Stvari koje treba da znate pre nego što podnesete zahtev za razvod braka

Parovi se razvode iz više razloga, uključujući neverstvo, nepomirljive razlike i zlostavljanje.  

Prolaziti kroz razvod sa sobom nosi i određene posledice kako emotivne tako i finansijske i zbog toga ćemo upravo navesti ključne stvari koje treba da znate pre nego što podnesete zahtev za razvod braka. 

 

  • Finansijski detalji

Razvod može značajno uticati na vašu finansijsku situaciju. Da biste stekli jasnu sliku o svojoj finansijskoj situaciji, trebalo bi da prikupite dokumente kako biste dokazali prihod vašeg partnera. Takođe trebao bi prikupiti bankovne izvode i druge dokumente kako biste potvrdili koliko novca imate na zajedničkim računima. Važno je imati sve kopije dokumenata i dokaze o imovini čiji ste suvlasnik. Ako je moguće, utvrdite koliko novca vaš partner ima na svojim bankovnim računima i da li ima imovinu čiji suvlasnik niste vi, poput kuće ili automobila. 

Utvrdite vaš trenutni mesečni budžet, a zatim kreirajte novi kako biste utvrdili koje ćete troškove sami pokriti. Takođe je neophodno imati dokumentaciju o svim dugovima koje imate vi i vaš partner. 

Sud ne deli uvek svu imovinu kada se par razvede. Imovina koja se nalazi na ime jednog partnera ostaće u njihovom posedu. Pregled vaše finansijske situacije pripremiće vas za različite ishode, odnosno kako razvod može uticati na vaš životni standard i daće vam zapravo neku ideju o tome koju i kakvu imovinu ili dug možete očekivati nakon razvoda.

  • Faktori koji utiču na izdržavanje i starateljstvo nad decom

Sud može uzeti u obzir nekoliko faktora prilikom dodeljivanja starateljstva nad decom. Naročito se promoviše zajedničko roditeljstvo i radi se sa uverenjem da bi oba roditelja trebalo da budu uključena u živote svoje dece. Međutim, sud može dodeliti jedinstveno starateljstvo ako jedna strana može utvrditi da je drugi roditelj nemaran ili nasilan, odnosno nepodoban za izržavanje i vaspitavanje dece. 

  • Šta je najbolje za vas

Parovi koji se i dalje vole mogu se razvesti jer je to u njihovom najboljem interesu. Neki ljudi žele različite stvari od života. Neko može imati priliku za karijeru koja uključuje život u inostranstvu, dok drugi partner možda ne želi da se preseli. Parovi koji imaju decu mogu se prepirati oko roditeljskih odluka, metoda, saveta i drugih pitanja i odlučiti da je zapravo razvod najzdravija sredina za njihovu decu jer su oni u stalnom sukobu. Dok će drugi shvatiti da svoje probleme možda mogu rešiti ukoliko se obrate bračnom savetniku. Kada se ovakve odluke donose potrebno je vreme, potrebno je razmišljati o razlozima koji su vas naveli na razvod, a zatim i utvrditi šta bi trebalo promeniti kako do razvoda ne bi došlo. 

  • Biranje advokata

Ukoliko ste se ipak odlučili na takav korak, u priču se najčešće uključuje advokat za razvod braka i brakorazvodne parnice i podnosite zahtev za razvod braka. Ovakav stresni postupak će umnogome biti blaži ukoliko imate kraj sebe iskusnog advokata. Vaš advokat treba da ima praktično iskustvo kada je u pitanju slučaj razvod braka, jer ćete i vi biti sigurni da će on uzeti u obzir sve relevantne faktore prilikom vođenja vašeg slučaja. 

Kako pripremiti automobil za zimovanje?

Zimske čarolije najbolje se osećaju sa pojavom prvim pahulja, kao i dolaskom prazničnih dana i euforije. Neminovno se radi o periodu godine u kojem se uživa na snežnom pokrivaču uz sankanje, grudvanje ili skijanje. Sam kraj godine signal je za odmor i predah od brojnih poslovnih obaveza, kao i donošenje novih planova i odluka za budući period. A možemo slobodno reći da je odlazak na zimski odmor u snežne predele, ili zimovanje, ono što izaziva veliku radost i neizmerno zadovoljstvo svih članova porodice. Zimovanje se detaljno planira, često unapred osmišljava i rezervišu svi raspoloživi termini za zajednička uživanja. 

krovni koferi 

Pored euforije i radosti u vezi sa odlaskom na zimovanje, planirani odmor zahteva veći broj priprema i odluka. Prvenstveno se to odnosi na izbor prevoza, odnosno načina odlaska na zimovanje, a porodice se u tom izboru najčešće odluče za sopstveni automobil. Kako daje najviše fleksibilnosti, komfora i udobnosti, automobil je savršen za odlazak na bilo koje putovanje. Ipak, dok za razliku od drugih prevoznih sredstava kao što su autobus, kombi prevoz, avion i voz, kada je dovoljno samo rezervisati kartu, automobil treba pripremiti za svako putovanje. Vrši se veliki servis, proveravaju se gume, stavljaju lanci za sneg i slično. Posebno je važno pripremiti automobil kada se radi o zimovanju, jer su snežni uslovi prevoza teški za upravljanje vozilom, i potrebno je dodatno obezbediti zaštitu i sigurnost tokom vožnje.

