Vikend u Beču – saveti za put autobusom

Kao jedna od posećenijih metropola u Evropi, Beč je i našim turistima jako privlačna destinacija. Najpre, činjenica da se Beč ne nalazi daleko od Beograda i da nije potrebno utrošiti mnogo vremena u putu, omogućava da se ode i na vikend, u neku šoping turu, što je vrlo čest razlog, a da se vreme ipak kvalitetno i uspešno iskoristi. Ono šta vam je potrebno kada idete na vikend svakako je na prvom mestu dobra organizacija, jer u suprotnom dva dana brzo odlaze, a vi nećete uspeti da vidite i uradite puno toga. U zavisnosti da li želite da vidite neke znamenitosti ove austrijske metropole ili da obiđete krugove oko šoping centara, pre samog puta kupite autobuske karte online, napravite plan, proverite šta vam je sve potrebno za metro, gradski prevoz, kuda vam je najlakše da idete, šta sve usput da posetite, a onda isplanirajte sam put. Kada putujete autobusom, onda imamo i nekoliko korisnih saveta.

Put od Beograda do Beča autobusom

Većina se odlučuje da ovaj put pređe autobusom, jer je moguće poneti više prtljaga, ne troši se mnogo vremena u putu, a i karte su daleko jeftinije. Na relaciji Beograd Beč autobus ima skoro uvek, tj. termini polazaka imaju svakog dana, uglavnom u jutarnjim i večernjim satima, što znači da uvek možete pronaći termin koji vam odgovara. Pored toga, cena autobuske karte na relaciji Beograd Beč je vrlo pristupačna, pa se u odnosu na prevoznika, onda može naći već od dve ili tri hiljade dinara u jednom pravcu, a od pet hiljada dinara kada je u pitanju povratna karta. Autobuske karte, uz potrebnih šest do sedam sati putovanja, samo vreme zavisi i od zadržavanja na granici, čine da je uvek bolje birati ovaj način putovanja od Beograda do Beča.

Potrebna tehnika

Kada sredite sve oko autobuske karte i prevoznika, termina polaska, setite se da živimo u digitalnoj eri kada sve zahteva punjenje električnom energijom. Zato, od gedžeta za putovanje najpre ponesite sa sobom jedan eksterni punjač koji će vam u nekom momentu sigurno zatrebati. Osim što ćete biti sigurni da vas telefon neće izdati u momentu važnog razgovora, pisanja poruke ili kada stignete i treba nekome da se javite, tu je i kao sigurnost da ćete uz telefon i brojne sadržaje skratiti vreme putovanja. Uz eksternu bateriju, uvek nosite i slušalice, jer će vam biti potrebne za slušanje muzike, gledanje filma, serije, bez toga da ometate nekoga ili neko ometa vas.

Kako do udobne vožnje?

Da bi sama vožnja i put bili udobni, komforni koliko je to moguće, obucite garderobu koja je udobna, koja ne steže i koja vas ne sputava ni u kakvom smislu. Pored toga, ponesite sa sobom i jastuče za putovanje, neku manju deku, da vam bude udobno dok sedite i dremate, jer naravno, svaki put autobusom prođe sa bar malo dremke. I naravno, ne zaboravite da stavite pored sebe neku vodu, slatkiš, nešto za jelo, jer se u njemu najčešće veoma ogladni, posebno ako krenete jako kasno ili već u jutarnjim časovima, pa je potrebno da imate obrok  tokom  samog puta.


Krv iz pupčanika: Da li je to zaista najbolji način da detetu obezbedim matične ćelije?

 

 

Usluge čuvanja matičnih ćelija iz krvi pupčanika u privatnim bankama su više godina bile jedna od važnijih tema među mnogim budućim roditeljima u Srbiji. 


Reč je o medicinskoj tehnologiji koja može pomoći u lečenju teških bolesti deteta ili drugog člana porodice. 


Mnogi roditelji su danas dobro informisani o tome šta sve mogu da urade za zdravlje svog deteta - od kupovine organske hrane, bezbedne kućne hemije do biranja cucli bez BPA i drugih toksičnih materija. 


Upravo zato, donošenje odluke o čuvanju matičnih ćelija može izgledati kao velika i važna. 


Najpre, o ovoj odluci se razmišlja u prilično osetljivom periodu, trudnoći. Drugo, od brojnih promotivnih kampanja i ponekad nedovoljne informativne podrške od strane doktora, teško je doći do sagledavanja svih rizika i koristi ovakve odluke.


Šta je važno da uzmete u obzir saznajte u ovom tekstu. Koje bolesti se mogu lečiti matičnim ćelijama iz krvi pupčanika?


Krv iz pupčanika sadrži krvne matične ćelije (hematopoetične ćelije) koje su osnova za formiranje svih drugih krvnih ćelija u organizmu. 


Ove ćelije se stoga mogu koristiti samo za terapiju krvnih bolesti kao što su leukemije i limfomi, kao i kod nekih poremećaja imunog sistema koji narušavaju mogućnost odbrane organizma.


Ipak, postoji dodatno ograničenje. Ukoliko dete ime neko od ovih stanja, verovatno neće moći da koristi sopstvene matične ćelije. Da bi se lečila leukemija, oboljenja koštane srži i nasledni metabolički poremećaji (koji su i najčešće bolesti u pedijatrijskim i adultnim centrima za transplantaciju), jedino je moguće koristiti matične ćelije druge osobe, odnosno donora. 


Dakle, reč je o bolestima koje su urođene i koje se već nalaze u uzorku uzetom od samog deteta. Kod leukemije, u oko 50- 75% slučajeva bolest je bila prisutna na rođenju. 


Zato, gotovo svi pacijenti sa poremećajima krvi moraju da koriste matične ćelije posredstvom javnih banaka, od donora.
Koja je verovatnoća da će moje dete morati da koristi sopstvene matične ćelije?


Verovatnoća da će detetu do 21. godine biti potrebna sopstvena krv pupčanika je veoma niska i kreće se od oko 0.005% do 0.04%. 


Ukoliko se javi potreba za matičnim ćelijama kada je dete starije (kao tinejdžer ili odrasla osoba), količina dobijena na rođenju verovatno neće biti dovoljna. Dakle, biće potrebna dodatna količina, odnosno snabdevanje iz javne banke. Da li matične ćelije mogu da se koriste za drugog člana porodice?


Da. Ukoliko ste sačuvali matične ćelije bebe u privatnoj kompaniji, matične ćelije iz krvi brata ili sestre se mogu koristiti u terapiji bolesti krvi, kao što je leukemija


Ali, čak i tada možda neće biti neophodna krv iz pupčanika. Ukoliko dete ima bolest koja se može lečiti transplantacijom matičnih ćelija, onda brat ili sestra, pod uslovom da postoji podudarnost, može dati matične ćelije iz sopstvenog krvotoka, kroz proces stimulacije.  Kakva je budućnost korišćenja matičnih ćelija?


Upotreba matičnih ćelija iz krvi je značajno opala poslednjih godina. Doktori danas u transplataciji mogu da koriste uzroke koji nisu potpuno podudarni.


Tako recimo, majka, otac, brat ili sestra mogu da budu polu-podudarni i daju sopstvene matične ćelije koje se prikupljaju iz krvotoka kroz proces stimulacije, sa dosta dobrim rezultatima. 


U toku su studije koje razmatraju mogućnosti korišćenja matičnih ćelija u regenerativnoj medicini, ali za sada je to još uvek daleko. Postoje studije koje izučavaju krv pupčanika za terapije protiv dijabetesa tip 1, cerebralne paralize, multiple skleroze, traumtaske povrede mozga, autizma, poremećaja vida i sluha. Ipak, trebaće dosta da se sačeka pre nego što se zaključi da li su ovakve terapije zaista delotvorne. 


