Radne cipele: Često zapostavljena, a jednako važna zaštitna oprema

Kada govorimo o zaštitnoj opremi, najčešće nam na pamet prvo padaju rukavice, šlemovi, maske i naočare, pa tek onda radna odeća i na samom kraju i radne cipele. Ovo nam samo govori da često nismo sigurni kakve opasnosti vrebaju na radnom mestu i da ne znamo šta sve možemo da očekujemo, ali baš zato što se neočekivane i neplanirane situacije dešavaju treba da vodimo računa o svakom detalju. 

radne cipele 


Zaštitna oprema je od krucijalne važnosti u industrijama kao što su građevina, hemijska i prehrambena industrija, pa čak i poljoprivredna i važna je da bi se radnici zaštitili kako od fizičkih povreda, tako i od štetnog delovanja toplote, hladnoće, buke, hemikalija i drugih sličnih opasnosti. Idealan scenario je onaj u kom na radnom mestu ne postoji niti jedna opasnost, ali ukoliko nije moguće stvoriti takav ambijent, valjalo bi se okrenuti zaštitnoj opremi. 

Zašto se zapostavljaju radne cipele?

Ako uzmemo u obzir već pomenute vrste opasnosti koje vrebaju na radnom mestu, prvi nagon je nekako uvek zaštita glave, lica i tela, dok o stopalima ni ne razmišljamo iako mnogi poslovi ovog tipa zahtevaju stajanje na nogama tokom celog radnog vremena, a ako to nije moguće usped povrede, jasno je da nećemo biti u stanju da obavljamo posao onako kako bi trebalo. Kada ovako postavimo stvari, jasno je da su nam ženske i muške radne cipele jednako značajne kao i šlem, rukavice ili odeća. 


U tom slučaju, radne cipele su neophodne svuda gde postoji opasnost od povrede stopala bez obzira na to da li govorimo o fizičkim povredama usled pada ili udarca, ili proklizavanju, hladnoći ili toploti, ili pak delovanju opasnih hemikalija. S tim u vezi, radne cipele mogu da imaju zimsku ili paropropusnu postavu, vodootpornu zaštitu, đon koji je otporan na toplotu ili hladnoću, đon koji sprečava proklizavanje, a tu je i čelična zaštita od probijanja, udara ili pritiska. Prosto, radne cipele mogu da vas zaštite od svih onih prikrivenih opasnosti koje su i dalje opasnosti zbog kojih ispašta ne samo posao, već i, što je još važnije, zdravlje i bezbednost radnika.

Kako da odaberete odgovarajuće radne cipele?

Radne cipele se biraju u odnosu na to u kojoj industriji radite i kom riziku ste izloženi. Tako, zaštitna obuća se razlikuje prema obliku, prema đonu koji treba da bude prilagođen vrsti rizika, prema materijalu, ali najvažnije od svega je da odaberete radne cipele koje će vam odgovarati kako prema navedenim zaštitnim funkcijama, tako i prema veličini, težini i udobnosti jer ćete tu obuću ipak nositi tokom cele radne smene. Još jedna stvar o kojoj treba misliti jeste da vaša zaštitna obuća bude u savršenom skladu i sa vašom radnom odećom jer prilikom rada ništa od ove dodatne opreme ne sme da vam smeta ili ometa jedna drugu. 


Nakon kupovine zaštitne obuće važno je posvetiti pažnju njenom pravilnom čuvanju i odlaganju što će definitivno produžiti njen životni vek. Ipak, ne ustručavajte se da zamenite svoje radne cipele čim uočite i najmanje oštećenje jer je to pokazatelj da su dotrajale i da više ne pružaju adekvatnu, potrebnu zaštitu. 


Setite se one dobre stare - čizma glavu čuva! U slučaju zaštite od povreda na radu, ova izreka dobija još šire i važnije značenje.

Zašto su radijatori i dalje najefikasnije grejne jedinice?

