Petak, Mart 19, 2021

Radne cipele: Često zapostavljena, a jednako važna zaštitna oprema

Kada govorimo o zaštitnoj opremi, najčešće nam na pamet prvo padaju rukavice, šlemovi, maske i naočare, pa tek onda radna odeća i na samom kraju i radne cipele. Ovo nam samo govori da često nismo sigurni kakve opasnosti vrebaju na radnom mestu i da ne znamo šta sve možemo da očekujemo, ali baš zato što se neočekivane i neplanirane situacije dešavaju treba da vodimo računa o svakom detalju. 

radne cipele 


Zaštitna oprema je od krucijalne važnosti u industrijama kao što su građevina, hemijska i prehrambena industrija, pa čak i poljoprivredna i važna je da bi se radnici zaštitili kako od fizičkih povreda, tako i od štetnog delovanja toplote, hladnoće, buke, hemikalija i drugih sličnih opasnosti. Idealan scenario je onaj u kom na radnom mestu ne postoji niti jedna opasnost, ali ukoliko nije moguće stvoriti takav ambijent, valjalo bi se okrenuti zaštitnoj opremi. 

Zašto se zapostavljaju radne cipele?

Ako uzmemo u obzir već pomenute vrste opasnosti koje vrebaju na radnom mestu, prvi nagon je nekako uvek zaštita glave, lica i tela, dok o stopalima ni ne razmišljamo iako mnogi poslovi ovog tipa zahtevaju stajanje na nogama tokom celog radnog vremena, a ako to nije moguće usped povrede, jasno je da nećemo biti u stanju da obavljamo posao onako kako bi trebalo. Kada ovako postavimo stvari, jasno je da su nam ženske i muške radne cipele jednako značajne kao i šlem, rukavice ili odeća. 


U tom slučaju, radne cipele su neophodne svuda gde postoji opasnost od povrede stopala bez obzira na to da li govorimo o fizičkim povredama usled pada ili udarca, ili proklizavanju, hladnoći ili toploti, ili pak delovanju opasnih hemikalija. S tim u vezi, radne cipele mogu da imaju zimsku ili paropropusnu postavu, vodootpornu zaštitu, đon koji je otporan na toplotu ili hladnoću, đon koji sprečava proklizavanje, a tu je i čelična zaštita od probijanja, udara ili pritiska. Prosto, radne cipele mogu da vas zaštite od svih onih prikrivenih opasnosti koje su i dalje opasnosti zbog kojih ispašta ne samo posao, već i, što je još važnije, zdravlje i bezbednost radnika.

Kako da odaberete odgovarajuće radne cipele?

Radne cipele se biraju u odnosu na to u kojoj industriji radite i kom riziku ste izloženi. Tako, zaštitna obuća se razlikuje prema obliku, prema đonu koji treba da bude prilagođen vrsti rizika, prema materijalu, ali najvažnije od svega je da odaberete radne cipele koje će vam odgovarati kako prema navedenim zaštitnim funkcijama, tako i prema veličini, težini i udobnosti jer ćete tu obuću ipak nositi tokom cele radne smene. Još jedna stvar o kojoj treba misliti jeste da vaša zaštitna obuća bude u savršenom skladu i sa vašom radnom odećom jer prilikom rada ništa od ove dodatne opreme ne sme da vam smeta ili ometa jedna drugu. 


Nakon kupovine zaštitne obuće važno je posvetiti pažnju njenom pravilnom čuvanju i odlaganju što će definitivno produžiti njen životni vek. Ipak, ne ustručavajte se da zamenite svoje radne cipele čim uočite i najmanje oštećenje jer je to pokazatelj da su dotrajale i da više ne pružaju adekvatnu, potrebnu zaštitu. 


Setite se one dobre stare - čizma glavu čuva! U slučaju zaštite od povreda na radu, ova izreka dobija još šire i važnije značenje.