Kako da napišete dobar oglas za izdavanje stanova u Beogradu

Iako se deo stanovništva danas odlučuje za kupovinu nekretnine putem stambenog kreditiranja ili eventualno za keš, postoji mnogo onih koji ne mogu sebi da priušte kupovinu stana. Upravo je taj deo stanovništva razlog zašto izdavanje stanova Beograd čini velikim tržištem nekretnina u Srbiji, gde su posebno na ceni stanovi manji 60 kvadrata, a za koje su mlađi parovi i pojedinci iskazali najviše interesovanje. 

Kako je samo tržište izdavanje stanova veliko, kreirati novi oglas za izdavanje u beskonačnom moru drugih oglasa nekretnina, predstavlja pravu umetnost.


Prvo je potrebno osmisliti oglas

Izdavanje stanova Beograd predstavlja kao nezasito tržište i zato je neophodno prvo upoznavanje sa trenutnim stanjem na tržištu i sličnim oglasima koji su već objavljeni. Naslov oglasa bi trebao biti uočljiv, tako osmišljen da se ističe, a ne da nestane u moru drugih, njemu sličnih oglasa. 

Ukoliko je deo Beograda u kojem se nalazi nekretnina dobro povezan sa ostatkom grada ili se u neposrednoj blizini nalaze škole i vrtići ili parkovi sa mnogo zelenila, tu prednost svakako treba istaći, ako ne u naslovu, onda u samom tekstu oglasa.


Šta napisati u oglasu, a šta ne?

Jedan kvalitetno napisan oglas za izdavanje stana bi trebao da sadrži osnovne podatke o samoj nekretnini, kvadratura i broj soba, u kom delu grada se nalazi, da li je stan u sklopu zgrade sa više spratova, lamele sa zasebnim ulazom ili možda poseban stan u okviru kuće.

Pozitivne strane stana ne treba propustiti istaći u oglasu, pogotovo ako se u blizini stana nalaze znamenitosti ili interesantni turistički lokaliteti.

Tekst oglasa bi obavezno trebao da sadrži visinu mesečne kirije za najam stana, kao i da li je potreban depozit i koliko on iznosi.

Potrebno je biti obazriv prilikom sastavljanja oglasa. Budući zakupci ne žele da pročitaju šta se sve ne dobija uz mesečnu nadoknadu, poput “internet nije uračunat u cenu kirije” i slično i zato takve informacije ne bi trebale da stoje u tekstu oglasa. 


Druge interesantne informacije o stanu

Nekretnine koje imaju svoj parking su danas traženije na tržištu od drugih stanova, jer ljudi ne vole kada imaju probleme sa parking prostorom, pogotovo nakon povratka sa posla. Ukoliko stan koji se izdaje ima pripadajuće parking mesto ili se u neposrednoj blizini nalazi dostupan parking, takve informacije bi trebalo staviti u tekst oglasa.

Dostupnost nekretnine i na koji period se izdaje je bitna informacija za onog koji traži stan.  Ako je nekretnina odmah dostupna na tržištu, to bi trebalo i navesti. Ukoliko neko više voli da izda nekretninu na duži period, to bi obavezno trebalo naglasiti jer tako se može izbeći stalan problem menjanja podstanara.


Oglas za izdavanje stana nije roman

Oglas za izdavanje stana u Beogradu ne treba da bude roman. Treba da bude napisan kratko i jednostavno, jer to će privući pažnju budućeg zakupca. Realno napisan oglas, sa pažljivo biranim rečima, neće učiniti da zvuči sumnjivo i da bude preskočen prilikom pretrage.

Koliko god zvučalo neverovatno, često se događa da stanodavac zaboravi da ostavi svoje kontakt podatke u sklopu olgasa, pa i ako neko želi da iznajmi stan, ne može da kontaktira vlasnika nekretnine. Poželjno je imati više načina za kontaktiranje, broj telefona, e-mail adresa ili možda nalog na nekoj od društvenih mreža.


Kada je oglas konačno završen, bilo bi dobro prvo ga pročitati naglas i utvrditi da li je potrebno nešto menjati ili dodati. Kada je oglas konačan, ostalo je još samo da se objavi na željenom sajtu ili lokalnim novinama.


Bitne inovacije automatike

Naučno-tehnološka disciplina koja neiscrpno proučava i primenjuje inovacije u oblasti automatskih uređaja i sistema, jeste automatika. Veoma je široko definasana i njena dostignuća imaju veliku praktičnu primenu u pogledu projektovanja, razvijanja ideja i realizacija sistema automatike. Mnogo je različitih inovacija u ovoj grani nauke i tehnike.releji

Automatsko upravljanje je važna oblast automatike, koja se bavi projekcijama i realizacijom velikog broja ideja u ovoj oblasti. Veoma je značajna sa elektrotehničkog aspekta, jer najveći broj inovacija zahteva uspostavljanje električne energije i stvaranje strujnih kola. Funckije modernih dostignuća u vezi sa električnom energijom značajne su za pokretanje savremenih uređaja, mašina i vozila.

Frekventni regulatori za odlične funkcije upravljanja

Frekventni regulatori ili pretvarači predstavljaju inovaciju elektronike i automatike koja pruža odlične mogućnosti upravljanja trofaznim motorima u pogledu brzine. U tom trenutku se vrši transformacija napona i frekvencije od fiksnih u promenljive jedinice. Veoma su važan industrijski element, jer su bitan upravljač brzinom motora, pre kojeg nije bilo izvodljivo potpuno njima rukovoditi. Mogu da budu sa i bez međukola. Kada nemaju međukolo, vrše direktnu konverziju. 

Frekventni regulatori su inovativni i imaju veliki broj prednosti. Neke od njih su to da se pruža efikasnije upravljanje električnom energijom, što je veoma značajno u proizvodnim i procesima održavanja. Takođe, omogućavaju kompletnu kontrolu brzine trofaznih motora, što dodatno daje priliku za štednju energije. Vrši se i optimizacija proizvodnih procesa, odnosno povećanje obima proizvodnje, redukcija troškova održavanja, kao i minimalni rastur materijala i habanje mašina. Ujedno, poboljšava se i celokupno okruženje rada, kao što je na primer regulisanje brzine linijskih traka u proizvodnji. Frekventni regulatori su kvalitetni i čine da se radni vek i performanse motora i celokupnog pogona kontinuirano povećavaju. 

Električni releji za regulisanje funkcija strujnih kola

Komponente koje imaju veliku ulogu u automatici i automatskom upravljanju, jesu releji. Koriste se za stvaranje ili eliminisanje funkcija strujnog kola uz elektromagnet kao krucijalni deo strujnih kontakata. Releji se sastoje od elektromagneta, rama, kontakata, opruge i kotve. U ram se postavlja elektromagnet, koji se zatim priključuje na napajanje. Nakon toga, elektromagnet uz napon privlači kotvu, koja utiče na to da se pojavljuje ili nestaje električni kontakt. Zahvaljujući elastičnoj opruzi, nakon prekidanja protoka električne energije, kotva se vraća u prvobitni položaj. 

Releji su veoma raznovrsni sa stanovišta namene, odnosno funkcije i načina napajanja. Tako, najčešće postoje: opšti releji, automobilski, indukcioni, strujni, frekventni, telegrafski, telefonski i mnogi drugi. Sa stanovišta napajanja releja, mogu biti obični i polarizovani. Obični, odnosno neutralni releji funkcionišu i po principu jednosmerne i naizmenične struje. Kotva može biti privučena ka elektromagnetu bez obzira na smer struje. Sa druge strane, polarizovani releji funkcionišu po principu permanetnog magneta i reaguju samo na jednosmernu struju. 

