Utorak, Oktobar 06, 2020

TA peć ili panelni radijatori, pitanje je sada!

Sa hladnijim jesenjim danima počinje da se razmišlja i o grejnoj sezoni, troškovima, ali i o tome kako obezbediti kvalitetno grejanje i koje grejno telo će u tome najviše pomoći. Da li je vreme  da se stara TA peć zameni panelnim radijatorima? Evo koje su prednosti panelnih radijatora i evo u čemu je razlika između njih i TA peći.

Ekonomičnost panelnih radijatora

Za svoj rad panelni ili kako se još nazivaju norveški radijatori koriste električnu energiju. Uz pomoć termostata se radijator greje, a korisnik može sam da precizno reguliše odgovarajuću temperature i tako će doprineti uštedi električne energije i smanjiti troškove. Ovde nije reč o manjoj potrošnji, već je racionalna potrošnja osnova ekonomičnosti i uštede rada panelnih radijatora. Ako se panelni radijatori pravilno koriste, onda se troši onoliko energije kada je i koliko je potrebno.

Panelni radijatori su savremeni proizvod!

Za potrebe savremenog društva napravljen je moderni proizvod – panalni radijator. TA peć je nastala još u 20. veku kada je u upotrebi bio tadašnji tarifni sistem. Danas je ovaj proizvod potpuno energetski neefikasan, jer troši čak i do 50% energije više. Takođe se s pravom može reći da je TA peć zastarela, jer sadrži staklenu vunu koja se skoro više od dve decenije ne koristi na prostoru Evropske unije.

panelni radijatori 

A kada se uporedi prosečna težina TA peći i panelnih radijatora, onda je jasno da su TA peći neuopredivo teže. Njihova težina iznosi i do 100 kg, dok panelni radijatori teže svega oko 5 kg. Njihova debljina je svega nekoliko centimetara, pa se panelni radijatori lako uklapaju u svaki prostor, dok je za TA peć nekada potreban i jedan kvadratni metar prostora. Ovo grejno telo sadrži i ventilator koji u prostoru podiže prašinu i tako značajno utiče na stvaranje alergija. To nije slučaj sa panelnim radijatorima, jer njima nije potrebno da se grejači hlade s obzirom na to da imaju posebnu zaštitu od pregrejavanja.

Bezbedni i jednostavni za korišćenje!

Imajući u vidu da panelni radijatori imaju termostat, oni su veoma laki za upotrebu. Korisnici na termostatu sami podešavaju temperature prema sopstvenim potrebama i isključuju ga shodno svojim željama. Pošto panelni radijatori sadrže zaštitu od pregrevanja, veoma su bezbedni za upotrebu, pa ako odete na nekoliko dana od kuće, a ostavite uključen radijator, nema razloga za brigu, sigurno se neće pregrejati.

Gde postaviti panelne radijatore?

Kada su spoljašnje temperature veoma niske, panelni radijatori odlično greju unutrašnjost doma i održavaju prijatnu temperature u enterijeru. Ova grejna tela uvek se horizontalno montiraju, jer je strujanje vazduha po prirodi vertikalno, a u visinu odlazi topao vazduh. Kao izvor toplote, panleni radijatori se postavljaju u delu stana hde je najveća hladnoća, a to je slučaj sa prostorom ispod prozora.

Nije poželjno postavljanje radijatora iza kreveta, jer se na taj način sprečava njegov pravilan rad. To znači da krevet sprečava cirkulisanje vazduha, a efekat grejanja se smanjuje. Iako nema opasnosti od pregrejavanja, na ovaj način se umanjuje efikasnost radijatora zato se pobrinite da budu pravilno ugrađeni panelni radijatori.

A zašto se panelni radijatori nazivaju još i norveškim radijatorima?

Naime, njihova proizvodnja započela je davne 1948. godine u norveškoj firmi nedaleko od Osla i otuda i naziv norveški radijatori. 

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me