Petak, Mart 19, 2021

Zašto su radijatori i dalje najefikasnije grejne jedinice?

Iako se činilo da su hladni dani iza nas, ove grejne sezone opet nas je sneg razuverio. Tokom poslednjih nekoliko nedelja smenjivali su se lepi dani i minus, pa smo zato rešili da predočimo koje su to prednosti, a šta su nedostaci različitih vrsta grejnih tela na koje možemo naići. Najčešće grejne jedinice u Srbiji su radijatori, pa ne iznenađuje što se oni smatraju staromodnim grejnim telima pomoću kojih može da se ugreje porodica.

radijator 

Izmišljen sredinom 1800-ih, koncept radijatorskih grejača ima dugu istoriju. Tokom godina, ova vrsta grejnih tela polako je evoluirala u energetski efikasne grejače sa niskim održavanjem koje danas poznajemo.

Iako to definitivno nije najpopularniji tip grejača u današnje vreme, i dalje odlično funkcioniše za zagrevanje doma.

Radijatori za parno grejanje

Radijatori koji se koriste za parno grejanje funkcionišu po principu ključanja vode da bi stvorili paru. Ta para zatim putuje niz cevi u radijator, koji zauzvrat zagreva sobu zračenjem i konvekcijom. Kako para prolazi kroz jedinicu, polako se hladi i pretvara u kondenzaciju. Ova kondenzacija zatim prolazi kroz jedinicu, zatim se vraća u bojler, gde se na kraju ponovo pretvara u paru.

Ovo je staromodna metoda radijatorskog grejanja. Teško da biste pronašli ovu vrstu sistema u novoizgrađenim domovima. Međutim, ova vrsta radijatorskih grejača i danas se koristi širom sveta, ali to više nije najomiljeniji način za zagrevanje doma.

Postoji nekoliko verzija parnih radijatora, a evo koje smo mi izdvojili.

Samostojeći sistemi od livenog gvožđa

Najstarija verzija radijatora jesu sistemi od livenog gvožđa koji su veoma efikasni u zagrevanju prostorije. Međutim, zauzimaju i najviše prostora, a i najduže se zagrevaju. Uprkos ovim očiglednim nedostacima, način na koji su ovi grejni sistemi dizajnirani omogućava sistemu od livenog gvožđa da najduže zadrži.

Osnovni parni sistemi

Da ne bi došlo do zabune između tipičnih električnih grejača za podnu ploču, ovaj tip radijatora na paru radi na istoj premisi podizanja i pada kondenzacije, međutim, zauzima vrlo malo mesta u vašem domu. Mogu se ugladiti duž prostorije na vrlo diskretan način.

Keramički sistemi

Ovo je najnovija verzija parnog radijatora. Za razliku od svojih prethodnika, keramički sistemi nisu vrući kada ih dodirnete i efikasniji su u isporuci održive toplote. Ako ste odabrali parni radijator za grejanje kuće, ovo su odlične grejne jedinice i nećete se pokajati.

Električni radijatori

Ova vrsta radijatora je obično napravljena na sličan način kao parni radijator, međutim koriste drugačiji metod stvaranja toplote. U jezgru grejača radijatora nalazi se metalni rezervoar napunjen posebnim mineralnim uljem. Ovo mineralno ulje, koje se više naziva termalno ulje ili ulje za prenos toplote, ne sagoreva se u procesu zagrevanja, pa mu nije potrebno dolivanje ili zamena. Ima neverovatno visoku tačku ključanja i specifični toplotni kapacitet što omogućava malim količinama ulja da emituju izuzetno velike količine toplotne energije bez isparavanja. Isparavanje dovodi do stvaranja nebezbednih nivoa pritiska u zatvorenim prostorima, pa njegovo odsustvo iz ovog procesa čini grejače radijatora mnogo sigurnijim.

Na dnu grejača nalazi se grejni element sličan onome koji se nalazi u električnom šporetu. Električno se napaja i koristi se za zagrevanje ulja. Jednom kada se ulje zagreje, toplota se prostire kroz telo grejača, zagrevajući njegove zidove. Tada se toplota provodi kroz metalne zidove i zrači u okolni prostor, ispunjavajući sobu prijatnom toplinom.