Koliko je efikasno zatezanje kapaka bez operacije?

 

zatezanje kapaka 

Postalo je sasvim normalno pribegavati estetskim intervencijama radi ulepšavanja lica i tela. Danas su kozmetika i medicina toliko napredovale da se svaki nedostatak jako brzo uklanja. U oblasti estetske hirurgije postoji posebna težnja da se hirurške intervencije zamene za neoperativne načine korekcije problema. To donosi umerenije korigovanje, ali i lakši oporavak.

Zatezanje kapaka bez operacije je danas jako popularno i njemu pribegavaju brojne dame, ali i sve više muškaraca. I dok jedni teže ka drugačijem obliku očiju tzv. „mačkastim očima“, drugi samo žele da podignu višak kože sa očnih kapaka i otvore pogled.

Mehanička stredstva za podizanje kapaka


U slučaju manje opuštenosti kože postoje načini da se kapci podignu putem mehaničkih sredstava: trakica ili naočara.

Silikonske trakice se lepe na prevoj kapka čime se stvara veća otvorenost oka i može da bude dobro estetko pomagalo, a proizvode se u različitim oblicima i veličinama pa se prilagođavaju svakom obliku oka.

I naočare sa specijalnim ramovima pomažu podizanje i zatezanje kapaka bez operacije pa ako inače koristite naočare za vid možete pokušati i ovakvo podizanje kapaka.

Kozmetika i zatezanje kapaka bez operacije


Kreme za lice koje se nanose na predeo oko očiju su dobar način za zatezanje kapaka bez operacije. Svojim komponentama hlade tanku kožu oko očiju, popunjavaju bore i tako pomažu da se koža zategne.

Kreme su dosta dobre kao pomoćno sredstvo za negu osetljive kože i zaista mogu da vidno zategnu kapke ako je reč o blagim promenama, ali ako postoji velika opuštenost kože rezultati neće biti puno uočljiivi.

Nehirurško zatezanje kapaka uz pomoć hijalurona


Ambulantnom procedurom se hijaluronski filer aplikuje u regiju oko očiju čime se koža zateže, a dobri rezultati mogu trajati i do 2 godine. Potrebno je da pronađete kvalifikovanog kozmetičara koji će vam ubrizgati visokokoncentrovan hijaluron pa neće biti nikakvih nus-pojava.

Podizanje kapaka pomoću niti


Mezoniti su najsavremenija metoda za mehaničko zatezanje kože koja kombinuje i tretman podmlađivanja, a dobre rezultate daju i preko 3 godine.

Potpuno bezbolnom metodom estetski hirurzi u potkožni sloj ubacuju nazubljene niti koje se zatim povlače i tako se koža fizički zateže. Zupci se pri tom zatezanju kače na potkožno tkivo čime izazivaju bolju prokrvljenost te regije i prirodno stvaranje kolagena.

Same niti se razgrađuju nakon 8 meseci i napravljene su od potpuno bezbednih materijala koje naše telo apsorbuje, ali dobri efekti face-liftinga kapaka traju preko 3 godine.

Kada se mezoniti ugrade u predeo čela i slepoočnica, povlačenjem u različitim pravcima dolazi do podizanja i zatezanja kapaka bez operacije ovom potpuno jednostavnom procedurom.

Radiotalasni plazma tretman


Jedna od novijih metoda je korišćenje radiotalasa u svrhu zatezanje tretirane kože. Bezbedan je za područje oko očiju i dovodi do trenutnog zatezanja podsticanjem kože na stvaranje kolagena čime je zatezanje jasno vidljivo nakon već nekoliko tretmana.

Preporuka svakog stručnog lica je da uvek pre izaberete ne-hirurške metode jer se tako korekcije obavljaju postupno i lakše dolazi do ideala lepote. Možda je i bolje što neoperativni postupci ne nose trajne rezultate jer se lošim izvođenjem blefaroplastike može estetski unakaziti izgled kapaka i ugroziti mogućnost treptanja, a sa takvim rezultatima mora da se doživotno živi.


Kakve sve vrste komarnika danas postoje?

komarnici


Sa razvojem pvc stolarije krenulo se i sa ugradnjom komarnika, pa mnoge firme koje nude usluge ugradnje stolarije, vrše i uslugu postavljanja komarnika kako na prozorima tako i na terasnim vratima. To znači da danas imate i tu dodatnu opciju, naravno ukoliko želite i ukoliko vam je potrebna ova vrsta ulaganja u vaš dom. 

Ono što biste trebali da znate da se ugradnja komarnika danas itekako isplati, posebno ako govorimo o letnjim mesecima kada je najezda komaraca, ali i ostalih insekata koji mogu svima narušiti potreban mir, naročito noću kada je vreme za odmor. 

Zbog čega bi bilo poželjno da imate komarnike na svojim prozorima?


Komarnici vas mogu zaštititi od ulaska svih vrsta buba, ali i od ulaska prašine, naročito ukoliko vam je stan tako pozicioniran da sa nekog prozora imate pogled na ulicu koja je prometna. To znači da su savršen izbor za sve one koji imaju neku vrstu alergije, bilo na grinje, bilo na polen koji je aktuelan nekoliko meseci u godini. 

Dakle, kada govorimo u funkcionalnosti komarnika, ona je višestruka. Pa ukoliko se pronalazite u prethodnom pasusu, trebali biste da razmislite o postavljanju istih. 

Ono što je interesantno za komarnike je to da se svake godine pojavi neki novi model sa potpuno drugačijim mehanizmom od prethodnog. Danas na tržištu možete pronaći nekoliko različitih vrsta. Jedina razlika među njima je u samoj postavci i u rukovanju. 

Najpre su se pojavili fiksni komarnici


Najklasičniji model među komarnicima koji se najpre pojavio jeste fiksni komarnik. Njegova postavka podrazumeva fiksiranje mrežice za prozore. To praktično znači da komarnik ne možete niti da podižete niti da spuštate. Za mnoge ovo može predstavljati problem, pa se za ovu vrstu komarnika uglavnom odlučuju za one prozore koje ne koriste. 

Na primer, fiksni komarnik je idealan za male prozore na kupatilima ili špajzevima. Takođe, on može biti izbor u slučaju da u dnevnoj sobi imate velike dvokrilne prozore koje ne otvarate s obzirom da u istoj prostoriji imate i terasna vrata koja svakodnevno koristite. Tada bi recimo mogli da na terasna vrata postavite neki model komarnika sa mehanizmom poput pliše ili rolo komarnika. 

Pliše komarnik ima nekoliko funkcija


Pliše komarnici po svom vizuelnom izgledu dosta podsećaju na harmonika vrata s obzirom da funkcionišu po principu pomeranja u jednu stranu, levu ili desnu, pomoću posebno dizajnirane ručice. Ono što ih izdvaja od ostalih modela jeste aluminijumski okvir koji štiti prozore ali i balkonska vrata od udara vetra, UV zračenja, i bilo kakve vrste oštećenja. 

Sa pliše komarnicima možete biti mirni od ulaska insekata s obzirom da su napravljeni od vrlo elastične i izdržljive mrežice koja se ne može lako pocepati niti oštetiti. 

Rolo komarnici su praktični za upotrebu


Ova vrste komarnika funkcioniše po principu navijanja, kao što im i sam naziv govori. Oni se danas mogu ugraditi na sve modele i dimenzije prozora, pa zbog toga krase većinu domova kod nas. Isto tako, rolo komarnici se lako mogu postaviti i na spoljašnje roletne. 

Prilikom ugradnje komarnika treba da znate da postoji mogućnost i njihovog kombinovanja pa tako na prozorima možete imati i po nekoliko različitih vrsta komarnika. 


Koje zavese i komarnici su najbolje rešenje za vaše prozore?

rolo zavese


Ukoliko sredjujete stambeni prostor, ugostiteljski objekat, ili pak kancelariju sistemi rolo zavesa mogu biti pravi izbor za vas. Poslednjih nekoliko godina rolo zavese polako preuzimaju primat u odnosu na metrazne zavese, zato sto predstavljaju moderan način sredjivanja prostora. 