Releji mogu biti uključeni ili isključeni, uz zatvorene ili otvorene kontakte. Kada su isključeni, nemaju protok struje kroz elektromagnet, a kada su uključeni, struja aktivno protiče. 

Veliki je broj inovacija u oblasti automatike, koji imaju višestruku primenu u raznovrsnim delatnostima i procesima rada. Frekventni regulatori i releji su samo jedni od njih, ali nisu manje značajni nego bilo koji drugi. Naprotiv, njihova vrednost je velika, jer omogućavaju regulisanje brzine motora, kao i proticanje struje. To su u velikom broju slučaja osnovni elementi uspostavljanja radnih procesa i kreiranja noviteta za tržište.

Šta predstavlja sublimaciona štampa?

Marketinške aktivnosti obuhvataju veliki broj različitih alata, taktika i načina privlačenja pažnje. Kreiraju se savremene digitalne varijante vesti i oglasa, a fizički dopadljivi i privlačni promotivni materijali čak i u eri interneta, ne gube na značaju. Naprotiv, sito, kao i sublimaciona štampa su neverovatno atraktivne i danas. 

sublimaciona stampa 

Procedura u kojoj se priprema za štampu prenosi na određene materijale, naziva se sublimacija. Radi se o svojevrsnoj proceduri štampe, koja čini da svaki primerak bude istovetan, kako međusobno, tako i sa originalnom pripremom. Ima široku primenu i veoma je rasprostranjena za kreiranje najraznovrsnijih proizvoda, koji se koriste kako u promotivne, tako i u svakodnevne svrhe. 

Kako se vrši sublimaciona štampa?

Sublimacija predstavlja vrlo ekonomičan i isplativ način štampanja. Mnoge firme koriste ovaj vid štampe za kreiranje neverovatnih promotivnih materijala. Sublimacionom štampom radi se po principu ostavljanja otisaka na tekstilu, odnosno poliesteru, plastici, staklu, gumi i mnogim drugim materijalima. Za pravilno štampanje postoji sublimacijski premaz koji ostavlja otisak na željenoj podlozi. 

Sublimaciona štampa vrši se uz specijalizovane štampače, kao i sublimacione papire. Pored toga, termo presa, ili popularno pegla, omogućava verodostojan i ravan prenos teksta, ilustracije i drugih oblika za štampu šolja, majica, i mnogih drugih proizvoda. Redosled pripreme za štampu je sledeći: postavlja se željeni predmet na termo presu, zatim se dodaje sublimacijski papir, pa sledi termo papir i sve je spremno za štampanje. Pegla se zagreva do 200 stepeni i boje se preslikavaju na željenu podlogu.

U koje svrhe se koristi sublimaciona štampa?

Svrha koju ima sublimaciona štampa vrlo je transparentna i popularna u promociji firmi. Omogućava brzo, jednostavno i jeftino štampanje promotivnih materijala. To su najčešće šolje, majice i drugi proizvodi od poliestra, torbe, predmeti od plastike i mnogo toga drugog. Promotivni materijali se poklanjaju kupcima, dobavljačima i mnogim drugim saradnicima, kao znak pažnje i negovanja saradnje i zdravih partnerskih odnosa. Pored toga, promotivni materijali se poklanjaju u prodajnim objektima na različite načine. Gotovo da ne postoji preduzeće koje danas ne štampa bar neki vid promotivnih artikala. Sublimaciona štampa predstavlja inovativnu tehniku, koja zahteva određeni stepen opremljenosti i obezbeđivanje svih uslova za potpuno kvalitetnu izradu, bez obzira na tip podloge i dimenzije.

Nekada se radi o gratis pakovanju za kupovinu određenih artikala, a nekada i obeležavanju značajnih događaja, datuma i slično. Na šoljama i majicama često se sublimaciona štampa vrši prenosom logotipa, kontakt podataka, ilustracija i popularnih „parola“ ili promotivnih poruka. To je savršen način da se stvori prepoznatljivost, imidž i upoznatost javnosti sa postojanjem i radom firmi, kompanija, organizacija i svih drugih poslovnih subjekata. Sublimaciona štampa najpovoljniji je način prenošenja boja na majice, šolje i srodne proizvode. Potpuno verodostojno se dobija izgled svakog primerka, i moguće je prenositi pripremu i na velike formate. 

Sublimaciona štampa predstavlja savremenu tehniku stvaranja različitih proizvoda, uz prenos boja na određenu vrstu podloge. Odvija se uz sublimacionu presu, štampač i papir, i odličan je način za istovetno kreiranje velikog broja primeraka, u svim veličinama i oblicima. Sublimaciona štampa savršen je način da se izradi veliki broj materijala koji se koriste u različite svrhe, među kojima se posebno ističe promocija preduzeća, aktivnosti i drugih segmenata biznisa.

Prednosti koje imaju sobni bicikli

Trening predstavlja put do zdravog, blistavog i svežeg izgleda, koji se ostvaruje aktivnim i redovnim vežbanjem. Za sve osobe koje obožavaju treniranje, a nemaju dovoljno vremena za odlazak u teretanu, sobni bicikli su najbolji izum, od svih sprava za vežbanje u kućnoj varijanti. Sobni bicikli ne zahtevaju nikakvu pripremu, teško održavanje niti komplikovanu proceduru sklapanja i rasklapanja. 

sobni bicikl 

Sobni bicikli cene nisu visoke i zato su veoma traženi na našem tržištu. Postoji veliki broj razloga koji to opravdavaju. Ne samo da su praktični za vežbanje, već su i cenovno povoljniji u poređenju sa trakama za trčanje, kao i velikim brojem drugih sprava koje se koriste u svrhu treniranja. U nastavku teksta predstavićemo osnovne prednosti koje imaju sobni bicikli. 

Sobni bicikli odgovaraju svim generacijama

Sprave koje mogu koristiti svi ukućani, jesu sobni bicikli. Kako se sastoje od držača za ruke, pedala i sedišta, svaki deo je potpuno podesiv po visini. Zbog toga, sobni bicikli mogu biti sprave za vežbanje kako mladih, tako i starijih osoba, kao i žena i muškaraca. Nema potrebe za kupovinom drugih sprava, već se u jednoj dobija višestruka korist vožnje bicikla za sve generacije. Mlađi vole brz tempo vožnje, dok su stariji obožavaoci laganog okretanja pedala. Zbog svega toga, sobni bicikli odgovaraju svakom pojedincu. Uz to, mehanizam laganog okretanja pedala predstavlja odličan način da ukućani budu u kondiciji, čak i tokom zime kada često izostaju šetnje i generalno pešačenje napolju.

Sobni bicikli oblikuju telo i tope kalorije

Dok se za potrebe razvoja mišića koriste tegovi i druge sprave, sobni bicikli takođe mogu da fenomenalno oblikuju čitavo telo. Podstiču rad mišića, zglobova i na taj način fizička aktivnost dostiže veoma visok nivo. Sobni bicikli se voze uz pedale, koje se okreću poput klasične vožnje bicikla. Na taj način se zatežu svi mišići nogu, aktivira rad leđa i stvara snaga u rukama. Oblikovanje nogu i celokupnog tela, omogućavaju sobni bicikli, uz samo 30 minuta vožnje, bar 5 dana u nedelji u kontinuitetu. Vožnja bicikla omogućava topljenje kalorija, što rezultira gubljenjem kilograma. U jednom treningu može se sagoreti i više od 300 kalorija. Zbog toga, sobni bicikli su odličan saveznik u procesu mršavljenja. 

