Štapni usisivači – moderna inovacija

Izum koji se ostavio sve bez daha, i sigurno uneo dosta olakšavajućih načina za održavanje čistoće u domu, jesu štapni usisivači. Za razliku od velikog broja standardnih i tradicionalnih modela koji su vrlo gabaritni, teški za rukovanje, a često i za čišćenje, štapni usisivači su lagani modeli koji se jednostavno drže, a daju veliku korisnost uz prepoznatljivu snagu. 

stapni usisivac 

Štapni usisivaču su jedan od relativno novih izuma na tržištu i vrlo su traženi iz mnogo razloga. Daju velike mogućnosti za održavanje prostora, praktični su i njima se upravlja bez umora i iscrpljenosti. Za kratko vreme daju novi sjaj svakom prostoru.

Štapni usisivači su lagani

Karakteristika, ujedno i jasna prednost koju imaju štapni usisivači, jeste njegova mala težina i generalno ukupne dimenzije. Sastoje se iz donjeg šireg dela za usisavanje, i štapa koji se drži. Za razliku od standardnih modela usisivača koji se sastoje od uglavnom glomaznog kućišta sa motorom i kesom, ili posudom, savitljivog creva, dužeg i šireg štapa i dela za usisavanje, štapni usisivači su vrlo manji i lakši. Imaju posudu za odlaganje prašine i svih usisanih predmeta, što ih čini urednim i pedantnim. Iako manji i laganiji od klasičnih, štapni usisivači su nadaleko poznati kao snažni i vrlo precizni u usisavanju i čišćenju površina. Iz njihovih malih dimenzija proizilazi još jedna prednost, a to je jednostavno prenošenje sa mesta na mesto, nošenje na putovanja i slično.

Štapni usisivači su višenamenski

Obično, štapni usisivači kao savremena inovacija imaju više funkcija koje mogu besprekorno obaviti. Tako, pogodni su za usisavanje podova – prašine, mrvica, dlaka i svih drugih sitnica koje se nalaze na različitim podovima. Odlični su za usisavanje tepiha, drvenih podova različitog tipa, keramičkih i drugih pločica, betona i generalno površina koje su podložne skupljanju prašine i paučine, mrva i svih drugih beskorisnih sitnica i nečistoća. Stapni usisivaci se najčešće izrađuju uz mogućnost pretvaranja u ručne usisivače, pogodne za održavanje nameštaja, automobila, knjiga sa polica, teško prilaznih delova koji nose taloge prašine i paučine, i mnogo toga drugog.

Štapni usisivači su jednostavni za odlaganje i održavanje

Prednost koja se vrlo ceni kod usisivača, jeste način njihovog čišćenja, održavanja tokom vremena i odlaganja nakon upotrebe. Štapni usisivači se ovde izdvajaju na više načina, i imaju brojne prednosti. Sastoje se iz malo delova – plastičnog pravougaonog za usisavanje, štapa sa posudom i dugačkim kablom. To čini ovaj uređaj vrlo jednostavnim za odlaganje na bilo koje mesto, jer neće zauzeti dosta prostora. 

Takođe, uz posudu u kojoj se skupljaju nečistoće, nema potrebe za detaljnim čišćenjem usisivača. Naprotiv, štapni usisivači skupljaju prašinu, paučinu, mrve i druge sitnice sa podova u posudu koja se jednostavno skida, pere čistom vodom, briše suvom krpom i vraća na mesto za nove radne pobede. Nema aktivnosti kao što je čišćenje creva, prosipanje vode, pražnjenje i bacanje kesa i slično. Štapni usisivači su vrlo uredni i čine prostor čistim.

Štapni usisivači imaju mnogo prednosti za svakodnevu upotrebu, a obogaćeni su i izuzetno povoljnom cenom. Karakteriše ih jednostavno održavanje i čišćenje, uz odlaganje na bilo koje mesto. Lagani su, malih dimenzija i ne zauzimaju puno prostora. Mogu da dopru do bilo koje površine i usisaju nečistoće, jer obično imaju više namena – kao podni i ručni usisivači.