 

Platna od koji se prave rolo zavese


Rolo zavese sastoje se od mehanizma i dekorativnog platna. Od vrste platna zavisiće i kolicina svetlosti koja ce ulaziti u prostoriju, a takodje postoje i specijalne vrste platna koje zaustavljaju UV zrake, a propustaju svetlot. Da li će zavesa propuštati blagu svetlost ili potpuno zatamneti prostoriju, regulisaćete pomocu lančića mehanizma, koji ćete pomerati gore dole. Sva platna za rolo zavese su antibakterijska, i ne zadrzavaju neprijatne mirise ili prasinu.  Rolo zavese prave se po vasoj meri, u širini i dužini koja odgovara vašem prozoru, pa se na ovaj način mogu pokriti i velike nestandardne površine vaših objekata. Ma kakve da su vam boje zidovi i ma kakve estetske zahteve da imate, šareni, jednobojni ili pak prugasti modeli rolo zavesa mogu upotpuniti vas prostor. Ono što rolo zavese cini trajnima od plasticnih mehanizama jeste aluminijumska konstrukcija. Montaža rolo sistema moze biti na zidu, plafonu ili u okviru prozra, a takodje je moguca i na krovnim prozorima.


Odrzavanje rolo zavesa


Jedna od prednosti rolo zavesa u odnosu na meražne, jeste njihovo jednostavno i lako održavanje. Sama kutija mehanizama sem povremenog čićcenja suvom krpom ne zahteva nikakvu posbnu paznju, a i odrazvanje samog platna zahteva minimalan trud. Dovoljno je periodicno preci preko platna prvo vlaznom, a zatim suvom krpom i to je ceo postupak čiscenja rolo zavesa.


Podizanje I spustanje rolo zavesa


Postoje dva nacina podizanja i spuštanja rolo zavesa. Pomocu lančića ili pomoću daljinskog upravljača. Lančić se može nalaziti sa leve ili desne strane sistema i jednostavnim pokretom ruke možete podići ili spustiti zavesu onoliko koliko želite. Drugi način je pomoću dugmeta na daljinskom upravljaču, pomoću koga jednosavno podesite zeljenu visinu zavese.


Mehanzam rolo zavese


Najrasprostranjenija boja mehanizma je bela, bez obzira na boju platna, jer se lako može uklopiti sa svakom bojom zidova. Ukoliko pak zelite da postignete visok estetski efekat mozete se opredeliti za crni mehanizam koji se cesto može videti prilikom opremanja poslovnih prostora u kojima se zeli ostaviti jak utisak. Boja mehanizma ne utice na cenu, samo je pitanje koji su vaši estetski kriterijumi.


Rolo komarnici kao najbolja zastita od insekata


Kako biste tokom lenjih večeri, kada upalite svetlo u postoriji,  izbegli rojeve komaraca, muva ili drugih leptirica, a da pri tom ne koristite hemijska sredsta kao biste ih se otarasili, potrebno je da se opredelite za odredjeni tip komarnika koje mozete postaviti  na vrata i na prozere. Na nasem trzistu su najzastupljeniji rolo komarnici. Rolo komarnici mogu se montirati i na prozore i na vrata. Njihovo podizanje je veoma lako, pomoću ručice sa kanapom, pri cemu se mrezica namotava u kućiste. Postoji mogucnost postavljanja rolo komarnika ispod roletne, kada se naziva skriveni komarnik ili sa spoljašnje strane vrata i prozora. Mrežica rolo komarnika proizvodi se od kvalitetnog materijala, fierglassa, koji je veoma otporan na vremenske prilike, I ne predstavlja barijeru za normalan protok  svetlosti i vazduha. Ukoliko se pravilno koriste mogu biti veoma dugotrajni, a okvir rolo komarnika moze se izradjivati u razlicitim bojama, što će ga sem što je najsigurnija zastita od insekata uciniti I estetskim detaljeme u vasem prostoru.Unutrašnja vrata menjaju izgled vašeg enterijera – na šta trebate obratiti pažnju

unutrasnja vrata

 

Unutrašnja vrata su suptilni elemenat koji može u potpunosti da promeni izgled vašeg doma. Veličina vrata, boja i materijal mogu znatno da utiču na stil prostorije. Zato je od vitalne važnosti da posebnu pažnju obratite prilikom odabira. Da li vrata imaju dobru zvučnu izolaciju i pomažu u regulisanju temperature u prostorijama? Da li su osetljiva na vlagu? To su samo neka pitanja koja trebate postaviti sebi. Uz loše odabrana unutrašnja vrata mogu vas sustići razne nelagodnosti. 

Kakva unutrašnja vrata odabrati – na šta obratiti pažnju

Obratite pažnju na veličinu prostorije. Tamo gde postoji puno slobodnog mesta praktično je ugraditi klizna vrata. Na primer, ona mogu povezivati dnevni boravak i kuhinju. A onde gde prostora manjka, dobro je ugraditi džepna vrata koje klize direktno u zid ili neka koja su u minimalističkom stilu, jednostavna. 

U mnogim kućama mogu se uočiti panelna unutrašnja vrata koja pružaju elegantan igled. Ne treba zanemariti ni klasična sobna vrata koja su prikladna za mnoge stilove. Odlučujući faktor za odabir vrata, ipak, ne bi trebao biti samo fizički izgled, veličina prostorije, već i materijal od kojeg su napravljena. 

Unutrašnja vrata - materijali i namena

Možete napraviti izbor između stakla, metala, kvalitetnog punog drveta, vlakana, šupljeg i čvrstog jezgra. 

Staklena vrata namenjena su za spavaće sobe i okruženje koje ima moderan izgled. Vrata od masivnog drveta, poput hrasta, javora, bora i slično, mogu se kombinovati za prostor dnevnog boravka, ali nikako kupatila. Drvo ima tendenciju da se menja prilikom promene temperature i povećane vlažnosti. Zbog toga, kada je u pitanju odabir unutrašnjih vrata, mnogi biraju nešto stabilnije materijale, kao što je na primer furnir. Furnirana unutrašnja vrata potpuno su glatka, prikladno izgledaju i namenjena su za sve prostorije. Zatim, sa unutrašnjim vratima čvrstog jezgra uspešno ćete prigušiti buku, pa su prikladna za dečiju i spavaću sobu. Ova vrata imaju u sebi mešavinu drvenih vlakana koja su odlična zvučna izolacija.

Kupovina novih vrata zaslužuje posebnu pažnju

Unutrašnja vrata kao deo enterijera mogu poboljšati vizuelni, estetski utisak. Nije stvar samo u estetici, niti troškovima već vašim potrebama i očekivanjima. Ukoliko želite da buka bude blokirana kako biste imali adekvatniji odmor nakon posla, onda naravno nećete odabrati staklena vrata. Ona izgledaju lepo, ali za tu namenu nisu previše efikasna. Zatim, ako biste voleli da se vrata tiho otvaraju, možda bi vaš izbor mogao da bude u vratima sa dvostrukim krilima. Obratite pažnju i na to.

Koja je boja unutrašnjih vrata najprikladnija za vas

Boja unutrašnjih vrata, slično kao i boja zidova, može uticati na vaše raspoloženje. Ukoliko pogodite pravu nijansu, možete se osećati opuštenije u tom prostoru. Mnogi preferiraju prirodnu boju drveta kako bi se vrata suptilno uklopila u enterijer. Isto tako, mnogi žele nekakvo drastično isticanje, pa biraju vrata jarkih boja. Obe opcije za unutrašnja vrata mogu biti pun pogodak samo onda kada se uklapaju dobro sa nameštajem i detaljima u prostoriji. Smaragdna vrata, ružičasta ili indigo plava, posebno su popularna u današnjici, ali se ponekad teže uklapaju u enterijer. Svetlo žuti tonovi unutrašnjih vrata odlična su opcija za tamnije prostorije, u kojima nema puno prirodne svetlosti. Kada uzmete sve ove stvari u obzir, možete odabrati vaša unutrašnja vrata. Više o unutrašnjim vratima možete pronaći na sajtu http://nikonvrata.com/


Kako mali stan pretvoriti u veliki - Adaptacija stanova kao efikasno rešenje

adaptacija stana

U Srbiji, mnoge četvoročlane i petočlane porodice suočavaju se sa suživotom u malom stanu. Teški životni uslovi, mnoge primoravaju da ostanu u istom domu bez obzira na brojnost. Ovo može biti zaista veliki izazov. Osećaj privatnosti u potpunosti nestaje, a prostor za odmor i regeneraciju može postati misaona imenica. 