Postoje određene bolesti kod kojih je korisno imati sopstvene matične ćelije, ali doktori najčešće mogu doći do matičnih ćelija same odrasle osobe, pa nema potrebe čuvati matične ćelije godinama unapred, uz toliki trošak. Da li čuvati bebine matične ćelije u privatnim bankama?


Doktori preporučuju ovu opciju samo kada bebini brat ili sestra imaju visok rizik od razvoja nekih bolesti koje se mogu lečiti matičnim ćelijama, ili imaju takvu bolest.


Ukoliko ikada matične ćelije zatrebaju bebi, zahvaljujući napretku medicine, mnoge druge opcije su već sada takođe moguće.


 

Radne cipele: Često zapostavljena, a jednako važna zaštitna oprema

Kada govorimo o zaštitnoj opremi, najčešće nam na pamet prvo padaju rukavice, šlemovi, maske i naočare, pa tek onda radna odeća i na samom kraju i radne cipele. Ovo nam samo govori da često nismo sigurni kakve opasnosti vrebaju na radnom mestu i da ne znamo šta sve možemo da očekujemo, ali baš zato što se neočekivane i neplanirane situacije dešavaju treba da vodimo računa o svakom detalju. 

radne cipele 


Zaštitna oprema je od krucijalne važnosti u industrijama kao što su građevina, hemijska i prehrambena industrija, pa čak i poljoprivredna i važna je da bi se radnici zaštitili kako od fizičkih povreda, tako i od štetnog delovanja toplote, hladnoće, buke, hemikalija i drugih sličnih opasnosti. Idealan scenario je onaj u kom na radnom mestu ne postoji niti jedna opasnost, ali ukoliko nije moguće stvoriti takav ambijent, valjalo bi se okrenuti zaštitnoj opremi. 

Zašto se zapostavljaju radne cipele?

Ako uzmemo u obzir već pomenute vrste opasnosti koje vrebaju na radnom mestu, prvi nagon je nekako uvek zaštita glave, lica i tela, dok o stopalima ni ne razmišljamo iako mnogi poslovi ovog tipa zahtevaju stajanje na nogama tokom celog radnog vremena, a ako to nije moguće usped povrede, jasno je da nećemo biti u stanju da obavljamo posao onako kako bi trebalo. Kada ovako postavimo stvari, jasno je da su nam ženske i muške radne cipele jednako značajne kao i šlem, rukavice ili odeća. 


U tom slučaju, radne cipele su neophodne svuda gde postoji opasnost od povrede stopala bez obzira na to da li govorimo o fizičkim povredama usled pada ili udarca, ili proklizavanju, hladnoći ili toploti, ili pak delovanju opasnih hemikalija. S tim u vezi, radne cipele mogu da imaju zimsku ili paropropusnu postavu, vodootpornu zaštitu, đon koji je otporan na toplotu ili hladnoću, đon koji sprečava proklizavanje, a tu je i čelična zaštita od probijanja, udara ili pritiska. Prosto, radne cipele mogu da vas zaštite od svih onih prikrivenih opasnosti koje su i dalje opasnosti zbog kojih ispašta ne samo posao, već i, što je još važnije, zdravlje i bezbednost radnika.

Kako da odaberete odgovarajuće radne cipele?

Radne cipele se biraju u odnosu na to u kojoj industriji radite i kom riziku ste izloženi. Tako, zaštitna obuća se razlikuje prema obliku, prema đonu koji treba da bude prilagođen vrsti rizika, prema materijalu, ali najvažnije od svega je da odaberete radne cipele koje će vam odgovarati kako prema navedenim zaštitnim funkcijama, tako i prema veličini, težini i udobnosti jer ćete tu obuću ipak nositi tokom cele radne smene. Još jedna stvar o kojoj treba misliti jeste da vaša zaštitna obuća bude u savršenom skladu i sa vašom radnom odećom jer prilikom rada ništa od ove dodatne opreme ne sme da vam smeta ili ometa jedna drugu. 


Nakon kupovine zaštitne obuće važno je posvetiti pažnju njenom pravilnom čuvanju i odlaganju što će definitivno produžiti njen životni vek. Ipak, ne ustručavajte se da zamenite svoje radne cipele čim uočite i najmanje oštećenje jer je to pokazatelj da su dotrajale i da više ne pružaju adekvatnu, potrebnu zaštitu. 


Setite se one dobre stare - čizma glavu čuva! U slučaju zaštite od povreda na radu, ova izreka dobija još šire i važnije značenje.

Zašto su radijatori i dalje najefikasnije grejne jedinice?

Iako se činilo da su hladni dani iza nas, ove grejne sezone opet nas je sneg razuverio. Tokom poslednjih nekoliko nedelja smenjivali su se lepi dani i minus, pa smo zato rešili da predočimo koje su to prednosti, a šta su nedostaci različitih vrsta grejnih tela na koje možemo naići. Najčešće grejne jedinice u Srbiji su radijatori, pa ne iznenađuje što se oni smatraju staromodnim grejnim telima pomoću kojih može da se ugreje porodica.

radijator 

Izmišljen sredinom 1800-ih, koncept radijatorskih grejača ima dugu istoriju. Tokom godina, ova vrsta grejnih tela polako je evoluirala u energetski efikasne grejače sa niskim održavanjem koje danas poznajemo.

Iako to definitivno nije najpopularniji tip grejača u današnje vreme, i dalje odlično funkcioniše za zagrevanje doma.

Radijatori za parno grejanje

Radijatori koji se koriste za parno grejanje funkcionišu po principu ključanja vode da bi stvorili paru. Ta para zatim putuje niz cevi u radijator, koji zauzvrat zagreva sobu zračenjem i konvekcijom. Kako para prolazi kroz jedinicu, polako se hladi i pretvara u kondenzaciju. Ova kondenzacija zatim prolazi kroz jedinicu, zatim se vraća u bojler, gde se na kraju ponovo pretvara u paru.

Ovo je staromodna metoda radijatorskog grejanja. Teško da biste pronašli ovu vrstu sistema u novoizgrađenim domovima. Međutim, ova vrsta radijatorskih grejača i danas se koristi širom sveta, ali to više nije najomiljeniji način za zagrevanje doma.

Postoji nekoliko verzija parnih radijatora, a evo koje smo mi izdvojili.

Samostojeći sistemi od livenog gvožđa

Najstarija verzija radijatora jesu sistemi od livenog gvožđa koji su veoma efikasni u zagrevanju prostorije. Međutim, zauzimaju i najviše prostora, a i najduže se zagrevaju. Uprkos ovim očiglednim nedostacima, način na koji su ovi grejni sistemi dizajnirani omogućava sistemu od livenog gvožđa da najduže zadrži.

Osnovni parni sistemi

Da ne bi došlo do zabune između tipičnih električnih grejača za podnu ploču, ovaj tip radijatora na paru radi na istoj premisi podizanja i pada kondenzacije, međutim, zauzima vrlo malo mesta u vašem domu. Mogu se ugladiti duž prostorije na vrlo diskretan način.

Keramički sistemi

Ovo je najnovija verzija parnog radijatora. Za razliku od svojih prethodnika, keramički sistemi nisu vrući kada ih dodirnete i efikasniji su u isporuci održive toplote. Ako ste odabrali parni radijator za grejanje kuće, ovo su odlične grejne jedinice i nećete se pokajati.