Sobni bicikli imaju više intervala treninga

Tačno je da su sobni bicikli namenjeni svima – početnicima u vežbanju, amaterskim i profesionalnim sportistima. Zbog toga prate srčani ritam, i važno je da vožnja bude prilagođena mogućnostima pojedinca. Sobni bicikli se voze u određenim vremenskim intervalima – obično smenjivanje do 20 sekundi blagog i do 8 sekundi snažnog intenziteta vožnje. Sa druge strane, postoji i napredni interval, koji se realizuje kroz vožnju bicikla u određenim serijama. 

U takvom treningu se smenjuje čak 15 puta najsnažniji i najblaži intenzitet vožnje, uz odmor između 1 i 2 minuta. Zbog toga, sobni bicikli imaju prilagodljive režime za sve potrebne intervale treninga. Uz sve navedeno, predlaže se određena kombinacija za treniranje, od zagrevanja, preko maksimalnog opterećenja vožnje, zatim sledi pauza i odmor, i ponovo blok snažnog okretanja pedala. 

Vežbanje je danas veoma lako i efikasno, jer su dostupni različiti tipovi sprava, među kojima se posebno ističu sobni bicikli. Oni su prisutni u sve većem broju kućnih teretana, jer omogućavaju sjajnu fizičku aktivnost, održavanje kondicije i podsticanje zdravog fizičkog izgleda i vitalnosti organizma. 

Kišobran kolica - jednostavna i udobna vožnja bebe

Kolica za bebu su obavezan deo opreme koja se bira nekada i pre rođenja deteta. Olakšavaju prenošenje bebe, ulepšavaju im šetnje i pružaju veliku funkcionalnost roditeljima u svakom trenutku. Ne samo da su praktična za šetnje parkovima, već su često i vrlo korisna za kućnu varijantu.

Model kišobran kolica predstavljaju praktičan način da se obezbedi udobna i laka vožnja deteta. Veliki broj roditelja odluči se na ovaj tip kolica, čime olakšavaju i sebi rukovanje, a i deci prevoz. Mnogo je prednosti koje daju kišobran kolica i neke od osnovnih navodimo u nastavku teksta. 

kisobran kolica 

Kišobran kolica su lagana

Osnovna prednost koju daju kišobran kolica u poređenju sa velikim sistemima „2 ili 3 u 1“, jeste lakoća modela. Mali broj delova, uz postojanje osnovne konstrukcije, kvalitetnog ali svedenog i tankog platna, čine da kišobran kolica budu dvostruko ili trostruko lakša u poređenju sa većim i glomaznijim tipovima ove opreme za bebe. Samim tim, pružaju jednostano i lako upravljanje bez umora i tegoba roditelja, dok će beba uživati u svakom trenutku tokom vožnje. 

Težina kolica je bitan faktor odabira, jer dok su bebe male nije problem njima upravljati, ali kako rastu i postaju sve teže, to može biti veoma zahtevno za roditelje. Zato su kišobran kolica ako ne primarni izbor, onda definitivno model koji se kupuje čim beba počne da sedi ili više vremena provodi napolju.

Kišobran kolica su jednostavna za rukovanje i transport

Još jedna prednost koju imaju kišobran kolica jeste jednostavnost rukovanja, sklapanja, rasklapanja i prenošenja sa mesto na mesto. To ih čini veoma atraktivnim, jer i jedna osoba ih može jednostavno uneti u garažu, sklopiti i staviti u gepek automobila, ili izneti iz zgrade i rasklopiti na licu mesta za šetnju. 

To je u vezi i sa njihovom malom težinom, jer je rezultat svega toga mali broj delova koji imaju. Jednostavan mehanizam sklapanja čini ih minijaturnim, tako da neće zauzeti puno mesta ni na jednom mestu gde se odlože. Takođe, rukovanje je jednostavno jer su točkovi mali, praktični i veoma pokretni. Upravo zbog svega toga, kišobran kolica su idealna za nošenje na izlet, putovanje poput letovanja i mnoge druge prilike.  

Kišobran kolica su udobna 

Iako su obično minimalističkog dizajna, tanje i lakše konstrukcije, kišobran kolica su dosta udobna i kvalitetna. Neki modeli imaju podesiv naslon – od ležećeg ka sedećem položaju na više nivoa, dok su drugi namenjeni isključivo za sedenje bebe. Svakako, kišobran kolica pružaju komfor i udobnost, jer imaju kvalitetno platno i jastučiće koji daju dodatnu mekoću. Materijal se jednostavno održava i najveći broj modela ima tendu za zaštitu od sunca. Kišobran kolica su osmišljena da budu udobna, pruže komfor detetu, ali i olakšicu roditelja u vidu male težine, lakoće upravljanja i jednostavnog sklapanja u svakom trenutku. Kolica za bebu se biraju danima, a nekada i nedeljama. Razlog za to je veoma bogata ponuda na našem tržištu i roditeljima treba dosta vremena da definišu šta je to što im je tačno potrebno i po kojoj ceni. Kišobran kolica spajaju u jednom modelu sve navedene prednosti, koje se ogledaju u kombinaciji odličnog dizajna, praktičnosti i lakoće, sa fenomenalnim cenama.


Kako pomoći detetu ako nosi protezu za zube?

U zavisnosti od uzrasta deteta, lako se može dogoditi da ortodont najpre preporuči nošenje mobilne proteze za zube. U većini slučajeva se ne preporučuje odmah fiksna proteza, ali ipak sve zavisi od procene stručnjaka.

Obično je potrebno da se sačeka da detetu izbiju svi mlečni zubi, pa da bude upućeno na specijalistički pregled, te da uradi snimak cele vilice, na osnovu čega se procenjuje da li je potrebno da dete nosi neki ortodontski aparat i koji tačno.

Mobilne proteze za decu

Iako je ovo jednostavnija opcija za ispravljanje nepravilnog rasporeda zuba kod dece, te posredno i nepravilnog zagrižaja, mnogi mališani prema tome imaju otpor. Tim pre što je preporuka da se mobilne proteze za zube nose u toku noći. 

Dodatni problem nastaje ako je dete gadljivo, pa ima poteškoća sa nošenjem takve zubne proteze i u toku dana. Tada je važno da roditelji pronađu način da objasne detetu zbog čega je naročito važno da se pridržavaju preporuka ortodonta.

Fiksne proteze za decu

Ukoliko ortodont proceni da je za dete bolje da nosi fiksni ortodontski aparat, prerhodno će ga uputiti u detalje, kako bi mladi pacijent znao šta ga očekuje kada se postavlja fiksna proteza za zube. 

Ono što je naročito važno, jeste da tokom postupka postavljanja, dete neće osećati bolove, ali će mu sigurno taj postupak biti neprijatan. Upravo iz tog razloga je ključna uloga ortodonta i roditelja tada, jer bi trebalo da ga upute u detalje, kako se dete ne bi bespotrebno uplašilo, te tako otežalo celokupan proces. Takođe bi mu trebalo napomenuti da je potrebno da prođe određeni period, dok se ne navikne. Upravo u tom periodu može doći do pojave blažih bolova, prosto zato što fiksne proteze za zube malo po malo utiču na položaj zuba.

