Kako rasvetom dobro osvetliti vaše prostorije?

 

 

Kada se renovira ili kupuje novi dom posebna pažnja treba da se prida osvetljenju. Kako prirodnom tako i veštačkom. Veliki prozori koji u dom puštaju prirodnu svetlost su jako važna stavka, ali šta kada padne mrak? 


Ugradna plafonska rasveta

Ako postoji problem sa osvetljenjem u prostorijama sa manjim prozorima i nedovoljno prirodne svetlosti onda je najbolje rešenje nabaviti i ugraditi plafonsku rasvetu. 

Dobro bi bilo da uz plafonsku rasvetu postoji i kontrolor za jačinu svetlosti koja se pušta iz rasvete, tako će moći da se reguliše kada je koliko svetla potrebno, a da nikada ne bude premalo ili previše. Često se dešava i da plafoni budu tamnijih boja pa će ugradna plafonska rasveta doprineti tome da ne izgleda sve tamno i skučeno. 


Rasveta za kuhinje

Najvažniji deo kuhinje jeste da ima dobro osvetljenje, bitno je da se vidi šta se radi u njoj. Zbog toga, mnogi danas biraju rasvetu koja ide direktno iznad kuhinje poput led plafonjera tako da osvetli radnu ploču na kojoj se radi, a postoji i opcija da se osvetljenje stavi direktno ispod visećih delova kuhinje tako da bude skroz blizu radne ploče kako ništa ne bi moglo da promakne. 

Takođe, ako je kuhinja napravljena od tamnijih boja, ova gore pomenuta rasveta je neophodna, ali i neka svetlija radna ploča kako bi se lakše funkcionisalo. 


Kako osvetliti spavaću sobu?

Spavaća soba treba da bude prostorija u koju ulazimo da bismo se odmorili pa retko kada razmišljamo o osvetljenju u istoj, ali da li je zaista nebitno kakva je rasveta u spavaćoj sobi? Iako je istina da tokom večernjih sati se osvetljenje retko koristi u spavaćim sobama ipak je ono neophodno kada je u pitanju jutro ili po podne. Noću, pred spavanje, jedina rasveta koja je potrebna jeste stona lampa na stočiću, kako bi čitanje knjiga bilo lakše i prijatnije. Ujutru, ako spavaća soba ima dobru prirodnu svetlost, vam rasveta ne treba, ali već u po podnevnim časovima rasveta mora da se uključi. 

Najbolje bi bilo da postoji neka viseća rasveta na sred sobe koja će celu prostoriju dobro osvetliti. Ako postoji i ugradni ormar u spavaćoj sobi, dobro bi bilo da se stavi led traka kako bi traženje odeće bilo mnogo lakše i vidljivije. 


Osvetljenje u kupatilu

Osvetljenje u kupatilu je jedno od najbitnijih osvetljenja u kući. Kada se nešto radi ispred ogledala, bilo to brijanje, šminkanje ili pravljenje frizure potrebna je rasveta iznad glave. Zato je dobra opcija da se kupi ogledalo koje već u sebi ima rasvetu koju je potrebno samo uključiti kada neko koristi ogledalo i kupatilo. Druga opcija jeste da se stavi dobra zidna rasveta koja će biti usmerena najviše ka ogledalu kako bi svi mogli da vide šta rade u istom. 

Osvetljenje je, iako se često zanemaruje, vrlo bitna stavka svakog doma. Uz dobro osvetljenje se i bolje funkcioniše u domu. Prirodno svetlo daje život svakom domu, zato su veliki prozori tako poželjni u prostorijama. Ali, uvek će dobra rasveta odlično zameniti nedostatak prirodne svetlosti, samo ako se isplanira i postavi na dobra mesta. Praktični saveti za renoviranje kupatila

renoviranje kupatila

Svaka prostorija u vašem domu je važna i ima svoju namenu. I za svaku je potrebno izdvojiti vremena i finansijskih sredstava da biste je adaptirali i  opremili onako kako vi želite. Posebno ako živite u manjem prostoru, gde je dobro planiranje pola urađenog posla. Danas je vrlo brzo i lako pronaći niz kreativnih ideja, koje će vam pomoći da spojite lepo i korisno. 

U daljem tekstu, osvrnućemo se na renoviranje kupatila.

Lepo, prostrano, osvetljeno kupatilo je san svake osobe, koja je hedonista u duši. Zvuči kao san, ali i sa kupatilima malih dimenzija može da se postigne isti efekat.

Bilo da radite novo ili želite da renovirate staro kupatilo, trebalo bi da obratite pažnju na niz saveta koji će vam pomoći i približiti radove, koji ne moraju biti noćna mora. 

Pre početka bilo kakvih radova, trebalo bi da napravite skicu svog novog kupatila


Ovaj korak je izuzetno važan kod malih kupatila, gde je svaki santimetar prostora jako bitan. Kako renoviranje kupatila obično podrazumeva i zamenu starih sanitarija novim, dobro razmislite koje je pravo mesto za vaš umivaonik, kadu ili veš mašinu. Posebnu pažnju obratite i na vrata, koja vam, prilikom otvaranja, takođe „kradu“ deo kupatilskog prostora. 