Električni radijatori

Ova vrsta radijatora je obično napravljena na sličan način kao parni radijator, međutim koriste drugačiji metod stvaranja toplote. U jezgru grejača radijatora nalazi se metalni rezervoar napunjen posebnim mineralnim uljem. Ovo mineralno ulje, koje se više naziva termalno ulje ili ulje za prenos toplote, ne sagoreva se u procesu zagrevanja, pa mu nije potrebno dolivanje ili zamena. Ima neverovatno visoku tačku ključanja i specifični toplotni kapacitet što omogućava malim količinama ulja da emituju izuzetno velike količine toplotne energije bez isparavanja. Isparavanje dovodi do stvaranja nebezbednih nivoa pritiska u zatvorenim prostorima, pa njegovo odsustvo iz ovog procesa čini grejače radijatora mnogo sigurnijim.

Na dnu grejača nalazi se grejni element sličan onome koji se nalazi u električnom šporetu. Električno se napaja i koristi se za zagrevanje ulja. Jednom kada se ulje zagreje, toplota se prostire kroz telo grejača, zagrevajući njegove zidove. Tada se toplota provodi kroz metalne zidove i zrači u okolni prostor, ispunjavajući sobu prijatnom toplinom.

Kako se tretira giht?

 

Poznato je da je giht oblik artritisa. Kao i druge vrste artritisa, giht uzrokuje bol i otok u zglobovima. Uglavnom se razvija kod nekih ljudi koji hronično imaju stanje zvano „hiperurikemija“, odnosno visok nivo supstance koja se naziva urat - mokraćna kiselina u krvi. Urati mogu da formiraju kristale koji se nakupljaju u različitim delovima tela, uzrokujući simptome. 

Ne razvijaju giht svi ljudi sa hiperurikemijom; do dve trećine ljudi sa hiperuricemijom nikada nema simptome, iako je nejasno zašto je to tako. Kod nekih ljudi mogu se stvoriti kristali urata koji mogu dovesti do kamenja u bubrezima i drugih problema sa funkcijom bubrega.


Faktori rizika

Giht se obično razvija u odraslom dobu i retko se javlja kod dece. Obično se razvija češće kod muškaraca (najčešće kod muškaraca koji imaju između 30 i 45 godina) nego kod žena (obično posle 55 godina); posebno je čest kod ljudi starijih od 65 godina bez obzira na pol. Procenjuje se da giht pogađa skoro 4 procenta stanovništva.

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od razvoja gihta, a to su: gojaznost, visok krvni pritisak, hronična bolest bubrega, prejedanje ili produženi post, redovno konzumirajte prekomerne količine alkohola (posebno piva, viskija, džina, votke ili ruma), konzumiranje velikih količina mesa ili morskih plodova, konzumacija gaziranih pića, uzimanje lekova koji utiču na nivo urata (posebno diuretika). 

Kod ljudi kojima je već dijagnostikovan giht takođe postoje određene karakteristike koje povećavaju rizik da dođe do ponovljenih pojava gihta. U pitanju su sledeći rizici: To se može deseiti u slučaju povrede ili nedavne operacije, u slučaju posta, konzumacije prekomerne količine alkohola, prejedanja, uzimanjz lekova koji izazivaju nagle promene nivoa urata u krvi, dehidratacija,...


Simptomi gihta

Napadi gihta su iznenadne epizode ​​jakih bolova koji se javljaju u zglobovima, a koji obično podrazumevaju i crvenilo, otok i osetljivost zgloba. Iako napad gihta obično pogađa jedan zglob, kod nekih ljudi se istovremeno javlja i po nekoliko upaljenih zglobova. Napadi gihta se javljaju češće tokom noći i u ranim jutarnjim satima nego danju, ali se mogu javiti u bilo kom trenutku. Bol i upala obično dostižu vrhunac intenziteta u roku od 12 do 24 sata od početka napada i uglavnom u potpunosti prolaze u u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja, čak i ako se ne tretiraju. Način na koji se telo samo oslobađa od napada gihta i dan danas nije otkriven.  

Karakteristični bol i upala gihta razvijaju se kada bele krvne ćelije i ćelije u oblogama zglobova pokušavaju da okruže i svare kristale urata koji su se izlivali iz naslaga u tečnost koja podmazuje zglobove (koja se naziva sinovijalna tečnost). Ove ćelije prepoznaju kristale kao strani materijal i oslobađaju hemijske signale koji doprinose bolu, otoku i crvenilu povezanim sa napadom gihta.


Lečenje

Cilj lečenja gihta je da se brzo i sigurno smanji bol, upalu i prateće neprijatnosti izazvane gihtom.  Odluka o lekovima koji će se prepisati zasniva se na nekoliko faktora, uključujući rizik od krvarenja, zdravlje bubrega i da li ste u prošlosti imali čir na želucu ili tankom crevu.

Protivupalni lekovi su najbolji način za lečenje gihta. Najučinkovitiji su ukoliko se sa njima počne odmah nakon što se primete prvi simptomi. Ako ste u prošlosti imali giht, vaš lekar vam može dati lekove koji će vam biti pri ruci u slučaju pojave osipa. Ovo je važno jer je brza reakcija ključna za smanjivanje vremena koje je potrebno da epizoda napada prođe.


Saveti za jačanje imunog sistema i dobro zdravlje

 

 

Kada su brojna stanja organizma u pitanju, bolesti i često samo loš osećaj, onda govorimo o narušenom odbrambenom mehanizmu, tj. narušenom i nedovoljno jakom imunom sistemu. Tu sposobnost koju organizam ima da se odbrani od brojnih bolesti, štetnih materija koje dolaze iz celokupne okoline, brojnih virusnih, gljivičnih i bakterijskih infekcija, nazivamo imunim sistemom

Međutim, da bi on bio sposoban da odbrani organizam potrebno ga je svakodnevno jačati, jer brojne navike, način ishrane, samog života, brojni poroci, nedovoljno fizičke aktivnosti, stres, loš san, utiču na njegovo slabljenje i nedovoljnu odbrambenu funkciju.

Kao zaštita imunog sistema u prvom redu se nalaze brojni vitamini i minerali, koji se mogu uzimati prirodnim putem, ali i kroz određene dijetetske suplemente. Tu je, svakako, zdrava ishrana, bazirana na umerenom korišćenju voća, povrća, unosa vlakana, mesnih i mlečnih proizvoda. Na dobar imunitet utile fizička aktivnost, šetnja u velikoj meri, kvalitetan san, izbegavanje stresnih situacija i slično. Postoje brojni saveti koji vam mogu pomoći da ojačate svoj imuni sistem, a ovo su samo neki od njih.

Upotreba probiotika za jačanje imuniteta

Iako se uglavnom misli da je probiotik potreban u određenim situacijama, kako bi sprečio određena neželjena dejstva i pojave, to nije sva istina. Imunološka odbrana organizma od brojnih infekcija i bolesti zavisi od organa za varenje, odnosno creva gde se nalazi oko 70% svih imunih ćelija koje se nalaze u ljudskom organizmu. Normalna crevna flora sadrži kako dobre, tako i loše bakterije, koje su potrebne za očuvanje balansa, a probiotici spadaju u red dobrih bakterija. Disbalans crevne flore dovodi do slabljenja imunog sistema, pa se tada uvodi probiotik kao terapija, kako bi se balans vratio u normalu i kako bi se ojačao odbrambeni mehanizam.

Svaki probiotik koji se konzumira sadrži više različitih sojeva bakterija koje utiču na jačanje imuniteta. Probiotici se mogu obezbediti organizmu i kroz ishranu, najviše kroz mlečne proizvode kao što su jogurt, kiselo mleko, kefir, ali ga ipak nema u dovoljnim količinama. Probiotik se preventivno uzima prilikom promene klime, putovanja, antibiotske terapije, tokom promene režima ishrane ili samog načina života, ali je pored prevencije potrebno voditi računa o simptoma koji govore o narušenoj crevnoj flori, kao što su dijareja, mučnina, grčevi u stomaku, kada su oni neophodni kao zaštita imunom sistemu i celokupnom organizmu.