Da li se i vi suočavate sa tim da vam je spavaća soba ujedno i dnevni boravak? Da li i vi razvlačite kauč lupajući nogom u okolni nameštaj? Primorani ste da bacate čak i one stvari koje vam nisu u potpunosti bespotrebne, ne biste li dobili više prostora? Onda je pravo vreme da pronađete fleksibilna rešenja uz pomoć kojih ćete mali stan pretvoriti u veliku kreaciju prilagođenu vašim potrebama. 

Adaptacija stanova – za porodice koje rastu  

Čekanje prinove u porodici svakako je predivan doživljaj, međutim ukoliko živite u malom stanu sa više članova, vreme je za adaptaciju. Ne radi se samo o dekorativnom kutku i prostoru za privatnost, već o sveobuhvatnom prilagođavanju kuhinje, dnevne sobe, kupatila i spavaće sobe. Male stanove sa velikim brojem članova u porodici često odlikuje prevelika bučnost. Iz tog razloga, izolativna adaptacija je nešto na šta se treba posebno fokusirati. Adaptacija stanova, pored toga, obuhvata neretko i „meku“ ugradnju pomoćnih zidova i različite načine podele prostora.

Stan koji je kompaktan, težak je za samoizražavanje, nezavisnost i jedinstven identitet kako dece tako i odraslih. Takav prostor često guši članove porodice do te mere da se može javiti osećaj anksioznosti i depresije. Kroz dom prostire se gužva i vika dok svako traži svoj prostor za mir. Zahvaljujući adaptaciji stanova možete sprečiti takve neprijatne trenutke i osećaje jer vam ona omogućava da čak i onaj mali prostor ne bude prenatrpan i da se od jedne spavaće sobe naprave dve manje. Sve dobija svoj pravi smisao samo onda kada centralni prostor dnevnog boravka ili sobe bude oslobođen za dečju igru i vaše slobodne aktivnosti. 

Poznato je da mali stan može postati veći uz svetle boje zidova i obazrivu postavku nameštaja, međutim, ponekad je potrebna pomoć stručnjaka iz branše arhitekture, dizajna i građevine kako bi izgled vašeg doma bio onakav kakav ste oduvek želeli. Kada je reč o adaptaciji stanova u saradnji sa stručnjacima iz tog domena ne morate uložiti popriličnu sumu novca, a dobićete opremljen stan, modernog dizajna i visoke pogodnosti dugi niz godina. 

Kako prilagoditi malu kuhinju velikim potrebama 

Razmislite o tome da adaptirate prostor vaše kuhinje sa profesionalnim timom. Ukoliko biste ipak neke faze renoviranja odradili samostalno, možete se fokusirati na estetsku nadogradnju rasvete i kuhinjskih elemenata u obliku slova D ili L. Ta pozicija u velikoj meri štedi prostor. Svetlo koje nije pozicionirano samo u centar male kuhinje već duž radnog područja biće bolji izbor za enterijer. Takođe, pregršt ormarića, sklopivih, preklopnih i kliznih elemenata poput stolova, stolica i vrata - odgovaraće više vašim potrebama. 

Adaptacija kupatila kao spoj funkcionalnosti i visoke estetike

Ukoliko je kupatilo malo preti vam da doživite jutarnje sudaranje sa ostalim članovima porodice, dok se užurbano spremate za posao. Dobra stvar je da to možete izbeći upravo uz renoviranje i adaptaciju prilikom čega pravite više prikladnog prostora. Tuš kabina nasuprot kade, viseće police i regali nasuprot stonih elemenata, a ponekad i premeštanje vodovoda – ključni su za spajanje funkcionalnosti i dobrog izgleda malog kupatila.  


Kako pobediti heliko bakteriju


 

Danas već uobičajeni tip bakterije koji se adaptirao na život u stomaku i našem sistemu varenje jeste heliko bakterija. Mnogima se dešava da kontinuirano imaju stomačnih problema u vidu nadimanja, osećaja pečenja u stomaku, osećaja sitosti posle male količine hrane, kao i nedostatak apetita i prečesto podrigivanje. Isto tako, veliki broj ljudi koji ima heliko bakteriju nema nikakve simptome i nikad neće razviti dalju dijagnozu. Još uvek nije potpuno jasno zašto je to tako.

ŠTA PROUZROKUJE HELIKO BAKTERIJU?

Ova bakterija postoji dugo, gotovo nekoliko hiljada godina. Najčešći uzrok ove bakterije je prljavština. Može se prenositi kontaktom usta na usta, a smatra se da se najviše prenosi kada osobe ne operu dobro ruke posle korišćenja toaleta. Takođe, prenosi se i preko zagađene vode i hrane. Zbog svega toga, heliko bakterija se naziva i bolest „prljavih ruku“.

KAKO ĆETE ZNATI DA LI IMATE OVU BAKTERIJU?

Kao što smo već naveli, mnogo ljudi sa heliko bakterijom nema nikakve simptome. Ako se ipake jave, najčešći simptomi su:

učestalo podrigivanje

osećaj nadutosti

mučnina

gorušica

nedostatak apetita

neuobičajeno gubljenje kilograma

Ovo su simptomi koji se javljaju kod mnogo ljudi, pa ipak ne moraju svi biti povezani sa heliko bakterijom. Ako su neki od simptoma učestali i zabrinjavaju vas, konsultujte se sa lekarom. Način otkrivanja heliko bakterije se vrši analizom stolice i preko uzorka krvi gde se utvrđuje da li postoje anti tela heliko bakterije. Ponekad se radi i takozvani izdisajni test, gde se pacijentu daje urea, pa kada se ta urea unese u želudac u kom već egzistira i heliko bakterija, dolazi do razlaganja na amonijak i ugljen dioksid, pa se tako u izdisaju može identifikovati bolest.

MOŽE LI SE HELIKO BAKTERIJA IZLEČITI?

Ova bakterija se nikada ne leči samo jednom vrstom lekova. Uobičajeno je da se koristi kombinacija dva antibiotika, zajedno sa još jednim lekom koji ublažava stomačnu kiselinu. Umanjivanje kiseline omogućava efikasniji rad antibiotika. Lečenje traje najčešće 14 dana., mada to može zavisi i od vaše prethodne istorije bolesti ili ukoliko imate neke alergene. Nema dokaza da određena hrana ima ulogu u prevenciji ili pak u širenju heliko bakterije, ali svakako začinjena hrana, alkohol i pušenje mogu pogoršati stanje i usporiti lečenje.

PREPORUČENA ISHRANA

Iako ne postoji specifičan režim ishrane koji se preporučuje osobama kojie pate od heliko bakterije, određeni tip ishrane i namirnica može pomoći da se simptomi olakšaju.

Kao prva korisna namirnica navode se fermentisani proizvodi, kao što su jogurt ili kefir, koji obiluju probioticima. U toku terapije, antibiotici deluju kako na loše, tako i na dobre bakterije u našem organizmu, pa se dešava da crevna flora bude oštećena, kao i sistem za varenje.

Takođe, ishrana bogata voćem i povrćem pokazala se kao dobra preventiva svih stomačnih oboljenja. Najčešće se preporučuje da povrće bude kratko obareno. Šargarepa, brokoli, krompir, jabuke, karfiol, rotkvice spadaju u lako svarljive namirnice, i zbog svojih sastava pomažu organizmu da se bori protiv heliko bakterije.