Ukoliko imate kosine u kupatilu, možete ih iskoristiti za postavljanje kosih prozora, koji će doprineti boljem osvetljenju. Dakle, olovku i metar u ruke i krenite u premeravanje.

Uklanjanje starih sanitarija i pločica


Postupak rušenja i uklanjanja stare galanterije prilikom renoviranja kupatila je kabast posao, pun prašine, ali neizbežan. Zato se naoružajte strpljenjem i džakovima za odlaganje šuta. Takođe, ukoliko su vaše vodovodne cevi dotrajale, bilo bi poželjno u ovoj fazi radova da ih zamenite.

Izbor pločica kojima ćete se dugo diviti


Današnji izbor pločica je toliko raznovrstan, od keramičkih, mermernih ili granitnih, domaćih ili inostranih, različitih boja, dimenzija i dezena. Birajte pločice koje se vama dopadaju, a ukoliko ne možete da se odlučite, uvek su tu prodavci koji će vam rado pomoći pri izboru. 

Pravilo koga se vi, naravno, ne morate pridržavati, je da se na kupatilski pod uglavnom postavljaju pločice tamnije nijanse od zidnih, upravo zbog lakšeg održavanja

Tamnije boje zatvaraju prostor, pa ukoliko imate malo kupatilo, birajte svetlije nijanse, kombinujte više različitih dezena pločica i postavljajte ih onako kako vi to želite. 

Izbor novih sanitarija

U ovoj fazi radova postaju vidljive sve greške koje su se potkrale tokom prethodnih koraka u renoviranju kupatila. Ukoliko ste sve dobro premerili i pripremili, onda neće dolaziti do ovakvih neprijatnih iznenađenja. 

Prilikom izbora sanitarija pustite stručna lica da vam pomognu, a što se tiče kvaliteta i izbora proizvođača, ponuda je zaista raznovrsna. 

Izborom sanitarija možete doprineti eleganciji vašeg novog kupatila ili modernijem stilu, ukoliko ste više njen ljubitelj.

Danas u ponudi postoje obične ili hidromasažne kade, a ukoliko štedite na prostoru, uvek se možete opredeliti za ugaone ili sve popularnije linijske tuševe. 

Ugradni umivaonici, kao i oni sa elegantnim konzolama postaju sve popularniji, dok se ljubitelji tradicionalnijeg stila uvek mogu odlučiti za lavabo sa ormarićem, ogledalom i pomoćnim osvetljenjem. Za koji god proizvod da se odlučite, uzmite u obzir vaše potrebe. 

Ukoliko nemate dovoljno vremena ili niste sigurni da ćete uzeti prave mare, uvek se možete osloniti na profecionalce. Jedan od proverenih firmi koja se duži niz godina bavi uređenjem stana ili kuće i svih ostalih prostorija jeste Jug Enterijer iz Beograda. Više o njihovom radu pogledajte ovde.


Zlatni standard u dijagnostici – ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena je metoda koja je najzastupljenija u dijagnostici oboljenja stomaka. Iako se prvenstveno koristi za tegobe u stomaku, može se koristiti i za obavljanje pregleda drugih sistema i organa koji nisu u direktnoj vezi sa abdomenom ali imaju za posledicu oboljenja iz predela stomaka. Takođe se preventivno sprečavaju nasledne bolesti.

Ukoliko imate bol u stomaku, neprijatnu nadutost, konstatno probadanje, česte mučnine ili povraćanje, došlo je do povrede u predelu stomaka ili do naglog uvećanja stomaka... ne brinite! Zlatni standard u dijagnostici će vam pomoći!


Kako doći do ultrazvuka abdomena?

Na osnovu vaših tegoba, vaš doktor opšte prakse vas upućuje dalje na specijalistički pregled kod doktora specijaliste koji će vam uraditi ultrazvčni pregled abdomena. Na ovaj način medicina detaljno dijagnostikuje stanja jetre, žučne kese, žučnih kanala, slezine, pankreasa, bešike i mokraćnih kanala, bubrega i nadbubrežne žlezde,limfne žlezde,krvnih sudova abdomena, prostate. Za pregled organa poput želudca, tankog ili debelog creva koji sadrže tečnosti ili gasove, medicina koristi gastroskopiju ili kolonoskopiju.


Opis pregleda 

Ovaj pregled je skroz bezopasan, bez ikakvog zračenja i bezbolan. Ultrazvuk abdomena rade kako odrasli tako i deca. Pregled je u suštini snimanje vaših organa ultrazvučnim talasima visoke frenkvencije koje su nečujne ljudskom uhu. Snimanje abdomena započinje ultrazvučnim generatorom koji  odašilje talase preko sonde, odbijaju se od organa i tkiva i vraćaju sliku na ekran. Brzina talasa koji se vrate očitava se kao oblik i stanje organa koji se snimaju. Ovakvim pregledima najbolje se otkrivaju urođene anomalije, upale (akutne ili hronične) organa, razne ciste ili tumori kao i kamenje u organima poput žučne kese, bubrega ili pak naslage ( plakovi) poput masnoće na jetri. Pregled je vrlo jednostavan. Dok pacijent leži na leđima, eventualno na boku, ukoliko to traži lekar, lekar prelazi preko abdomena sondom, preko kože stomaka, prethodno namazane gelom. Cela procedura  traje oko 20 minuta do pola sata. Tada je lekar sakupio dovoljno podataka da da dijagnozu, izveštaj i objašnjenje pacijentu. U zavisnosti od nalaza, lekar može tražiti i kontrolni ultrazvuk abdomena kroz neki vremenski period. Uvek se traži saradnja pacijenta, na primer da zadrži dah.Priprema 