Uzimanje vitamina

Jak imunitet zavisi od mnogo toga, pa tako i od vitamina koji su potrebni za pravilan rad organizma. Njih je moguće obezbediti kroz svaki obrok, uzimajući određene namirnice koje su njima bogate. Uglavnom se govori o potrebi za vitaminom C, vitaminom B12, vitaminom D3, ali su tu i cink, selen, kalcijum , magnezijum i tako dalje. Najvažnije je da vam ishrana tokom svakog dana bude obogaćena svežim voćem i povrćem, da konzumirate potrebnu količinu mlečnih proizvoda, ali i mesa, jer je ono prirodan izvor vitamina B12, jetra vitamina D3, kao i žumance. Tek onda kada vidite simptome kao što su česte infekcije, neraspoloženost, konstantan umor i kada za njega nema razloga, nervoza, bolovi u leđima, zglobovima, bitno je obratiti se lekaru, kako bi bile urađene potrebne provere.

Vitamini za odrasle, kao i vitamini za decu ne bi trebalo da se uzimaju samovoljno, bez konsulatacije sa stručnim licima, jer kada ih ima u organizmu u dovoljnoj količini, onda dolazi do hipervitaminoze i pojave simptoma kao što su povraćanje, dijareja, a određeni vitamini u velikoj količini mogu dovesti i do pojave brojnih oboljenja i ozbiljnih stanja organizma.


Aparat za espresso kafu na kapsule i automatski aparati

 

 

aparat za espresso kafu na kapsule 

U klasičnim automatskim aparatima za kafu, kod kojih je zaokružen proces pravljenja od zrna do šolje, koriste se zrna kafe koja se melju u trenutku kad to  odaberete. Mlevena kafa pada u posudu u kojoj se na nju usmerava vrela voda pod pritiskom, da bi potom ukusni napitak završio u šošljici.

Aparat za espresso kafu na kapsule zahteva da u mašinu stavite malu plastičnu kapsulu sa prethodno mlevenom kafom, a kada odaberete, pušta se vrela voda pod pritiskom. Dakle, postupak je u osnovi isti, ali se početni sastojak razlikuje u načinu pakovanja i stavljanja u mašinu.

Izbor kafe u zavisnosti od toga koji aparat koristite

Kada posedujete aparat za espresso kafu na kapsule, možete da koristite samo kafu koju nude proizvođači kapsula. To ni u kom slučaju nije negativno, jer postoji veoma širok i kvalitetan asortiman, a kafa se uglavnom dobro meša i prži. Kapsule za kafu  nikada ne bi imale  tržište kakvo imaju trenutno da je kafa loša.

Klasični automat za kafu u zrnu, međutim, omogućava vam da koristite bilo koja zrna kafe i da, samim tim, odaberete ona koja najviše volite. Dakle, izbor mešavina kafe je praktično neograničen, s tim što morate da ga sami spremite, odredite razmeru i sipate u predviđeni rezervoar.

Način upotrebe

Umetanje kapsule i pravljenje kafe je brzo i jednostavno sa aparatom za espresso kafu na kapsule. Sve što treba da uradite je da bacite kapsulu koja sadrži adekvatno pripremljenu i samlevenu kafu, spremnu za upotrebu i da je nakon pripreme bacite.

Automatski aparati sa celokupnim procesom pripreme zahtevaju da bacite iskorišćenu kafu. To su obično mali okrugle pogačice od zbijene mlevene kafe koji se odlažu u fioci za otpad ispod aparata. Jednostavno otvorite fioku i istresete iskorišćenu kafu u  kantu za smeće, nakon čega ćete morati da isperete unutrašnjost fioke za otpad kako biste uklonili svu kafu.

Dodatnu razliku prilikom upotrebe predstavlja nivo buke. Aparati za espresso kafu na kapsule su znatno tiši od automatskih,jer ne melju zrna. Mlevenje kafe proizodi određeni nivo buke, i naravno produžava proces pripreme. 

Što se tiče održavanja,  kod obe vrste aparata za kafu postoji mogućnost manjih ili većih kvarova, bilo koja mašina koja radi pod visokim pritiskom i u radu koristi ključalu vodu predstavlja izazov kako po pitanju projektovanja, tako i po pitanju održavanja. Pošto automatski aparat za kafu ima više pokretnih delova, trebalo bi da, ukoliko se odlučite za njega, budete spremni na to  da će mu verovatno biti potrebno ćešće  servisiranje od aparata za kapsule za kafu. Takođe čišćenje automatskog aparata za kafu zahteva mnogo više vremena jer se više prlja u odnosu na aparata koji koristi kapsule za kafu. 

Izbor ukusa

Nema sumnje da vam automatski aparati za kafu omogućavaju da napravite više varijacija u ukusu kafe. Osnovne promene koje možete da napravite uključuju količinu kafe koja se skuva po šolji i finoću mlevenja.  S druge strane, možete kupiti kapsule sa više ili manje kafe, a takođe i kapsule sa kafom različite finoće mlevenja ili dodatim aromama.

Drugo, s obzirom na mešavinu koja se koristi, automatski aparati za kafu vam omogućavaju da pripremite mešavinu kafe po svojoj meri, onu u kojoj zaista uživate. Opet, to ne znači da kapsule ne sadrže sjajnu kafu - one zaista sadrže, samo je potrebno da pronađete onu koja odgovara vašem ukusu, pri čemu na raspolaganju imate zaista veliki izbor kapsula različitih proizvođača, jedan od njih je i Nespresso.

Koje su zdravstvene prednosti soka od maline

sok od maline

Crvene maline sastavni su deo trpeze mnogih domaćica. Ovo voće, često je u kulinarskoj upotrebi. Maline se mogu naći u džemovima, voćnom jogurtu, želeu, raznim poslasticama, ali i soku. 

Sok od maline – izvrstan je izvor vitamina i minerala

Maline konzumirane kao piće, u vidu sirupa ili svežeg soka, bogate su mnogim vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima. Sok od maline odličan je izvor makro i mikroelemenata za organizam. U sebi sadrži značajnu količinu kalcijuma, cinka, magnezijuma, gvožđa, mangana, folne kiseline, bakra, fosfora, alfa-karotena, tiamina, vitamina A, C, B6, K i E. To ga čini ne samo izvrsno zdravim već i veoma ukusnim. Sa sokom od maline mnogi ljudi eksperimentišu, lečeći se prirodnim putem. Usled ogromne količine vitamina C, K i mangana, ovaj sok može pomoći prilikom bržeg zarastanja rana, popravljajući kolagen, štiteći telo od oštećenja i pospešujući razvoj kostiju. No, to nisu jedine prednosti koje zahvaljujući soku od maline možete imati. 

Za šta je još sok od maline dobar

Uopšteno govoreći, sok od maline jača imuni sistem, doprinosi boljoj apsorpciji gvožđa što ga čini fantastičnim napitkom kada je u pitanju problem sa anemijom. Zatim, usporava proces starenja, uklanja toksine iz organizma, doprinosi boljem funkcionisanju creva, normalizaciji srčane aktivnosti, stanja bešike, bubrega i očiju, poboljšanju bolesti grla i još mnogo toga. 

Čudesni napitak od maline sadrži posebna ulja i kiseline zaslužne za usporavanje starenja i negu kože. Maline mogu povoljno uticati na nokte i celokupnu kožu, smanjujući suvoću, opuštenost, svrab i dermatološke probleme. 