Pravilno održavanje proteze za zube

Pored toga što je važno da proteze za zube budu na vreme ugrađene, posebno kod mlađih pacijenata, bitno je i da se poštuju preporuke ortodonta o obaveznim kontrolama.

A osim toga je izuzetno važno i da svaki pacijent, bez obzira kog uzrasta da je, naročito vodi računa o tome na koji način održava higijenu zuba. Naime, često se događa da upravo neadekvatna higijena dovede vremenom do poteskoća i različitih neprijatnosti, a bez obzira na to da li su u pitanju fiksne ili mobilne proteze za zube. Istini za volju, mnogo je jednostavnije održavanje ukoliko je u pitanju mobilni ortodontski aparat, ali i to mališanima u određenom uzrastu predstavlja problem. Zato i jeste neophodno da im roditelji pomognu, makar i adekvatnim savetom, oko toga kako bi trebalo da održavaju higijenu, da ne bi imali nikakvih poteškoća dok nose protezu. 

Ukoliko su u pitanju fiksne proteze za zube, osim adekvatnog i redovnog održavanja higijene, naročito je važno poštovati pravila o redovnim kontrolama, koje se mahom zakazuju na svakih par sedmica. Tom prilikom se proverava stanje samog ortodontskog aparata i po potrebi vrše, uglavnom manje korekcije. 

Ne treba zaboraviti da je potrebno vreme, kako bi se video napredak prilikom korišćenja mobilne ili fiksne proteze za zube. Upravo zato što je napredak različit kod svakog pacijenta, ortodonti ne praktikuju da navode unapred koliko dugo je potrebno da pacijent nosi konkretni ortodontski aparat.

Kako boje ulepšavaju enterijer?

Dobro odabrane boje mogu i te kako da ulepšaju prostor, ali i ako se boj pogrešno ukombinuju, oodna enterijer može da deluje mračno i da odiše negativnom energijom. A to sigurno ne želite, zar ne?

ugaone garniture 

Ako želite da istaknete određeno raspoloženje ili da naglasite postojeći nameštaj, onda izaberite adekvatne boje. Određeni skup boja u jednoj prostoriji učiniće da se osećate vedrije i raspoloženije, a samo od vaših želja zavisi kakvu ćete atmosferu u domu postići.

Ako se neutralne boje spoje, poput bež, braon i bele sa drugim svetlijim bojama, onda ćete sigurno prostor osvežiti. Osećaj udobnosti daju tople boje poput narandžaste, žute i crvene, a osećaj smerenosti i opuštenosti daće hladne boje kao što su plava i zelena.

A evo kako da mešate boje. Privlačan kontrast stvaraju boje koje se nalaze na paleti boja suprotno jedna od druge ako se koriste zajedno. Tako, na primer, ako se sastave crvena i zelena ili narandžasta i plava postići će se odličan kontrast u enterijeru. Imajte na umu ovo kada budete birali nameštaj za dnevnu sobu, jer kupovinom ugaone garniture koja je hladnijih boja, birajte prostirke i prekrivače toplijih boja. Ako još uvek nemate inspiraciju za svoj prostor, onda istražite paletu boja, pa tek onda kombinujte i eksperimentišite sa bojama.

Kako dekorisati enterijer?

Ako želite da ulepšate svoj životni prostor, onda evo jedne zanimljive kombinacije. Narandžaste ugaone garniture savršeno će se uklopiti sa plavim foteljama i plavim jastucima. Birajte i fotelje koje mogu da se razvuku u ležaj, jer ćete u tom slučaju dobiti funkcionalan i praktičan komad nameštaja.

Jedno od najvažnijih stavki prilikom dekorisanja enterijera jeste i odabir prostora za odlaganje, odnosno mesta na kojem će se naći komode ili ormari. Vrlo je važno da plakari i drugi nameštaj za odlaganje odeće ne pojede prostor, pa bi bilo poželjno da čitav prostor organizujete tako da se svaki komad nameštaja savršeno uklopi.

Ormari i komode za odeću nikako ne bi trebalo da izgledaju masivno i mračno. Stručnjaci savetuju da se prostor vizuelno proširi, tako što ćete odabrati ormare koji na svojim vratima imaju ogledala. Takvi ormari, osim što su funkcionalni, oni su i estetski veoma upečatljivi, pa su kupci veoma zainteresovani za ovakav nameštaj.

Izaberite odgovarajuće materijale za vaš dom!

Pri odabiru nameštaja za svoj dom posebno treba obratiti pažnju i od kakvog materijala je nameštaj izrađen. Ukoliko je tekstura tkanine jedinstvena onda prostor dobija posebnu dubinu, a ta dobina se ne može samo bojom napraviti. Mnogo drugačije će izgledati prostor koji je prepun plišanih presvlaka nego enterijer koji je obogaćen nameštajem od meke kože.

Takođe, ne bi trebalo nikada potceniti snagu koju kauč ima. Ne zaboravite, kauč i sofa su komadi nameštaja na kojima se najviše vremena provodi i zato i zauzimaju najvažnije mesto u dnevnom boravku.

Ako se odlučite za plavi kauč, onda izaberite crne jastuke i ova kombinacija će se savršeno uklopiti u vaš enterijer. Ipak, ako ste ljubitelji ugaone garniture, onda izaberite ugaonu garnituru neutralnih boja, a preko nje dodajte prekrivač jarke ili jastuke toplih boja.

Kako pravilno postaviti pločice?

Kada se keramičke pločice postavljaju u domu neophodno je da se posao obavlja po važećim standardima. Izvođači radova moraju da se pridržavaju sledećih zahteva koje standardi propisuju: priprema podloge, izvođenje radova i poseban odabir materijala za ugradnju.

Kako pripremiti podlogu?

Da bi se pločice pravilno postavile, podloga mora da bude dobro pripremljena. To znači da ona mora da bude nosiva, čista, ravna i bez pukotina. Izvođači radova će neravnine zatvoriti ili podnim zaprivnim sredstvima ili zidnim zaprivnim sredstvima, a zatim se dalje podne površine tretiraju emulzijom za pločice. 

Posebno treba obratiti pažnju  na fugne ili lajsne ako su kod podova većih površina izraženi prelazi između prostorija koje su u istom nivou, onda  zatim sledi planiranje postavljanja pločica. Šta to znači?

Pre nego što položite pločice, prvo složite nijanse, tačnije razvrstajte fine nijanse i pogledajte kojih su dimenzija pločice. Trebalo bi da se naizmenično postavljaju pločice iz tri različite kutije. Prilikom odabira tona treba znati da zapravo ton označava veoma malu razliku u samom intenzitetu boja ili struktura. Da ne bi došlo od problema sa tonom pločica, za određenu površinu koristite iste tonove i nijanse. Stručnjaci savetuju da se ton obavezno proverava na dnevnoj svetlosti ili u potpuno osvetljenoj prostoriji.

Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i uvođenjem digitalne štampe došlo je i do unapređenja i razvoja u tehnologiji izrade pločica. Zato je danas moguće izabrati što prirodnije dezene koji imaju izgled prirodnih materijala kao što je mermer, kamen, drvo, beton i sl. U takvim situacijama pločoce ne morate da sklapate u već kontinuirane pare, već ih možete nasumično postavljati.