Postoje izvesna pravila koja se trebaju ispoštovati, pre ultrazvuka abdomena. Tako na primer, dva do tri dana pre snimanja, osoba treba izbegavati hranu koja nadima, poput pasulja, graška, kupusa, krastavca. Dan pre snimanja abdomena treba izbegavati kafu, slatkiše, alkohol, gazirana pića kao i voće i salate. Na sam dan snimanja ići praznog želudca, jedino ako je snimanje kasno popodne pa je dozvoljen doručak do 09 sati ujutru poput malo dvopeka i malo čaja. Ipak, u hitnim stanjima, ništa od ovog ne važi!


Prednosti 

Ultrazvuk abdomena je brza, pouzdana i precizna metoda. Pacijent se nakon pregleda odmah vraća svojim uobičajenim aktivnostima, s obzirom da je pregled komforan.Ovaj pregled, kod dece je od izuzetnog značaja. Uviđa se potpuna slika unutrašnjosti stomaka vašeg deteta bez ikakvog stresa po dete i što je najbitnije – može se primenjivati koliko god puta je potrebno i često – nema opasnosti od snimanja ultrazvukom. Tačnost podataka i brzina očitavanja vašeg abdomena je od velike koristi u medicini. Vide se i suptilni pokreti vaših organa koji su od velikog značaja u daljoj dijagnozi.


Nabavite na vreme igračke za dvorište

 

Sunčani dani uveliko traju pa odrasli obično traže što više zanimacija za mališane kako bi im upotpunili vreme i što više ih aktivirali na otvorenom. Igračke za dvorište su odlično rešenje, a njih ima puno te je deci zabava zagarantovana. Ukoliko imate dvorište, mogućnosti su neograničene.

Klackalice za decu su omiljene igračke za dvorište

Ima ih i plišanih i plastičnih, u liku konjića, bubamare, pčelice. Deca, pogotovo ona najmlađa ih obožavaju. Često se klackalice nalaze u mnogim uređenim parkićima. Osećaj koji klackalice izazivaju je divan pa ćete neretko i starije videte kako se klackaju. Pojedini modeli su isključivo za kućnu upotrebu, ali sve plastične modele mogu deca podjednako koristiti u dvorištu i u zatvorenom prostoru.

Lopte za skakanje, hit igračka za dvorište, ali i zatvoren prostor bez prepreka

Deca obožavaju da skaču, pa je lopta za skakanje idealna igračka za sve prilike. Napravljene od gume imaju veliku nosivost, čak do 50 kg pa mogu da skaču deca od tri godine ali i njihovi stariji drugari. Lopte prečnika 45cm lako se prenose i nezaobilazan su rekvizit za svakodnevnu igru, kao i izlete. Decu možete organizovati da se takmiče tako što u isto vreme više njih krene do cilja.
Lopte za skakanje su značajne za vežbanje balansa. Takođe, deca skačući jačaju celokupnu muskulaturu.

Tobogani su igračke za dvorište koje ulepšavaju detinjstvo mališana

Tobogani su igračke za dvorište koje su uglavnom namenjene onima koji imaju sopstveno dvorište. Deca vole da se spuštaju i to čine iznova. Sreća je da veći parkići imaju tobogane sa jakom konstrukcijom te uz nadzor starijih uspešno se igraju. Tobogani mogu biti namenjeni sasvim maloj deci, ali treba voditi računa o njihovim dimenzijama i nikako ih ne puštati da se samostalno spuštaju. Mnoga deca imaju strah od tobogana te, ukoliko postoji takva mogućnost neka se neko stariji u početku spušta sa mališanom sve dok sam ne oseti sigurnost da se samostalno igra.

Šatori su igračka za dvorište koju treba imati na svakom izletu

Ako ste u prilici, koristite slobodno vreme da sa decom odete na izlet. Za njih će to biti lepa i zanimljiva igra a kad porastu i predivne uspomene. Šatori su deci uvek zanimljivi i spremni su da u njima provedu sate igrajući se samostalno, ali i sa drugarima. Šatore deca doživljavaju kao svoj poseban Kutak i čak i da ne idete na izlet, pošto su male dimenzije možete ih razvući u sobi i organizovati prostor tako da u njemu stoje igračke koje na kraju dana i ne morate da skupljate već samo unesete u šator.

Kućice za dvorište, za sve one porodice koje imaju sopstveno dvorište

U mnogim restoranima i lepo uređenim parkićima nalazi se po neka kućica za dvorište, a u njima deca obožavaju da se igraju. To su igračke za dvorište koje bude maštu, ohrabruju dete da iskaže svoja osećanja. U kućici se mogu igrati samostalno ali i sa drugarima. Zapravo, kućica je isto što i šator samo konfornije i deci zanimljivije. Sati i sati samostalne zanimljive igre su zagarantovani za onu decu koja imaju sopstvenu kućicu. Tu su im neretko omiljene igračke ispred kojih se izvodi predstava, kojima se sprema hrana. Kućica za dvorište zaista spada u igračke koju bi svako dete rado imalo.