Namirnice bogate omega3 masnim kiselinama su još jedna na listi poželjnih. Tu spadaju maslinovo ulje, ulje lana, losos, tunjevina. Ovde treba napomenuti da je preporučena količina tunjevine za žene jedna porcija nedeljno, a za muškarce 2 porcije u toku jedne nedelje. Takođe, možete omega3 masne kiseline uzimati i u vidu suplemenata.

KOJU HRANU IZBEGAVATI?

Već smo naveli da treba izbaciti konzumiranje alkohola i cigareta. Uz to, ograničiti unos soli i začina, kao i pržena, dimljena, masna, kisela jela. Potpuno izbaciti mesne prerađevine i industrijske proizvode. Mnoge namirnice poput paradajza, male količine citrusa, nekih čajeva mogu kod inficiranih osoba pogoršati stanje. Zato je preporuka da se u vezi sa ishranom posavetujete sa doktorom ili nutricionistom.

Primenom zdravih životnih navika poput izbalansirane ishrane, vežbanja i izbegavanja stresa koliko god je to moguće, pomažete svom organizmu ne samo u borbi sa heliko bakterijom, već i u prevenciji drugih oboljenja. Samo zdrava rutina i doslednost u primeni, u kombinaciji sa terapijom daju rezultate. A jednom kada promenimo životni stil i izbacimo iz svog sistema razne zagađivače, možemo da kažemo da smo na pravom putu čuvanja našeg zdravlja.

 


Kako doći lako i brzo do keša?

zalagaonica


Ako se nalazite u situaciji da vam hitno treba gotovina, banke vam ne odobravaju kredit, a prijatelji ne mogu da vam trenutno daju pozajmicu, iskoristite mogućnost koju nude zalagaonice i jednostavno rešite problem.

Sve je više ljudi koji koriste mogućnost ovog načina dobijanja sredstava, ali postoji i puno nepoznanica pa mnogi nisu sigurni kakve su ovo delatnosti, da li je to prevara ili posluju legalno? Pitanja je mnogo, a mi ćemo se potruditi da vam razjasnimo svaku dilemu.

Zalagaonice legalno pozajmljuju novac

Uprkos svim natpisima, zalagonice su mesta koje legalno uzimaju predmete od vrednosti u zalog i daju pozajmice uz unapred utvrđenu kamatu. Postoji i druga opcija koju nude, a to je da njima direktno prodate stvari i tako kasnije nemate obavezu vraćanja novca.

Svi uslovi su propisani, potpisuje se ugovor pa možemo sa sigurnošću reći da je rad zalagaonice pravno regulisan.

Kako izgleda jedna tipična poseta zalagaonici?


Potreban vam je keš i odlučili ste se da posetite zalagaonicu i založite neku svoju dragocenost. Treba da znate da čak i da u zalog dajete novu stvar, zalagaonica sama procenjuje vrednost robe pa očekujte da se procenjena vrednost razlikuje od vaših očekivanja.

Ako na umu imate neku određenu potrebnu sumu novca, dobar savet bi bio da spremite nekoliko stvari kao mogući zalog jer jedna možda neće biti dovoljna da se dobije željeni iznos sredstva.

Kada ste se složili oko vrednosti zaloga, u ugovoru će te potpisati da se obavezujete na vraćanje sredstava u određenom vremenskom periodu uz pripadajaću kamatu. Ako se sve ispoštuje na kraju ugovornog perioda natrag dobijate založenu stvar.

U slučaju da ne ispoštujete dogovorene uslove, zalagaonice prodaju založenu stvar i tako namire vaš dug.

Upravo iz ovog razloga u zalagaonicu treba ostaviti samo vrednosti za koje ste apsolutno sigurni da će biti u redu da se i prodaju u slučaju da ne bude druge solucije.

Šta možete založiti?


Možete ostaviti kao zalog svaku stvar za koju zalagaonica proceni da ima određenu vrednost. 

Pored zlata ljudi u zalog daju vredne komade odeće, slike, električne uređaje, automobile, nekretnine, antikvitete…

Zašto su zalagaonice sve popularnije?


Jedan razlog se nalazi u pandemiji Covid-19 koji je učinio da mnogi zapadnu u finansijske probleme, a sudeći po svemu tek nas čeka težak ekonomski period. Ovo je osnovni razlog zašto se očekuje da će u zalagaonicama sve više ljudi pokušati da brzo i lako dođe do keša.

Zalagaonicu ne zanima kakav je vaš radni status, kreditna opterećenost i posluje isključivo na osnovu vrednosti založene stvari. Iako imaju više kamatne stope i rigoroznije uslove od banaka, da bi od banke uzeli pozajmicu morate biti zaposleni, sa dovoljno velikom platom, bez minusa na računu…

Iznos koji se uzima je najčešće u evrima i najčešće se zajmi oko 500 eura, a zalagaonice rado prihvataju i čekove i administrativne zabrane i druge papire od vrednosti.

Visokih kamata ili ne, ali zalagaonice imaju sve više posla jer su jedina legalna alternativa bankama koja preostaje da se novčani problemi reše. Nikome nije drago ako mora da se rastane od neke sentimentalno i materijalno vredne stvari, ali je bolje i na ovaj način rešiti poteškoće ako je novac neophodan.
Po čemu su prepoznatljiva klizna vrata

mehanizam za klizna vrata 

Ukoliko želite da sredite svoj  enterijer, jedna od stvari o kojoj svakako treba da razmislite je i stolarija – odnosno klizna vrata. Razmišljanje na temu odabira vrata je vazno iz nekoliko razlicitih razloga. Prvi razlog za razmišljanje na ovu temu je estetski efekat koji ćete postići ukoliko se opredelite za klizna vratao. Drugi razlog za odabir, odnosno ugradnju vrata sa kliznim mehanizmom moze biti usteda prostora, koja vam moze omoguciti  vise prostora za drugi željeni nameštaj, jer prilikom zatvaranja i otvaranja klizna vrata ne zauzimaju prostor,  što je posebno vazno  ukoliko se radi o manjem stambenom ili poslovnom prostoru. Još jedan razlog, ne manje vazan je i „osvezenje“ prostora, zamenom samo stolarije, odnosno klasicnih vrata, vratima sa kliznim mehanizmom. Iako se klizna vrata na nasim prostorima jos uvek ne vidjaju tako cesto, ipak su zastupljena. Sem uštede prostora odabirom ovakve vrste vrata, možete veći prostor podeliti u više manjih prostorija.

Vazno je napomenuti da sem mehanizma za klizna sobna, odnosno pregradna vrata postoji i  mehanizam za klizna vrata za namestaj, kao i klizna vrata u kupatilima i na tus kabinama. Takodje treba razlikovati mehanizam za drvena klizna vrata i mehanizam za staklena klizna vrata, kao i klizni okov za plakare i namestaj. Ono sto se najcesce vidja su svakako sobna klizna vrata. U svakom slucaju odabirom kliznih vrata postizete istovremeni kvalitet, funkcionalnost i ustedu prostora. Pitanje funkcionalnosti ali i estetski faktor je odabir tipa dvokrilnih ili jednokrilnih vrata.

Mehanizam za klizna  vrata

Problem otvaranja i zatvaranja sobnih vrata ili vrata namestaja najefikasnije mozete resiti primenom mehanizma za klizna vrata. Kako biste izbegli kombinovanje pojedinacnih delova koje morate medjusobno uklapati sve sto vam je potrebno jeste mehanizam za klizna vrata, koji sadrži celokupan okov koji je mehanizmu potreban da bi efikasno funkcionisao.

Postoji nekoliko tipova mehanizma za klizna vrata: mehanizam za teska vrata u koja spadaju pregradna i sobna vrata,i  mehanizam za laka vrata u koja spadaju ugradni ormari i tus kabine.

Postoje tri razlicite vrste mehanizma. Mehanizam za klizna vrata sa vodjicom, kombinacija štoka i vodjice, i sa mehanizmom ugradnje u zid sa knauf kutijom.