Od davnina je poznato da ova biljka pomaže da se suprotstavite raznim bolestima. Sok od maline uveliko poboljšava imuni sistem reagujući na bakterije, a posebno alergene. 

Maline pomažu sa svojim antocijaninom da se smanji opterećenje srca, razredi krv i spreči srčani udar. Pored toga, zahvaljujući sadržini magnezijuma, maline su odlične i za topljenje viška masti, i za sprečavanje krvnih ugrušaka. 

Zatim, maline su odličan način da se održi dobro zdravlje skeletnog sistema. Ojačavajući kosti, pomažu kod upale i smanjujući bol - posebno su korisne kod ljudi koji pate od artritisa i gihta. Dobro ih je uvrstiti tada u redovnu ishranu. 

Čini se da je ovo i više nego dovoljno. Ali to nije sve kada su u pitanju prednosti maline uopšteno i soka. Hranljivi sastojci mogu sprečavati sušenje očiju, razne degeneracije i oštećenja vidnog polja, što ovo voće čini veoma podobnim za zdravlje očiju. Pored toga, učestvuju i u borbi protiv ćelija carcinoma, samouništavajući ih ili usporavajući ih. 

Ne treba zaboraviti ni na dijabetes i insulinsku rezistenciju. Sok od maline nema previše ugljenih hidrata. Njegova konzumacija odličan je način da se reguliše nivo glukoze i insulina u telu, pa svako ko je sklon ka dijabetesnim stanjima ovaj proizvod treba redovno konzumirati. 

Kada se osvrnete na sve to, možete uočiti da je zdravstvenih benificija zaista mnogo. 

Zdrava ishrana – put ka zdravom telu 

Kada je reč o zdravoj ishrani, evidentno je da malina treba biti srž vaših prehrambenih navika. Ona će vam pružiti rešenje za mnoge zdravstvene probleme. Umesto da se okrećete ka nezdravoj hrani i udaljite od onog prirodnog, nagradite sebe i svoj organizam sa nečim zaista zdravim. Ukoliko želite da vaš organizam osvežite i okrepite pravim domaćim sokom od maline posetite sajt- Ukusi planine i naručite domače proizvode sa Tare.

 


Erektilna disfunkcija – tabu tema mnogih muškaraca

erektilna disfunkcija


Iako živimo u 21.veku i dalje postoje teme o kojima se ćuti i bolesti o kojima je neprijatno pričati. Erektilna disfunkcija je povremena ili trajna impotencija kod muškaraca i skoro 20% muškaraca se tokom života susretne sa njom. Vreme je da se otvoreno priča o ovom zdravstvenom problemu, da što više ljudi potraži pomoć i unapredi kvalitet života sebe i svog partnera!

Šta predstavlja erektilna disfunkcija?


Nemogućnost postizanja i zadržavanja erekcije, gubitak libida i poremećaj doživljavanja orgazma je najkonciznija definicija pojma erektilne disfunkcije. Ipak, ako se ona desila povremeno onda kada ste u životu imali velika psihička i fizička opterećenja, ne znači da imate impotenciju već da vam se stres odražava na kvalitet seksualnog života.

Ako se erektilna disfunkcija javlja češće, ne prestaje sa smanjenjem stresa ili ste primetili dugotrajniji problem potrebno je da posetite urologa koji će započeti pretrage i otkriti uzrok koji izaziva erektilnu disfunkciju.

Impotencija usled fizioloških oboljenja u organizmu


Urolog je lekar kojem treba da se obratite. On će vam naložiti da se urade brojne pretrage koje će započeti sa pregledom krvne slike da bi se ustanovilo da li postoji neki od sledećih problema:

  • Kardiovaskularni

  • Poremećaj šećera u krvi

  • Oboljenja štitne žlezde

  • Oboljenja prostate

  • Povrede kičmene moždine ili karlice

  • Prekomeran unos alkohola

  • Konzumiranje droge

  • Postojeća medikamentna terapija (lekovi)

Sve su ovo činioci koji posredno uliču i na potentnost i dovode do erektilne disfunkcije. Nije sramota imati problem ovog tipa i važno je obratiti se lekaru što ranije jer je erektilna disfunkcija možda posledica nekog većeg problema u organizmu koje treba lečiti.

Psihogena erektivna disfunkcija


Ako ne postoje fizički problem koji je otkriven tokom analiza, onda se pristupa traženju psihičkog uzroka problema. Pacijentu se savetuje poseta psihoterapeutu koji će ispitati primarni ili sekundarni uzrok stvaranja problema.

Primarni uzrok se nalazi u traumama u prošlosti, a sekundarna u trenutnom stresu, depresiji, anksioznosti… Razgovorom ili uključivanjem nekih lekova i ovi problemi se mogu rešiti i dobiti kvalitetna seksualna funkcija.

Analiza zahteva vreme i detaljno ispitivanje uzroka jer ih nije jednostavno prepoznati. Nekada je potebno da se u razgovor uključi i partner da bi se isključili svi uzroci. Važno je biti strpljiv i uporan jer kad se prepozna pravi uzrok i lečenje je adekvatno, a samim tim i izlečenje je brže.

Načini lečenja impotencije


Ako su ispitani svi mogući uzroci nastanka impotencije i pored lečenja nema rezultata, postoje načini lečenja koji direktno utiču na podizanje libida, stvaranje i održavanje erekcije i produžetak odnosa.

Terapija zavisi od simptoma koje muškarac ima. Nekome će pomoći lekovi koji povećavaju prokrvljenost u penisu i tako potpomažu erekciju. Postoje i tzv. „vakum pumpe“ koje mehanički stvaraju erekciju, a za najteže slučajeve tu je operativna procedura ugradnje penilne proteze.

Erektilna disfunkcija je nešto sa čim ne morate da živite! Ako vam remeti normalnu seksualnu funkciju obratite se lekaru, niste usamljen slučaj, mnogi muškarci imaju sličan problem. Rešenje se nalazi u lečenju uzroka nastanka impotencije, a ako to ne da željene rezultate pristupa se direktnom lečenju simptoma impotencije. Važno je da znate da rešenje postoji! Više o erektilnoj disfunkciji saznajte na sajtu Fizionova.Zanima vas život i rad u Rusiji – evo nekoliko saveta odakle početi

prevodilac za ruski jezik

Mnogi ljudi iz Rusije radne pozicije traže u inostranstvu. Ali takođe, mnogi ljudi iz inostranstva teže ka tome da se presele u Rusiju. Kada je reč o Srbima i potražnji boljeg radnog mesta – veoma je lako prilagoditi se načinu života i rada u Rusiji, i to zbog slične kulture, tradicije i jezika. Mnogi odlaze. Da li i ti planiraš? 

Kakve poslove možete raditi u Rusiji


U Rusiji postoji mnoštvo poslova koje biste mogli raditi bez obzira na to da li ste zanatlija, specijalizant, univerzitetski obrazovana osoba, fizikalac ili vaša poslovna aktivnost uključuje mentalno naprezanje. Popularnih poslova koji će vam doneti velika primanja je zaista mnogo. Poslovne prilike možete tražiti u oblasti menadžerstva, IT sektora, digitalizacije, medicine, računovodstva, obrazovanja, novinarstva i tako dalje. Kao najtraženije pozicije posebno se ističu medicinski sektori, zatim, engleski predavači, međunarodni urednici, vozači, ugostitelji, proizvođači i novinari. 

