Zašto su vam potrebne usluge knjigovodstvene agencije ako otvarate firmu u Srbiji?

Registracija pravnog lica koja se vodi u Agenciji za privredne registre traje krajo, pa je potrebno svega 5 dana kako bi se osnovala firma u Srbiji. A nakon otvaranja firme najvažnije je da se unajmi pouzdana knjigovodstvena agencija koja će pouditi kvalitetne usluge svojim klijentima.

Danas se delatnost knjigovodstva znatno prošilirala, pa se osim knjiženja poslovne dokumentacije, zaposleni u knjigovodstvenim agencijama bave i brojnim drugim poslovima. Neophodna je saradnja pravnog lica i agencije kako bi angažovana agencija u svakom trenutku imala uvid u stvarno stanje finansija klijenta. Najvažniji korak svakog preduzetnika početnika jeste da izabere pouzdanu i stručnu knjigovodstvenu agenciju.knjigovodstvena agencija

Značaj knjigovodsvene agencije

Zakon o računovodstvu propisuje da se u našoj zemlji knjigovodstvenim uslugama mogu baviti samoo agencije koje su registrovane isključivo za ovu delatnost.

Glavni zadatak svake knjigovodsvene agencije jeste vođenje osnovne evidencije koja je su vezi sa poslovanjem firme kako bi firma mogla nesmetano da obavlja svakodnevne redovne aktivnosti.  Pod knjigovodstvene usluge ubrajaju se:

 • Evidencija rashoda i obračunavanje troškova poslovanja;

 • Prikupljanje poslovnih dokumenata i njihovo  knjiženje prema zakonima;

 • Evidencije dobavljača i dužnika;

 • Unos podataka i evidencija promena u toku prometa;

 • Obračunavanje poreza na dodatu vrednost;

 • Obračun ličnih primanja, zarada, doprinosa i poreza;

 • Izrada završnih računa na kraju poslovne godine;

 • Podrška konkretnim rešenjima u toku poslovanja;

 • Vođenje poslovne blagajne i podnošenje poreskih prijava;

 • Praćenje zakonskih propisa i izmena i obaveštavanje klijenta o izmenama u oblasti finansija i računovodstva i dr.

Koje njigovodstvene usluge su neophodne svakoj novoosnovanoj firmi?

Bilo da ste početnik u poslovanju ili već imate godine iskustva kao preduzetnik, trebalo bi da znate da postoje pojedine knjigovodstvene usluge bez kojih nijedna firma ne može da funkcioniše. Osnovne usluge koje svaka knjigovodstvena agencija pruža jesu vođenje poslovnih knjiga i specifični računovodstveni finansijski poslovi.

Među osnovne knjigovodstvene usluge spadaju:

 • Finansijsko i robno knjigovodstvo;

 • Prosto i dvojno knjigovodstvo;

 • Evidencija osnovnih sredstava i evidencija promena;

 • Knjiženje poslovnih dokumenata u skladu sa međunarodnim standardima računovodstva.

Obračun zarada, poreski bilans i završni račun

Knjigovođa je u obavezi da svakoga meseca obavlja obračun plata i mesečnih poreza i dorpinosa i da podnosi elektronsku poresku prijavu. Takođe, sve poslove koje su u vezi sa bračunima novčanih nadoknada dažan je da obavi knjigovođa.

Svaka firma u obavezi je da zaposlene prijavi u radni odnos, kao što je važno da se evidentira prekid radnog odnosa i da se vodi ostala kadrovska evidencija. Ove kadrovske poslove obavlja knjigovođa.

Svaka firma mora da podnosi redovni godišnji finansijski izveštaj za prethodnu godinu, a knjigovođa priprema i sastavlja finansijski plan, potpisuje ga i dostavlja su ostalu dokumenaciju APR-u. Takođe, posao knjigovođe jeste i da izvrši elektronsku poresku prijavu i obrasce kojima se utvrđuje porez na dobit pravnog lica.

Za sve preduzetnike i pravna lica koja knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva ovlašćeni knjigovođa predaje završne račune i redovne godišnje izveštaje. Knjigovođa je dužan da u okviru finansijskih izveštaja preda i sledeće izveštaje:

 • Bilans stanja;

 • Bilans uspeha;

 • Statistički aneks.

Kako da prepoznate gljivično oboljenje usne duplje?

Neprekidno kašljucate, a trudite se da ne mislite na to? Smtrate da je možda od suvog vazduha ili od duvana, odnosno od prehlade koja vas muči već neko vreme.

 

Ali, uz to kašljucanje primećujete i da vam je jezik obložen belom skramom. Možda baš zato vam u poselednje vreme ni čulo ukusa nije baš najbolje, jer vam se čini da vam je svako jelo ili piće bljutavo.  

 

Sve to, naravno može da bude i od obične prehlade, ali u mnogim slučajevima se pokazalo i da osobe koje imaju takve simptome, zapravo imaju oboljenje, koje je poznato kao kandidijaza. Jednostavno rečeno, to znači da se gljivica Candida albicans u njihovoj usnoj duplji toliko namnožila, da je ugrozila organizam. 

 

Kako prepoznati simtome kandidijaze?

Suvi kašalj, kao da je grlo iritirano je svakako jedan od mogućih načina da organizam pokaže da je prisutna kandidijaza u usnoj duplji. Međutim, do takve pojave mogu dovesti i mnogi drugi faktori, a na prvom mestu eventualna prehlada, od koje je osoba bolovala u ranijem periodu. 

 

Svakako je dobro da obratite pažnju na to kašljucanje u narednom periodu i da utvrdite da li se zaista javlja suvo kašljucanje zbog pojave kandidijaze ili prosto zato što ste pre toga bili prehlađeni, pa se sada nalazite u peridou rekonvalescencije, to jest u periodu oporavka.

 

Da biste bili sigurniji da je suvi kašalj zapravo jedan od znakova da u vašoj usnoj duplji postoji ovo gljivično oboljenje, obratite pažnju i na to kako vam izgled jezik. 

 

Nemojte se smejati i čuditi, jer je to jedan od sjajnih načina da već u kućnim uslovima neko proceni da je kandidijaza u njegovom slučaju prisutna ili nije. Ukoliko se bela skrama nalazi na jeziku, te je prilično teško da osetite ili ukus određenih namirnica, odnosno napitaka, vrlo je verovatno da je u pitanju ovo uporno gljivično oboljenje. 

 

Možete pokušati i još jedan trik iz kućne apoteke, natopite vaticu u prethodno pripremljen rastvor sode bikarbone i vode. Zatim takvom vaticom pokušajte da skinete belu skramu, pa ukoliko možete to lako da učinitee, onda je vrlo verovatno da nemate ovo gljivično oboljenje. 

 

Ipak, sve od navedenog vam neće dijagnostikovati kandidijazu, već to ima pravo isključivo nadležni lekar da učini. Savetuje se baš iz tog razloga da prilikom ma i zrna sumnje da se i kod vas javilo to oboljenje, kontaktirajte nadležnog medicinskog stručnjaka i zakažite pregled. 

 

Na koji način se leči ovo gljivično oboljenje usne duplje?

Prema stanju organizma pacijenta, odnosno u skladu sa time u kojoj meri se kandida u usnoj duplji kod tog pacijenta razvila zavisi i terapija. 

 

Stručnjaci će mahom preporučiti odgovarajući gel, koji bi trebalo prema uputstvima da pacijent koristi oralno. 

 

Isto tako će svaki pacijent i da dobije informacije o ishrani, tačnije o tome koje bi namirnice trebalo u narednom periodu maksimalno da izbegava da unosi, kao što će od strane nadležnog lekara da sazna i koje namirnice bi u narednom periodu trebalo da unosi u većoj količni od uobičajene. 