Kako identifikovati kalibre pločica i kako ih postaviti?

Kalibri predstavljaju odstupanje po širini i dužini od nominalne dimenzije pločica koje su definisane standardima. Odstupanja zavise od tipa i vrste pločica. Preporuka proverenih majstora jeste da se uvek koriste pločice istog kalibra, a da se samo u izuzetnim sluačjevima koriste pločice koje su susednih kalibara.

Prilikom postavljanja pločica prvi red postavite po pravom uglu i izravnajte ga prema lenjiru ili zidarskom koncu. Posebno obratite pažnju prilikom postavljanja pločica na zid, jer je neophodno da se obezbedi vertikalna uspravnost i dobro izračuna početna visina koju pločice imaju. Kada postavljate pločice uz zid uvek ih postavljajte nagore, jer ćete ih tako lakše uskladiti.

Koji lepak za pločice koristiti?

Kada ugrađujete pločice, najvažnije je da odaberete kvalitetan lepak za pločice. On mora da odgovara nameni i pločicama, a najbolje bi bilo da saslušate stručnjake i postupite prema preporukama. Da bi homogena masa nastala lepak za pločice se mesa, a zatim se na površinu nanosi gletericom. Kada se lepak za pločice pripremi, on ne sme da ima negomogenizovane suve delove, niti da sadrži gruba i krupna zrna. Prema veličini pločice se i vrši nazubljenje gleterice.

lepak za plocice 

Laganim utiskivanjem lepka na površinu postavljaju se pločice, a zatim se pločica postavlja i niveliše. Posebno obratite pažnju na širinu fugne koju je proizvođač preporučuo prilikom lepljenja pločica. Opšta preporuka širine fugne je sledeća, za podne pločice 3 mm, a za zidne 2 mm. Često se kao pomoćno sredstvo upotrebljava krstić za postavljanje pločica. Srećan rad!

Štapni usisivači – moderna inovacija

Izum koji se ostavio sve bez daha, i sigurno uneo dosta olakšavajućih načina za održavanje čistoće u domu, jesu štapni usisivači. Za razliku od velikog broja standardnih i tradicionalnih modela koji su vrlo gabaritni, teški za rukovanje, a često i za čišćenje, štapni usisivači su lagani modeli koji se jednostavno drže, a daju veliku korisnost uz prepoznatljivu snagu. 

stapni usisivac 

Štapni usisivaču su jedan od relativno novih izuma na tržištu i vrlo su traženi iz mnogo razloga. Daju velike mogućnosti za održavanje prostora, praktični su i njima se upravlja bez umora i iscrpljenosti. Za kratko vreme daju novi sjaj svakom prostoru.

Štapni usisivači su lagani

Karakteristika, ujedno i jasna prednost koju imaju štapni usisivači, jeste njegova mala težina i generalno ukupne dimenzije. Sastoje se iz donjeg šireg dela za usisavanje, i štapa koji se drži. Za razliku od standardnih modela usisivača koji se sastoje od uglavnom glomaznog kućišta sa motorom i kesom, ili posudom, savitljivog creva, dužeg i šireg štapa i dela za usisavanje, štapni usisivači su vrlo manji i lakši. Imaju posudu za odlaganje prašine i svih usisanih predmeta, što ih čini urednim i pedantnim. Iako manji i laganiji od klasičnih, štapni usisivači su nadaleko poznati kao snažni i vrlo precizni u usisavanju i čišćenju površina. Iz njihovih malih dimenzija proizilazi još jedna prednost, a to je jednostavno prenošenje sa mesta na mesto, nošenje na putovanja i slično.

Štapni usisivači su višenamenski

Obično, štapni usisivači kao savremena inovacija imaju više funkcija koje mogu besprekorno obaviti. Tako, pogodni su za usisavanje podova – prašine, mrvica, dlaka i svih drugih sitnica koje se nalaze na različitim podovima. Odlični su za usisavanje tepiha, drvenih podova različitog tipa, keramičkih i drugih pločica, betona i generalno površina koje su podložne skupljanju prašine i paučine, mrva i svih drugih beskorisnih sitnica i nečistoća. Stapni usisivaci se najčešće izrađuju uz mogućnost pretvaranja u ručne usisivače, pogodne za održavanje nameštaja, automobila, knjiga sa polica, teško prilaznih delova koji nose taloge prašine i paučine, i mnogo toga drugog.

Štapni usisivači su jednostavni za odlaganje i održavanje

Prednost koja se vrlo ceni kod usisivača, jeste način njihovog čišćenja, održavanja tokom vremena i odlaganja nakon upotrebe. Štapni usisivači se ovde izdvajaju na više načina, i imaju brojne prednosti. Sastoje se iz malo delova – plastičnog pravougaonog za usisavanje, štapa sa posudom i dugačkim kablom. To čini ovaj uređaj vrlo jednostavnim za odlaganje na bilo koje mesto, jer neće zauzeti dosta prostora. 

Takođe, uz posudu u kojoj se skupljaju nečistoće, nema potrebe za detaljnim čišćenjem usisivača. Naprotiv, štapni usisivači skupljaju prašinu, paučinu, mrve i druge sitnice sa podova u posudu koja se jednostavno skida, pere čistom vodom, briše suvom krpom i vraća na mesto za nove radne pobede. Nema aktivnosti kao što je čišćenje creva, prosipanje vode, pražnjenje i bacanje kesa i slično. Štapni usisivači su vrlo uredni i čine prostor čistim.

Štapni usisivači imaju mnogo prednosti za svakodnevu upotrebu, a obogaćeni su i izuzetno povoljnom cenom. Karakteriše ih jednostavno održavanje i čišćenje, uz odlaganje na bilo koje mesto. Lagani su, malih dimenzija i ne zauzimaju puno prostora. Mogu da dopru do bilo koje površine i usisaju nečistoće, jer obično imaju više namena – kao podni i ručni usisivači.

TA peć ili panelni radijatori, pitanje je sada!

Sa hladnijim jesenjim danima počinje da se razmišlja i o grejnoj sezoni, troškovima, ali i o tome kako obezbediti kvalitetno grejanje i koje grejno telo će u tome najviše pomoći. Da li je vreme  da se stara TA peć zameni panelnim radijatorima? Evo koje su prednosti panelnih radijatora i evo u čemu je razlika između njih i TA peći.

Ekonomičnost panelnih radijatora

Za svoj rad panelni ili kako se još nazivaju norveški radijatori koriste električnu energiju. Uz pomoć termostata se radijator greje, a korisnik može sam da precizno reguliše odgovarajuću temperature i tako će doprineti uštedi električne energije i smanjiti troškove. Ovde nije reč o manjoj potrošnji, već je racionalna potrošnja osnova ekonomičnosti i uštede rada panelnih radijatora. Ako se panelni radijatori pravilno koriste, onda se troši onoliko energije kada je i koliko je potrebno.

Panelni radijatori su savremeni proizvod!