Iako se činilo da su hladni dani iza nas, ove grejne sezone opet nas je sneg razuverio. Tokom poslednjih nekoliko nedelja smenjivali su se lepi dani i minus, pa smo zato rešili da predočimo koje su to prednosti, a šta su nedostaci različitih vrsta grejnih tela na koje možemo naići. Najčešće grejne jedinice u Srbiji su radijatori, pa ne iznenađuje što se oni smatraju staromodnim grejnim telima pomoću kojih može da se ugreje porodica.

radijator 

Izmišljen sredinom 1800-ih, koncept radijatorskih grejača ima dugu istoriju. Tokom godina, ova vrsta grejnih tela polako je evoluirala u energetski efikasne grejače sa niskim održavanjem koje danas poznajemo.

Iako to definitivno nije najpopularniji tip grejača u današnje vreme, i dalje odlično funkcioniše za zagrevanje doma.

Radijatori za parno grejanje

Radijatori koji se koriste za parno grejanje funkcionišu po principu ključanja vode da bi stvorili paru. Ta para zatim putuje niz cevi u radijator, koji zauzvrat zagreva sobu zračenjem i konvekcijom. Kako para prolazi kroz jedinicu, polako se hladi i pretvara u kondenzaciju. Ova kondenzacija zatim prolazi kroz jedinicu, zatim se vraća u bojler, gde se na kraju ponovo pretvara u paru.

Ovo je staromodna metoda radijatorskog grejanja. Teško da biste pronašli ovu vrstu sistema u novoizgrađenim domovima. Međutim, ova vrsta radijatorskih grejača i danas se koristi širom sveta, ali to više nije najomiljeniji način za zagrevanje doma.

Postoji nekoliko verzija parnih radijatora, a evo koje smo mi izdvojili.

Samostojeći sistemi od livenog gvožđa

Najstarija verzija radijatora jesu sistemi od livenog gvožđa koji su veoma efikasni u zagrevanju prostorije. Međutim, zauzimaju i najviše prostora, a i najduže se zagrevaju. Uprkos ovim očiglednim nedostacima, način na koji su ovi grejni sistemi dizajnirani omogućava sistemu od livenog gvožđa da najduže zadrži.

Osnovni parni sistemi

Da ne bi došlo do zabune između tipičnih električnih grejača za podnu ploču, ovaj tip radijatora na paru radi na istoj premisi podizanja i pada kondenzacije, međutim, zauzima vrlo malo mesta u vašem domu. Mogu se ugladiti duž prostorije na vrlo diskretan način.

Keramički sistemi

Ovo je najnovija verzija parnog radijatora. Za razliku od svojih prethodnika, keramički sistemi nisu vrući kada ih dodirnete i efikasniji su u isporuci održive toplote. Ako ste odabrali parni radijator za grejanje kuće, ovo su odlične grejne jedinice i nećete se pokajati.

Električni radijatori

Ova vrsta radijatora je obično napravljena na sličan način kao parni radijator, međutim koriste drugačiji metod stvaranja toplote. U jezgru grejača radijatora nalazi se metalni rezervoar napunjen posebnim mineralnim uljem. Ovo mineralno ulje, koje se više naziva termalno ulje ili ulje za prenos toplote, ne sagoreva se u procesu zagrevanja, pa mu nije potrebno dolivanje ili zamena. Ima neverovatno visoku tačku ključanja i specifični toplotni kapacitet što omogućava malim količinama ulja da emituju izuzetno velike količine toplotne energije bez isparavanja. Isparavanje dovodi do stvaranja nebezbednih nivoa pritiska u zatvorenim prostorima, pa njegovo odsustvo iz ovog procesa čini grejače radijatora mnogo sigurnijim.

Na dnu grejača nalazi se grejni element sličan onome koji se nalazi u električnom šporetu. Električno se napaja i koristi se za zagrevanje ulja. Jednom kada se ulje zagreje, toplota se prostire kroz telo grejača, zagrevajući njegove zidove. Tada se toplota provodi kroz metalne zidove i zrači u okolni prostor, ispunjavajući sobu prijatnom toplinom.