Budite spremni za prinovu uz krevetac i kolica za bebe

Jedna od važnijih stavki o kojima roditelji razmišljaju u očekivanju prinove su krevetac i kolica za bebe.  Pre nego što beba sa mamom izađe iz porodilišta roditelji su već nabavili krevetac u kojem će beba spavati i kolica u kojima će provoditi vreme napolju tokom šetnji.


 Oprema za bebe generalno je prilagođena potrebama roditelja i njihovih beba i takav je slučaj i sa krevecima i kolicima ze bebe.  

 

Klasičan ili prenosivi krevetac?

Roditelji za svoju bebu mogu da izaberu klasičan krevetac ili onaj koji je prenosiv. U glavnu prednost onih koji su prenosivi spada činjenica da mogu da se nose na putovanja čak i u najranijem dobu bebe. Kasnije ovi krevetci mogu da se iskoriste i kao ogradice za igranje.

Što se tiče takozvanih klasičnih krevetaca, njih zapravo, ima u više varijanti i sa dodacima koji su veoma podesni. Više varijanti pogledaj na sajtu kiddyjoy.rs Tako se može nabaviti krevetac sa dodatnom fikom za odlaganje stvari za bebu. Postoje oni sa funkcijom pomoću koje se podešava visina ogradice, kao i oni kreveci kod kojih ima dva ili više nivoa postavljanja dušeka.

U upotrebi su kreveci sa točkićima koji su mobilni i daju mogućnost premeštanja sa jednog na drugo mesto u prostoru. Kod nekih modela postoji opcija za postavljanje klackalice što omogućava da se krevetac ljulja kao kolevka.

Ukoliko je bebina soba prostrana izbor mogu da budi i kreveci 3 u 1 ili 5 u 1. To bi značilo da pored kreveca za bebu dobijate nove funkcije kao što su: kolevka za bebe, podloga za presvlačenje, komodice, dečiji krevet, radni sto.

Vrste kolica za bebe

U ponudi kolica za bebe postoji više vrsta i uglavnom se razlikuju sledeća kolica: standardna, kišobran kolica, kolica sa tri točka, kolica 2 u 1, kolica 3 u 1 i kolica namenjena blizancima.

Kolica sa dve funkcije imaju ili autosedište ili nosiljku. Ona sa nosiljkom su odgovarajuća za bebu u prvih nekoliko meseci njenog života jer nosiljka poseduje udobne jastučiće. Nosiljka je prenosiva i postavlja se lako u kolica u kojima se beba vozi.

Kolica sa autosedištem su namenjena za bebe od njihovog rođenja pa sve do njihove težine do maksimalno 13 kg. Autosedište je praktično za roditelje koji vole da putuju, bezbedno je i postavlja se suprotno od pravca kretanja vozila.

Kod kolica 3 u 1 istovremeno se uzimaju i nosiljka i autosedište koji su prenosivi i koji se jednostavno montiraju na kolica.

Kako se biraju kolica za bebe?

Pored toga što je na prvom mestu udobnost bebe u kolicima, roditelji se opredeljuju za ona kolica koja se sa svojim karakteristikama uklapaju sa njihovim potrebama, navikama i stilom života.

Izbor kolica zavisi od uslova života, okruženja u kojem živimo, vremenskih uslova kada ćemo ih upotrebljavati. Teren na kojem ćemo vozoti kolica kao i da li koristimo lift značajno nas opredeljuju koja ćemo kolica izabrati. Za nepristupačne terene bolje je koristiti kolica koja imaju stabilne i kvalitetne točkove.

Praktična su kolica koja nisu mnogo teška i roditeljima omogućavaju lako rukovanje. Pogodna su ona koja se lako sklapaju i rasklapaju i ne zauzimajiu puno mesta prilikom odlaganja u kući ili u gepeku automobila. Roditelji često ističu da im znači da kolica imaju zaštitu za kišu, vrećicu za bebine nogice, torbu za odlaganje stvari i druge dodatke.