 

Da bi došlo do finalnog izlečenja, odnosno do toga da se kod pacijenta bolest ne vrati, što nije neobično za kandidijazu, neophodno je pratiti upustva lekara. A oni u većini slučajeva kombinuju terapiju medikamentima sa terapijom u vidu čajeva, najpre ali i drugih preparata prirodnog porekla.

Zašto je električni trotinet osvojio svet?

Novo prevozno sredstvo našlo se pošle godine na ulicama mnogih evropskih gradova. Električni trotinet postao je i jedno od omiljenih prevoznih sredstava omladine u Beogradu. A uskoro se bliže i lepi dani, pa ćemo ponovo imati priliku da ih vozimo ili da se sklanjama na ulicama dok ih drugi voze.

Širom sveta električni trotineti su promenili živote ljudi. Zahvaljujući ovom prevoznom sredstvu, ne samo da se štedi novac, nego i vreme, ali i živci, jer nema gužvu u saobraćaju, a brzo i lako se stiže do željenog mesta.

I što je najvažnije, sigurno nećete zakasniti ako na posao krenete električnim trotinetom.

Električni trotinet štedi vreme i novac!

Svi koji poseduju električni trotinet tvrde da im se život znatno promenio otkako su se odlučili za ovo prevozno sredstvo. Sve je mnogo lakše, jer nema zastoja u saobraćajnim gužvama, nema špica niti nekih drugih nepredviđenih okolnosti u saobraćaju. Do željenog mesta sada se mnogo lakše i brže dolazi.

Ipak, nije samo ušteda vremena u pitanju. Pitanje koje se uvek postavlja je “električni trotinet cena“ nije skup, a i štedi novac jer radi na baterije koje se pune.

U Srbiji je električni trotinet doneo opštu pometnju na ulicama. Vožnja ovi prevoznim sredstvom spade pod sivu zonu, a još uvek kod ne postoji jasan zakon koji reguliše na koji način i kako će se električni trotineti voziti kod nas.

Prošle godine su iz nadležnih uprava rekli da je obavezna vožnja trotineta po površinama namenjenim za pešake, a mnogi pešaci su tvrdili da su im trotineti smetali po pešačkim stazama i trotoarima. No, stiže nam proleće, pa ćemo videti kako će se svi oni koji se voze novim popularnim prevoznim sredstvom ponašati u saobraćaju.

elektricni trotinet  

Kako reaguje svet na novi trend u prevozu putnika?

Nema samo Srbija problem sa definisanjem prostora kuda će se električni trotineti kretati. Takav problem imaju i zemlje u okruženju, a donosioci odluka moraće ozbiljno da se pozabave ovom temom, jer je reč o novom trendu koji će postati laka i jeftina alternativa za prevoz u gradskim sredinama.

U mnogim evropskim zemljama čak i postoje trotineti koji mogu da se preko aplikacije iznajme, pa jedan električni trotinet može da koristi više osoba. Pitanje je samo trenutka kada se takve aplikacije i usluga pojaviti u Srbiji.

Kako se koristi električni trotinet?

Mnogi skeptici smatraju da je električni trotinet samo trenutni fenomen koji će brzo biti zaboravjen, ima i onih koji baš i nisu sigurni u ova predviđanja. Ali, kako funkcioniše novo prevozno sredstvo?

Pomoću dugmenceta se ubrzava, a kočnica je kao na biciklu. Radi na bateriju koja mora redovno da se puni, a ona akumulira energiju. Ako se u vožnji baterija isprazni, onda se trotineti mogu gurati nogom lagano kao što je to slučaj sa klasičnim trotinetima.

Ako je baterija puna, onda se može preći i do 30 km, a trajanje baterije zavisi od terena kuda se trotinet vozi i od težine samog vozača. Brže će se baterija isprazniti ako je vozač teži i ako je više uzbrdica. Veoma se lako sklapa, pa se električni trotinet može brzo spakovati u svaki automobilski gepek.


Alarmni sistemi za bezbedan dom i miran san

Svaki odlazak van kuće većini stvara strepnju od provalnika i to ne bez razloga. Naime, istraživanja su pokazala da se stanovi načešće obijaju za vreme godišnjih odmora. A kao što znamo, obijanje doma ne donosi samo materijalnu štetu, već i stah i stres. Iz tog razloga, bilo da često napuštate dom, ili ne, ugradnja sigurnosnih sistema može biti dobro rešenje ukoliko želite da obezbedite svoj prostor.

Kako vam mogu pomoći alarmni sistemi

Alarmni sistem je neophodni sistemi zaštite ukoliko želite da smanjite šansu da dođe do provale stambenog i poslovnog prostora. Međutim, nijedan sigurnosni sistem nije savršen i iskusni provalnici mogu prevazići gotovo svaki sistem zaštite. Na sreću, ovakvih provalnika je malo i najveći broj provalnika će odustati od obijanja ukoliko primete da imate ugrađen neki alarmni sistem. 

Naime, provalniku je svaki sekund bitan, jer niko od njih ne želi da bude uhvaćen na delu. Zato ukoliko imate sigurnosne sisteme, to će provalniku otežati posao. Iz tog razloga veliki broj njih odustaje od provale i traži „lakši plen“, odnosno neobezbeđen prostor. alarmni sistem

Senzori 

Senzori pokreta su sigurnosni sistemi koji reaguju ukoliko detektori prime informaciju da se nešto nalazi u blizini. Ovi alarmni sistemi vas ne mogu fizički zaštiti od provalnika (kao što su npr. sigurnosne brave), ali mogu uplašiti potencijalnog provalnika. Naime, senzori pokreta mogu posedovati detektore infracrvenog zračenja koje emituje ljudsko telo. Kod nas se najčešće kupuju i instaliraju senzori koji se nalaze na sijalicama. 

Instalacijom ovog sistema, sijalice će se paliti onda kada detektor registruje pokrete, tj. infracrveno zračenje. Na ovaj način potencijalni provalnik može biti osvetljen. A kao što znate, niko od njih ne želi da bude viđen. Zato ako živite u naseljenom mestu, gde su prolaznici česti, ili komšije imaju pogled na vaše dvorište, instalirajte senzore. Na taj način ćete odbiti provalnike.

Sigurnosne brave

Jedan od osnovnih vidova zaštite je ugradnja kvalitetnih sigurnosnih brava. Naime, postoji više različitih tipova sigurnosnih brava, ali ono što ih sve razlikuje od cilindričnih jeste složeniji sistemi zaključavanja. Na taj način ove brave se teže obijaju u odnosu na klasične. A kako je svaki minut provalniku bitan, on će najverovatnije odustati ukoliko proceni da može biti uhvaćen. 

Osim samih sigurnosnih brava, važan deo fizičke zaštite predstavljaju i vrata. Ukoliko želite da otežate obijanje vašeg doma, neka ulazna vrata budu napravljena od čelika, ili neka barem sadrže čelične elemente. Vrata napravljena od čelika je gotovo nemoguće obiti pajserom jer su dovoljno masivna i nisu podližna fizičkom oštećenju. 

Ugradnjom kvalitetnih čeličnih vrata i pouzdanih brava povećaćete bezbednost vašeg prostora na najviši nivo.

Video nadzor

Video nadzor igra veoma važnu ulogu u bezbednosti vašeg prostora. Pre svega, on može odbiti provalnika, jer oni manje iskusni neće želeti da rizikuju i budu snimljeni. Sa druge strane, ukoliko do provale dođe, moći ćete da imate snimak i na taj način policija može identifikovati provalika. 

Ovi savremeni alarmni sistemi mogu biti povezani sa policijskom stanicom, a i vi možete pomoću mobilnog telefona pratiti šta se dešava u okolini. Najčešće današnji video nadzori imaju mogućnost da pristup video materijalu ima veći broj korisnika, u zavisnosti od toga koga ćete vi registrovati i omogućiti im pristup. Iz tog razloga je video nadzor u kombinaciji sa sigurnosnim bravama i vratima jedan od najpouzdanijih partnera u borbi protiv provalnika.


