Šta sve treba da znate ukoliko planirate polaganje za AM kategoriju?

am kategorija

Veliki broj mladih se već nakon navršenih osamnaest godina odluči da odmah krene sa obukom kako bi što pre došli do vozačke dozvole. Najčešće se opredeljuju za obuku vožnje automobilom, mada u poslednje vreme sve veća tražnja postoji za polaganjem za AM kategoriju

U zavisnosti od toga da li polažete isključivo za svoje lične potrebe ili u poslovne svrhe, zavisi za koje vozilo ćete se opredeliti prilikom same obuke i izlaska na završni deo ispita. 

Što se tiče polaganja za AM kategoriju, ne morate da čekate da postanete punoletni. Već sa navršenih petnaest godina možete se upisati u neku auto školu koja nudi ovu vrstu polaganja i krenuti sa obukom, dok pravo na izlazak na završni ispit stičete kada budete stariji za jednu godinu više, tj. kada napunite šesnaest godina.  

Šta vam je sve potrebno prilikom upisa u auto školu?


Za početak biće vam potrebna važeća lična karta kako biste potpisali ugovor sa auto školom. Ukoliko je još uvek nemate, jedan roditelj to može učiniti umesto vas. 

Što se tiče lekarskog uverenja, bez njega nećete moći da polažete teorijski deo ispita, ali ćete zato moći da idete na časove predavanja. Takođe, moći ćete i da krenete sa časovima vožnje. 

Koliko će vam trajati praktična obuka zavisi od toga da li već imate dozvolu za vožnju automobilom.

Koliko će vam vremenski biti potrebno da prođete obuku prilikom polaganja za AM kategoriju, tj. koliko ćete časova vožnje ukupno imati zavisi od toga da li imate dozvolu za B kategoriju. Ukoliko ste već uveliko vozač četvorotočkaša u saobraćaju, biće vam potrebno svega sedam časova vožnje i isto toliko teorijske nastave. 

Ako nemate položeno za auto, da biste došli do završnog ispita, moraćete da odslušate ukupno 40 časova teorijske nastave.

Na kojim vozilima se vrši obuka za AM kategoriju?


Sve auto škole koje nude ovu vrstu obuke, u svom voznom parku trebalo bi da imaju vozila koja ispunjavaju određene uslove koji su propisani Zakonom o bezbednosti saobraćaja. To su najčešće mopedi, laki tricikli kao i četvorotočkaši čija snaga motora ne bi trebalo da prelazi 50ccm. Ovakva vozila obično ne bi smela da postižu brzinu veću od 45km/h. 

Kako se kreće cena polaganja za AM kategoriju?


Što se tiče same cene koju ćete morati da platite ako želite da dobijete vozačku dozvolu za ovu kategoriju, ona najviše zavisi od toga da li već imate položen vozački ispit za bilo koju drugu kategoriju poput B, C, D, F, M i ostale. U tom slučaju cena će vam biti drastično umanjena, pre svega cena teorijske obuke s obzirom da ćete tada trebati manji fond časova da pohađate. 

Ako ne posedujete ni jednu dozvolu od prethodno navedenih kategorija, tada ćete morati da platite pun iznos koji se kreće nešto više od trideset hiljada dinara.

Izaberite instruktora koji će ispuniti vaša očekivanja

Ako želite da vas na skuteru obučava odgovorno i profesionalno lice koje ća vas naučiti svim najbitnijim stvarima koje se tiču vožnje i pravila u saobraćaju za ovu vrstu vozila, gledajte da prilikom upisa dobijete instruktore koji imaju dovoljno godina iskustva u svom poslu.