Bez obzira da li imate sopstveno dvorište ili vreme napolju provodite u obližnjem parkiću, najvažnije je da deca budu što više na otvorenom, van gradske gužve i da uživaju u bezbrižnom detinjstvu, a to će im svakako, između ostalih omogućiti i igračke za dvorište.

Zašto je važno da se ugrađeni implanti za zube redovno kontrolišu?

implanti za zube

Nedostajao vam je zub i rešili ste da to mesto popunite sa najsavremenijim protetičkim sredstvom – implantom za zube.  Ipak, posete stomatologu moraju biti redovne da bi zubni implanti ostali trajno fiksirani i dobro služili u vašoj vilici.

Svakom pacijentu treba biti jasno predočeno da i kada implanti za zube srastu ipak može doći do problema, treba ukazati koji su najčešći i to da mnoge mogu samo zubari da prepoznaju i adekvatno izleče. Zahvaljujući stomatolozima iz stomatološke ordinacije Pavlović, objasniti kada je pravo vreme da se upgrade implanti za zube. Saradnja pacijenta je neophodna!

Implanti za zube – najčešći problemi

Upala desni

Jedan od prvih problema koji se javlja je zapaljenje desni. Pacijenti nisu u stanju da prepoznaju problem na vreme i jave se često dosta kasno, kada je lečenje ozbiljnije.

Iritacija desni je praćena crvenilom i osetljivošću, a uzrokovana je prisustvom bakterija u okolini implanta za zube koje se množe i stvaraju parodontalne džepove.

Oni se leče na različite načine, obično se ispiraju i leče antibioticima, ali pošto bakterije nagrizaju tkivo i olabavljuju vezu sa veštačkim korenom, implanti za zube počinju da se klate i tada preti ispadanje. Lečenje takvih situacija je teško jer se implanti za zube moraju izvaditi, desni izlečiti, pa ih tek onda treba ponovo ugraditi.

Stomatolog može prepoznati problem koji je u začetku pa da se izleči samo antibioticima, ali su zato redovne kontrole neophodne.

Problemi kada se implanti za zube postave nakon dugo vremena od vađenja

Sa implantima za zube mnogo dobija, ali mogu nastati i problemi koji se dešavaju ako je vilica već dugo bez zuba. Svesni ste da se svakim danom sve više desni povlače, da vremenom i mišići na toj strani lica atrofiraju, a obrazi upadaju. Vilica će vratiti svoju funkciju, ali do tada nastaju problemi.

Implanti za zube su dobro pozicionirani, ali se prilikom žvakanja može dogoditi da se mahinalno nagriza i unutrašnja strana obraza i mogu se stvoriti rane

Stomatolog će odmah primetiti da li je zagrižaj pravilan i da li pravi neke probleme, a onda i pronaći način za sve korekcije. Vrlo često se koristi i velika sila pri žvakanju što dovodi do oštećenja krunice veštačkog zuba. I ovo će zubar prepoznati i reagovati na vreme.

Neadekvatna higijena usne duplje

Najveći broj probleme nastaje jer je higijena usne duplje neadekvatna. To nema nikakve veze sa implantima za zube, ali može da utiče na razvijanje bakterija što dovodi do upale desni.

Zubar će vas posavetovati kakva vam četkica treba, koju pastu koristiti i kako pravilno prati zube. Naime, i konac za zube je jako važan i on treba da se koristi za čišćenje prostora između zuba, ali i prostora do samih desni, a četkicom se pere ostali deo zuba. Ovako se desni ne svlače i dodatno povređuju, a zubni implanti ostaju čvrsto u vilici.

Svako rešenje vas vodi češćoj poseti stomatologu. Ako su te kontrole na 6 meseci, svaki problem će se prepoznati na vreme i lečenje će biti kratko. Za uzvrat ćete dobiti savršenu zamenu za nedostajući zub, trajan veštački zub koji će vas služiti kao da je vaš prirodni.


Šta biste sve trebali da znate ako planirate odlazak u Veliku Britaniju?

prevod sa srpskog na engleski

Ako ste čvrsto rešili da ove godine odete u Veliku Britaniju, sami ili porodično, sigurno ste se već do sada barem delimično upoznali sa potrebnom dokumentacijom koju morate da pribavite i prevedete je sa srpskog na ruski jezik. 

Procenat migracije naših državljana u Veliku Britaniju je iz godine u godinu sve veći. Na sajtu ruske ambasade mogu se videti precizni podaci o tome koliko je tačno građana prošle godine otišlo u Veliku Britaniju i tamo dobilo radni angažman. Ono što je bitno je da građani koji su zainteresovani za odlazak ispoštuju kompletnu proceduru i nikako ne nasedaju na priču kako se u Veliku Britaniju može ući i na lakši način. Takav način je obično i nelegalan i može vam napraviti mnogo problema za kasnije. 

Prevodilačka agencija Beograd – daje mogućnost sve vrste prevoda

Kada ste već pripremili sve dokumente neophodne za apliciranje za vizu, krenite u potragu za dobrim i iskusnim prevodiocem. Ako ne znate nekog prevodioca kojeg biste individualno angažovali, pomoć možete potražiti i u nekoj prevodilačkoj agenciji. Ako niste sigurni koju da izaberete, internet je tu da vam pomogne. Na google pretraživaču ukucajte frazu „ ABC prevodi prevodilačka agencija “ i već na prvoj strani izaći će vam proverena i pouzdana agencija koje nude usluge prevoda. 