Svako ko ima dobro znanje engleskog i ruskog jezika u Moskvi, ali i u drugim gradovima Rusije – može zaista da napreduje. Da budemo iskreni, Rusija se smatra jednom od top zemalja sveta u kojoj su uslovi plate i života potpuno zadovoljavajući za sve strance. Rusko tržište rada, na primer u Moskvi ili Sankt Peterburgu je veliko i tu možete imati odlične šanse da zaradite čak i 1000 evra, pa i više, mesečno. Jednostavno rečeno, prijaće vam svakodnevica koju provedete u ovom okruženju. No, verovatno se pitate, odakle početi? 

Kako naći posao u Rusiji

 

Da biste došli do nekakvog posla u Rusiji možete koristiti tehnološke olakšice. Putem interneta možete stupiti u kontakt sa firmama koje vam se čine odgovarajućim, zatim, pratiti dostupne web platforme sa ponudama za posao, sarađivati sa agencijama koje posluju sa ruskim poslodavcima ili se informisati na poslovnim forumima. 

Šta kada uspete sklopiti poslovni dogovor


Da biste radili u Rusiji kao strani državljanin biće vam potrebna radna viza i dozvola. Da biste dobili radnu dozvolu, poslodavac vam može pomoći u registrovanju mesta prebivališta i dobijanju migracione kartice. Pored toga, mnoge kompanije traže sertifikat o poznavanju ruskog jezika i zakona, ali i zdravstveno osiguranje kao uslov. Često su neophodni i dokazi o tome da ne bolujete od nekakvih prenosivih i opasnih bolesti. Zatim, ukoliko su u pitanju poslovi koji se tiču saobraćaja – potrebno je dobiti lokalnu dozvolu i naknadno položiti ispit. Na postupak sticanja boravišne dozvole sigurno ćete izgubiti puno vremena jer je migraciona služba Rusije veoma detaljna i ozbiljna. Svaki dokument koji predate mora biti sasvim u redu, besprekorno napisan, kako ne biste bili odbijeni. Tu na snagu može stupiti profesionalna pomoć.

Prevodilac za ruski jezik kao pomoć u zamršenim zadacima


Mnoge ugledne agencije sa prevodiocima pomažu građanima Srbije da pravilno apliciraju za poslove i razne dozvole u stranim zemljama. Prevodilac za ruski jezik olakšaće taj proces pregovora i biti ključan ukoliko želite dobiti sve potrebne dozvole i propusnice, kako za boravak, tako i za rad. Prvi korak svakako jeste kvalitetan prevod dokumentacije. Zahvaljujući prevodiocima za ruski jezik vaši obrasci, prijave, pasoš, dokaz o prihodu, zdravstveno uverenje, vozačka dozvola, diploma i drugi dokumenti - neće biti odbijeni. Umesto da se sami nosite sa zamršenim zadacima, potražite pomoć prevodioca za ruski jezik i iskoračite ka profesionalnom napretku iz snova. 


Koliko je efikasno zatezanje kapaka bez operacije?

 

zatezanje kapaka 

Postalo je sasvim normalno pribegavati estetskim intervencijama radi ulepšavanja lica i tela. Danas su kozmetika i medicina toliko napredovale da se svaki nedostatak jako brzo uklanja. U oblasti estetske hirurgije postoji posebna težnja da se hirurške intervencije zamene za neoperativne načine korekcije problema. To donosi umerenije korigovanje, ali i lakši oporavak.

Zatezanje kapaka bez operacije je danas jako popularno i njemu pribegavaju brojne dame, ali i sve više muškaraca. I dok jedni teže ka drugačijem obliku očiju tzv. „mačkastim očima“, drugi samo žele da podignu višak kože sa očnih kapaka i otvore pogled.

Mehanička stredstva za podizanje kapaka


U slučaju manje opuštenosti kože postoje načini da se kapci podignu putem mehaničkih sredstava: trakica ili naočara.

Silikonske trakice se lepe na prevoj kapka čime se stvara veća otvorenost oka i može da bude dobro estetko pomagalo, a proizvode se u različitim oblicima i veličinama pa se prilagođavaju svakom obliku oka.

I naočare sa specijalnim ramovima pomažu podizanje i zatezanje kapaka bez operacije pa ako inače koristite naočare za vid možete pokušati i ovakvo podizanje kapaka.

Kozmetika i zatezanje kapaka bez operacije


Kreme za lice koje se nanose na predeo oko očiju su dobar način za zatezanje kapaka bez operacije. Svojim komponentama hlade tanku kožu oko očiju, popunjavaju bore i tako pomažu da se koža zategne.

Kreme su dosta dobre kao pomoćno sredstvo za negu osetljive kože i zaista mogu da vidno zategnu kapke ako je reč o blagim promenama, ali ako postoji velika opuštenost kože rezultati neće biti puno uočljiivi.

Nehirurško zatezanje kapaka uz pomoć hijalurona


Ambulantnom procedurom se hijaluronski filer aplikuje u regiju oko očiju čime se koža zateže, a dobri rezultati mogu trajati i do 2 godine. Potrebno je da pronađete kvalifikovanog kozmetičara koji će vam ubrizgati visokokoncentrovan hijaluron pa neće biti nikakvih nus-pojava.

Podizanje kapaka pomoću niti


Mezoniti su najsavremenija metoda za mehaničko zatezanje kože koja kombinuje i tretman podmlađivanja, a dobre rezultate daju i preko 3 godine.

Potpuno bezbolnom metodom estetski hirurzi u potkožni sloj ubacuju nazubljene niti koje se zatim povlače i tako se koža fizički zateže. Zupci se pri tom zatezanju kače na potkožno tkivo čime izazivaju bolju prokrvljenost te regije i prirodno stvaranje kolagena.

Same niti se razgrađuju nakon 8 meseci i napravljene su od potpuno bezbednih materijala koje naše telo apsorbuje, ali dobri efekti face-liftinga kapaka traju preko 3 godine.

Kada se mezoniti ugrade u predeo čela i slepoočnica, povlačenjem u različitim pravcima dolazi do podizanja i zatezanja kapaka bez operacije ovom potpuno jednostavnom procedurom.

Radiotalasni plazma tretman


Jedna od novijih metoda je korišćenje radiotalasa u svrhu zatezanje tretirane kože. Bezbedan je za područje oko očiju i dovodi do trenutnog zatezanja podsticanjem kože na stvaranje kolagena čime je zatezanje jasno vidljivo nakon već nekoliko tretmana.

Preporuka svakog stručnog lica je da uvek pre izaberete ne-hirurške metode jer se tako korekcije obavljaju postupno i lakše dolazi do ideala lepote. Možda je i bolje što neoperativni postupci ne nose trajne rezultate jer se lošim izvođenjem blefaroplastike može estetski unakaziti izgled kapaka i ugroziti mogućnost treptanja, a sa takvim rezultatima mora da se doživotno živi.


Kakve sve vrste komarnika danas postoje?

komarnici


Sa razvojem pvc stolarije krenulo se i sa ugradnjom komarnika, pa mnoge firme koje nude usluge ugradnje stolarije, vrše i uslugu postavljanja komarnika kako na prozorima tako i na terasnim vratima. To znači da danas imate i tu dodatnu opciju, naravno ukoliko želite i ukoliko vam je potrebna ova vrsta ulaganja u vaš dom. 

Ono što biste trebali da znate da se ugradnja komarnika danas itekako isplati, posebno ako govorimo o letnjim mesecima kada je najezda komaraca, ali i ostalih insekata koji mogu svima narušiti potreban mir, naročito noću kada je vreme za odmor. 

Zbog čega bi bilo poželjno da imate komarnike na svojim prozorima?


Komarnici vas mogu zaštititi od ulaska svih vrsta buba, ali i od ulaska prašine, naročito ukoliko vam je stan tako pozicioniran da sa nekog prozora imate pogled na ulicu koja je prometna. To znači da su savršen izbor za sve one koji imaju neku vrstu alergije, bilo na grinje, bilo na polen koji je aktuelan nekoliko meseci u godini. 