Sve što treba da znate o frekventnim regulatorima

Da li znate šta su frekventni regulatori?

Naime, reč je o elektronskim uređajima koji omogućavaju upravljanje brzinom trofaznih motora. Ovi statički frekventni prervarači pretvaraju mrežni napon j frekvenciju u promenljive veličine kada napon i frekvencija imaju fiksirane vrednosti.

Šta se to promenilo od pojave prvog frekventnog regulatora? Principi su ostali isti, ali prvi frekventni pretvarači u sebi su sadržali tiristore, a danas su se pojavili mikroprocesorski upravljani pretvarača. Pošto je sve veća upotreba automatike u industriji, postoji stalna potreba za automatskim upravljanjem. Kako se neprekidno povećava brzina proizvodnje usavršavaju se i metode koji poboljšavaju stepen korisnosti pogona.

frekventni regulatori

Danas su elektromotori veoma značajan idustrijski proizvod. Projektovani su tako da rade konstantnom brzinom i tokom prethodnih godina radilo se stalno na optimizaciji kontrole njihove brzine rada.

Sve se promenklo kada su se pojavili frekventni regulatori, jer do tada nije bilo moguće upravljati brzinom trofaznog AC motora. Danas je većina statičkih frekventnih pretvarača koji se koriste za upravljanje i regulacijom trofaznih motora u industriji napravljeni su prema dva osnovna principa. Prvi princip jesu frekventni pretvarača bez međukola i to su zapravo direktni pretvarači, a drugi su frekventni pretvarači sa konstantnim ili promenljivim međukolom.

Invertori sa međukolom vs. Direktni invertori

Frekventni regulatori imaju međukolo koje je ili naponsko ili strujno i nazivaju se naponski ili strujni invertori. U odnosu na direktne invertore frekventni pretvarači imaju sledeće prednosti:

 • Bolje upravljaju strujom;

 • Redukuju više harmonike;

 • Imaju neograničenu izlatnu frekvenciju sa određenim ograničenjima koja postoje prilikom korišćenja elektronskih komponenti.

Ako služe za visoke izlazne frekcencije frekventni regulatori uglavnom imaju izvedeno međukolo. Za razliku od invertora sa međukolom, direktni invertori su nešto povoljniji. Njiha mana je u tome što slabije redukuju više harmonike. Većina frekventnih pretvarača uglavnom koristi naponsko međukolo.

Koje su prednosti pune kontrole brzine?

U svim pogonima koji su automatizovani koristi se danas standardni trofazni motor koji ima frekventni pretvarač. Najčešći zahtev jeste puna kontrola brzine zbog same vrste pogona. Niz prednosti se dobija upotrebom frakventnih pretvarača.

Najvažnije je da se štedi energija. Ako je brzina obrtaja motora u skladu sa zahtevima u bilo kom momentu opterećenja onda se energija štedi. Ovo najviše važi kod pogona ventilatora i pumpi, jer je kvadratu brzine srazmerna utrošena energija. To znači da pogon koji koristi polovinu brzine za rad uzima tek 12,5% nominalne snage.

Druga prednost jeste u optimizaciji procesa. Kada se brzina podesi u samom procesu proizvodnje onda se stvaraju brojne prednosti. Smanjuju se troškovi održavanja, habanje i utrošak materijala, a povećava se proizvodnja. Dolazi takođe i do tzv. mekanog rada mašine. Naime, kada je puna kontrola brzine onda je broj startovanja i zaustavljanja same mašine drastično smanjen. Udari i naprezanja mašine mogu se izbeći kada se koriste soft-stop i soft-start rampe.

Troškovi održavanja su manji, jer frekventni pretvarači uopšte ne zahtevaju održavanje. U situacijama kada se koriste za upravljanje motorima, povećava se radni vek pogona. Recimo, sistemi za navodnjavanje imaju vodene čekiće koji su direktno zavisni od motora pumpu i ovi čekići nestaju pa se na taj način izbegavaju kvarovi koji se mogu pojaviti na ventilima.

Kako rešiti probleme na putu?

Ako već neko vreme vozite auto svesni ste da svašta može da vam se desi na putu. Ako ipak ne znate, ovde ćemo napisati šta može da vas zadesi i kako to najbolje da rešite. 


Pukla guma

Verovatno će vam se bar jednom u životu desiti da vam pukne guma dok putujete negde ili čak i samom vožnjom kroz grad. Treba da znate da je vrlo važno da imate rezervnu gumu u vašem automobilu. Ako vam se ovo već desilo može da se dogodi da ste zaboravili da stavite novu rezervnu gumu u automobil zato to uradite odmah. Ako postoji neko u vašoj porodici ko je iskusniji u vožnji bilo bi dobro da vam pokaže kako da zamenite gumu ako vam se ovakva nezgoda dogodi u toku vožnje. Rešavanje ovog problema će vam trajati oko pola sata, potrebno je da ugasite motor, uključite svetla upozorenja i počnete sa radom. Potrebno je da u autu pored rezervne gume imate i dizalicu. Najbolje bi bilo da pogledate snimak o tome kako da zamenite gumu na putu. 


Ostali ste bez goriva?

Ako ste dugo vozili i niste primetili da vam je gorivo pri kraju može da se desi da vam auto stane negde na putu. Bez brige, danas mnoge pumpe imaju rešenje i za tako nešto. Idite pešaka do najbliže pumpe i kupite gorivo u boci. Vratite se vašem automobilu i sipajte gorivo u njega. Uglavnom pumpe traže da im se boca vrati nazad tako da je najbolje da na putu do kuće svratite do pumpe i ostavite njihovu bocu. 


Kada zovemo šlep službu?

Ako je vaš automobil stao i niste sigurni šta se desilo, ne pokazuje nikakve znake šta bi moglo da bude, a ni vi niste stručnja najbolje je da ne dirate ništa. Ako pokušate da popravite možda to neće proći najbolje i možda ćete dodatno pokvariti automobil. Najbolje je da pozovete vašu lokalnu šlep službu koja će vam pomoći. Kada pozovete šlep službu biće potrebno da budete kod automobila neko vreme, u zavisnosti gde se nalazite. Kada je šlep služba došla možete ih zamoliti da vaš auto odvezu kod vašeg automehaničara koji će pregledati auto i popraviti ga. U ovakvim slučajevima šlep službe su najbolja opcija, a bilo bi dobro i da jednom godišnje plaćate šlep službu kako biste bili sigurni da će moći da vam pomognu. 


Pokvareno svetlo

Ako vam se desi da u putu primetite da vam jedno prednje svetlo ili još gore oba ne rade bilo bi dobro da što pre zaustavite auto. Ako je dan i ako možete da stignete do vašeg automehaničara brzo onda to i uradite. Ako je već pala noć i vi ne možete dobro da vidite, a ni vas ne vide na putu bilo bi dobro da zaustavite automobil i pozovete nekoga da dođe po vas. U ovom slučaju, ako ne smete auto da ostavite tu gde ste stali možete da pozovete šlep službu koja će vaš auto i vas odvesti do kuće. Ujutru možete pozvati vašeg mehaničara.

Bezbednost na putu je jako važna. Ako ne poštujete propise možete da ugrozite ne samo vaš život već i život drugih ljudi u vozilima. Uradi sam lampe za decu

 

undefined

U poslednjih par godina na internetu možete primetiti sve veću popularnost kreativnih video snimaka i uputstava kako nešto napraviti ili uraditi sam na kreativan  zanimljiv način. Takozvani “uradi sam” projekti vam mogu olakšati posao, uštedeti novac i čak vas spasiti od dosade i monotonije. 

Pored toga što su vrlo korisni i praktični za svakodnevni život, veoma su zanimljivi i podstiču kreativnost. Zbog toga je to jedan od najboljih načina da uključite vaše najmlađe i tako napravite zajedničku aktivnost gde će se svi zabaviti i dobiti nešto korisno.