Za potrebe savremenog društva napravljen je moderni proizvod – panalni radijator. TA peć je nastala još u 20. veku kada je u upotrebi bio tadašnji tarifni sistem. Danas je ovaj proizvod potpuno energetski neefikasan, jer troši čak i do 50% energije više. Takođe se s pravom može reći da je TA peć zastarela, jer sadrži staklenu vunu koja se skoro više od dve decenije ne koristi na prostoru Evropske unije.

panelni radijatori 

A kada se uporedi prosečna težina TA peći i panelnih radijatora, onda je jasno da su TA peći neuopredivo teže. Njihova težina iznosi i do 100 kg, dok panelni radijatori teže svega oko 5 kg. Njihova debljina je svega nekoliko centimetara, pa se panelni radijatori lako uklapaju u svaki prostor, dok je za TA peć nekada potreban i jedan kvadratni metar prostora. Ovo grejno telo sadrži i ventilator koji u prostoru podiže prašinu i tako značajno utiče na stvaranje alergija. To nije slučaj sa panelnim radijatorima, jer njima nije potrebno da se grejači hlade s obzirom na to da imaju posebnu zaštitu od pregrejavanja.

Bezbedni i jednostavni za korišćenje!

Imajući u vidu da panelni radijatori imaju termostat, oni su veoma laki za upotrebu. Korisnici na termostatu sami podešavaju temperature prema sopstvenim potrebama i isključuju ga shodno svojim željama. Pošto panelni radijatori sadrže zaštitu od pregrevanja, veoma su bezbedni za upotrebu, pa ako odete na nekoliko dana od kuće, a ostavite uključen radijator, nema razloga za brigu, sigurno se neće pregrejati.

Gde postaviti panelne radijatore?

Kada su spoljašnje temperature veoma niske, panelni radijatori odlično greju unutrašnjost doma i održavaju prijatnu temperature u enterijeru. Ova grejna tela uvek se horizontalno montiraju, jer je strujanje vazduha po prirodi vertikalno, a u visinu odlazi topao vazduh. Kao izvor toplote, panleni radijatori se postavljaju u delu stana hde je najveća hladnoća, a to je slučaj sa prostorom ispod prozora.

Nije poželjno postavljanje radijatora iza kreveta, jer se na taj način sprečava njegov pravilan rad. To znači da krevet sprečava cirkulisanje vazduha, a efekat grejanja se smanjuje. Iako nema opasnosti od pregrejavanja, na ovaj način se umanjuje efikasnost radijatora zato se pobrinite da budu pravilno ugrađeni panelni radijatori.

A zašto se panelni radijatori nazivaju još i norveškim radijatorima?

Naime, njihova proizvodnja započela je davne 1948. godine u norveškoj firmi nedaleko od Osla i otuda i naziv norveški radijatori. 

Sinusne glavobolje - da li je moguće ublažiti simptome?

Problemi sa sinusima su jedni od najrasprostranjenijih problema sa kojima se svakodnevno suočavamo. Pored otežanog disanja, sinusni problemi mogu izazvati i veoma jake i mučne glavobolje. Tada obično počnemo da osećamo pritisak i osetljivost oko očiju, obraza, kao i ispod čela. Razlog nastanka ovih glavobolja jeste stvaranje pritiska u sinusima kao posledice upale membrane. 

U ostale propratne simptome ubrajaju se i pun i zapušen nos, pojava groznice, jak pulsirajući bol u gornjim zubima (i koji se postepeno pogoršava ukoliko se nagnete napred ili legnete) i umor. 

Kako su neki od ovih simptoma isti kao i kod pojave migrene, često dolazi do zabune i pogrešne dijagnoze. Stoga ne treba vršiti dijagnozu na sopstvenu ruku, već se treba obratiti lekaru.

Sinusne glavobolje su izuzetno rasprostranjene i mogu se javiti kod svakog. Međutim, najčešće se javljaju kod osoba koje su već sklone drugim tipovima glavobolja, kao što je migrena npr, ili kod osoba koje imaju bogatu istoriju raznih hormonalnih promena.

Međutim, postoji više načina kako da ublažite simptome ovih glavobolja, a u nastavku tekst navodimo neke od njih:

  • Uzimajte dovoljno tečnosti

Jedna od najvažnijih stavki jeste da unosite dovoljno tečnosti u vaš organizam, prvenstveno vode. Voda vam pomaže da izbacite sluz iz sinusa i tako ih pročistite. Izbegavajte gazirana pića sa dosta šećera i unosite više toplih tečnosti, kao što su biljni čajevi. Glavobolja će nestati kada se sluz izbaci iz Vašeg organizma

  • Slane kapi za nos

Jedan od najefikasnijih prirodnih lekova za smanjivanje pritiska u sinusima jesu prirodni slani rastvori. Prokuvajte dve šolje tople vode (ili koristite destilovanu vodu) i u njih rastvorite kašičicu soli. Potom takav rastvor unesite u vaše nozdrve. Posle nekoliko dana nećete više imati problem sa glavoboljama.

  • Inhalacija vodenom parom

Vodena para smanjuje sinusne upale i polako čisti disajne puteve. Prokuvajte vodu, sipajte u posudu, nagnite glavu i udišite paru. Ponovite ovaj tretman po potrebi na svaka 2 sata. Vaši disajni putevi će Vam biti zahvalni.

  • Masaža

Masaža je jedan od najefikasnijih načina ublažavanja bola u otečenim regijama. Masaža stimuliše sinuse i podstiče lučenje sluzi što ublažava bol i smanjuje glavobolju. Palcem i kažiprstom nežno pritiskajte čelo i nos 10 minuta dok ne osetite olakšanje. Ovaj postupak ponovite nekoliko puta u toku dana.

Naravno, možete popiti i lek protiv bolova kako biste ublažili simptome glavobolje, međutim, budite oprezni i ne uzimajte ove lekove u velikim količinama, jer može doći do neželjenih komplikacija.

Prevencija sinusnih glavobolja

Jedan od najčešćih okidača za sinusne glavobolje jesu stres, nezdrava ishrana i neispavanost. U svrhu prevencije budućih glavobolja, poželjno je da unosite što više namirnica bogate vitaminom C. Takođe, izbegavajte stres i stresne situacije, i spavajte redovno. Smanjite unos alkohola i izbegavajte cigarete. Takođe, redovno čistite prostorije u kojima provodite najveći deo dana, jer prašina i ustajao vazduh mogu služiti kao okidači za razne sinusne probleme. Započnite neku fizičku aktivnost, jer se tokom vežbanja oslobađa adrenalin. Adrenalin deluje tako što steže krvne sudove, i samim tim smanjuje otečenost u sinusima.

Šta su progresivna stakla?

Naočare za vid i sočiva predstavljaju način suzbijanja oslabljenog i otežanog pogleda, a kod nekih osoba i eliminisanje čestih glavobolja, pritiska i bolova u očima. Nekadašnja popularnost sočiva proizilazila je iz mogućnosti da se ne prepozna problem oslabljanog vida kod osobe.  progresivna stakla

Danas je to moguće čak i uz naočare za vid – progresivna stakla omogućavaju nošenje u svim prilikama, bez mogućnosti uočavanja razloga zbog kojih se nose. Razlog tome je upravo što se jedan par koristi i u poslovnim, privatnim prilikama kao i svim svakodnevnim situacijama. 

Karakteristike progresivnih stakala

Multifokalna stakla, ili progresivna, sastavljena su od više dioptrija, koje se uglavnom u vidu stepenastog peščanog sata nižu jedna na drugu. Tako, jedna dioptrija je kada je pogled usmeren napred, druge sa strane i tako dalje prema potrebama korisnika. Progresija pogleda je odlična bez obzira da li je udaljenost kratka, srednja ili dugačka. 