Šta mislite, koliko je vaš dom čist?

 

 

Kada ste poslednji put generalno očistili stan? 

Da li nosite tepihe na dubinsko pranje ili se radije hvatate četke i sami ih ribate?  

Međutim, koliko god da se trudite, čistite redovno stan, prašina je uvek tu. Iako se čini na prvi pogled da je sve čisto i sređeno, kada se po ćoškovima zaviri, ima šta i da se vidi. Na prevojima nameštaja, teže dostupnim mestima i ispod kreveta i drugog nameštaja uvek se nađe neka prljavština koliko god redovno čistili.

Naime, iako nam se spolja čini da su tepisi i nameštaj čisti, to je samo tako na prvu loptu. Niste ni svesni koliko se prljavštine skuplja unutar nameštaja i u tepisima. Uravo sva ta nečistoća šteti našem zdravlju, pogotovu deci koja mnogo vremena kod kuće boravi. Zato nameštaj treba redovno prati kako bi se na vreme vodilo računa o zdravlju svih ukućana. Ako će najbolje da opere tepihe i nameštaj nego profesionalci.

Da, da, ukoliko želite da se rešite svih nečistoća, vreme je da se obratite stručnjacima. A kada konačno rešite da posetite neki tepih servis Beograd će vam ponuditi mnoštvo njih koji rade ovaj posao jako kvalitetno. Jedan od najboljih u Beogradu koji ima mnogo godina iskustva iza sebe, najkvalitetnije mašine i ozbiljan broj vozila kojima opslužuje ceo grad jeste Tip Top tepih servis.

Zdravo okruženje, pre svega!

Uređenje enterijera trebalo bi za svakog ukućanina da bude prioritet, a posebno za onog koji ima malu decu. Nije samo biranje nameštaja i boje važno za uređenje jednog doba. Neophodno je i da se redovno održava higijena, ali to nije sve.

Ako ste mislili da će mesečno kompletno generalno čišćenje stana doprineti da se uklone sve nečistoće, varate se. Potrebno je mnogo više  truda. A evo i zašto.

Čak i ako ste se uselili u novi stan u kojem je sve pod konac, ni to ne može da traje večno. Ukoliko se redovno ne održava, ni najnoviji stan neće zaobići nered i prljavština. E o tome posebno treb voditi računa. Zato je čist stan pola zdravlja.

Da, da, jedino u čistom enterijeru možete da se osećate lepo i opušteno.

Osim redovnog održavanja stana, morate redovno prati inameštaj i tepihe. A sada, ako se pitate koliko često treba da nosite tepihe i nameštaj na dubinsko pranje, mi vam preporučujemo da to radite makar jednom godišnje.

U nameštaju se skupljaju različite bakterije i alergeni koje mogu da dovedu do problema sa respiratornim organima. Takođe, mogu da izazovu različite alergije i druge probleme sa zdravljem zato budite obazrivi. Ako u domu imate kućne ljubimce ili ako su vam deca mala, onda posebno brinite o čistoći doma. U tim situacijama nameštaj se brže prlja, a sve nataložene štetočine mogu negativno da utiču na vaše zdravlje, zbog toga je dubinsko ciscenje namestaja veoma bitna stavka ukoliko želite čisto i zdravo okruženje.

I ne, nećete svu nakupljenu nečistoću da uklonite običnim usisavanjem ili redovnim ribanjem tepiha četkom i hemijskim sredstvima.

Zašto se nečistoća taloži u tepisima i nameštaju?

Često nečistoća koja se skuplja u nameštaju i tepisima i te kako utiče na zdravlje ukućana, a da toga ukućani nisu ni svesni. Naime, svaki nameštaj je prljav. Možda se to vama ne čini na prvu loptu, ali tako je.

Brojna istraživanja sprovedena u Americi pokazala su da su kućni ljubimci i mališani glavni krivci prljavih tepiha i nameštaja. A među dodatnim zagačivačima jesu i stari usisivači.