Ono što će vam u ovom slučaju trebati jeste prevod sa srpskog na engleski

Prilikom odabira prevodilačke agencije, fokusirajte se na one koje imaju po nekoliko zaposlenih filologa za engleski jezik. Za sve dokumente poput radne dozvole i svih ličnih dokumenata kao što su pasoš, lična karta i dr. biće vam potreban prevod sa srpskog na engleski.  Prevodioci su tu da na adekvatan način koji odgovara ruskom podneblju prevedu svaku rečenicu sa maternjeg na ruski jezik kako biste mogli sva dokumenta dalje da prosledite ruskoj ambasadi. 

Nekoliko pravila koja važe za sve one koji planiraju odlazak u Veliki Britaniju

Postoje određeni propisi koji se moraju ispoštovati ukoliko legalno želite da odete u Veliku Britaniju. Većinu njih možete pronaći na sajtu ambasade. Neke od njih opisaćemo u samom nastavku teksta. Gledajte da ih, ako to niste učinili do sada, dobro prostudirate kako biste bili sigurni da sve radite po propisima. 

Ako planirate da radite u Velikoj Britaniji, u ovu zemlju legalnim putem možete ući isključivo sa radnom dozvolom. Bez vize kao državljanin Republike Srbije možete biti u Velikoj Britaniji maksimalno mesec dana i to kao turista. 

Radna viza se jedino može dobiti od strane njihove ambasade u Beogradu, dok se prethodno mora posedovati dokument koji dokazuje da je sklopljen ugovor sa nekim poslodavcem iz Velike Britanije. 

Ukoliko ste dobili radnu dozvolu i samim tim legalno došli u Veliku Britaniju, treba da znate da će vam se radna dozvola produžavati onoliko koliko će vam trajati ugovor o radu. Ugovor o radu vam se produžava od strane poslodavca i može se produžiti maksimalno do godinu dana. Kada prođe jedna godina, državljanin Republike Srbije mora napustiti zemlju i vratiti se u svoju matičnu. 

Kada vam poslodavac produži radnu vizu ne možete promeniti poslodavca. U suprotnom radna dozvola se automatski poništava.


Kako biorevitalizacija neguje kožu lica?

Koža kao naš najveći organ zahteva pažnju koja nije preterano komplikovana, ali koja traži rutinu. Adekvatna nega kože lica je veoma važna i preporučuje se da se sa njom krene što ranije.

Redovno čišćenje i hranjenje kože kremama predstavlja neku osnovu koja se, kako starimo, upotpunjuje dodatnim tretmanima i preparatima. Jedan od takvih tretmana je i biorevitalizacija lica koja je veoma popularna poslednjih par godina.


Biorevitalizacija lica vraća vreme unazad

Ali, to radi na jedan suptilan način. Nakon tretmana biorevitalizacije, vaše lice ne izgleda previše zategnuto i začuđeno, već ima svež i odmoran izraz. Sa prvim znacima starosti i „padom lica“ koža polako počinje da gubi sjaj i jedrinu. To dovodi do pigmentacije, pojave kesica ispod vilične kosti, pa i do menjanja strukture lica. To je normalan i prirodan proces, koji će se svakako desiti pre ili kasnije, iako ste praktikovali redovnu kućnu negu. Jednostavno dođe trenutak kada je vašoj koži potrebno nešto više. Biorevitalizacija lica ubrizgavanjem određenih supstanci u vidu koktela „podiže“ vaše lice, vrat i dekolte i na taj način vašoj koži daje sve ono što je vremenom izgubila.


Šta pruža biorevitalizacija lica?

Biorevitalizacija je biološka metoda koja putem malih injekcija ubrizgava u kožu određene doze hijaluronske kiseline. Na taj način se stimuliše proizvodnja kolagena i elastina. Hijaluronska kiselina je glavni gradivni element koji povezuje tkiva i odgovoran je za mnoge vitalne procese u organizmu. Takođe, održava potrebnu vlagu u koži, pa ima glavnu ulogu u hidrataciji. Količina hijaluronske kiseline se s godinama smanjuje, a samim tim smanjuje se i zategnutost i elastičnost kože. To dovodi do pojave bora. Osim prirodnog starenja, biorevitalizacija lica pomaže i kod fotostarenje, odnosno gubitka hijaluronske kiseline izazvane izlaganjem UV zracima. Najčešće su to bore nastale preteranim izlaganjem UV zracima u solarijumu, kao i celodnevnim sunčanjem na otvorenom.


Kako izgleda jedan tretman biorevitalizacije?