Koliko su vazni točkići za klizna vrata

Nije redak slucaj da se vodjica odnosno točkić za klizna vrata iskrive ili dodatno olabave, zbog čega se klizna vrata često zaglavljuju ili teško otvaraju. Jedini nacin da se to prevazidje jeste da se ugradi novi točkic za klizna vrata ili da se promeni šina za klizna vrata ukoliko je u njoj problem.

Šine kao osnovni deo mehanizma za klizna vrata

Osnovni deo koji poseduje mehanizam za klizna vrata je klizni okov, odnosno šina. Ono što vam ove šine omogućavaju jeste nesmetano kretanje vrata po horizontalnoj osnovi uz pomoc točkića. Sem za klizna vrata šine se mogu ugradjivati na viseće delove nameštaja, komode, ormare.  Kada su u pitanju sobna vrata, šina se moze ugradjivati u plafon prostorije, a može se pričvrstiti i za bocni zid.

Cena mehanizma za klizna vrata

Kod mehanizma za klizna vrata cena je uslovljena  sa nekoliko faktora. Moze zavisiti od materijala od koga je proizveden mehanizam, od primene kao i  od marke proizvodjaca, odnosno brenda. Na tržistu se može naći veliki izbor renomiranih proizvodjača, pa se o njihovoj ponudi kao i o referenc listama treba informisati pre konaćnog odabira. Gotovo svi proizvodjaći nude i mogucnost online kupovine, što vam takodje može olakđati posao.Makazaste platforme kao najbolji izbor kada su u pitanju radne mašine

makazaste platforme


Ukoliko vam je potrebna platforma za dizanje ljudi ili tereta, odnosno materijala na visinu, ili zelite da unapredite svoj vozni park novom random masinom, jedna od najboljih opcija za koju se mozete opredeliti  svakako  su makazaste platforme.  Makazaste platforme imaju veoma siroku primenu, ukljucujuci I sve radove u gradjevinarstvu, kako u spoljasnjem tako I u unutrasnjem prostoru, tako da se u zavisnosti od potreba koje imate, mozete opredeliti za masinu koja vam odgovara. Ove radne masine najcesce imaju veliki kapacitet, I prvenstveno su pogodne zato sto ih mozete locirati nepsredno ispod radne povrsine ili uz zidove I fasade, ukoliko je upitanju odrzavanje objekata.

Samohodne makazaste platforme


Najzastupljenije samohodne makazaste platforme su elektricne ili dizel platforme. Dizel samohodne makazaste platforme imaju maksimalnu radnu visinu do 17 metara I nosivost do 900 kilograma.Ono sto je najveca prednost dizel platformi je to sto su pgodnije za rad po nepristupacnijim terenima I napolju.

Elektricne samohodne makazaste platforme, postizu maksimalnu radnu visinu do 13.9 metara, dok se njihovova nosivost krece u opsegu od 230 do 350 kilograma. Za razliku od dizel opcije, elektricne makazaste platforme pogodnije su za rad unutra. Osno sto je sa aspekta ekologije I zatite zivotne sredine veoma vazno jeste cinjenica da kod upotrebe ovih radnih masina ne postoji emisija stetnih gasova, a smim tim ni opasnost po zivi svet ( floru I faunu). Takodje jos jedna od njihovinh prednosti je to sto njihove gume ne ostavljaju nikakve tragove.

Prodaja makazastih platform – nova ili polovna radna masina


Ukoliko se opredeljujete za kupovinu ove radne masine, obavezo obavite pretragu preko interneta tako što ćete kucati “ makazaste platforme prodaja ” i sanznati gde možete kupiti novu ili polovnu građevinsku mašinu. Za koju cete se opredeliti zavisi od vasih potreba kao I od niza faktora, od kojih je jedan od najvaznijih cena.

Visoka cena ovih radnih masina najcesce je glavni kriterijum prilikom donosenja odluke da li kupovina  nove ili polovne makazaste platforme. Zbog toga treba razmotriti opciju kupovine polovne masine, obzirom da su u vecini slucajeva polovne radne masine remontovane i svaki iskusan prodavac vam moze pruziti dovoljno informacija koje su vam neophodne, a uvek se mozete odluciti da sa sobom prilikom kupovine povedete i majstora koji ce na licu mesta proveriti stanje masine.

Kako doneti najbolju odluku prilikom kupovine

Imajuci u vidu cinjenicu da se radi o relativno rizicnim poslovima  koji zahtevaju sigurnost, jer se podizanjem uslovno receno velikih tereta, ali i ljudi, kako u otvorenom tako i u zatvorenom prostoru mogu desiti razlicite nezgode, pouzdanost je svakako najvazniji faktor. Sigurnost se pre svega odnosi na pouzdanost mehanickog sistema, ali nisu manje vazne ni estetske komponete, kao sto su rdja i ogrebotine...Sve su to kriterijumi koji sem sigurnosti u radu i obavljanju radnih zadataka mogu da vam koriste i kako biste izbegli velike troskove koje iziskuje popravka i servisiranje ovih masina. Ono na sta takodje treba da obratite paznju prilikom kupovine jeste da li se uz masinu koja je na prodaju dobija i neki rezervni deo, sto vam takodje moze puno znaciti u trenutku kad bude bila potrebna njegova zamena. Na trzistu postoji dovoljno siroka ponuda renomiranih proizvodjaca, od kojih neki posluju duze, a neki krace, svi oni poseduju svoje refenc liste, pa vam izvbor moze biti relativno lak. Ukoliko se odlucite za polovnu masinu, takodje je velika ponuda oglasa preko kojih mozete naci ono sto vam odgovara.


Kako na najlakši način stići od Beograda do Niša

 kombi prevoz nis

Udaljenost izmedju Beograda I Niša iznosi oko 240 km, a koliko dugo ćete putovati zavisi za koji vid prevoza ćete se opredeliti, odnosno da li ćete putovati sopstvenim automobilom, vozom, autobusom, ili ce pak vas izbor biti putovanje kombi prevozom. Sve ove opcije su vam na raspolaganju. Ono sto svakako znacajno moze uticati na kvalitet I komfor vaseg putovanja, kao I na samu duzinu vremena koje ćete provesti u putu su vremenske prilike od kojih zavisi stanje na putevima I kolovozu, zatim guzva na putu I tako dalje..

Automobil kao opcija putovanja


Putovanje sopstvenim automobilom svakako će vam pruziti najveći komfor ukoliko se odlučite za ovaj vid prevoza. Buduci da su Beograd I Niš povezani autoptem automobilom se stiže za odprilike dva i po sata, ‟normalne‟ voznje. Ono što vam omogućava putovanje automobilom, jeste da krenete u vreme koje vama odgovara, da usput možete stati da se odmorite, popijete kafu, sipate gorivo ili pak odete do toaleta na nekoj od benzinskih stanica na koje ćete naici na ovoj deonici puta. Ono sto je sa aspekta isplativosti važno jeste da će vas ovakav vid prevoza verovatno više kostati nego recimo putovanje autobusom ili pak  vozom. Ako vam je komfor od presudnog znacaja I ako ste u mogućnosti, svakako uzmite u razmatranje putovanje automobilom.

Kombi prevoz Beograd – Niš


Jedan od novijih načina prevoza na relaciji od Beograda do Niša je kombi prevoz. Ono sto je glavna odlika ovakvog putovanja jeste što u većini slučajeva red vožnje nije unapred definisan I što funkcionise po principu ukrcavanja putnika na adresi koja vama odgovara. Vecina kombi prevoza Beograd Niš opremljena je najsavremenijim klima uredjajima za unutrašnju klimatizaciju, ali I sistemom dodtnog grejanja za svaki red sedišta. U kombi vozilima takodje vam je na raspolaganju besplatan Wi –Fi internet, što će dodatno olakšati putovanje i učiniti ga zanimljivijim. 