Tokom spremanja stana i za vreme korišećenja starih usisivača prašina se odatno raspršuje po stanu. Stari uređaji donose više štete nego koristi, ako se tako grubo može reći.

Nagomilane dlake, mrtva koža sa ljubimaca, polen i druge čestice koje spadaju sa dlake ljubimaca čine vaš nameštaj prljavim. Da biste ovakvo stanje predupredili kupajte ljubimce češće, a nameštaj redovno nosite na dubinsko pranje. Tako ćete se osigurati od neželjenih bakterija, alergena i grinja.

Naravno, niti redovno ribanje, niti redovno kupanje ljubimaca neće dati isti rezultat ka dubinsko pranje nameštaja. Zato se na vreme odlučite za ovu opciju i bićete mirniji. Ljubimce ne možete da kontrolišete, a ni decu, pa tako ne možete kriviti mališane koji nenamerno isflekaju meblo fotelju ili im lučajno komad hrane ispadne na tepih. Zato uvek imajte na umu rešenje koje će vas spasiti. A u ovom slučaju rešenja mogu da budu dva. Prvo je, ne mnogo popularno i za mnoge neprihvatljivo, kupovina novog nameštaja i tepiha, a drugo je dubinsko pranje nameštaja.

Šta vam se više isplati?

Zašto se više isplati dubinsko pranje nameštaja?

Koliko često ribate tepihe?

Da li ste nekada posetili tepih servis, a da li znate koliko je efikasno dubinsko pranje nameštaja?

E pa mnogi su se uverili za tepih servis i shvatili da je spas i najbolje rešenje dubinsko pranje nameštaja i tepiha.

Naravno, četka i ručno ribanje će obaviti samo deo posla, a ostatak se neće ni primetiti da je prljav. Pa naravno da neće, jer se ručnim pranjem mogu samo ukloniti spoljašnje fleke, ali ne i dubinska prljavština. U tom slučaju je tepih servis pravo mesto gde će posao najbolje obaviti profesionalci. Možda vi fleku jeste lepo oribali, ali znajte da je to samo reč o površini, ali to ipak nije dovoljno. Sami nećete ukloniti svu nečistoću koja se nataložila. A da ne govorimo o tome da možete da oštetite meblo vaše ugaone garniture ukoliko ne odaberete odgovarajuće hemijsko sredstvo.

I šta kažete, jeste li spremni za čišćenje?

Ili ćete posao ipak prepustiti stručnjacima?

Ako vam nije u interesu da kupujete novi nameštaj, onda sigurno znate šta vam je činiti. Na prvom mestu je ušteda novca i vremena ako se odlučite za dubinsko pranje nameštaja u tepih servisu, a zatim sledi sve ostalo. Vaš stari nameštaj dobiće novi sjaj, a ne morate da brinete ni o hemijskim sredstvima, četki i ribanju. Profesionalci tačno znaju o kojoj je tkanini reč, kako pravilno neku fotelju oprati i koje sredstvo upotrebiti kako se tkanina ne bi oštetila.

Dubinsko pranje nameštaja uklanja svu nečistoću!

Jeste li se nekada zapitali na osnovu čega je dubinsko pranje nameštaja najbolje rešenje?

Recimo, zahvaljujući ovakvom pranju tepiha i nameštaja, uklanja se sva nečistoća, pa se bakterije, grinje i alergeni zauvek otklanjaju. E pa, razlog tome jesu visoke temperature na kojima se tepisi i nameštaj peru. Specijalne mašine služe za pranje, a da bi pravilno funkcionisale one za vreme samog rada koriste visoku temperaturu. To su moderni paročistači i ekstrakcione mašine koje pod pravilnim pritisokm čiste nameštaj. Zato dolazi do potpunog uklanjanja svih nečistoća.