Tretman traje 30 – 45 minuta. Biorevitalizacija lica započinje nanošenjem blagog anestetika u vidu kreme, tako da se ubrizgavanje mikroiglama ne oseća. Samim tim možete se opustiti kao na klasičnom kozmetičkom tretmanu. Tanjim, malim iglicama se aplicira serum, odnosno koktel koji sadrži hijaluron, amino kiseline i vitamine. Oporavak traje 2 -3 dana. U periodu oporavka trebalo bi izbegavati masaže na tretiranom delu, ne dirati lice previše prstima, izbegavati šminku, alkohol i pušenje. Nedelju dana nakon tretmana izbegavati izlaganje suncu i UV zracima. Biorevitalizacija lica pruža odmah vidljiv efekat nakon tretmana, a potrebno je uraditi 2-3 tretmana godišnje, u zavisnosti od stanja i tipa kože. Ukoliko planirate odlazak na more, možete uraditi jedan tretman pre putovanja, kako bi ublažili efekte izlaganja sunčevim zracima i dva tretmana nakon povratka sa mora, kako bi se koža adekvatno oporavila. 


Za koga je biorevitalizacija?

Ovaj tretman je idealan za sve one koji imaju suvu kožu, sklonu iritacijama. Takođe, odlične efekte daje i kod osoba sa masnom kožom i proširenim porama, kao i kod neujednačenog tena, sa tamnim podočnjacima i neravninama na koži. Mogu ga raditi osobe mlađe starosne dobi, koje žele da ublaže efekte kože koja je prošla kroz period puberteta i velikih akni, kao i one starije koje žele da uklone vidljive znake starenja. Biorevotalizacija lica je za sve one koji žele da vrate svežinu svom licu i odmoran izgled. 
Komarnici za prozore kao neizostavan dodatak svakom prostoru i najpouzdaniji način da se zaštitite od insekata i komaraca

zebra zavese


Ugradnja komarnika za prozore sigurno je nešto o čemu treba da razmišljate ukoliko Vam je potrebno efikasno i pouzdano rešenje u borbi protiv komaraca i insekata. Ono što je najznačajnije kod komarnika za prozore jeste njihova karakteristika da ne zaustavljaju protok i cirkulaciju svežeg vazduha. Ukoliko želite da u bilo koje doba dana ili noći širom otvorite prozore u svom domu ili poslovnom prostoru, kako bi svež vazduh procirkulisao kroz prostor, a da pri tom budete potpuno zaštićeni, najbolje i najsigurnije će biti za Vas da na prozorima imate komarnike. 

 Posebno uživanje u efektu koji Vam nude komarnici za prozore osetićete tokom prolećnih i letnjih meseci. Budući da ste posle dugih zimskih dana „željni“ topline sunčevih zraka, ali i svežeg vazduha, sebi možete bez bojazni od „neželjenih gostiju“ obezbediti potpuni komfor stavljanjem komarnika na prozore. Komarnike možete motnirati na sve vrste prozora, u kombinaciji sa roletnama ili pak samostalno.


Sistemi otvaranja komarnika za prozore koji su dostupni na tržištu


Kada je u pitanju sistem otvaranja komarnika za prozore, postoji nekoliko osnovnih varijanti:

 • Rolo komarnici za prozore – mogu biti gore – dole i najčešće se primenjuju za prozore, i levo -  desno, i oni se se najčešće primenjuju kod ugradnje na vrata;

 • Plise komarnici – najčešće se primenjuju za balkonska vrata, i veoma su otporni;

 • Fiksni – najčešće se primenjuju za ugradnju na prozore kod kojih se ne planira otvaranje.


Zebra zavese kao odličan izbor za sve vrste modernih entrijera u stambenim i poslovnim objektima


Zebra zavese su poslednjih par godina polako preuzele primat u opremanju enterijera, i predstavljaju veoma moderan način dodatnog oplemenjavanja prostora. Njihova glavna karakteristika je prugasta osnova koja Vam omogućava da sami odredite količinu svetlosti koju želite da „pustite“ u prostoriju. Zebra zavesama možete rukovati, dnosno podizati ih i spuštati pomoću mehanizma u vidu lančića, koji se može nalaziti sa leve ili desne strane mehanizma. Na raspolaganju vam je i opcija zebra zavesa koje možete spuštati i podizati pomoću daljinskog upravljača.


Dizajn i boja zebra zavesa


Zebra zavese možete poručiti u nekoj od različitih boja iz veoma široke palete nijansi, a takođe mogu biti i od različitih struktura materijala. Pruge na zebra zavesama mogu biti glatke ili reljefaste, a kada je u pitanju boja posebno je zanimljiva ona varijanta kod koje se boje prelivaju iz tamnijih u svetlije tonove i obrnuto. Širina pruga može biti različita, a uobičajeno se kreće od devet do trinaest santimetara. Još jedna mogućnost koja Vam je na raspolaganju jesu zebra zavese sa zaštitnom maskom ili bez nje, a njena funkcija je da zaštiti materijal koji je zamotan iznad prozora. Sem zavese i zaštitna maska može biti veoma dekorativan detalj u prostoriji u kojoj se nalazi, a mogu se naći u sivoj, beloj ili crnoj boji.

 

Održavanje zebra zavesa


Budući da materijal od koga su napravljene, kako providni tako i neprovidni deo, ne upija mirise, ove zavese godinama neće izgubiti na kvalitetu. Ono što treba da znate jeste da se zebra zavese ne mogu skidati i prati u veš mašini kao što je uobičajeno za metražne zavese. Platno je namontirano tako da nećete moći da ga vratite ukoliko ga jednom skinete. 

