Ponedeljak, Januar 25, 2021

Erektilna disfunkcija – tabu tema mnogih muškaraca

erektilna disfunkcija


Iako živimo u 21.veku i dalje postoje teme o kojima se ćuti i bolesti o kojima je neprijatno pričati. Erektilna disfunkcija je povremena ili trajna impotencija kod muškaraca i skoro 20% muškaraca se tokom života susretne sa njom. Vreme je da se otvoreno priča o ovom zdravstvenom problemu, da što više ljudi potraži pomoć i unapredi kvalitet života sebe i svog partnera!

Šta predstavlja erektilna disfunkcija?


Nemogućnost postizanja i zadržavanja erekcije, gubitak libida i poremećaj doživljavanja orgazma je najkonciznija definicija pojma erektilne disfunkcije. Ipak, ako se ona desila povremeno onda kada ste u životu imali velika psihička i fizička opterećenja, ne znači da imate impotenciju već da vam se stres odražava na kvalitet seksualnog života.

Ako se erektilna disfunkcija javlja češće, ne prestaje sa smanjenjem stresa ili ste primetili dugotrajniji problem potrebno je da posetite urologa koji će započeti pretrage i otkriti uzrok koji izaziva erektilnu disfunkciju.

Impotencija usled fizioloških oboljenja u organizmu


Urolog je lekar kojem treba da se obratite. On će vam naložiti da se urade brojne pretrage koje će započeti sa pregledom krvne slike da bi se ustanovilo da li postoji neki od sledećih problema:

  • Kardiovaskularni

  • Poremećaj šećera u krvi

  • Oboljenja štitne žlezde

  • Oboljenja prostate

  • Povrede kičmene moždine ili karlice

  • Prekomeran unos alkohola

  • Konzumiranje droge

  • Postojeća medikamentna terapija (lekovi)

Sve su ovo činioci koji posredno uliču i na potentnost i dovode do erektilne disfunkcije. Nije sramota imati problem ovog tipa i važno je obratiti se lekaru što ranije jer je erektilna disfunkcija možda posledica nekog većeg problema u organizmu koje treba lečiti.

Psihogena erektivna disfunkcija


Ako ne postoje fizički problem koji je otkriven tokom analiza, onda se pristupa traženju psihičkog uzroka problema. Pacijentu se savetuje poseta psihoterapeutu koji će ispitati primarni ili sekundarni uzrok stvaranja problema.

Primarni uzrok se nalazi u traumama u prošlosti, a sekundarna u trenutnom stresu, depresiji, anksioznosti… Razgovorom ili uključivanjem nekih lekova i ovi problemi se mogu rešiti i dobiti kvalitetna seksualna funkcija.

Analiza zahteva vreme i detaljno ispitivanje uzroka jer ih nije jednostavno prepoznati. Nekada je potebno da se u razgovor uključi i partner da bi se isključili svi uzroci. Važno je biti strpljiv i uporan jer kad se prepozna pravi uzrok i lečenje je adekvatno, a samim tim i izlečenje je brže.

Načini lečenja impotencije


Ako su ispitani svi mogući uzroci nastanka impotencije i pored lečenja nema rezultata, postoje načini lečenja koji direktno utiču na podizanje libida, stvaranje i održavanje erekcije i produžetak odnosa.

Terapija zavisi od simptoma koje muškarac ima. Nekome će pomoći lekovi koji povećavaju prokrvljenost u penisu i tako potpomažu erekciju. Postoje i tzv. „vakum pumpe“ koje mehanički stvaraju erekciju, a za najteže slučajeve tu je operativna procedura ugradnje penilne proteze.

Erektilna disfunkcija je nešto sa čim ne morate da živite! Ako vam remeti normalnu seksualnu funkciju obratite se lekaru, niste usamljen slučaj, mnogi muškarci imaju sličan problem. Rešenje se nalazi u lečenju uzroka nastanka impotencije, a ako to ne da željene rezultate pristupa se direktnom lečenju simptoma impotencije. Važno je da znate da rešenje postoji! Više o erektilnoj disfunkciji saznajte na sajtu Fizionova.Pitanje [Odgovori]

Da li biste mogli da preporucite nekog privatnog urologa? Na drzavno zakazivanje se predugo ceka.

Comment by Goca (02/03/2021 11:24)

Dodaj komentar