Dakle, kada govorimo u funkcionalnosti komarnika, ona je višestruka. Pa ukoliko se pronalazite u prethodnom pasusu, trebali biste da razmislite o postavljanju istih. 

Ono što je interesantno za komarnike je to da se svake godine pojavi neki novi model sa potpuno drugačijim mehanizmom od prethodnog. Danas na tržištu možete pronaći nekoliko različitih vrsta. Jedina razlika među njima je u samoj postavci i u rukovanju. 

Najpre su se pojavili fiksni komarnici


Najklasičniji model među komarnicima koji se najpre pojavio jeste fiksni komarnik. Njegova postavka podrazumeva fiksiranje mrežice za prozore. To praktično znači da komarnik ne možete niti da podižete niti da spuštate. Za mnoge ovo može predstavljati problem, pa se za ovu vrstu komarnika uglavnom odlučuju za one prozore koje ne koriste. 

Na primer, fiksni komarnik je idealan za male prozore na kupatilima ili špajzevima. Takođe, on može biti izbor u slučaju da u dnevnoj sobi imate velike dvokrilne prozore koje ne otvarate s obzirom da u istoj prostoriji imate i terasna vrata koja svakodnevno koristite. Tada bi recimo mogli da na terasna vrata postavite neki model komarnika sa mehanizmom poput pliše ili rolo komarnika. 

Pliše komarnik ima nekoliko funkcija


Pliše komarnici po svom vizuelnom izgledu dosta podsećaju na harmonika vrata s obzirom da funkcionišu po principu pomeranja u jednu stranu, levu ili desnu, pomoću posebno dizajnirane ručice. Ono što ih izdvaja od ostalih modela jeste aluminijumski okvir koji štiti prozore ali i balkonska vrata od udara vetra, UV zračenja, i bilo kakve vrste oštećenja. 

Sa pliše komarnicima možete biti mirni od ulaska insekata s obzirom da su napravljeni od vrlo elastične i izdržljive mrežice koja se ne može lako pocepati niti oštetiti. 

Rolo komarnici su praktični za upotrebu


Ova vrste komarnika funkcioniše po principu navijanja, kao što im i sam naziv govori. Oni se danas mogu ugraditi na sve modele i dimenzije prozora, pa zbog toga krase većinu domova kod nas. Isto tako, rolo komarnici se lako mogu postaviti i na spoljašnje roletne. 

Prilikom ugradnje komarnika treba da znate da postoji mogućnost i njihovog kombinovanja pa tako na prozorima možete imati i po nekoliko različitih vrsta komarnika. 


Koje zavese i komarnici su najbolje rešenje za vaše prozore?

rolo zavese


Ukoliko sredjujete stambeni prostor, ugostiteljski objekat, ili pak kancelariju sistemi rolo zavesa mogu biti pravi izbor za vas. Poslednjih nekoliko godina rolo zavese polako preuzimaju primat u odnosu na metrazne zavese, zato sto predstavljaju moderan način sredjivanja prostora. 

 

Platna od koji se prave rolo zavese


Rolo zavese sastoje se od mehanizma i dekorativnog platna. Od vrste platna zavisiće i kolicina svetlosti koja ce ulaziti u prostoriju, a takodje postoje i specijalne vrste platna koje zaustavljaju UV zrake, a propustaju svetlot. Da li će zavesa propuštati blagu svetlost ili potpuno zatamneti prostoriju, regulisaćete pomocu lančića mehanizma, koji ćete pomerati gore dole. Sva platna za rolo zavese su antibakterijska, i ne zadrzavaju neprijatne mirise ili prasinu.  Rolo zavese prave se po vasoj meri, u širini i dužini koja odgovara vašem prozoru, pa se na ovaj način mogu pokriti i velike nestandardne površine vaših objekata. Ma kakve da su vam boje zidovi i ma kakve estetske zahteve da imate, šareni, jednobojni ili pak prugasti modeli rolo zavesa mogu upotpuniti vas prostor. Ono što rolo zavese cini trajnima od plasticnih mehanizama jeste aluminijumska konstrukcija. Montaža rolo sistema moze biti na zidu, plafonu ili u okviru prozra, a takodje je moguca i na krovnim prozorima.


Odrzavanje rolo zavesa


Jedna od prednosti rolo zavesa u odnosu na meražne, jeste njihovo jednostavno i lako održavanje. Sama kutija mehanizama sem povremenog čićcenja suvom krpom ne zahteva nikakvu posbnu paznju, a i odrazvanje samog platna zahteva minimalan trud. Dovoljno je periodicno preci preko platna prvo vlaznom, a zatim suvom krpom i to je ceo postupak čiscenja rolo zavesa.


Podizanje I spustanje rolo zavesa


Postoje dva nacina podizanja i spuštanja rolo zavesa. Pomocu lančića ili pomoću daljinskog upravljača. Lančić se može nalaziti sa leve ili desne strane sistema i jednostavnim pokretom ruke možete podići ili spustiti zavesu onoliko koliko želite. Drugi način je pomoću dugmeta na daljinskom upravljaču, pomoću koga jednosavno podesite zeljenu visinu zavese.


Mehanzam rolo zavese


Najrasprostranjenija boja mehanizma je bela, bez obzira na boju platna, jer se lako može uklopiti sa svakom bojom zidova. Ukoliko pak zelite da postignete visok estetski efekat mozete se opredeliti za crni mehanizam koji se cesto može videti prilikom opremanja poslovnih prostora u kojima se zeli ostaviti jak utisak. Boja mehanizma ne utice na cenu, samo je pitanje koji su vaši estetski kriterijumi.


Rolo komarnici kao najbolja zastita od insekata


Kako biste tokom lenjih večeri, kada upalite svetlo u postoriji,  izbegli rojeve komaraca, muva ili drugih leptirica, a da pri tom ne koristite hemijska sredsta kao biste ih se otarasili, potrebno je da se opredelite za odredjeni tip komarnika koje mozete postaviti  na vrata i na prozere. Na nasem trzistu su najzastupljeniji rolo komarnici. Rolo komarnici mogu se montirati i na prozore i na vrata. Njihovo podizanje je veoma lako, pomoću ručice sa kanapom, pri cemu se mrezica namotava u kućiste. Postoji mogucnost postavljanja rolo komarnika ispod roletne, kada se naziva skriveni komarnik ili sa spoljašnje strane vrata i prozora. Mrežica rolo komarnika proizvodi se od kvalitetnog materijala, fierglassa, koji je veoma otporan na vremenske prilike, I ne predstavlja barijeru za normalan protok  svetlosti i vazduha. Ukoliko se pravilno koriste mogu biti veoma dugotrajni, a okvir rolo komarnika moze se izradjivati u razlicitim bojama, što će ga sem što je najsigurnija zastita od insekata uciniti I estetskim detaljeme u vasem prostoru.Unutrašnja vrata menjaju izgled vašeg enterijera – na šta trebate obratiti pažnju

unutrasnja vrata

 

Unutrašnja vrata su suptilni elemenat koji može u potpunosti da promeni izgled vašeg doma. Veličina vrata, boja i materijal mogu znatno da utiču na stil prostorije. Zato je od vitalne važnosti da posebnu pažnju obratite prilikom odabira. Da li vrata imaju dobru zvučnu izolaciju i pomažu u regulisanju temperature u prostorijama? Da li su osetljiva na vlagu? To su samo neka pitanja koja trebate postaviti sebi. Uz loše odabrana unutrašnja vrata mogu vas sustići razne nelagodnosti. 