Najbolji svet za održavanje zebra zavesa jeste da ih jednostavno prečistite prvo vlažnom, a zatim i suvom pamučnom krpom i to je sve što Vam je potrebno.
PVC stolarija kao vas izbor


pvc vrata


Mnogobrojni su razlozi zasto je PVC materijal i PVC stolarija poslednjih godina kako u svetu tako i kod nas, jedna od najzastupljenijih stolarija. Razlozi za to su brojni, a pre svega su to odnos cene i kvaliteta. Najznačajnije karakteristike ovog materijala su odlična toplotna i zvučna  izolacija, jer je svaka PVC stolarija napravljena je od komora. U pogledu održavanja PVC je veoma zahvalan material koji nije osetljiv na kondenzaciju i vlagu, nema potrebe za zamenom gita na staklima kao što je to slučaj kod drvene stolarije, i takođe nema potrebe za periodičnim lakiranjem stolarije. Još jedna od prednosti je i vek trajanja, koji uz pravilno održavanje može iznositi i po nekoliko desetina godina, što svakako predstavlja dugoročnu investiciju u sopstvenu imovinu. Ono što je sa aspekta zaštite i očuvanja životne sredine veoma važno jeste činjenica da se za proizvodju PVC stolarije ne eksploatisu prirodni resursi, jer se PVC stolarija proizvodi od polivinil hlorida koji je veštacki material i koji se u potpunosti može reciklirati. Kod PVC stolarije postoji mogućnost ugradnje sigurnosnih okova što je čini pouzdanom zaštitom od provala. Sposobnost samogašenja i to što je nezapaljiv je još samo jedna od prednosti PVC materijala.


PVC vrata


Treba razlikovati PVC ulazna i sobna vrata. 

Ulazna PVC vrata izrađena su od specijalnih PVC profila veće širine, sa posebnim metalnim ojačanjima. Ulazna vrata kao najupadljiviji i najznačajnije deo stolarje na svakom objektu treba da spreče ulazak „nepoželjnih“gostiju, sto ulaznim PVC vratima takođe daje prednost budući da postoji mogućnost ugradnje posebnih sigurnonih brava i sistema zaključavanja koji onemogućavaju lak ulazak i predstavljaju svojevrstan vid zaštite kako ljudi tako i imovine. Ulazna vrata za stan mogu biti u kombinaciji fiksnog i pokretnog krila, jednokrilna ili dvokrilna, a za koja ćete se odlučiti zavisi od vaših želja i potreba.

Sobna ili pregradna PVC vrata imaju višestruku namenu pa u tom smislu i njihov izgled može biti prilagođen potrebama korisnika. Sobna PVC vrata mogu biti izrađena u različitim bojama, od ukrasnih ili običnih panela koji mogu biti i različite teksture.

I kod ulaznih i kod sobnih PVC vrata paneli se mogu kombinovati sa staklom, manjim ili većim, u različitim zonama, ili mogu biti sa dodatkom staklenog svetlarnika u gornjoj zoni, čime se pojačava vizuelni efekat, i obezbeđuje dodatno osvetljenje prostorija.


Komarnici za vrata kao najbolji vid zaštite od insekata i komaraca


Komarnici su ekološki potpuno bezbedni i sigurni po zdravlje ljudi i dece, za razliku od hemijskih sredstava koja koristimo protiv insekata i komaraca, i čija isparenja pri tom udišemo. Komarnike možete postaviti na sve vrste vrata, bilo da su od aluminijuma, PVC-a ili od drveta.

Komarnici za vrata se proizvode od PVC-a ili od kvalitetnih aluminijumskih ramova. Mreža za komarnike izradjiuje se od fiberglas vlakana koja su otporna na temperature u rasponu od -35 do + 80 °, kao i na UV sunčeve zrake. Komarnici ne sprečavaju cirkulaciju i protok svežeg vazduh i sunčevih zraka u vašem prostoru, što zapravo i predstavlja njihovu najznačajniju karakteristiku.


Koji sistemi otvaranja komarnika za vrata su u dostupni u ponudi?


Rolo komarnici

Plise komarnici

Komarnici na šarke

Okretni komarnici za vrata

Međusobno se razlikuju u pogledu smera i načina povlačenja, svi se sastoje od vođica sa fiberglas mrežicom i aluminijumskog kućišta i jednostavni su za korišćenje. Njima možete pokriti manje ili veće površine, a za koji sistem ćete se odlučiti zavisi od vaših afiniteta i potreba. Svaki od njih može biti plastificiran u boji po želji.


Rančevi za školu i čime ih napuniti?

rančevi za školu

Rančevi za školu se kupuju tokom cele godine, a odgovorni roditelji već sada traže modele za novu školsku godinu. Ranac za školu je mnogo više od boje i ukrasa na njemu, to je pomoć vašem detetu da prenese kilograme i kilograme knjiga, a da što manje ugrozi kičmu, naročito u nižim razredima osnovne škole.

Pored školskog ranca važna je i pernica koja mora da odgovara uzrastu i potrebama deteta, ali i da bude napunjena kvalitetnim materijalom.

Roditelji očekuju da je izbor opreme za školu lak, ali nailaze na brojne dileme kada odu u kupovinu. Da bi bili manje zbunjeni, mi za vas pišemo ovaj tekst.

Kako se biraju školski rančevi?