Progresivna stakla karakterišu nevidljivi prelazi među dioptrijama, pa su i estetski svima dopadljiva. Izrađuju se nakon obavljenog optičarskog pregleda, u obliku i uz ram prema želji i potrebi kupca, uz savet stručnjaka. Na izradu se čeka od nekoliko sati, do nekoliko dana, u zavisnosti od broja potrebnih dioptrija i samog tempa izrade. Od istih faktora zavisi i cena, koja se kreće od 80 evra za par stakala pa naviše. Bez obzira na cenu, imaćete samo jedan par naočara u svim prilikama. 

Prednosti progresivnih stakala

Osnovna prednost koju imaju progresivna stakla za naočare za vid jeste činjenica da imaju više dioptrija ugrađenih u jednom paru naočara. Na taj način, bez obzira da li gledate televiziju, udaljenu prezentaciju na poslovnom sastanku, čitate novine ili imejl, kao i idete u šetnju ili na trčanje – jedan par naočara sa multifokalnim staklima dovoljan je da imate odličan pogled u svim navedenim i ostalim situacijama. Pored toga, stakla su potpuno ravna, tanka i kvalitetna, pa se prelazi dioptrija ne uočavaju, kao ni razlozi zašto se nose naočare za vid. 

Progresivna stakla imaju za prednost i moderan dizajn – stakla mogu biti bilo kog oblika, veličine i ugrađena u željeni ram, jer se sočiva ugrađuju u sve dimenzije, uz maksimalnu širinu za pokrivenost oka i jasno čitanje i gledanje. Progresivna stakla za naočare za vid uglavnom imaju i dodatne pogodnosti – sprečavanje jakih UV zraka, olakšan rad za računarom i pametnim uređajima, kao i izradu u providnim, ali i tamnijim tonovima. Takođe, mogu biti i u vidu naočara za sunce, što je vrlo popularno. Uz sve navedeno, multifokalna stakla se maksimalno personalizuju – prema potrebama korisnika izrađuje se samo staklo, ali i okvir za naočare, a omogućava je i obuka i pomoć prilikom adaptacije na nova stakla sa više dioptrija. 

Cena progresivnih stakala

Cenu progresivnih stakala takođe možemo svrstati u njihovu prednost, ukoliko posmatramo „širu sliku“ i šta bismo sve morali platiti ukoliko se ne odlučimo za multifokale. Naime, u jednom paru naočara za koje stakla koštaju minimalno 80 evra, a maksimum ide i do deset puta više, dobijamo naočare za vid koje se univerzalno koriste – bez obzira na povod, situaciju, jačinu svetlosti i druge atmosferske i ostale uticaje. Da nije njih, svaka osoba bi morala imati par naočara za čitanje, rad na računaru i pametnim uređajima i na primer gledanje u daljinu. To kada se posmatra akumulirano, daje mnogostruko veće troškove. 

Koristi koje daju progresivna stakla za naočare za vid višestruko prevazilaze novčani izdatak koji se nameće prilikom njihove kupovine. Pored svih navedenih prednosti, korisnicima daju mogućnost mira u smislu da u svim situacijama mogu imati idealan vid i savršen pogled i da im neće „zafaliti“ druge naočare ni dioptrije.

Izdavanje stanova u Novom Sadu postaje unosan biznis

 

 

Novi Sad je uvek predstavljao atraktivno mesto za život u Srbiji a njegova popularnost raste iz godine u godinu, što je posledica istovremenog delovanja nekoliko različitog faktora. 

Na prvom mestu je svakako činjenica da se radi o drugom najvećem univerzitetskom centru u državi i da se sa početkom svake nove školske godine sliva veliki broj brucoša od kojih mnogi nikada ne požele da odu iz ovog grada. 

Pored studenata tu su i oni koji pripadaju poslovnom sektoru, pri čemu se posebno izdvajaju zaposleni u IT industriji jer se ova grana poslovanja ubrzano razvija i privlači sve veći broj kako stručnjaka u ovoj oblasti, tako i onih koji tek žele da se, nakon osnovnih obuka, u njoj oprobaju. Posebnu prednost daje i olakšano kretanje kroz Novi Sad jer u njemu postoji 16 velikih bulevara koji omogućavaju da se, uživajući u šetnji, brzo i lako stigne do različitih delova grada, gradski prevoz je znatno rasterećeniji nego što je to slučaj u drugim gradovima a na raspolaganju su i 60 kilometara biciklističkih staza, što sve zajedno, uz ravan teren i pristupačne cene taksi prevoza umanjuje potrebu za korišćenjem automobila. Zbog svega pomenutog izdavanje stanova u Novom Sadu predstavlja veoma profitabilan posao i  ukoliko nameravate da se uključite u njega u daljem takstu možete pronaći nekoliko korisnih napomena. 

Zarada od izdavanja stanova u Novom Sadu

Stanovi u centru grada, kao i oni u novim naseljima spadaju u one za kojima postoji najveća potražnja i tu za izdavanje stanova Novi Sad ne predstavlja izuzetak u odnosu na ostale gradove. Ono što ove lokacije čini atraktivnim je dobra infrastruktura i blizina sadržaja koji olakšavaju svakodnevno funkcionisanje i čine ga prijatnijim. Najpoželjniji delovi grada su Grbavica i Limani, gde za veće, nameštene stanove mesečno možete da zaradite od 250 do 600 evra, dok se kod garsonjera na ovim lokacijama radi o iznosu od 200 do 250 evra. Sa druge strane, najniže cene stanova su na Telepu, Klisi i Novom naselju, gde su stanarine manjih, namešenih stanova od 120 do 180 evra. Vlasnici manjih stanova na godišnjem nivou mogu zaraditi od 1600 do 3000 evra. Prosek stanarina za nameštene stanove na nivou grada je oko 380 evra. Sezona masovnog izdavanja , po nekom nepisanom pravilu počinje na proleće dok je, ukoliko su vaša ciljna grupa studenti, udarni period je od juna do oktobra. 

Osnovne smernice za izdavanje stanova

Kako biste svoj stan učinili što konkurentnijim na tržištu i prilagodili zahtevima potencijalnih stanara potrebno je da se pobrinete za nekoliko stvari. Klima uređaj i internet konekcija se već smatraju za standard među ozbiljnim stanarima, dok je preporučljiva i kablovska televizija. Stolarija bi trebalo da bude kvalitetna a nameštaj u dobrom stanju, ne nužno nov, koliko je bitno da izgleda održavano i bude funkcionalan. U odgovarajućem stanu studenti mogu provesti čitavo svoje školovanje, što za vas može značiti minimum 4 godine redovnog prihoda.

Obavezno uzmite depozit, za slučaj da stanar napravi neku vrstu oštećenja ili ne izmiri određenja dugovanja, pri čemu on ne bi trebao da prevazilazi iznos jedne mesečne stanarine. Jednako važno je da sa nijme potpišete i ugovor o zakupu, kojim će jasno biti  utvrđena prava i obaveze, kako  vaša, tako i one koje on preuzima kao zakupac.