Niš – Beograd prevoz vozom


Ukoliko želite da od Beograda do Niša stignete na jedan od napouzdanijih našina, onda svakako treba da se opredelite za putovanje vozom. Na  železničkoj stanici direktno, ili online preko sajata Zelenica Srbije mozete se informisati o važecem redu vožnje. Dužina putovanaja kreće se u rasponu od četiri i po do pet i po sati u zavisnosti od vrste voza. Takodje imate mogucnost kupovine vozne karte u jednom smeru ili povratne karte, koja važi u periodu od mesec dana. Prevoz Niš – Beograd vozom sigurno je jedan od finansijski najpovoljnijih načina na koji možete obaviti svoje putovanje. Voz vam takodje obezbedjuje potreban komfor, I udobnost, a ono sto je svkako posebno zanimljivo jeste razgledanje predela kroz koje ćete proći putujući vozom.

Autobuski prevoz na relaciji Beograd – Niš


Ukoliko teba da putujete od Beograda do Niša takodje vam je na raspolaganju putovane autobusom. O redu vožnje najbolje ćete se informisati na autobuskoj stanici direktno, ili pozivanjem Call centra. U ponudi je veci broj autprevoznika izmedu kojih se možete opredeliti, svaki od njih ima svoju cenu prevoza, a takodje svaki od njih nudi I razlicit komfor prilikom putovanja. Vecina autobusa je klimatizovana sto vam dodatno olaksava prevoz, narocito u letnjim mesecima.


Nadamo se da smo vam pruzili neke osnovne informacije I olaksali izbor ukoliko krecete na put od Beograda do Nisa. Srećan put!


Kakve pločice za kupatilo su preporuka svakog dizajnera?

plocice za kupatilo


Kada se bavite ulepšavanjem svog životnog prostora, trebali biste da znate da u zavisnosti od kvadrature, kao i od same prostorije koju ste odlučili da sredite zavisi i način na koji ćete pristupiti ovoj vrsti posla. 

Sa ovakvom odlukom nikako ne biste trebali da žurite, kako ne biste napravili greške koje će vas kasnije dodatno koštati. Svaki stan ili kuća je priča za sebe. Sređivanje enterijera može biti vrlo izazovan i naporan posao ukoliko ne posedujete dovoljno znanja u ovoj oblasti. Zbog toga ne bilo loše da eventualno razmislite o angažovanju nekog dovoljno iskusnog arhitekte ili dizajnera koji vam svojim savetima i preporukama može pomoći. 

Ako trenutno razmišljate o tome da kompletno renovirate svoje kupatilo, poželjno je da obratite pažnju na izbor adekvatnih pločica. Pločice za kupatilo su nešto što svakom kupatilu može dati posebnu notu elegancije i učiniti ga vrlo modernim i jedinstvenim. Veliki izbor keramickih plocica možete pronaći na sajtu salona Alvos.

 

Šta kažu dizajneri kada je izbor pločica za kupatilo u pitanju?

 

Pored sanitarije, pločice za kupatilo su definitivno drugi važan element svakog kupatila. Kada ova dva elementa spojite na adekvatan način dobićete pravo mesto za opuštanje, naročito nakon naporno provedenog dana na poslu. 

Ono na šta će vam svaki dizajner skrenuti pažnju prilikom izbora odgovarajućih pločica za kupatilo je da li je bolje da se fokusirate na tamnije ili svetlije tonove. Tu ključnu ulogu igra kvadratura svakog kupatila. Za manja kupatila, svaki ozbiljni dizajner će vam predložiti svetlije tonove kako bi prostor učinili vizuelno većim. Kod većih kupatila, možete da eksperimentišete i da se igrate sa dezenima i oblicima pločica. 

Što se tiče samog efekta, poslednjih godina mat pločice su definitivno u modi, dok su sjajne pločice „pale u zaborav“. Sa ovakvim pločicama idealno ide neobična vrsta rasvete poput neke zanimljive zidne lampe. Ukoliko nemate odgovarajuću rasvetu a imate pločice sa mat efektom, rizikujete da nemate dovoljne količine svetlosti u kupatilu, s obzirom da ovakva vrsta keramike ne reflektuje potrebnu količinu svetlosti.

 

Pločice koje daju notu „prirode“ su apsolutni hit svakog moderno opremljenog kupatila!

 

Nešto što svi koji se bave sređivanjem i dizajniranjem enterijera prosto „obožavaju“, su elementi koji asociraju na prirodu. Shodno tome, pločice za kupatilo koje odaju utisak da su napravljene od mermera, drveta ili gline su nešto što svaki dizajner preferira. Ovde pre svega mislimo na granitne pločice za kupatilo koje su apsolutni hit ove godine. 

Ono što krasi ovu vrstu pločica za kupatilo je, pre svega, luksuzan izgled, a pored njega izuzetna izdržljivost na habanje i bilo kakva druga oštećenja. 

Zbog svih svojih karakterisika i pozitivnih stana, granitne pločice su broj jedan bilo da se radi o njihovom postavljanju u kupatilu ili neko drugom prostoru poput kuhinje, trpezarije i sl. Naravno, za sve one koji žele da idu u korak sa modnim trendovima.

 

Neobična geometrija za sve one koje žele nešto potpuno drugačije

 

Pločice sa neobičnom geometrijom postaju sve popularnije kada je opremanje kupatila u pitanju. One se često kombinuju sa klasičnim keramičkim pločicama kako bi se dobila jedinstvena kombinacija koja odiše sofisticiranošću. Ukoliko vam kupatilo deluje jednolično, razmislite da pločice u njemu zamenite sa potpuno novim koje su neobičnog dezena. Iznenadićete se postignutim rezultatom!


Kakve sve vrste zavesa danas možete pronaći na tržištu?

rolo zavese

Kada govorimo u uređenju enterijera bilo stana ili poslovnog prostora, jedan od bitnijih detalja koji se koristi za dekoraciju jesu zavese. Bez zavesa, moglo bi se reći, svaki prostor bi bio prazan. Zbog toga one čine vrlo važan element za stilsko uređenje svakog enterijera. 

Ukoliko se baziramo na samu ponudu, videćemo da danas imate raznovrstan izbor vrsta, kao i dezena zavesa. Na vama je da sami razmislite koji model bi bio odgovarajući za svaku prostoriju u vašem domu, bilo da se radi o dnevnoj ili spavaćoj sobi ili kuhinji. 

Važno je da na kraju dobijete prostor koji odiše toplinom, u kojem ćete svakodnevno uživati vi i vaši ukućani. Veliki izbor kvalitetnih i modernih zavesa svih vrsta i dezena možete pronaći na sajtu Lukić Rolet.

Rolo zavese su praktične i lake za održavanje


Sa rolo zavesama, kada je odabir u pitanju, sigurno nećete napraviti loš izbor. Napravljene su sa mehanizmom sa kojim se vrlo lako rukuje, što znači da ćete sa lakoćom moći da podešavate koliko svetlosti želite da imate u svom domu ili kancelariji. Zbog toga rolo zavesa spada u sve popularniji i traženiji model u svim onim radnjama koje se bave kako prodajom tako i ugradnjom ove vrste zavesa. 

Što se tiče stilskog momenta, od rolo zavesa možete očekivati minimalistički stil koji je idealan za sve one koji vole jednostavne elemente u svom domu. One se uklapaju u svaki prostor, a odlična ponuda dezena će zadovoljiti potrebe i najzahtevnijeg kupca. 

Ono što ih posebno izdvaja od ostalih vrsta zavesa je to što su rolo zavese vrlo lake za održavanje. Dovoljno je da ih povremeno prebrišete kako biste skinuli nakupljenu prašinu. Za to će vam biti potrebno malo mlake vode i jedna pamučna krpa. Treba da znate da ih nikako ne smete prati u mašini za veš kako ih ne biste trajno oštetili. 