Jedan od zanimljivih načina da počnete “uradi sam” projekat je da krenete od njihove sobe i unesete neku novinu i zabavu u prostoriju gde oni provode najviše vremena. Rasveta u dečijoj sobi pored toga što mora da bude funkcionalna, može da bude zanimljiva i neobična. Zato je možda najbolje početi od dečije lampe ili lustera kako bi uposlili vaše male kreativce.


Dečija rasveta - izbor lampe

Za početak će vam biti potrebna dečija rasveta. Izbor je veliki, ali na vama je da odlučite da li ćete uzeti novu lampu ili ćete ukrasiti i osvežiti staru. Najbolje je uzeti lampu koja je jednostavnijeg oblika kako bi bilo što više mesta i opcija za kreativnost. Lampa sa jednostavnim belim abažurom može biti najbolje rešenje za dečiju rasvetu jer će površina biti kao prazno platno gde možete pustiti mašti na volju. Ovde će biti predstavljeni samo neki primeri koji će vas možda inspirisati i podstaknuti da napravite nešto slično.


Tempere i bojice

Tehnika bojenja sa temperama će vama i vašim mališanima sigurno biti najzanimljiviji način za ukrašavanje. Opcije su neograničene. Možete da koristite tempere da naslikate neki od njihovih omiljenih crtanih likova do apstraktih šara njihovih omiljenih boja. Ili jednostavno pustite njih da izraze svoju kreativnost i naslikaju temperama šta god da žele. Način za ukrašavanje koji će se možda njima najviše dopasti je otisak šake. Neka umoče svoju šaku u svoju omiljenu boju i na taj način ostave tragove na abažuru. Sigurno će im biti zanimljivo da naprave “kreativni nered”. Sve što vam je potrebno za ovo su abažur, akrilne boje koje možete kupiti u prodavnici slikarskog materijala, četkice i kreativnost i volja vaših mališana. 


Dekupaž

Sigurno ste primetili da često pored “uradi sam” stoji i dekupaž tehnika. Ova tehnika ukrašavanja je veoma popularna ali zahteva malo više veštine tako da možda oni najmlađi se i neće baš preterano zabaviti. Ali vi sigurno hoćete. Dekupaž tehnika predstavlja ukrašavanje nameštaja, ukrasnih kutija ili u ovom slučaju rasvete lepljenjem određenog materijala na podlogu. To može biti salveta, novine ili poseban dekupaž papir. Postoje i prodavnice gde možete naručiti da se određena slika prenese na dekupaž papir i tako dobiti unikatan deo nameštaja ili ukrasa. Materijal možete lako naći i veoma je pristupačan. Možete koristiti i običan lepak za drvo. Izbor motiva je na vama u zavisnosti da li ukrašavate lampu za devojčice ili dečake. Devojčice će se sigurno više radovati tome jer je estetika dekupaž tehnike veoma romantična i bajkovita. Naravno to ne znači da dečaci neće voleti svoju dekupaž lampu, samo jednostavno izaberite motiv koji će se njima više dopasti.


Led sijalice u boji

Pored neobičnog dizajna rasvete možete kupiti LED sijalice u boji koje će sve to učiniti još zanimljivijim. Vaši mališani će sigurno obožavati sobu u različitim bojama jer LED sijalica u boji dolazi sa daljinskim upravljačem koji omogućava menjanje boja i jačinu svetlosti. Pored toga što će LED sijalice uštedeti električnu energiju i biti bezbednije za vašu decu, učiniće da dečija soba bude još kreativnija i unikatnija.


Nekoliko saveta za uredjenje malog stana

Da li vam se više sviđaju manji ili veći stanovi? U kakvom trenutno stanu živite?

Manji stan ima nekoliko prednosti. Niži su troškovi, manje vam vremena treba da ga uredite i pospremite, a svakako vam manje novca treba da biste ga opremili.

Udobnost, ušuškanost i prijatna atmosfera i te kako su mogući u malom prostoru samo ako znate kako sa stilom da ga uredite. Najčešće se mali stanovi racionalno opremaju kako bi se sšto više prostora iskoristilo.

 bracni krevet

Dok jedni posebno brinu o dizajnu i stilu, ima i onih kojima je multifunkcionalnost na prvom mestu.

Pažljivo odabrani detalji, stil i dizajn mogu stvoriti potpuno drugačiji vizuelni utisak. Poigrajte se bojama, komadima nameštaja i iskoristite prostor na praktičan način. Bez obzira što nije velika kvadratura stana, trebalo bi da imate na umu da mogućnosti za dekoraciju nisu ograničene.

Ako vam se čini da je dizajniranje malog stana teško izvodljivo, mi smo vam pripremili dva najvažnija saveta koji će da vam pomognu da osmislite najbolje kreativno rešenje za svoj dom.

Iskombinujte funkcionalne i dekorativne elemente i uživajte u privatnoj atmosferi svoga doma.

Razgraničite sam prostor

Kada je uređenje doma u pitanju, posebno ako je reč o malim stanovima, koncept otvorenog prostora može da se učini najboljim rešenjem. Stan će vam delovati veće i kompaktnije, ali obratite pažnju, ovaj koncept može samo da bude varka.

Ako stan uredite kao otvoren prostor, onda vam ovakvo uređenje doma može delovati opterećujuće, jer kada nije jasno definisan prostor, on može i da deluje neuredno.

Zato na vreme definišite različite prostorije, odredite im funkciju i opremite ih prema nameni prostorije. Da biste zaokružili predsoblje, najbolje bi bilo da ubacife komodu za cipele ili garderober odmah pored ulaznih vrata.

Prostor između kuhinje i trpezarije odličan je za postavljanje šanka, jer odlično može da razdvoji dve prostorije, a uz to može da posluži i kao dobro mesto za skladištenje, ako na donji deo šanka dodate fioke ili police. Sofa za sedenje upečatljive boje trebalo bi da odudara od ostatka nameštaja kako bi odjednom skrenula pažnju vaših gostiju i ostavila poseban pečat. Ako imate mesta za bračni krevet, probajte da ga odvojite nekom komodom, kako bi fizički odvojili deo sobe za spavanje

Kako da se osećate prijatno i ispunjeno u malom stanu?

Ako uredite dom prema sopstvenim željama, onda ćete uživati u svakom trenutku provedenim sa porodicom. A da biste se prijatnije osećali u svom stančiću, pobrinite se za dekorativne elemente.

Prostor možete odvojiti i pomoću dekorativnih detalja, a ako imate neka posebna interesovanja (slike, skupljanje starih gramofonskih ploča...) možete dodati u stan kako biste pokazali svoju individualnost, a uz to i da biste se osećali prijatno i ispunjeno.

Takođe, ako tek treba da se odlučite koje grejanje želite u stanu, u malom prostoru idealno rešenje su panelni radijatori. Oni zapravo predstavljaju spoj visokog kvaliteta i estetike. Zauzimaju malo prostora, a osmišljeni su tako da se uklapaju u svaki prostor. Na tržištu se mogu pronaći panelni radijatori u nekoliko boja, al ii različitih dimenzija. Odlični su za mali stan, jer štede prostor, ali i novac.

Multifunkcionalan nameštaj - ulaganje koje se isplati

U malom prostoru važan je svaki kvadratni metar, zar ne? Iskoristite svaki delić neke prostorije, a najbolji način za to je da uložite u kupovinu multifunkcionalnog nameštaja. Ovaj nameštaj ima višestruku namenu,  najbolje je da ga ubacite u spavaću sobu, krevet koji se sklapa i rasklapa idealan je za spavaću sobu,  otoman koji može da se korisri i za skladištenje stvari odličan je u stanovima manjih kvadratura. Takođe, u svom domu možete imati i trpezarijski sto koji se rasklapa, pa kada vam dođu gosti nećete morati da se opterećujete oko toga da li će imati dovoljno mesta za sve.