Automatski se određuje količina hemijskih srestava, a mašine imaju automatizovani sistem koji se upotrebljava tokom samog procesa pranja, a nivo četke, jačina vlakana i pritisak se prilagođava samoj tkanini nameštaja ili materijalu od kojeg je tepih napravljen. Nakon sušenja u posebnim prostorijama koje imaju tu namenu, tepih dobija potpuno nov sjaj.

Ako brinete kako da vaš nameštaj bude čist i izgleda kao nov, onda nema razloga za brigu, rešenje je pronađeno. Potrebno je samo da prepustite profesionalcima da sami odrade posao i svi će biti zadovoljni.

Bez mnogo brige, samo malo ulaganja i uz stručan i profesionalan tim ljudi vaši tepisi i namštaj biće kao novi. Nema razloga za brigu, sve vaše probleme rešiće proveren tepih servis.

Kakav pas, takva hrana!

Kako birate hranu za vaše pse? Ako je vaš pas male rase, njemu je potrebna hrana koja daje više energije. Ona bi trebalo da ima veći procenat masti nego što je to slučaj sa hranom koja se preporučuje za veće pse. Razlike pasa svi znamo, psi se razlikuju po veličini i težini.

Da li znate koja životinja ima najviše varijacija na svetu kada je težina i veličina u pitanju? Pas, naravno. Svakako, nije potrebno da se razumete u pse kako biste znali da se njihova težina može kretati u rasponu od jednog kilograma pa do nekoliko stotina kilograma.

Jedino majmuni imaju slične varijacije u težini, ali to je karakteristično za različite vrste majmuna. O varijaciji u težini kod pasa govori se samo u okviru jedne vrste.

Patuljasti psi VS. Džinovski psi

Brojna istraživanja američkih stručnjaka sprovođena su sa ciljem da se dokaže da različite rase pasa zahtevaju različitu potrebu hrane. I to se potvrdilo tačnim. Suve granule za pse prilagođene su anatomiji lobanje glave i vilice psa, zbog čega se mogu naći granule različite veličine. Takođe, različita fiziologija pasa zahteva i različit u hranu.

Kada je životni vek u pitanju, mali psi žive duže za razliku od džinovskih pasa. Zato što pre sazrevaju, patuljaste rae svoju težinu brže dostižu, a i zrelost, međutim kasnije stare. Zato bi male rase pasa trebalo u početku hraniti granuloma za juniore, a kada budu 9 meseci starosti treba preći na hranu za pse težih kategorija.

Iako se čini malo logičnim, ali malim psima treba više energije po kilogramu nego što je to slučaj sa džinovskim rasama. Površina tela u odnosu na težinu malih pada je veća, pa se zato patuljaste rase više izložene uticajima spoljašnih sredine, kao što je temperature i sl.

Obratite pažnju na hranu predviđenu malim rasama, jer je ona energetski snažnija i sadrži više masti u sebi. Proizvođači hrane i te kako vode računa o ovime, stoga hrana za pse jasno sadrži uputstva koje granule i u kojem životnom dobu treba psima davati.

Zdravlje vašeg psa je na prvom mestu!

Posebno treba voditi računa o zdravlju psa, jer hrana za male pse trebalo bi da sadrži sastojke koji podržavaju i druge organske sisteme vašeg jubimca. Naime, patuljasti psi bi trebalo da se hrane granuloma koje sadrže malu količinu magenzijuma i kalcijuma, jer mali psi češće imaju oboljenja mokraćnog sistema, zato bi hrana trebalo da pospeši izbacivanje vode iz organizma.

Očuvanje zdravlja vašeg kućnog ljubimca je na prvom mestu. Industrijska hrana za pse trebalo bi da sadrži različitu kombinaciju antioksidanasa koji će ojačati imuni sistem vašeg ljubimca i pospešiti njegovo zdravlje. Granule su u skladu sa veličinom vilice malih pasa čime se omogućava lakše žvakanje i njihovo konzumiranje.

