli da će od euro paleta koja služe kako bi se prevozili šporeti i druga roba moći da se napravi elegantan nameštaj koji oplemenjuje prostor.  U Evropi ovaj trend je postao popularan u prethodnih nekoliko godina, a sve prisutniji su, ne samo u domovima nego i u kafićima komadi nameštaja napravljeni od paleta.

Ako se euro palete prerade, onda mogu da nastanu praktični i originalni stolovi, kreveti, fotelje, pa čak i ugaone garniture. Zbog svog industrijskog izgleda ovi funkcionali komadi nameštaja mogu da oplemene skoro svaki prostor. Bilo da je enterijer uređen u elegantnom, rustičnom ili modernom stilu, euo palete će se savršeno uklopiti. Naravno, neophodno je da imate malo kreativnosti ili da ideje potražite na webu i lako ćete odgovarajuće idejno rešenje uklopiti u svoj životni prostor.

Koliko je ulaganja potrebno?

Ako želite da se u slobodno vreme bavite proizvodnjom nameštaja od euro paleta za sopstvene potrebe, onda znajte da su ulaganja u ovaj hobi minimalna. Naime, dovoljno je da nabavite vibracionu brusilicu, eksere, čekić, šmirglu za brusilicu i boje za farbanje i spremni ste za rad.

I da, na stovarištima se pooljno mogu kupiti euro palete, tako da su troškovi mali. S obzirom na to da su euro palete napravljene od mekšeg drveta, njihova obrada nije teška. Uglavnom su veoma grube, pa je potrebno da ih ošmirglate, a veoma su čvrste, jer se koriste prilikom transporta velikih tereta. Zato ete uz malo truda i rada dobiti kvalitetan i trajan nameštaj.

Za koji nameštaj se koriste euro palete?

Mali kafe stolovi se najpre prave od euro paleta. Ako želite sto bez nogara, onda je dovoljno da spjite dve ili tri palete, malo ih obradite, prefarbate u omiljenu boju i eto stola. Na različite načine možete da uredite površinu stola, a površinu možete prekriti i staklom kako biste dobili elegantan dizajn. 

Možete dodati i točkiće i tako dobiti funkcionalan komad nameštaja, a ako hoćete da idustrijski dizajn paleta oplemenite, dodajte im elegantne nogare koji mogu da budu od nerđajućeg čelika. Brojne su mogućnosti dizajniranja, samo od vas zavisi koju ćete kombinaciju izabrati.

Euro  palete mogu poslužiti i za dizajniranje enterijera dnevnog boravka. A za uređenje bašte mogu se upotrebiti palete za proizvodnju čitave baštenske garniture. U ovom slučaju biće vam potrebno malo ulaganja kako biste kupili jastuke, podmetače, ali i vodootpornu farbu za drvo kako nemaštaj ne bi upijao vodu za vreme kišnih dana. Ukoliko pak više želite da sačuvate prirodan izgled paleta, odnosno drveta, zaštite ih nakon obrade. Dovoljno je da palete obojite providnim lakom za čamce i eto odlične zaštite.

Euro palete mogu poslužiti i u dekorativne svrhe, pa od njih mogu da se naprave police za knjige za dnevnu ili dečiju sobu. Takođe, one mogu da posluže i kao žardinjere, a odlične su i za terase, jer osim stočica, mogu da se naprave i ugaone garniture.