Naravno, za uređenje doma, odnosno malog stana obavezno obratite pažnju na dimenzije, jer svaki komad nameštaja mora da se uklopi u vaš prostor kako biste ceo stan savršeno uredili.


Zašto su borovnice perspektivno voće?

U svetu su borovnice veoma traženo voće, ali brojni proizvođači tvrde da je perspetiva baš u proizvodnji ovog voća.

Ali za uzgoj borovnice moraju da se obezbede adekvatni uslovi među kojima je najvažnija priprema zemljišta. Zemljište bi trebalo da bude kiselo, pri čemu njegova pH vrednost treba da se kreće od 3,5 do maksimalno 4, jer jedino tako će borovnica usvajati minerale iz zemlje.

Koren ove voćke je veoma osetljiv na odsustvo kiseonika i na veliku vlagu. Treset za borovnice trebalo bi da bude bazičan kako bi biljka mogla lepo i dobro da se razvije.

Da li znate da u Austriji postoji plantaža na kojoj se gaji borovnica u saksijama?

Naime, na ovoj plantaži se uzgaja američka borovnica, a proizvodnjom ovog voća odavno su još Amerikanci počeli da se bave. Treset za borovnicu na ovoj plantaži mora da ima pH vrednost 3,5, a da bi se odgovarajuća kiselost zemljišta održala dodaje se mleveni bor.

Zašto je dobro gajiti borovnicu u saksijama?

Kada se sadnice borovnice zasade u saksije višak vode se rastvori, tačnije iscuri u zemlju. Zato je dobro da se borovnica zaliva često, ali kraće. U saksijama borovnicu treba zalivati pet, šest, pa i deset puta dnevno. Za uzgoj borovmice u zemlji potrebno je mnogo više treseta. U saksijama visine 30 cm borovnica se tretira herbicidom, pri čemu biljka ostaje zdrava.

treset za borovnicu 

Kada se zasad podiže, posebno treba obratiti pažnju na sorte. U redu bi razmak trebalo da bude između 60 i 80cm, a preporuka je da razmak između redova bude između 2,5 i 3 metra.

Ukoliko nabavite dvogodišnje sadnice onda bi po stablu prve godine realno bilo očekivati rod od 200g po stablu, sledeće godine 700g, a pete godine rod može da bude i 3,5 do 4kg. 

Na jednom hektaru treba posaditi između 4500 i 6000 sadnica. Rod zavisi od količine hraniva koji se koristi, ali i od načina gajenja. Preporuka stručnjaka jeste da se fungicidima borovnica prska 3 do 4 puta godišnje, al ii da treset za borovnice bude kvalitetan.

Uzgoj borovnice se višestruko isplati!

Prilikom izbora sadnica obratite pažnju na njihov koren, tačnije na to koliko je koren razvijen. Razmišljajte o normalnoj sadnji, jer nema potrebe da se opterećujete oko prinosa, jer na 5000 sadnica sa prosečnim prinosom od 3kg prinos iznosi 15 tona. Borovnice se beru tri sedmice, jer toliko traje i njeno oprašivanje.

U odnosu na druge voćne vrste ovog tipa borovnica može duže da stoji. U običnim hladnjačama može da se čuva do 2 nedelje, dok u hladnjačama koje imaju kontrolisane uslove borovnice mogu da se čuvaju od 3 do 4 meseca.

U svetu se sve više koristi borovnica, pa je zato ovo voće na ceni, a i gajenje borovnice ima perspektivu. Veoma su zdrave, jer sadrže antioksodante. Na jednom hektaru borovnica može da se gaji u plastenicima i na otvorenom. U takvim slučajevima može se postići kontinuitet prilikom isporuke u toku od mesec i po dana, a u zavisnosti od sorti produžetak prinosa je moguć. I eto prilike za dobru zaradu, zar ne?


Podne prostirke – tepisi ili itisoni?

pranje itisona


Da li je došlo vreme za opremanje kuće, stana ili kancearije?

A da li ste odabrali poslovnu podlogu?

No,još uvek ne znate da li da odaberete tepih ili itison? Da li su tepisi isto što itisoni? Kako ih razlikovati? Ako se rešite za tekstilne podove, evo šta treba da znate.

Podne površine najviše trpe nepovoljnih uticaja u svaom objektu. Zbog toga podne prostirke treba da budu sačinjene od kvalitetnih,dugotrajnih i zdravih materijala. Brojne su funkcionalnosti podnih podloga. One pružaju zvučnu i toplotnu izolaciju, prostor ukrašavaju različitim bojama, a za svaku prostoru trebalo bi birati prostirku koja je isključivo namenjena potrebama korisnika.

Mnogi kupcisu u dilemi prilikom odabira podnih prostirki da li treba ceo prostor prekriti ili samo jedan deo? Šta vi birate?

Ako želite da prekrijete ceo pod u prostoriji, onda je najbolje da izaberete itison. On se proizvodi u rolnama koje imaju 3, 4, pa i više metara, a prekriva podnu površinu od zida do zida. Ova podna prostirka je najbolje rešenje u poslovnim prostorima, jer su itisoni dugotrajni i veoma izdržljivi.

Otpornost itisona

Različiti modeli su različito otporni na prohodnost, zapaljivost, pa se prilikom kupovine obavezno raspitajte o karakteristikama izabranog itisona.

Najpre se preporučuju u prostorijama koje je potrebno zvučno i toplotno izolovati, a zahvaljujući niskom floru i sirovinskom sastavi itisoni se lako održavaju. Najpraktičnije je dubinsko pranje itisona, jer ih ne morate često nositi u tepih servis, a ova usluga omogućava itisonima duži vek trajanja i vrača im stari sjaj.

Itisoni se najčešće biraju za veće prostorije, a nezaobilazni su u kancelarijama, hotelima, sajmovskim prostorijama i u mnogim javnim objektima. Ipak, svoju namenu nalaze i u domaćinstvima, pa je danas sve više zainteresovanih kupaca upravo za ove podne prostirke.

U enterijeru se itisonima mogu prekriti neki nedostaci koji se nalaze na podovima, bilo da se radi o mehaničkim ili estetskim oštećenjima. Takođe, itisoni su ograničeni fabričkim dimenzijama, pa se u postorijama koje imaju parket ili brodski pod svakako preporučuju tepisi. Tepisi su dostupni u različitim dimenzijama i u različitim oblicima, pa se mogu uklopiti u svaki enterijer, jer se na tržištu mogu pronaći moderni dezeni, efekti i različiti materijali ovih podnih prostirki.

Prednosti itisona

Tepih ili itison? Za razliku od tepiha, itisoni su uglavnom sačinjeni od jednobraznih materijala. Moderna tehnologija je doprinela da se danas itisoni mogu pronaći u različitim bojama, što ranije nije bio slučaj. Glavna prednost je u tome što je dubinsko pranje itisona veoma praktično i ne mora da se obavlja dva puta godišnje kao što se preporučuje za tepihe.

Dubinsko pranje itisona bi trebalo obavljati makar jednom godišnje, a s obzirom da se itisoni koriste u prostorijama u kojima deca i kućni ljubimci ne provode vreme, onda se manje prljaju, pa je i njihovo održavanje lakše. Veoma su otporni na prohodnost i na zapaljivost, a kao glavna prednost navodi se njihova termo i zvučna izolacija.

Takođe, ako želite da potpuno prekrijete pod neke prostorije, onda znate šta vam je činiti. Itisoni su pravo rešenje, zato nema razloga da se dvoumite. Vreme je da izaberete svoj novi itison!


Stanovi za izdavanje u Novom Sadu za studente sve više na ceni

Novi Sad je danas sve popularniji i traženiji za izdavanje stanova. Sve je veći broj studenata koji se odluče baš za ovaj velelepni centar, koji pored svojih prirodnih lepota i neverovatnih građevina, ima odlične mogućnosti i za studiranje. Ipak, zbog tog rastućeg broja studenata, kada su u pitanju stanovi za izdavanje Novi Sad ima manju ponudu.

