Petak, Septembar 17, 2021

Kako oplemeniti izgled svoje bašte?

 

 

 

Da bi biljke mogle da opstane u različitim uslovima, potrebno je da se o njima brine na adekvatan način. Osnovna nega se podrazumeva, ali treba koristiti sa vremena na vreme i odgovarajuće suplemente, te obezbediti biljkama preko potrebnu vlagu, odnosno zaštititi ih u toku zime. 

U tome će u velikoj meri pomoći prirodni ili dekorativni malč, koji se izrađuje od kore različitog drveća. Najjednostavnije bi bilo reći da je osnovna svrha malča da štiti biljku od korova, ali i da zemljištu oko biljke obezbedi preko potrebnu vlagu. Uzevši u obzir da je u pitanju prirodni materijal, on se prilično lako održava. Takođe, postoji opcija korišćenja i dekorativnog ili bojenog malča, koji uz praktičnu ima i ulogu da ulepša vrt. U principu je potpuno svejedno koja vrsta će biti korišćena, jer čak i malč koji je obojen biva tretiran prirodnim bojama, tako da ispunjava i praktičnu funkciju, odnosno ni na koji način ne ugrožava biljku. Naprotiv, zahvaljujući njemu će biljka napredovati, najpre zato što će imati obezbeđenu vlagu u zemljištu, a zatim i zato što će biti u velikoj meri zaštićena od korova.

 

Zašto je dobro koristiti malč? 

 

Mnoge zelene površine se uređuju pravo na ovaj način. Iako se malč prvenstveno koristi kako bi se zagrnule biljke i na taj način zaštitile od nepovoljnih uticaja, ovaj materijal se koristi i na trim stazama i uopšteno na stazama u vrtovima. 

Ne samo zato što je dekorativan, veći zato što je u pitanju prirodan materijal, u većini slučajeva. Međutim, treba imati na umu da osim od borove kore i seckanog drveta, on može biti i bojen, ali se i u tom slučaj tretira rpirodnim bojama.  

 

Vrste malča 

 

Na prvom mestu, malč se može izraditi od seckanog drveta. Tom prilikom se koriste manji komadi, koji su veličine između jednog i tri santimetra. Takav malč nije naročito dekorativan, jer je obično svetlo braon boje. 

Druga varijanta jeste malč od kore crnog bora. U većini slučajeva je veličina komada od kojih se pravi u tom slučaju oko 5 do 6 centimetara i njegova boja je tamno braon. Radi se o vrsti materijala, koja se smatra najdugotrajnijom, ali takođe ne može da se smatra dekorativnim, prosto zato što je jednobojan. Međutim, treba imati na umu da malč od borove kore uvek valja koristiti posebno za zagrtanje biljaka, jednostavno zato što se smatra izuzetno dugotrajnim i zato što u principu može u različite ambijente da bude uklopljen. 

Treća varijanta je dekorativni malč, koji se može naći u različitim bojama. U većini slučajeva ga u prodaji ima u narandžastoj, žutoj, crvenoj i braon boji, ali i u plavoj i zelenoj, te na prvom mestu biva korišćen zbog dekoracije. Ali, kao i bilo koji drugi malč, tako i ovaj bojeni ima svoju ulogu. Veličina komadića od kojih se pravi je između 1 i 3 centimetara, a u većini slučajeva se koristi kora borovog drveta. Boje uz pomoć kojih on poprima crvenu, žutu, narandžastu ili braon, te zelenu ili plavu boju su netoksične, tako da nema razloga za brigu da li će one negativno uticati na biljke ili ne. 

Upravo se dekorativni malč najčešće i koristi za lepše uređenje vrtova i generalno okućnice. Sve tri vrste i te kako imaju pozitivan efekat na biljke koje štite, a dodatna prednost je i dekorativna uloga koju bez ikakve sumnje imaju.