Kakva unutrašnja vrata odabrati – na šta obratiti pažnju

Obratite pažnju na veličinu prostorije. Tamo gde postoji puno slobodnog mesta praktično je ugraditi klizna vrata. Na primer, ona mogu povezivati dnevni boravak i kuhinju. A onde gde prostora manjka, dobro je ugraditi džepna vrata koje klize direktno u zid ili neka koja su u minimalističkom stilu, jednostavna. 

U mnogim kućama mogu se uočiti panelna unutrašnja vrata koja pružaju elegantan igled. Ne treba zanemariti ni klasična sobna vrata koja su prikladna za mnoge stilove. Odlučujući faktor za odabir vrata, ipak, ne bi trebao biti samo fizički izgled, veličina prostorije, već i materijal od kojeg su napravljena. 

Unutrašnja vrata - materijali i namena

Možete napraviti izbor između stakla, metala, kvalitetnog punog drveta, vlakana, šupljeg i čvrstog jezgra. 

Staklena vrata namenjena su za spavaće sobe i okruženje koje ima moderan izgled. Vrata od masivnog drveta, poput hrasta, javora, bora i slično, mogu se kombinovati za prostor dnevnog boravka, ali nikako kupatila. Drvo ima tendenciju da se menja prilikom promene temperature i povećane vlažnosti. Zbog toga, kada je u pitanju odabir unutrašnjih vrata, mnogi biraju nešto stabilnije materijale, kao što je na primer furnir. Furnirana unutrašnja vrata potpuno su glatka, prikladno izgledaju i namenjena su za sve prostorije. Zatim, sa unutrašnjim vratima čvrstog jezgra uspešno ćete prigušiti buku, pa su prikladna za dečiju i spavaću sobu. Ova vrata imaju u sebi mešavinu drvenih vlakana koja su odlična zvučna izolacija.

Kupovina novih vrata zaslužuje posebnu pažnju

Unutrašnja vrata kao deo enterijera mogu poboljšati vizuelni, estetski utisak. Nije stvar samo u estetici, niti troškovima već vašim potrebama i očekivanjima. Ukoliko želite da buka bude blokirana kako biste imali adekvatniji odmor nakon posla, onda naravno nećete odabrati staklena vrata. Ona izgledaju lepo, ali za tu namenu nisu previše efikasna. Zatim, ako biste voleli da se vrata tiho otvaraju, možda bi vaš izbor mogao da bude u vratima sa dvostrukim krilima. Obratite pažnju i na to.

Koja je boja unutrašnjih vrata najprikladnija za vas

Boja unutrašnjih vrata, slično kao i boja zidova, može uticati na vaše raspoloženje. Ukoliko pogodite pravu nijansu, možete se osećati opuštenije u tom prostoru. Mnogi preferiraju prirodnu boju drveta kako bi se vrata suptilno uklopila u enterijer. Isto tako, mnogi žele nekakvo drastično isticanje, pa biraju vrata jarkih boja. Obe opcije za unutrašnja vrata mogu biti pun pogodak samo onda kada se uklapaju dobro sa nameštajem i detaljima u prostoriji. Smaragdna vrata, ružičasta ili indigo plava, posebno su popularna u današnjici, ali se ponekad teže uklapaju u enterijer. Svetlo žuti tonovi unutrašnjih vrata odlična su opcija za tamnije prostorije, u kojima nema puno prirodne svetlosti. Kada uzmete sve ove stvari u obzir, možete odabrati vaša unutrašnja vrata. Više o unutrašnjim vratima možete pronaći na sajtu http://nikonvrata.com/


Kako mali stan pretvoriti u veliki - Adaptacija stanova kao efikasno rešenje

adaptacija stana

U Srbiji, mnoge četvoročlane i petočlane porodice suočavaju se sa suživotom u malom stanu. Teški životni uslovi, mnoge primoravaju da ostanu u istom domu bez obzira na brojnost. Ovo može biti zaista veliki izazov. Osećaj privatnosti u potpunosti nestaje, a prostor za odmor i regeneraciju može postati misaona imenica. 

Da li se i vi suočavate sa tim da vam je spavaća soba ujedno i dnevni boravak? Da li i vi razvlačite kauč lupajući nogom u okolni nameštaj? Primorani ste da bacate čak i one stvari koje vam nisu u potpunosti bespotrebne, ne biste li dobili više prostora? Onda je pravo vreme da pronađete fleksibilna rešenja uz pomoć kojih ćete mali stan pretvoriti u veliku kreaciju prilagođenu vašim potrebama. 

Adaptacija stanova – za porodice koje rastu  

Čekanje prinove u porodici svakako je predivan doživljaj, međutim ukoliko živite u malom stanu sa više članova, vreme je za adaptaciju. Ne radi se samo o dekorativnom kutku i prostoru za privatnost, već o sveobuhvatnom prilagođavanju kuhinje, dnevne sobe, kupatila i spavaće sobe. Male stanove sa velikim brojem članova u porodici često odlikuje prevelika bučnost. Iz tog razloga, izolativna adaptacija je nešto na šta se treba posebno fokusirati. Adaptacija stanova, pored toga, obuhvata neretko i „meku“ ugradnju pomoćnih zidova i različite načine podele prostora.

Stan koji je kompaktan, težak je za samoizražavanje, nezavisnost i jedinstven identitet kako dece tako i odraslih. Takav prostor često guši članove porodice do te mere da se može javiti osećaj anksioznosti i depresije. Kroz dom prostire se gužva i vika dok svako traži svoj prostor za mir. Zahvaljujući adaptaciji stanova možete sprečiti takve neprijatne trenutke i osećaje jer vam ona omogućava da čak i onaj mali prostor ne bude prenatrpan i da se od jedne spavaće sobe naprave dve manje. Sve dobija svoj pravi smisao samo onda kada centralni prostor dnevnog boravka ili sobe bude oslobođen za dečju igru i vaše slobodne aktivnosti. 

Poznato je da mali stan može postati veći uz svetle boje zidova i obazrivu postavku nameštaja, međutim, ponekad je potrebna pomoć stručnjaka iz branše arhitekture, dizajna i građevine kako bi izgled vašeg doma bio onakav kakav ste oduvek želeli. Kada je reč o adaptaciji stanova u saradnji sa stručnjacima iz tog domena ne morate uložiti popriličnu sumu novca, a dobićete opremljen stan, modernog dizajna i visoke pogodnosti dugi niz godina. 

Kako prilagoditi malu kuhinju velikim potrebama 

Razmislite o tome da adaptirate prostor vaše kuhinje sa profesionalnim timom. Ukoliko biste ipak neke faze renoviranja odradili samostalno, možete se fokusirati na estetsku nadogradnju rasvete i kuhinjskih elemenata u obliku slova D ili L. Ta pozicija u velikoj meri štedi prostor. Svetlo koje nije pozicionirano samo u centar male kuhinje već duž radnog područja biće bolji izbor za enterijer. Takođe, pregršt ormarića, sklopivih, preklopnih i kliznih elemenata poput stolova, stolica i vrata - odgovaraće više vašim potrebama. 

Adaptacija kupatila kao spoj funkcionalnosti i visoke estetike

Ukoliko je kupatilo malo preti vam da doživite jutarnje sudaranje sa ostalim članovima porodice, dok se užurbano spremate za posao. Dobra stvar je da to možete izbeći upravo uz renoviranje i adaptaciju prilikom čega pravite više prikladnog prostora. Tuš kabina nasuprot kade, viseće police i regali nasuprot stonih elemenata, a ponekad i premeštanje vodovoda – ključni su za spajanje funkcionalnosti i dobrog izgleda malog kupatila.  


1 2 3 4 5 6 7  Sledeći»