Veliki broj studenata odluči se za iznajmljivanje garsonjera, drugi za kuće sa cimerima, a mnogi i za stanovanje u domu. Pored Beograda koji tradicionalno važi za grad sa najboljom univerzitetskom organizacijom, i Novi Sad je doživeo veliki porast broja studenata i napredak u obrazovanju.


Stanovi za izdavanje Novi Sad - cene rastu, ali ipak niže nego u Beogradu

Novi Sad je grad koji je danas vrlo preferiran od strane studenata, koji aktivno traže stanove za izdavanje. Pored dobro poznatog Beograda koji je obično izbor broj jedan, danas se veliki broj studenata odluči za Novi Sad, kako zbog prirodnih lepota, manjih gužvi, tako i zbog kvalitetnih mogućnosti za obrazovanje. 

Kada pogledate sajtove za nekretnine i kategoriju stanovi za izdavanje Novi Sad karakteristično je da su cene kirija niže nego u Beogradu, ali u porastu u poređenju sa prethodnom decenijom, a i nekoliko godina. Mnogo studenata se odluči i za domove, koji su i u Novom Sadu izrazito povoljni ukoliko je student na budžetu. Ukoliko nije, mesečne cene smeštaja su približno slične garsonjerama. Mnogo studenata odluči se i za stanovanje u kućama, ali je tu važno pronaći cimere, uklopiti se i time sniziti cenu rentiranja, jer su kuće inače skuplje u odnosu na stanove. One daju mir i tišinu, jer su smeštene izvan strogog centra grada, gužve i buke. Kod studenata i njihovih roditelja obično su presudne lokacije stanova u Novom Sadu, odnosno udaljenost od fakulteta, ali i cena rentiranja. 


Šta da očekuju studenti koji se ipak odluče za Beograd?

Iako je već navedeno da je Novi Sad doživeo ekspanziju kada se radi o sektoru obrazovanja i broju studenata, Beograd i dalje ima primarnu poziciju. Samim tim, poznato je da su velike gužve u svakom delu grada, kao i da je ponuda stanova za izdavanje mala. Takođe, iz tih razloga, mnogi stanodavci izdaju prostore koji nemaju adekvatne uslove za život – nekada su bili lokali, u suterenu su i slično, pa se preporučuje studentima posebna pažnja. 

Ukoliko je Beograd želja studenta, važno je da na vreme krene u potragu za odgovarajućim stambenim prostorom, mnogo pre meseca septembra jer je tada najveća tražnja. To prati i najviše cene rentiranja stanova u poređenju sa drugim gradovima, čak i za ne tako idealne životne uslove. Savetuje se maksimalna opreznost prilikom izbora kao i postavljanje prioriteta u pogledu izvodljivog budžeta, lokacije u pogledu udaljenosti od fakulteta i mesta koja će se svakodnevno posećivati. I Beograd ima veliki broj raspoloživih mesta u studentskim domovima, ali je takođe važno da student bude na budžetu, jer je tada cifra šestostruko manja u poređenju sa ekonomskom cenom mesta u domu. 

Tražnja za stanovima primarno je najveća u našoj prestonici. Ipak, danas ne zaostaje dosta ni Novi Sad, za koji važi da je doživeo veliki rast popularnosti, kao i broja studenata koji uopšte ne razmatraju druge gradove kao opciju za studiranje. Studentima su najpogodnije garsonjere, manji stanovi ili domovi u okolini fakulteta, ali se obično prednost daje raspoloživom budžetu, čak i po cenu nešto udaljenije lokacije. 


Life koučing, koučing i NLP - ima li razlike?

 

 

Naizgled, koučing, life koučing i NLP su veoma slični. Ljudi često ne mogu da ih razlikuju. Postoje dva razloga zašto se ovo dešava. Prvo, veliki broj NLP tehnika može se koristiti kao podrška u obuci za koučing. Drugi razlog je taj što mnoge škole NLP-a proširuju svoju delatnost tako što dodaju obuku za koučing trenere, pritom ne pracveći jasnu razliku od NLP-a i tehnika i veština koje se uče na NLP obukama. Hajde da za početak obrazložimo šta svaka od ovih grana podrazumeva:


Šta podrazumeva NLP

NLP je mnogo šira metodologija i može se primeniti u mnogim različitim oblastima, i na više različitih načina. To je metodologija koja se bavi identifikovanjem, opisivanjem i primenom uspešnih strategija od jedne osobe do druge ili iz jedne oblasti života u druge. NLP proučava kako ljudi reaguju na lična iskustva i kako kroz jezik i ponašanje daju značenje i značaj iskustvu. Stoga su njegove aplikacije zanimljive u bilo kojem području ličnog razvoja (uključujući i koučing).


Šta podrazumeva koučing

S druge strane, koučing je strukturirani metod komunikacije koji omogućava klijentu da identifikuje najvažnije ciljeve i lične vrednosti i definiše odgovarajuće strategije. Podržava klijenta da preduzme korake koje će mu pomoći da postigne rezultat, odnosno cilj koji je sebi zadao.


NLP trening vs. koučing

Na NLP trening-u savladavaju se tehnike identifikacije uspešnih strategija. Neke od ovih strategija (tehnika) koje se savladavaju na NLP trening-u, mogu se takođe koristiti i u koučingu. Međutim, koučing trening ne mora biti povezan sa NLP treningom i NLP trening ne mora biti povezan sa koučingom.


NLP je metodologija koja proučava strategije (tehnike, metode), dok je koučing metoda (strategija) koja se koristi da bi se klijent podržao da postigne željeni ishod.Life kouč

Kada istražujete koji trening bi trebalo da pohađate da biste postali life kouč, važno je razmotriti rezultate koje vaši klijenti traže i kako im vi kao kouč možete pomoći u postizanju tih ciljeva.


NLP Coaching obuka nudi mnogo više od standardnog treninga za life coaching i pomoći će vam da postignete veći uspeh i trajne rezultate za svoje klijente.


U današnjem svetu u kojem su stres, anksioznost i prenadraženost uobičajeni, sve je više ljudi kojima je potrebno vođstvo i usavršavanje da bi bili najbolja verzija sebe i kako bi postigli izvrsnost.


Life koučing pomaže trenerima da prepoznaju prepreke koje sprečavaju klijente da postignu željeni rezultat.


Pored prepoznavanja ovih prepreka, NLP coaching vam omogućava da dublje uđete i identifikujete suštinski uzrok tih prepreka koje, kada se uklone, rezultiraju dubljom transformacijom. Konačno, NLP Coaching nudi mnogo veću priliku za uspeh i nove puteve ka ispunjenom životu.


Tamo gde Life Coaching posustaje, NLP Coaching uspeva

Blokade do uspeha su vrlo česte i teško ih je prepoznati. One su duboko ukorenjene u nesvesnom umu i imaju snažno emocionalno sidro koje ih drži na tom mestu.


U ovom slučaju, life koučevi imaju svoje granice. Na primer, nakon što utvrdite da klijentu nedostaje samopouzdanje da pregovara o povećanju plate ili nema dovoljno samopoštovanja i vere u sebe za pokretanje sopstvenog posla - šta je ono što sledi?


Sve najbolje namere i standardne veštine koučinga u životu neće vam pomoći da izgradite samopoštovanje ili samopouzdanje ove osobe. Pitanja poput ovih zahtevaju oslobađanje negativnih emocija koje zadržavaju blokade na mestu, često u obliku ljutnje, tuge, straha, povrede i krivice.


Upravo u ovom slučaju NLP Coaching će vam doneti sve razlike i omogućiti vam da utičete na trajne promene, pritom pružajući vrlo visok stepen uspeha u pomaganju klijentima da ostvare željene ciljeve.