Kompletna gotova hrana za pse sadrži i dijetalna vlakna, ali i probiotike koji utiču na razvoj tzv. dobroćudnih bakterija kako bi se probavni sistem vašeg miljenika ubrzao i pospešio. Ako je hrana izbalansirana i psu daje odgovarajuću količinu hranljivih materija, zdravlje vašeg ljubimca će biti odlično, a vitamini i minerali iz hrane doprineće očuvanju i poboljšanju kvaliteta krzna i kože vašeg kućnog ljubimca.


Zašto je važno snimanje zuba?

Koliko brinete o zdravlju svojih zuba?

Da li brinete o zubima isto koliko i o drugim organima?

Još od ranog detinjstva se mogu pojaviti brojna oštećenja na zubima. A da ne pominjemo koliko se vremenom zubi kvare i koliko komplikacija može da nastane u odraslom dobu kada ih pravilno ne održavate. Prevencija je veoma važna kada je oralno zdravlje u pitanju, a da ne govorimo koliko su važne redovne kontrole i pravilno održavanje oralne higijene.

No, ipak mnogi iz različitih razloga kod zubara odlaze tek kada zub zaboli. Naravno, uvek se sve pre može sprečiti nego što mora da se leči, ali mnogi strahuju od odlaska u stomatološku ordinaciju. Zbog toga može da nastupi popravljanje zuba, vađenje, a nekada se vrši i ugradnja određenih implantata i drugi zahvati.

Međutim, da bi se utvrdilo tačno stanje zuba u nekim situacijama je neophodna posebna provera svih zuba, zato je snimanje zuba posebno bitno. Stomatolozi najčešće pribegavaju ovoj metodi kako bi odmah znali sa kakvim problemom se suočavaju.

Zašto se zubi snimanju?

Danas mnoge stomatološke ordinacije pružaju i digitalno snimanje zuba kako bi olakšali posao i sebi i pacijentu. Raznovrsne su tehnike kojima se zubi snimaju, a najvažnije su 2D i 3D tehnika snimanja zuba.

Stomatolozi pribegavaju snimanju zuba kako bi se otklonile sve sumnje i kako bi uspostavili pravilnu dijagnozu i način lečenja zuba. Koristeći savremene metode kojima današnja stomatologija obiluje lekari uspostavljaju dijagnozu i pristupaju intervenciji ukoliko je ona potrebna.

Koliko vremena je potrebno da bi se snimili svi zubi?

Jeste li nekada imali priliku da snimate zub ili čitavu vilicu?

Ako tek treba da idete na snimanje zuba, treba da znate da ova procedura traje svega 5 do 10 minuta. Da, da, više ćete vremena provesti u dolasku i povrtaku od ordinacije nego u samoj ordinaciji prilikom snimanja zuba.

Nije vam potrebna nikakva priprema za snimanje, a potrebno je samo da se skine sav metalni nakit tokom snimanja. Zato budite opušteni pre izrade samog snimka, jer ništa ne boli i sve se završava brzo i bez probema. A da, zapamtite, ništa ne boli!

Ortopan snimak

Da li vam se desilo da vas stomatolog uputi da napravite ortopan snimak kako bi utvrdio probleme koje imate sa zubima?

Naime, reč je o snimku koji u dvodimenzionalnom prostoru prikazuje gornju i onju vilicu sa oba vilična zgloba i svim zubima u vilici. Na ovom snimku se vide svi iznikli zubi i oni koji tek treba da niknu, položaj zuba, njihovi koreni, umnjaci, ali i smer u kojem zubi rastu i njihovo zdravlje.

S obzirom na to da je tehnologija napredovala, za ortopan snimak ne morate da čekate dugo. On je gotov za svega nekoliko minuta. na izradu snimaku posebno je uticalo kompjutersko digitalno snimanje zuba pri čemu se odmah na snimku može videti sa kakvim izzaovima u vašoj vilici se lekar suočava.

I ne brinite, proveren i stručan doktor će vam se objasniti lepo i ne treba da bude razloga za strah. I ne zaboravite, prevencija je ključna, zato ne čekajte! Bolje sprečiti nego lečiti, zar ne?