Aparat za espresso kafu na kapsule i automatski aparati

 

 

aparat za espresso kafu na kapsule 

U klasičnim automatskim aparatima za kafu, kod kojih je zaokružen proces pravljenja od zrna do šolje, koriste se zrna kafe koja se melju u trenutku kad to  odaberete. Mlevena kafa pada u posudu u kojoj se na nju usmerava vrela voda pod pritiskom, da bi potom ukusni napitak završio u šošljici.

Aparat za espresso kafu na kapsule zahteva da u mašinu stavite malu plastičnu kapsulu sa prethodno mlevenom kafom, a kada odaberete, pušta se vrela voda pod pritiskom. Dakle, postupak je u osnovi isti, ali se početni sastojak razlikuje u načinu pakovanja i stavljanja u mašinu.

Izbor kafe u zavisnosti od toga koji aparat koristite

Kada posedujete aparat za espresso kafu na kapsule, možete da koristite samo kafu koju nude proizvođači kapsula. To ni u kom slučaju nije negativno, jer postoji veoma širok i kvalitetan asortiman, a kafa se uglavnom dobro meša i prži. Kapsule za kafu  nikada ne bi imale  tržište kakvo imaju trenutno da je kafa loša.

Klasični automat za kafu u zrnu, međutim, omogućava vam da koristite bilo koja zrna kafe i da, samim tim, odaberete ona koja najviše volite. Dakle, izbor mešavina kafe je praktično neograničen, s tim što morate da ga sami spremite, odredite razmeru i sipate u predviđeni rezervoar.

Način upotrebe

Umetanje kapsule i pravljenje kafe je brzo i jednostavno sa aparatom za espresso kafu na kapsule. Sve što treba da uradite je da bacite kapsulu koja sadrži adekvatno pripremljenu i samlevenu kafu, spremnu za upotrebu i da je nakon pripreme bacite.

Automatski aparati sa celokupnim procesom pripreme zahtevaju da bacite iskorišćenu kafu. To su obično mali okrugle pogačice od zbijene mlevene kafe koji se odlažu u fioci za otpad ispod aparata. Jednostavno otvorite fioku i istresete iskorišćenu kafu u  kantu za smeće, nakon čega ćete morati da isperete unutrašnjost fioke za otpad kako biste uklonili svu kafu.

Dodatnu razliku prilikom upotrebe predstavlja nivo buke. Aparati za espresso kafu na kapsule su znatno tiši od automatskih,jer ne melju zrna. Mlevenje kafe proizodi određeni nivo buke, i naravno produžava proces pripreme. 

Što se tiče održavanja,  kod obe vrste aparata za kafu postoji mogućnost manjih ili većih kvarova, bilo koja mašina koja radi pod visokim pritiskom i u radu koristi ključalu vodu predstavlja izazov kako po pitanju projektovanja, tako i po pitanju održavanja. Pošto automatski aparat za kafu ima više pokretnih delova, trebalo bi da, ukoliko se odlučite za njega, budete spremni na to  da će mu verovatno biti potrebno ćešće  servisiranje od aparata za kapsule za kafu. Takođe čišćenje automatskog aparata za kafu zahteva mnogo više vremena jer se više prlja u odnosu na aparata koji koristi kapsule za kafu. 

Izbor ukusa

Nema sumnje da vam automatski aparati za kafu omogućavaju da napravite više varijacija u ukusu kafe. Osnovne promene koje možete da napravite uključuju količinu kafe koja se skuva po šolji i finoću mlevenja.  S druge strane, možete kupiti kapsule sa više ili manje kafe, a takođe i kapsule sa kafom različite finoće mlevenja ili dodatim aromama.

Drugo, s obzirom na mešavinu koja se koristi, automatski aparati za kafu vam omogućavaju da pripremite mešavinu kafe po svojoj meri, onu u kojoj zaista uživate. Opet, to ne znači da kapsule ne sadrže sjajnu kafu - one zaista sadrže, samo je potrebno da pronađete onu koja odgovara vašem ukusu, pri čemu na raspolaganju imate zaista veliki izbor kapsula različitih proizvođača, jedan od njih je i Nespresso.