Pomoću NLP Coachinga naučićete proces prepoznavanja blokada do uspeha, a takođe i kako da uputite svoje klijente u da se ne prepuštaju negativnim emocijama koje ih obuzdavaju. Uz širok spektar dostupnih sredstava, vi ćete biti u mogućnosti da svojim klijentima uklonite te barijere i stvorite jasan, privlačan put koji će omogućiti vašim klijentima da lako i bez napora ispune svoje ciljeve i želje.Uz NLP Coaching, vaši klijenti će doživeti ogromne promene i razvoj svojih mentalnih i fizičkih stanja. Umesto da nudi ideje i koncepte, NLP Coaching pruža vašim klijentima jasnoću i pristup njihovim unutrašnjim resursima i logičnim sledećim koracima koje treba da preduzmu kako bi ispunili njihove ambicije.Priručnik za trenere NLP-a

Kada završite NLP Coaching obuku, dobićete 4 veoma tražena sertifikata:


NLP sertifikat kroz koji ćete shvatiti kako se mogu postići dostignuća u ponašanju snažnim komunikacijskim i liderstvom.


Hipnoza - Pristupanje nesvesnom umu kako bi se uklonila ograničenja i pokrenule osnažujuće sugestije koji će pomoći vašim klijentima da postignu uspeh.


Vremenska terapija - korišćenje aktivne mašte za brzo uklanjanje ograničavajućih uverenja i glavnih negativnih emocija koje sprečavaju klijente od optimalnog fizičkog i emocionalnog zdravlja i vrhunskih performansi i pomažu im da stvore ubedljivu budućnost.


NLP Coaching - Pomaganje klijentima da se pomere sa mesta na kojem se nalaze i da dođu do tačke gde žele da budu, pomažući im da otklone prepreke koje ih koče ka uspehu i da stvore jasan put ka postizanju svojih ciljeva.


Ukoliko uspete da prođete kroz kompletan proces ove četiri certifikacije i obuka, bićete u mogućnosti da možete da garantujete uspeh za svoje klijente.


Pristup transformaciji

Naravno, cilj je da kroz treninge ili programe prođete sa kompletnim poverenjem i da steknete stručnu sposobnost da tehnike koje naučite izvodite apsolutno precizno. Pored teorije, kroz treninge se prolazi i kroz praktičnu obuku i mora se proći kroz sistem procenjivanja pre nego što se bilo kome  od polaznika dozvoli da vežba van okruženja za obuku.


Tokom obuke, polaznici uglavnom rade jedni sa drugima - i kreira se okruženje zvano stvarni ljudi sa stvarnim scenarijima. Na ovaj način polaznici imaju priliku da primene svoje novonaučene tehnike jedni na druge i da dobiju prednost da se ove tehnike izvedu na njima, odnosno, da i sami rade na sevi. Mnogi od polaznika ovih kurseva izjavili su kako su uspeli su da dožive vrhunac ličnog proboja kroz te vežbe. 


Na ovaj način, oni ne samo da ostvaruju sve prednosti koje pruža NLP treniranje, već imaju i priliku da održe kompletnu ličnu sesiju u sigurnom okruženju za trening i da izgrade samopouzdanje i postignu pravi uspeh sa svojim kolegama pre nego što krenu sa samostalnim radom, odnosno radom sa klijentima. Po završetku NLP treniranja, polaznici mogu započeti posao kao life koučevi potpuno opremljeni profesionalnim iskustvom i samopouzdanjem.


Gde ćete zaraditi više? 

Istraživanje koje je pratilo sertifikovane polaznike svih navedenih kurseva pokazalo je da su početne zarade za NLP trenera otprilike pet puta veće od onih za standardnog life kouča.


Razlika u zaradama sastoji se u tome da NLP couchevi imaju mnogo viši nivo obuke, što rade sa platežno sposobnijom ciljnom grupom i generalno se smatraju ozbiljnijim u odnosu na life koučeve jer moraju konstantno da se dodatno obučavaju i obnavljaju sertifikate. Novi modeli poznatih brendova televizora su tu!

Iz godine u godinu tehnologija sve više napreduje. Tržište televizora se stalno menja, a potrošači se sve više odlučuju za modele tv uređaja koji će im omogućiti pravi bioskopski doživljaj u kući, pri čemu se stalno unapređuje kvalitet zvuka i slike.

Zato ne čudi što se u prodaji mogu pronaći još veći televizori koji imaju bolje performanse i koji imaju opcije za kontrolu glasa.

Ako ste baš planirali da kupite novi tv, evo šta sve treba da znate.

tv servis 

Ekrani će biti sve veći!

Da li vam se nekada činilo da su dijagonale ekrana od 42 inča bile gigantske?

E pa sada se može reći da su ove dijagonale postale standard. A u skoro svakoj radnji danas se mogu pronaći ureďaji koji imaju dijagonale ekrana od 55 i 65 inča. Prema svetskim trendovima čini se da će prodaja ovakvih televizora tek porasti i to za čak 30%. Pa ako se dvoumite oko ovakvih televizora, onda je sigurno da nećete pogrešiti ako izaberete veću dijagonalu ekrana.

Primat preuzima HDR!

Da, da, HDR je danas postao obavezan. A šta to znači?

E pa to znači da će slika sadržati širi spektar boja, a osvetljenje će omogućiti reprodukciju i najkritičnijih detalja svake senke. A upeavo će 4K televizori moći da reprodukuju ovaj sadržaj. Čini se danas da su 4K televizori postali pravi must have, kako bi se u žargonu reklo. Međutim, dok proizvođači odlučuju i najboljim modelima 4K televizora, vodeći proizvođači najavljuju još bolju rezoluciju. 8K je na vratima, tako da će uskoro i u radnjama da se nađu.

Kontrolišite svoj televizor glasom!

Mnogi brendovi su već uspostavili neki način glasovne interakcije, a to je moguće ako se u daljinski postavi mikrofon. Do sada se primena odnosila samo na promenu kanala, pretragu sadržaja ili za pojačavanje i smanjivanje zvuka.


Međutim, mnogi proizvođači vodećih brendova ponudili su tzv. digitalne asistente. Tako se, na primer, u samoj TV platformi nalazi Google asistent ili Amazon Alexa.

Nove tehnologije za sve!

Izgleda da više neće nove tehnologije biti rezervisane samo za najbogatije. Naime, proizvođači su tržištu ponudili LED tehnologiju koja će se maltene činiti kao da je OLED. Naime, LED tehnologija će za pozadinsko osvetljenje generisati spostvrnu svetlost, pri čemu tako postaje kao OLED, a tome najpre prednjače komapnije Sony i Samsung.

A šta je sa domaćim brendovima?

Naime, veoma kvalitetni domaći brendovi potali su renomirani i tako su svoje mesto na tržištu pozicionirali. Treba dodatno napomenuti da su se dobro pozicinirale na našrm tržištu j konpanije Tesla, Fox i Alpha. U ponudi imaju televizore koji imaju 4K modele i čija dijagonala je uzmeđu 45 i 55 inča.

Ni novi modeli nisu imuni na kvarove!

U svakom slučaju, koliko god da tehnologija napreduje i serviseri svoja znanja unapređuju, pa moderan tv servis zna koje su to sve boljke novih uređaja. Ako nemate svog servisera, možete tražiti preko Google-a npr. “tv servis beograd“ ili “tv servis novi sad“ i izabrati onaj koji vam je najzgodniji. Takođe, tv servis je idealan za dijagnostifikovanje nekog problema, jer prodesionalci će vam na licu mesta reći da li neki uređaj vredi popravljati ili ne. Zato ne očajavajte ako dođe do nekog problema, tv servis je spas i za vas i za vaš televizor.


Šta treba znati o studiranju u inostranstvu

Verovatno ste to već čuli: studiranje u inostranstvu je iskustvo koje menja život. Za mnoge studente, to je jedno nezaboravno iskustvo u njihovim karijerama i životima. Ovakvim studiranjem dobijate brojne benefite koji vam mogu koristiti nakon studiranja, kako na poslovnom, tako i na priatnom planu.  
 