Kakvog knjigovođu odabrati i gde ga pronaći – knjigovodstvene agencije i uigran tim

Mnogi preduzetnici veoma su pažljivi u odabiru knjigovođe bilo da im je potreban za stalni radni odnos ili honorarni rad iz razloga što ne žele da podaci o transakcijama i finansijama procure na sve strane, a pogotovo ne u ruke konkurenata. Pouzdan računovođa koji ispunjava svoje zadatke u odgovarajućem roku i garantuje za kvalitet usluga, ali i tajnost onaj je na koga se može računati, no, gde pronaći odgovarajućeg knjigovođu i kakav on treba biti?

knjigovodstvena agencija 

Agencije za zapošljavanje

Prilikom odabira knjigovođe koji će povremeno obavljati za vas poslove možete se obratiti agenciji za zapošljavanje gde će vam biti predstavljeno nekoliko kandidata. Tim putem možete intervjuisati kandidate proveravajući njihove sposobnosti. 

Kantakti poznanika

Poznanici su najčešće najlakši način za pronalaženje knjigovođe, međutim preporuke ne moraju uvek biti objektivne prirode, a štetu zbog greške nekvalifikovanog knjigovođe možete snositi samo vi. Da li će preporučeni knjigovođa biti dobar za vaše poslovanje može pokazati samo vreme i iskustvo sa njim. 

Knjigovodstvene agencije

Potraga za knjigovođom može se obaviti i u specifičnim agencijama. Knjigovodstvene agencije privlače mnoge poslodavce uz pomoć oglašavanja ali i ostvarenog imidža kao i ozbiljnog rada stručnjaka. Ovakve agencije sarađuju sa velikim brojem ljudi različitog profila i nude veliki broj usluga za različite sektore. Knjigovodstvene agencije poseduju dobro uigran tim sklon rutinskom radu koji poznaje svoje obrazovno područje. Posebni ugovori o tajnosti, odgovoran rad i kvalifikacija zaposlenih jesu ono što knjigovodstvene agencije mogu da ponude klijentima. 

Kakvog knjigovođu odabrati

Pri odabiru knjigovođe potrebno je voditi se sa nekoliko glavnih osobina jer ne želite da osoba koja je veoma važna za rad vaše firme bude ne profesionalna. Bitno je takođe odrediti obaveze pa samim tim znati da li vam je potreban striktno računovođa koji će samo podnositi izveštaje ili neko ko će u potpunosti učestvovati u svim finansijskim aktivnostima.  Na osnovu toga možete imati sliku o tome kakva vam je osoba potrebna za saradnju. 

Najčešće osobine koje poslodavci zahtevaju od knjigovođa jesu uspešno savladani inovativni računarski softveri, posvećenost radu, lojalnost, komunikativnost, želja za usavršavanjem, logičnost, tačnost i otpornost na stres prilikom rada. Mnogi praktični primeri pokazali su da bez dobrog računovođe firma može otežano funkcionisati, a ni jedan preduzetnik ne želi trošiti svoju energiju da popravlja posao nekvalifikovanog radnika. 

Biti nepristrasan prilikom odabira nekog ko će obavljati veoma bitan posao za vas od ključnog je značaja. Pedantnost u radu, visok profesionalizam i spremnost na konsultacije o vodećim pitanjima jesu ono što je potrebno svakom preduzeću, bilo ono malo ili veliko. 

Šta je posao knjigovođe

Poznato je da knjigovođe moraju imati određene obrazovne kvalifikacije i veštine kako bi mogli obavljati računovodstvene i druge evidencije. Izračunavati platu zaposlenih u jednoj firmi važna je funkcija. Pored toga, knjigovođe mogu pružati usluge savetovanja, analize podataka, podnositi razne prijave, zastupati pred sudom, izrađivati bilanse, račune, vršiti obračun doprinosa, kamata, proknjižavati i tako dalje. 

Posebna pažnja pridaje se uslugama za pripremanje celokupne dokumentacije koja je neophodna radi dobijanja određenih pozajmica i subvencija. Iz svega navedenog ne može a da se ne primeti koliko je kvalitetan knjigovođa i više nego potreban za uspešno vođenje firme.

Kako je izgledala zastava Srbije na Sretenje?

Sretenjski ustav donet je 1835. godine i smatra se da je upravo tada došlo do rađanja modern srpske države. Tadašnja zastava Srbije izazivala je mnogo polemike, jer je Srbija u to vreme bila u vazalnom položaju, a to znači da nije ni smela da ima zastavu. Međutim, glavna kontroverza odnosila se na to što je tadašnja zastava više podsećala na tzv. francuski kolorit.

Naime, Sretenjska zastava Srbije više je bila replica revolucionarne zastave Francuske i raspored boja odstupao je od današnjeg. Naime, zastava Srbije iz vremena Miloša Obrenovića imala je sledeći redosled boja: crveno-bela-plava, dok je današnji redosled boja crvena-plava-bela. Za tadašnju zastavu Srbije se može reći da je bila frankofona, jer je is am Sretenjski ustav pisan pod uticajem revolucionarnih zakona Francuske.

A i grb Sretenjske zastave Srbije izazivao je brojne kontroverze zbog svoje specifičnosti, pa je u samom Sretnjskom ustavu opisan na sledeći način. Srpski narodni grb predstavlja krst na crvenom polju, a između krakova krsta nalazi se po jedno ognjilo koje je ka krstu okrenuto. Zeleni venac od hrastova sa desne strane opasuje sam krst, a sa leve strane jeste venac od maslinovog lista. Dimitrije Davidović je tvorac i grba, al ii krsta. Nakon brojnih i ogromnih pritisaka Rusije i Turske Sretenjski ustav je ukinut, baš kao i zastava.

Sa novim ustavom nastaje dolazi do stvaranja nove zastave Srbije!

Ubrzo pošto je Sretenjski ustav ukinut, knjaz Miloš Obrenović zahtevao je da Visoka porta izradi novi ustav. Taj ustav u istoriji poznat je kao Turski ustav. Miloš Obrenović zahtevao je da se u novom ustavu nađe i član koji će definisati zastavu i grb. Prema navodima srpskog istoričara Radoša Ljušića turskim fermanima je izgled nove zastave Srbije bio propisan, a evo kako je objašnjeno zašto srpski narod treba da razvija svoju zastavu. Naime, prema fermanima srpski narod je imao pravo da na trgovačkim lađama razvija trobojnu zastavu koja će ploviti i more mi rekama. Kada je ferman dobijen, tada je nastao i po jedan primerak nove zastave Srbije.

Ta tzv. nova zastava imala je drugačiji raspored boja za razliku od one koju je definisao Sretenjski ustav. Vodoravno su bile poređane boje, a redosled je bio sledeći – crvena, plava, bela. Ova zastava je nazvana pomorskom i služila je za trgovinu tokom plovidbe rekama, a forma je bila dobro poznata. Naime, crvena boja bila je na gornjem delu, srednji deo je bio plavi, a donji deo je bio bele boje. Zbog toga je i nazvana pomorskom zastavom.

A do danas mnogo toga se izmenilo.

Zakon o državnim znamenjima

U Srbiji postoji Zakon o državnim znamenjima po kojem je jasno definisan način, mesto i vreme na koji se državna zastava može isticati. Takođe, definisana je i razlika između državne i narodne zastave. Tako državna zastava Srbije sadrži grb i može se naći isključivo na državnim institucijama i mogu je isticati nacionalni timovi, dok narodna zastava Srbije prodaje se slobodno jer nema grb i najčešće se koristi na različitim kulturnim, sportskim i drugim manifestacijama, ali i u svatovima na svadbama.

 narodna zastava Srbije prodaje