Utorak, Avgust 31, 2021

Najbolji materijali za sudopere

Moderna, otporna na mrlje ili i jedno i drugo: koji tip sudopere za kuhinju najviše odgovara vašim potrebama? Pročitajte u nastavku teksta o prednostima i nedostacima najpopularnijih materijala za izradu sudopere i odaberite savršenu za svoju kuhinju.

Ukoliko je došlo vreme za renoviranje kuhinje ili samo menjanje sudopere razmislite o veličini, stilu i možda najvažnije - materijalu. Neki materijali su izuzetno izdržljivi i otporni na ogrebotine i mrlje dok drugi pokazuju slabiju izdržljivost i otpornost, te zahtevaju više pažnje što se tiče održavanja sudopere, ali i znatno manju upotrebu sudopere. Nadalje ćemo govoriti o prednostima i potencijalnim nedostacima tri najbolja materijala za sudopere i time vam možda olakšati izbor.

Tri najbolja materijala za sudopere

1. Nerđajući čelik
Jedan od najpopularnih ako ne i najpopularniji materijal za sudopere u poslednje vreme, nerđajući čelik, daje vašoj kuhinji savremeni, moderni, elegantni izgled naročito kada se kombinuje sa granitnom, kamenom ili drvenom radnom pločom. Da biste dobili čvrstu i otpornu sudoperu odaberite čelik debljine od 16 do 18 (od 1.524 do 1.1938 mm). Obavezno proverite serijski broj pre odluke da biste videli kako je čelik proizveden i da li je magnentni. Nerđajući čelik serije 300 nije magnetni i zato je favorit kada je u pitanju proizvodnja sudopera. Samim tim, nerđajući čelik serije 300 sadrži hrom i nikl, koji su zaslužni za sprečavanje nastanka rđe kao i oštećenja pri visokim temperaturama.

Prednosti:

  • -  Pogodan za sve vrste upotrebe;

  • -  Lako se čisti i održava;

  • -  Povoljna cena.

    Nedostaci:

  • -  Rad može biti bučan;

  • -  Vide se vodene mrlje.

2. Bakar
Bakar je pak jedan od najzanimljivih materijala za izradu sudopere. Sjajna sudopera zlatno-ružičaste boje odlično će se uklopiti u svaku modernu kuhinju; istovremeno moderna i retro, biće glavna atrakcija u kući. Sposobnost bakra da ubija 99,9 % bakterija čini ga najboljim materijalom za sudopere imajući na umu da je prostor za spremanje hrane, naročito mesa, plodno tlo za razmnožavanje bakterija. Pored ove sposobnosti, još jedna važna sposobnost bakra je otpornost na rđu, ali i činjenica da se teško može zaprljati. Ukoliko se za čišćenje bakarne sudopere koriste jake hemikalije, otpornost na rđu će vremenom oslabiti. Bitan faktor koji treba uzeti u obzir kada su u pitanju bakarne sudopere je to što će vremenom dobiti zeleno-plavi sloj, koji nastaje kao reakcija na kontakt sa različitim stvarima tokom vremena. Zapravo, to je zaštitni sloj bakra i potpuno je normalno da vremenom dođe do toga, ali to se možda nekome neće dopasti. Postoji rešenje da se ova promena teksture neutrališe korišćenjem ili voska ili meke šmirgle.

Prednosti:

  • -  Pogodan za sve vrste upotrebe;

  • -  Otpornost na rđu, mrlje i bakterije.

    Nedostaci:

  • -  Visoka cena;

  • -  Zahteva češće poliranje, ali ne i upotrebu jakih hemikalija.

    3. Emajl
    Ova tradicionalna i vanvremenska sudopera napravljena je od livenog gvožđa i staklene glazure. Preporučuje se za umereno korišćenje. Životni vek emajlirane sudopere je veoma dug ukoliko se ona održava na pravilan način, generalno ovaj tip sudopere je najdugotrajniji. Emajlirane sudopere su teške, pa im je potrebno dodatno ojačanje u vidu ploča i ormara. Vrlo lako se prljaju, a dok čistite morate korisiti meke sunđere jer im isto tako lako otpada farba. Umesto jakih hemikalija poželjno je, takođe, da koristite sirće za tretiranje mrlja.

    Prednosti:

  • -  Dug životni vek;

  • -  Povoljna cena; -

Nedostaci:

  • -  Teška sudopera;

  • -  Zahteva posebno čišćenje i negu.