Ponedeljak, Septembar 27, 2021

Bratislava - grad koji morate uvrstiti u svoje turističke posete


beograd bratislava prevoz

Jedinstveni geografski položaj prestonice Slovačke izdvojio je ovaj grad kao jedini na svetu koji se graniči čak sa dve zemlje - Austrijom i Mađarskom. Bratislava je smeštena na samoj jugozapadnoj granici zemlje, a od Beča je udaljena svega 68 km. Bratislava je još jedna u nizu evropskih prestonica kroz koju protiče reka Dunav, koja deli grad na zapadni i istočni deo. Prirodna dunavska granica uslovila je i podelu ovog srednjoevropskog grada na stari i novi deo, koji se razlikuju po ambijentalnim celinama i arhitekturi građevina. Viševekovna istorija starog grada sa jedne strane pravi je kontrast urbanizovanom i modernom delu grada sa druge, koji su povezani mostovima u jedinstvenu celinu i nude potpunu turističku ponudu. 

U starom jezgru grada smeštena su dva gradska trga, a niz samu reku nalazi se i najveća zgrada u Srednjoj Evropi iz perioda komunizma, u naselju Petrzalka. Kroz Bratislavu možete do centra doći vrlo jednostavno i to pešice. Na Gradskom trgu možete obići velelepne građevine Staru većnicu, Rolandovu fontanu, ali i brojne radnje sa suvenirima. Istorijski deo starog grada obiluje restoranima i kafićima, ušuškanim u malenim ulicama, gde možete uživati u prelepim prizorima srednjoevropske arhitekture, družiti se sa sjajnim ljudima i zabaviti se u brojnim klubovima i barovima. 

Ukoliko vas još put nije naneo prema Bratislavi, obavezno izdvojite vremena da na jedan vikend upoznate ovaj prelep i specifičan grad. 


Kako organizovati prevoz iz Beograda do Bratislave?


Ukoliko ste se odlučili da provedete vikend upoznajući lepote Bratislave ili idete na poslovni put, sada možete veoma jednostavno organizovati svoj prevoz i uživati u putovanju bez zamora. Potrebno je samo da kontaktirate kompaniju koja se bavi uslugama prevoza i dogovorite se oko uslova putovanja. Sa najmodernijim vozilima i profesionalnim vozačima, Beograd Bratislava prevoz nikad nije bio udobniji i sigurniji. Sa licima koji se bave iznajmljivanjem kombi vozila, možete se dogovoriti oko polaznog i dolaznog odredišta. Ukoliko vam najviše odgovara, vozač će doći po vas do vaše adrese boravka ili do dogovorene adrese. Tokom putovanja sve je podređeno vašim željama i potrebama. Vi samo treba da se opustite i uživate u idealnom vikendu sa svojim najmilijima. 


Šta obići u Bratislavi?


Bratislava poseduje sve elemente koji je svrstavaju u mesta pristupačna za turiste – lep stari grad, dvorac, mostove, reku, kao i pristupačnu kupovinu. Većina turističkih atraktivnosti grada nalaze se nedaleko od Dunava, u samom gradskom jezgru. Jedna od njih je dvorac Bratislavsky hrad iz XV veka. U okviru njega se nalazi i muzej, koji možete obići dok idete u razgledanje dvorca. Posle obilaska dvorca preći ćete preko Novy mosta, na kom se nalazi toranj 86 m visine. Na samom vrhu tornja smešten je restoran sa fantastičnim pogledom na grad, gde možete uživati u pogledu i hrani istovremeno. 

Stari grad obiluje skulpturama različitih položaja, koje predstavljaju zanimljivu atrakciju – Napoleonov vojnik naslonjen na klupu, čovek koji viri iz kanalizacione šahte, pa čak i nasmejani gospodin koji pozdravlja prolaznike

Na Glavnom trgu, centralno mesto zauzima Rolandova fontana, kao i Stara katedrala, u kojoj se nalazi Gradski muzej

Kažu da je najlepše turističko sećanje ono koje doživite, zato uživajte u lepim trenucima sa osobama koje volite.