Pripremite gume za zimske uslove vožnje automobila

Priprema automobila za zimske uslove vožnje, obično počinje sa zamenom guma, što je važno sa stanovišta bezbednosti i ujedno je zakonska obaveza vozača. Jedan od najvažnijih tipova pripreme automobila, odnosi se na gume. Postoje dve vrste, a to su letnje i zimske gume, koje se razlikuju prema širini i dubini šara, kao i debljini guma, i mnogim drugim karakteristikama. Do 1. novembra rok je da se letnje gume zamene zimskim, što se obično realizuje kod vulkanizera. Sve do 1. aprila zimske gume moraju biti na automobilu, bez obzira na uslove na putu. Dodatno, ukoliko je stanje na putevima takvo da postoje padavine, odnosno sneg ili led, obaveza vozača je da na automobilu budu stavljeni zimski lanci. 

Kako se priprema za zimovanje obavlja nekada i znatno pre odlaska, nabavka lanaca za sneg, zakazivanje termina kod nadležnih profesionalaca za njihovo stavljanje, kao i zamenu guma, treba da bude na listi za obavljanje u što kraćem vremenskom roku. Činjenica je da se na zimovanje odlazi najčešće u planinske predele, za koje je karakteristična još niža temperatura, veći snežni nanosi i otežani uslovi za vožnju, nego što je to u gradovima i ravnijim predelima. Zbog toga, gume je važno zameniti, ali i proveriti uvek neposredno pre polaska na putovanje. Predmet provere je njihovo stanje, ali i da li su u ispravnom stanju, dovoljno naduvane i slično. 

Uradite i veliki servis u skladu sa propisima i stanjem automobila

Ne samo da zakoni i propisi nalažu da se redovno realizuje mali i veliki servis automobila, već je to neophodno i sa aspekta bezbedne i sigurne vožnje. Postoje kriterijumi koji nalažu kada treba obaviti veliki servis, kao i mali, a mnogo više to zavisi od samog stanja i ispravnosti vozila. Odlazak na zimovanje može biti pravi trenutak da se automobil odveze do profesionalnih majstora, koji će u kratkom roku obaviti veliki servis. Tada ćete biti sigurni da je vaše vozilo spremno čak i za vrlo dugačke relacije vožnje. Veliki servis je složeniji, duže traje i obuhvata detaljnije provere od malog, pa se i ređe sprovodi. Prema propisima i preporukama, realizuje se između 90.000 i 160.000 pređenih kilometara. Tačan interval kilometraže na kojem će se izvršiti veliki servis zavisi od stanja vozila i motora, samog proizvođača, kao i uslova na putevima. 

Upravo zbog stanja na putevima, ulazak u zimske uslove vožnje treba da počne sa izvršenim detaljnim proverama automobila. Veliki servis se realizuje različito, u zavisnosti da se motor pokreće na lanac, ili zupčasti kaiš. Najčešće, veliki servis obuhvata sledeće provere: kočionog mehanizma i ulja, zupčastog kaiša ili lanca, ulja menjača i akumulatora, španera, ispravnosti amortizera, svećica, pumpe za vodu, i drugih delova prema potrebi. Redovan veliki servis nameće trošak, ali daje visoki stepen bezbednosti tokom vožnje i sigurnost za odlazak na višednevna putovanja, bez obzira na destinaciju i odredište. Daje proveru ispravnosti svih delova, kao i besprekornu vožnju.


Krovni koferi daju prostor za odlično pakovanje zimi

Pakovanje stvari neizostavan je deo svakog putovanja. Kada se radi o zimovanju, najčešće se pakuje zimska oprema, kao što su skafanderi i druga odeća i sitnice. Za sve to, potrebno je dosta raspoloživog mesta, što krovni koferi obezbeđuju besprekorno. Za razliku od letnjeg, tankog odevanja, na zimovanju se očekuje čak i višeslojno oblačenje debele i glomazne garderobe. Krovni koferi idealan su način da se sve stvari za zimovanje pregledno spakuju, kao i da ujedno putnici imaju komforno putovanje, bez viška stvari u automobilu. Mogu biti različitih dimenzija, i za svaki tip automobila pronalazi se savršeni model, sa što većim prostorom. 

Krovni koferi se jednostavno postavljaju i pričvršćavaju za nosače na krovu. Kompaktni su i izrađeni od čvrstih i otpornih materijala, tako i da u slučaju obilnih padavina, vaše stvari su u potpunosti sigurne i izolovane od spoljašnjih uticaja. Čak se mogu razlikovati i prema oblicima, kako bi se izabrao kofer za krov koji će u potpunosti odgovarati vašem automobilu. Krovni koferi su savršeni dodatni prtljažnik, a porodice prosto sa uživanjem pakuju svoje stvari za zimovanje. Vrlo su praktični, funkcionalni i odlični za duža putovanja, kaoi predmete koje je teško spakovati u standardne putne torbe.

Zima se prepoznaje po snežnom pokrivaču i idiličnim osećanjima uživanja, čak i na niskim temperaturama. Tokom zime se smenjuju odmori, praznične atmosfere i pustolovine putovanja radi skijanja, sankanja i drugih snežnih atrakcija. Odlazak na zimovanje treba da počne sa pripremom automobila. Proveravaju se gume i menjaju za zimske, a postavljaju se i snažni lanci za sneg. 

Pored toga, vrše se provere koje se obično svrstavaju u veliki servis. Najvažnije je ispitivanje funkcija i rada motora, zatim provera lanaca, kaiševa, ulja, amortizera i mnogih drugih delova. Uz to, posebno kada se radi o putovanjima tokom zime, idealan i praktičan način za prevoženje stvari obezbeđuju moderni i atraktivni krovni koferi. U sve navedene pripreme automobila, zimsko putovanje biće pravo, komforno i udobno uživanje.