Klasične trikotažne zavese još uvek su izbor mnogih domova


Ako se malo osvrnete oko sebe, primetićete da mnogi vaši prijatelji u svojim domovima imaju upravo klasične zavese koje su napravljene od najrazličitijih vrsta materijala poput lana, pamuka, čipke i  dr. Reč je o zavesama koje su se prve pojavile na tržištu. Kod njih je izbor modela i dezena neograničen. 

Koju ćete boju odabrati, kao i da li će one biti duže ili kraće, zavisi od mnogo faktora. Važno je uklopiti ih sa ostalim nameštajem u stanu kako biste dobili savršen izgled. Dizajneri često preporučuju da se za dnevnu sobu biraju trikotažne zavese mirnijih tonova kada su boje u pitanju. Tu spadaju svakako neizostavna bela u svim svojim nijansama, kao i svetlije nijanse sive, bež boja i sl. Na taj način ćete svom dnevnom boravku obezbediti dovoljnu količinu svetlosti.  

Trakaste zavese su najčešći izbor za kancelarijski prostor


Ukoliko se za trenutak fokusiramo na prostor poput kancelarija, kao i drugih poslovnih objekata, primetićemo da su trakaste zavese u njima najzastupljenije. Razlog je taj što su trakaste zavese neutralnih boja kao i jednostavnog i elegantnog izgleda koji se savršeno uklapa sa kancelarijskim nameštajem. 

One predstavljaju odličnu zaštitu od sunca, a pomoću lančića koji se nalazi sa strane sami ih možete podešavati. 


Šta sve treba da znate ukoliko planirate polaganje za AM kategoriju?

am kategorija

Veliki broj mladih se već nakon navršenih osamnaest godina odluči da odmah krene sa obukom kako bi što pre došli do vozačke dozvole. Najčešće se opredeljuju za obuku vožnje automobilom, mada u poslednje vreme sve veća tražnja postoji za polaganjem za AM kategoriju

U zavisnosti od toga da li polažete isključivo za svoje lične potrebe ili u poslovne svrhe, zavisi za koje vozilo ćete se opredeliti prilikom same obuke i izlaska na završni deo ispita. 

Što se tiče polaganja za AM kategoriju, ne morate da čekate da postanete punoletni. Već sa navršenih petnaest godina možete se upisati u neku auto školu koja nudi ovu vrstu polaganja i krenuti sa obukom, dok pravo na izlazak na završni ispit stičete kada budete stariji za jednu godinu više, tj. kada napunite šesnaest godina.  

Šta vam je sve potrebno prilikom upisa u auto školu?


Za početak biće vam potrebna važeća lična karta kako biste potpisali ugovor sa auto školom. Ukoliko je još uvek nemate, jedan roditelj to može učiniti umesto vas. 

Što se tiče lekarskog uverenja, bez njega nećete moći da polažete teorijski deo ispita, ali ćete zato moći da idete na časove predavanja. Takođe, moći ćete i da krenete sa časovima vožnje. 

Koliko će vam trajati praktična obuka zavisi od toga da li već imate dozvolu za vožnju automobilom.

Koliko će vam vremenski biti potrebno da prođete obuku prilikom polaganja za AM kategoriju, tj. koliko ćete časova vožnje ukupno imati zavisi od toga da li imate dozvolu za B kategoriju. Ukoliko ste već uveliko vozač četvorotočkaša u saobraćaju, biće vam potrebno svega sedam časova vožnje i isto toliko teorijske nastave. 

Ako nemate položeno za auto, da biste došli do završnog ispita, moraćete da odslušate ukupno 40 časova teorijske nastave.

Na kojim vozilima se vrši obuka za AM kategoriju?


Sve auto škole koje nude ovu vrstu obuke, u svom voznom parku trebalo bi da imaju vozila koja ispunjavaju određene uslove koji su propisani Zakonom o bezbednosti saobraćaja. To su najčešće mopedi, laki tricikli kao i četvorotočkaši čija snaga motora ne bi trebalo da prelazi 50ccm. Ovakva vozila obično ne bi smela da postižu brzinu veću od 45km/h. 

Kako se kreće cena polaganja za AM kategoriju?


Što se tiče same cene koju ćete morati da platite ako želite da dobijete vozačku dozvolu za ovu kategoriju, ona najviše zavisi od toga da li već imate položen vozački ispit za bilo koju drugu kategoriju poput B, C, D, F, M i ostale. U tom slučaju cena će vam biti drastično umanjena, pre svega cena teorijske obuke s obzirom da ćete tada trebati manji fond časova da pohađate. 

Ako ne posedujete ni jednu dozvolu od prethodno navedenih kategorija, tada ćete morati da platite pun iznos koji se kreće nešto više od trideset hiljada dinara.

Izaberite instruktora koji će ispuniti vaša očekivanja

Ako želite da vas na skuteru obučava odgovorno i profesionalno lice koje ća vas naučiti svim najbitnijim stvarima koje se tiču vožnje i pravila u saobraćaju za ovu vrstu vozila, gledajte da prilikom upisa dobijete instruktore koji imaju dovoljno godina iskustva u svom poslu. 


Stvari koje treba da znate pre nego što podnesete zahtev za razvod braka

Parovi se razvode iz više razloga, uključujući neverstvo, nepomirljive razlike i zlostavljanje.  

Prolaziti kroz razvod sa sobom nosi i određene posledice kako emotivne tako i finansijske i zbog toga ćemo upravo navesti ključne stvari koje treba da znate pre nego što podnesete zahtev za razvod braka. 

 

  • Finansijski detalji

Razvod može značajno uticati na vašu finansijsku situaciju. Da biste stekli jasnu sliku o svojoj finansijskoj situaciji, trebalo bi da prikupite dokumente kako biste dokazali prihod vašeg partnera. Takođe trebao bi prikupiti bankovne izvode i druge dokumente kako biste potvrdili koliko novca imate na zajedničkim računima. Važno je imati sve kopije dokumenata i dokaze o imovini čiji ste suvlasnik. Ako je moguće, utvrdite koliko novca vaš partner ima na svojim bankovnim računima i da li ima imovinu čiji suvlasnik niste vi, poput kuće ili automobila. 

Utvrdite vaš trenutni mesečni budžet, a zatim kreirajte novi kako biste utvrdili koje ćete troškove sami pokriti. Takođe je neophodno imati dokumentaciju o svim dugovima koje imate vi i vaš partner. 

Sud ne deli uvek svu imovinu kada se par razvede. Imovina koja se nalazi na ime jednog partnera ostaće u njihovom posedu. Pregled vaše finansijske situacije pripremiće vas za različite ishode, odnosno kako razvod može uticati na vaš životni standard i daće vam zapravo neku ideju o tome koju i kakvu imovinu ili dug možete očekivati nakon razvoda.

  • Faktori koji utiču na izdržavanje i starateljstvo nad decom

Sud može uzeti u obzir nekoliko faktora prilikom dodeljivanja starateljstva nad decom. Naročito se promoviše zajedničko roditeljstvo i radi se sa uverenjem da bi oba roditelja trebalo da budu uključena u živote svoje dece. Međutim, sud može dodeliti jedinstveno starateljstvo ako jedna strana može utvrditi da je drugi roditelj nemaran ili nasilan, odnosno nepodoban za izržavanje i vaspitavanje dece. 

  • Šta je najbolje za vas

Parovi koji se i dalje vole mogu se razvesti jer je to u njihovom najboljem interesu. Neki ljudi žele različite stvari od života. Neko može imati priliku za karijeru koja uključuje život u inostranstvu, dok drugi partner možda ne želi da se preseli. Parovi koji imaju decu mogu se prepirati oko roditeljskih odluka, metoda, saveta i drugih pitanja i odlučiti da je zapravo razvod najzdravija sredina za njihovu decu jer su oni u stalnom sukobu. Dok će drugi shvatiti da svoje probleme možda mogu rešiti ukoliko se obrate bračnom savetniku. Kada se ovakve odluke donose potrebno je vreme, potrebno je razmišljati o razlozima koji su vas naveli na razvod, a zatim i utvrditi šta bi trebalo promeniti kako do razvoda ne bi došlo. 