TA peć ili panelni radijatori, pitanje je sada!

Sa hladnijim jesenjim danima počinje da se razmišlja i o grejnoj sezoni, troškovima, ali i o tome kako obezbediti kvalitetno grejanje i koje grejno telo će u tome najviše pomoći. Da li je vreme  da se stara TA peć zameni panelnim radijatorima? Evo koje su prednosti panelnih radijatora i evo u čemu je razlika između njih i TA peći.

Ekonomičnost panelnih radijatora

Za svoj rad panelni ili kako se još nazivaju norveški radijatori koriste električnu energiju. Uz pomoć termostata se radijator greje, a korisnik može sam da precizno reguliše odgovarajuću temperature i tako će doprineti uštedi električne energije i smanjiti troškove. Ovde nije reč o manjoj potrošnji, već je racionalna potrošnja osnova ekonomičnosti i uštede rada panelnih radijatora. Ako se panelni radijatori pravilno koriste, onda se troši onoliko energije kada je i koliko je potrebno.

Panelni radijatori su savremeni proizvod!

Za potrebe savremenog društva napravljen je moderni proizvod – panalni radijator. TA peć je nastala još u 20. veku kada je u upotrebi bio tadašnji tarifni sistem. Danas je ovaj proizvod potpuno energetski neefikasan, jer troši čak i do 50% energije više. Takođe se s pravom može reći da je TA peć zastarela, jer sadrži staklenu vunu koja se skoro više od dve decenije ne koristi na prostoru Evropske unije.

panelni radijatori 

A kada se uporedi prosečna težina TA peći i panelnih radijatora, onda je jasno da su TA peći neuopredivo teže. Njihova težina iznosi i do 100 kg, dok panelni radijatori teže svega oko 5 kg. Njihova debljina je svega nekoliko centimetara, pa se panelni radijatori lako uklapaju u svaki prostor, dok je za TA peć nekada potreban i jedan kvadratni metar prostora. Ovo grejno telo sadrži i ventilator koji u prostoru podiže prašinu i tako značajno utiče na stvaranje alergija. To nije slučaj sa panelnim radijatorima, jer njima nije potrebno da se grejači hlade s obzirom na to da imaju posebnu zaštitu od pregrejavanja.

Bezbedni i jednostavni za korišćenje!

Imajući u vidu da panelni radijatori imaju termostat, oni su veoma laki za upotrebu. Korisnici na termostatu sami podešavaju temperature prema sopstvenim potrebama i isključuju ga shodno svojim željama. Pošto panelni radijatori sadrže zaštitu od pregrevanja, veoma su bezbedni za upotrebu, pa ako odete na nekoliko dana od kuće, a ostavite uključen radijator, nema razloga za brigu, sigurno se neće pregrejati.

Gde postaviti panelne radijatore?

Kada su spoljašnje temperature veoma niske, panelni radijatori odlično greju unutrašnjost doma i održavaju prijatnu temperature u enterijeru. Ova grejna tela uvek se horizontalno montiraju, jer je strujanje vazduha po prirodi vertikalno, a u visinu odlazi topao vazduh. Kao izvor toplote, panleni radijatori se postavljaju u delu stana hde je najveća hladnoća, a to je slučaj sa prostorom ispod prozora.

Nije poželjno postavljanje radijatora iza kreveta, jer se na taj način sprečava njegov pravilan rad. To znači da krevet sprečava cirkulisanje vazduha, a efekat grejanja se smanjuje. Iako nema opasnosti od pregrejavanja, na ovaj način se umanjuje efikasnost radijatora zato se pobrinite da budu pravilno ugrađeni panelni radijatori.

A zašto se panelni radijatori nazivaju još i norveškim radijatorima?

Naime, njihova proizvodnja započela je davne 1948. godine u norveškoj firmi nedaleko od Osla i otuda i naziv norveški radijatori.