Mogućnost putovanja po svetu

Ovo je najočiglednija korist od studiranja u inostranstvu. Živeći u stranoj zemlji dok ste na fakultetu, imate olakšan pristup putovanjima i istraživanju kao nikada pre toga. Mnogi programi uključuju izlete i terenska putovanja. Ako vaš ne uključuje, verovatno ćete biti okruženi drugim studentima koji studiraju u inostranstvu i žele da vide svet, tako da imate prijatelje za putovanje od prvog dana. Takođe, ti isti ljudi dolaze iz različitih zemalja, pa ćete biti u prilici da zajedno sa njima upoznate njihovu domovinu. Iskoristite vikende i praznike za putovanja. 

Proširite svoj pogled na svet

Život u stranoj zemlji otvara vaš um novim perspektivama i životnim stilovima. Videćete da će vaš način gledanja na svet verovatno biti izazvan više puta. Neke od vaših vrednosti će se verovatno promeniti, dok će one koje su zaista bitne biti očvrsnute, a vi ćete iz toga izvući samo najbolje za vas kroz komunikaciju sa raznim ljudima različitih shvatanja. Takođe ćete otkriti da interakcija sa različitim kulturama ima trajni uticaj na vaš način života. Verovatno ćete otkriti nekoliko stvari koje se u ovim drugim zemljama rade bolje nego u vašoj i pokušajte da primenite to i u svom životu. Konačno, ove nove perspektive i različite kulture stvaraju jaku osnovu iz koje možete izgraditi svoj život i ostvariti svoj potencijal.

Možete naučiti i/ili usavršiti strani jezik

Govoreći o impresioniranju novih poslodavaca, učenje stranog jezika može značajno poboljšati vaše izglede za posao. Potražnja za radnicima koji znaju više jezika se više nego udvostručila u proteklih pet godina i verovatno će se nastaviti povećavati. Procenjuje se da će vam učenje stranog jezika doneti u proseku 2% "jezičkog bonusa" za vašu platu tokom čitavog života, međutim, sa znanjem nekih jezika koji su traženiji, može se zaraditi i više.

Veliki plus za buduće poslodavce

Neki bi mogli pomisliti da putovanje i odlazak u inostranstvo otežava vašu karijeru, a zapravo je upravo suprotno. Koji je bolji način da se dobije to međunarodno iskustvo nego kroz studije u inostranstvu? Zapravo, studija koju je sproveo IEN u inostranstvu pokazala je da 90% studenata koji su studirali u inostranstvu pronašli su zaposlenje u roku od 6 meseci od završetka studija, što je dosta više u odnosu na studente koji studiranju u svojoj zemlji. 

U vrhu liste najbolje rangiranih zemalja po pitanju studiranja u inostranstvu je svakako Italija.

Studiranje u Italiji

Italija je popularna međunarodna lokacija za studiranje ne samo zbog svog visokog multikulturalnog ambijenta, već u zemlji ima i nekoliko vrhunskih javnih i privatnih univerziteta. Univerzitet u Bolonji je prestižna institucija koja pretstavlja poreklo sadašnjeg zapadnog sistema visokog obrazovanja kao najstariji univerzitet u Evropi. Osim toga, Bolonja je na listi najboljih evropskih gradova za studiranje. U Italiji postoje mnogi drugi kvalitetni javni univerziteti, kao što su: Politecnico Di Milano, Evropska škola za ekonomiju, Sapienza Universiti of Rome,Universiti of Macerata, Ca 'Foscari Universiti of Venice, Universita Cattolica del Sacro Cuore. Prosečna školarina za sve vrste studija: 850 do 1.000 EUR / godišnje,prosečni troškovi života: 700 do 1.000 EUR / mesec za stanovanje, hranu, prevoz i zabavu. Najskuplji gradovi su Rim, Milano i Bolonja a jeftiniji su Pisa, Padova ili Torino.

Privatne poliklinike - da ili ne?

Pri samoj pomisli na državnu zdravstvenu ustanovu šta vam padne na um?

Ljubazno osoblje, redovi, čekanje ili?

Nažalost, odmah se negativno misli kada se pomene državni zdravatveni sistem. Činjenica je da su redoci dugi, na preglede se čeka danima, a na inzervencije mesecima. No, ne treba odmah uzimati samo negativne strane u obzir, jer nije čitavo medicinsko osoblje neraspoloženo. Ima i ljubaznih lekara i medicinskih sestara zaposlenih u sržavnim ustanovama, samo je malo više onih koji i nisu baš uvek nasmejani i raspoloženi. Ima problema državni zdravstveni sistem. Manjak lekara, slabo plaćeni poslovi i uvek veliki broj pacijenata baš i nije stanje za pohvalu, zar ne?poliklinike

E pa onda ne čudi zašto se ljudi radije opreduljuju za privatne poliklinike. A kada je zdravlje u pitanju, ne treba štedeti. Najvažnija je prevencija, a uz to brza reakcija je često ključna pri lečenju. U takvim situacijama, pacijenti brzo postaju svesni da su privatne poliklinike odlične. Svaki pregled koji se obavi na vreme i određene promene u organizmu ako se na početku uoče, nemaju cenu, jer tako se mnogo bolesti mogu potpuno iskoreniti. 

Privatne klinike ne podrazumevaju čekanje u redovima. Hitne intervencije se odmah rešavaju, a na preglede kod specijaliste ne morate čekati mesecima. Danas je većina privatnih klinika opremljena najboljom opremom što podrazumeva brze i efikasne preglede.

Odlični rezultati uz savremenu medicinsku opremu

Najsavremenija oprema za pregled i lečenje odlikuje privatne poliklinike. Na prvom mestu je sigurnost i bezbednost pacijenata, a kako se moderna medicina razvija, tako ih prate privatne poliklinike. Privatne zdravstvene ustanove se opremaju u skladu sa evropskim standardima.

Upravo zbog bolje opremljenosti se iz državnih zdravstvenih ustanova pacijenti šalju na preglede u privatne domove zdravlja, osim što nema čekanja u redovima, pacijenti rezultate odmah dobijaju. Brzo dijagnostifikovanje problema, ljibazno medicinsko osoblje i proveren rezultat je zagarantovan. Nema komplikovanih procedura, nema redova, a ako imate nedoumice ili pitanja, uvek vam je ljubazno medicinsko osoblje na raspolaganju.

Zato svi zaposleni radije odlaze u privatne zdravstvene ustanove, jer su ograničeni vremenom, a u privatnim poliklinikama se svi problemi brzo i lako rešavaju.

Stručan i profesionalan odnos prema pacijentima

Kada ste poslednji put bili na nekom pregledu?

A da li ste imali priliku da idete na privatnu polikliniku?

Mnogi pacijenti tvrde da im posebnu snagu i hrabrost daje atmosfera koja vlada u privatnim zdravstvenim ustanovama. Manje je nervoze i stresa, a pacijenti mnogo lakše podnose i neke lošije vesti.

Upravo zbog drugačijeg odnosa prema pacijentima, modernijih klinika i mirnije osoblja, pacijenti manje strahuju od dijagnoza. Posebno se ističe poseban odnos prema pacijentima, a stručnost osoblja je na prvom mestu.

Stručnost i profesionalizam na prvom mestu!

U svakoj zdravstvenoj ustanovi na prvom mestu jeste profesionalizam, ali i stručnoat zaposlenih. Za privatne poliklinike je posebno karakterisrično stalno usavršavanje lekara, jer kako se razvija tehnologija i moderna disciplina, tako i osoblje mora da bude obučeno za korošćenje najsavremenijih metoda i tehnika pri lečenju. Novine u modernoj medicini se prate na konferencijama, seminarima i simpozijumima, a bez mnogo gužve i čekanja svakom pacijentu si pregledi omogućeni.


1 2 3  Sledeći»