  • Biranje advokata

Ukoliko ste se ipak odlučili na takav korak, u priču se najčešće uključuje advokat za razvod braka i brakorazvodne parnice i podnosite zahtev za razvod braka. Ovakav stresni postupak će umnogome biti blaži ukoliko imate kraj sebe iskusnog advokata. Vaš advokat treba da ima praktično iskustvo kada je u pitanju slučaj razvod braka, jer ćete i vi biti sigurni da će on uzeti u obzir sve relevantne faktore prilikom vođenja vašeg slučaja. 

Kako pripremiti automobil za zimovanje?

Zimske čarolije najbolje se osećaju sa pojavom prvim pahulja, kao i dolaskom prazničnih dana i euforije. Neminovno se radi o periodu godine u kojem se uživa na snežnom pokrivaču uz sankanje, grudvanje ili skijanje. Sam kraj godine signal je za odmor i predah od brojnih poslovnih obaveza, kao i donošenje novih planova i odluka za budući period. A možemo slobodno reći da je odlazak na zimski odmor u snežne predele, ili zimovanje, ono što izaziva veliku radost i neizmerno zadovoljstvo svih članova porodice. Zimovanje se detaljno planira, često unapred osmišljava i rezervišu svi raspoloživi termini za zajednička uživanja. 

krovni koferi 

Pored euforije i radosti u vezi sa odlaskom na zimovanje, planirani odmor zahteva veći broj priprema i odluka. Prvenstveno se to odnosi na izbor prevoza, odnosno načina odlaska na zimovanje, a porodice se u tom izboru najčešće odluče za sopstveni automobil. Kako daje najviše fleksibilnosti, komfora i udobnosti, automobil je savršen za odlazak na bilo koje putovanje. Ipak, dok za razliku od drugih prevoznih sredstava kao što su autobus, kombi prevoz, avion i voz, kada je dovoljno samo rezervisati kartu, automobil treba pripremiti za svako putovanje. Vrši se veliki servis, proveravaju se gume, stavljaju lanci za sneg i slično. Posebno je važno pripremiti automobil kada se radi o zimovanju, jer su snežni uslovi prevoza teški za upravljanje vozilom, i potrebno je dodatno obezbediti zaštitu i sigurnost tokom vožnje.

Pripremite gume za zimske uslove vožnje automobila

Priprema automobila za zimske uslove vožnje, obično počinje sa zamenom guma, što je važno sa stanovišta bezbednosti i ujedno je zakonska obaveza vozača. Jedan od najvažnijih tipova pripreme automobila, odnosi se na gume. Postoje dve vrste, a to su letnje i zimske gume, koje se razlikuju prema širini i dubini šara, kao i debljini guma, i mnogim drugim karakteristikama. Do 1. novembra rok je da se letnje gume zamene zimskim, što se obično realizuje kod vulkanizera. Sve do 1. aprila zimske gume moraju biti na automobilu, bez obzira na uslove na putu. Dodatno, ukoliko je stanje na putevima takvo da postoje padavine, odnosno sneg ili led, obaveza vozača je da na automobilu budu stavljeni zimski lanci. 

Kako se priprema za zimovanje obavlja nekada i znatno pre odlaska, nabavka lanaca za sneg, zakazivanje termina kod nadležnih profesionalaca za njihovo stavljanje, kao i zamenu guma, treba da bude na listi za obavljanje u što kraćem vremenskom roku. Činjenica je da se na zimovanje odlazi najčešće u planinske predele, za koje je karakteristična još niža temperatura, veći snežni nanosi i otežani uslovi za vožnju, nego što je to u gradovima i ravnijim predelima. Zbog toga, gume je važno zameniti, ali i proveriti uvek neposredno pre polaska na putovanje. Predmet provere je njihovo stanje, ali i da li su u ispravnom stanju, dovoljno naduvane i slično. 

Uradite i veliki servis u skladu sa propisima i stanjem automobila

Ne samo da zakoni i propisi nalažu da se redovno realizuje mali i veliki servis automobila, već je to neophodno i sa aspekta bezbedne i sigurne vožnje. Postoje kriterijumi koji nalažu kada treba obaviti veliki servis, kao i mali, a mnogo više to zavisi od samog stanja i ispravnosti vozila. Odlazak na zimovanje može biti pravi trenutak da se automobil odveze do profesionalnih majstora, koji će u kratkom roku obaviti veliki servis. Tada ćete biti sigurni da je vaše vozilo spremno čak i za vrlo dugačke relacije vožnje. Veliki servis je složeniji, duže traje i obuhvata detaljnije provere od malog, pa se i ređe sprovodi. Prema propisima i preporukama, realizuje se između 90.000 i 160.000 pređenih kilometara. Tačan interval kilometraže na kojem će se izvršiti veliki servis zavisi od stanja vozila i motora, samog proizvođača, kao i uslova na putevima. 

Upravo zbog stanja na putevima, ulazak u zimske uslove vožnje treba da počne sa izvršenim detaljnim proverama automobila. Veliki servis se realizuje različito, u zavisnosti da se motor pokreće na lanac, ili zupčasti kaiš. Najčešće, veliki servis obuhvata sledeće provere: kočionog mehanizma i ulja, zupčastog kaiša ili lanca, ulja menjača i akumulatora, španera, ispravnosti amortizera, svećica, pumpe za vodu, i drugih delova prema potrebi. Redovan veliki servis nameće trošak, ali daje visoki stepen bezbednosti tokom vožnje i sigurnost za odlazak na višednevna putovanja, bez obzira na destinaciju i odredište. Daje proveru ispravnosti svih delova, kao i besprekornu vožnju.


Krovni koferi daju prostor za odlično pakovanje zimi

Pakovanje stvari neizostavan je deo svakog putovanja. Kada se radi o zimovanju, najčešće se pakuje zimska oprema, kao što su skafanderi i druga odeća i sitnice. Za sve to, potrebno je dosta raspoloživog mesta, što krovni koferi obezbeđuju besprekorno. Za razliku od letnjeg, tankog odevanja, na zimovanju se očekuje čak i višeslojno oblačenje debele i glomazne garderobe. Krovni koferi idealan su način da se sve stvari za zimovanje pregledno spakuju, kao i da ujedno putnici imaju komforno putovanje, bez viška stvari u automobilu. Mogu biti različitih dimenzija, i za svaki tip automobila pronalazi se savršeni model, sa što većim prostorom. 

Krovni koferi se jednostavno postavljaju i pričvršćavaju za nosače na krovu. Kompaktni su i izrađeni od čvrstih i otpornih materijala, tako i da u slučaju obilnih padavina, vaše stvari su u potpunosti sigurne i izolovane od spoljašnjih uticaja. Čak se mogu razlikovati i prema oblicima, kako bi se izabrao kofer za krov koji će u potpunosti odgovarati vašem automobilu. Krovni koferi su savršeni dodatni prtljažnik, a porodice prosto sa uživanjem pakuju svoje stvari za zimovanje. Vrlo su praktični, funkcionalni i odlični za duža putovanja, kaoi predmete koje je teško spakovati u standardne putne torbe.

Zima se prepoznaje po snežnom pokrivaču i idiličnim osećanjima uživanja, čak i na niskim temperaturama. Tokom zime se smenjuju odmori, praznične atmosfere i pustolovine putovanja radi skijanja, sankanja i drugih snežnih atrakcija. Odlazak na zimovanje treba da počne sa pripremom automobila. Proveravaju se gume i menjaju za zimske, a postavljaju se i snažni lanci za sneg. 

Pored toga, vrše se provere koje se obično svrstavaju u veliki servis. Najvažnije je ispitivanje funkcija i rada motora, zatim provera lanaca, kaiševa, ulja, amortizera i mnogih drugih delova. Uz to, posebno kada se radi o putovanjima tokom zime, idealan i praktičan način za prevoženje stvari obezbeđuju moderni i atraktivni krovni koferi. U sve navedene pripreme automobila, zimsko putovanje biće pravo, komforno i udobno uživanje.