Kakve sve vrste komarnika danas postoje?

komarnici


Sa razvojem pvc stolarije krenulo se i sa ugradnjom komarnika, pa mnoge firme koje nude usluge ugradnje stolarije, vrše i uslugu postavljanja komarnika kako na prozorima tako i na terasnim vratima. To znači da danas imate i tu dodatnu opciju, naravno ukoliko želite i ukoliko vam je potrebna ova vrsta ulaganja u vaš dom. 

Ono što biste trebali da znate da se ugradnja komarnika danas itekako isplati, posebno ako govorimo o letnjim mesecima kada je najezda komaraca, ali i ostalih insekata koji mogu svima narušiti potreban mir, naročito noću kada je vreme za odmor. 

Zbog čega bi bilo poželjno da imate komarnike na svojim prozorima?


Komarnici vas mogu zaštititi od ulaska svih vrsta buba, ali i od ulaska prašine, naročito ukoliko vam je stan tako pozicioniran da sa nekog prozora imate pogled na ulicu koja je prometna. To znači da su savršen izbor za sve one koji imaju neku vrstu alergije, bilo na grinje, bilo na polen koji je aktuelan nekoliko meseci u godini. 

Dakle, kada govorimo u funkcionalnosti komarnika, ona je višestruka. Pa ukoliko se pronalazite u prethodnom pasusu, trebali biste da razmislite o postavljanju istih. 

Ono što je interesantno za komarnike je to da se svake godine pojavi neki novi model sa potpuno drugačijim mehanizmom od prethodnog. Danas na tržištu možete pronaći nekoliko različitih vrsta. Jedina razlika među njima je u samoj postavci i u rukovanju. 

Najpre su se pojavili fiksni komarnici


Najklasičniji model među komarnicima koji se najpre pojavio jeste fiksni komarnik. Njegova postavka podrazumeva fiksiranje mrežice za prozore. To praktično znači da komarnik ne možete niti da podižete niti da spuštate. Za mnoge ovo može predstavljati problem, pa se za ovu vrstu komarnika uglavnom odlučuju za one prozore koje ne koriste. 

Na primer, fiksni komarnik je idealan za male prozore na kupatilima ili špajzevima. Takođe, on može biti izbor u slučaju da u dnevnoj sobi imate velike dvokrilne prozore koje ne otvarate s obzirom da u istoj prostoriji imate i terasna vrata koja svakodnevno koristite. Tada bi recimo mogli da na terasna vrata postavite neki model komarnika sa mehanizmom poput pliše ili rolo komarnika. 

Pliše komarnik ima nekoliko funkcija


Pliše komarnici po svom vizuelnom izgledu dosta podsećaju na harmonika vrata s obzirom da funkcionišu po principu pomeranja u jednu stranu, levu ili desnu, pomoću posebno dizajnirane ručice. Ono što ih izdvaja od ostalih modela jeste aluminijumski okvir koji štiti prozore ali i balkonska vrata od udara vetra, UV zračenja, i bilo kakve vrste oštećenja. 

Sa pliše komarnicima možete biti mirni od ulaska insekata s obzirom da su napravljeni od vrlo elastične i izdržljive mrežice koja se ne može lako pocepati niti oštetiti. 

Rolo komarnici su praktični za upotrebu


Ova vrste komarnika funkcioniše po principu navijanja, kao što im i sam naziv govori. Oni se danas mogu ugraditi na sve modele i dimenzije prozora, pa zbog toga krase većinu domova kod nas. Isto tako, rolo komarnici se lako mogu postaviti i na spoljašnje roletne. 

Prilikom ugradnje komarnika treba da znate da postoji mogućnost i njihovog kombinovanja pa tako na prozorima možete imati i po nekoliko različitih vrsta komarnika.