Prodavci će vam ponuditi različite modele školskih rančeva i sigurno je da želite najbolje za svoje dete. Svaki ima različite karakteristike, ali vas brine i cena ranca pa niste sigurni da li su najskuplji i najbolji.

Da bi olakšali izbor postoji nekoliko opštih karakteristika koje vas mogu usmeriti u smeru odličnog izbora:

 • Naramenice

Naramenice ili kaiši na školskim rančevima treba da budu široki i naloženi, tako da detetu ne naprave ogrebotine ili rane. Modeli čije su trake na gornjem delu ranca razmaknute i zašivene na krajevima bolji su izbor od onih kod kojih trake polaze iz središnjeg dela.

Odličan dodatak su i plastične spojnice kojima se naramenice dodatno osiguravaju vezivanjem preko stomaka i grudi. Kada su školski rančevi teški ovo je odličan način da se opterećenje rasporedi i da naramenice ne spadaju.

 • Oblik ranca

Ranac za školu treba da bude od čvršćih materijala, a najbolje je kada su makar leđa čvrsta sa anatomskim karakteristikama. Postoje posebne linije anatomskih školskih rančeva, ali su nešto teži od platnenih modela pa razmislite i o tome koliko će biti ukupno opterećenje.

 • Unutrašnje i spoljašnje pregrade

Jedna od važnih stvari jeste potreba za postojanjem različitih unutrašnjih pregrada radi lakšeg sortiranja knjiga, ali i spoljašnjih džepova gde se može odložiti doručak, voda, maramice, dodatni pribor…

 • Bezbednost!

I za kraj, ali ništa manje važno je da školski rančevi treba da poseduju sisteme za poboljšanu vidljivost - „mačije oči“ koje su jasno i dobro pozicionirane za upozoravanje vozača.

Nakon svega ovoga sledi izbor boje, omiljenog superheroja, šljokica… I ovo je važan deo izgleda torbe, pa uključite svoje dete da da svoj sud i odabere šta mu se dopada.

Pernice za školu

Pernice za školu su izuzetno važne pri opremanju školske torbe. Postoje različiti modeli: veće, manje, pune, prazne, one koje odvajaju svaku olovku na svoje mesto, klasične pernice za školu koje imaju samo patent zatvarač.

Izbor će zavisiti od uzrasta deteta pa prvacima neće trebati one koje imaju šestar, ali će im trebati kvalitetne drvene bojice i flomasteri.

Kada se jednom pronađe kvalitetna pernica za školu, roditelji će svake školske godine rado kupovati isti model, a ukupan utisak će zavisiti od lakoće uzimanja i vraćanja pribora za pisanje, posedovanja dodatnih pregrada, lakoće otvaranja i zatvaranja…

Ne čekajte avgustovske gužve kada mnogi roditelji u zadnji čas opremaju dete za školu. Posetite prodavnicu i potražite školski ranac i pernicu prema našim savetima jer je sigurno da će odabir biti jednostavniji!


Građevinski radovi ne mogu bez mašina za rad na visinama!

iznajmljivanje korpe za rad na visini

U slučaju da planirate izvođenje građevinskih radova sigurno je da ste se zapitali kakve vam sve mašine trebaju, koliko dugo treba da se angažuju i mogu li da se i iznajme?

Jedna od vrsta koja značajno olakšava radove, a može pronaći dobru primenu još od pripremnih radova je telehandler iznajmljivanje je moguće i vredi svakog uloženog dinara. Pored njega tražena kategorija je i „iznajmljivanje korpe za rad na visini cena“ jer svaki izvođač radova traži da unajmi mašinu koja pruža najbolje performanse za dati posao.

Zašto građevinski radovi ne mogu bez mašina koje olakšavaju rad na visinama? Zašto su ove dve kategorije najtraženije i šta nude?

Šta otkriva pretraga „telehandler iznajmljivanje“?

Telehandler ili teleskopski upravljač je mašina koja ima osnovu kao viljuškar, ali ima i teleskopski bum kojim podiže teret na veće visine.

Kategorija „ telehandler iznajmljivanje “ je tražena jer oni dolaze u različitim specifikacijama tako da mogu da podižu veće ili manje terete. Postoje oni mali teleskopski upravljači koji podižu preko 3.000 kg na visinu i do 14 m, ali ima i onih koji podižu 6.000 kg na preko 30 m visine.

Važno je da pri odluci dobro promislite o modelu koji vam treba jer ćete tako imati mašinu koja će najbolje isplatiti uloženo. Znamo da građevinski radovi ne traju kratko, naročito ako je priprema terena uključena, pa sa firmom za iznajmljivanje treba popričati da li je bolje da opciju „telehandler iznajmljivanje“ iskoristite jednom i da unajmite mašinu za ceo period ili da kalkulišete, pa da npr. za pripremne radove iznajmite manji telehandler, a kasnije druge mašine većih kapaciteta. Razmislite šta vam je jeftinije i na osnovu toga odlučite.

Telehandler iznajmljivanjem može da olakša sklanjanje postojećih kablova, rušenje starih objekata ili bezbedno obaranje drveća kao deo pripremnih radova i deo potrebe za rad na visinama. Kasnije, kroz zidanje će trebati i podizanje materijala, ali i spuštanje šuta i otpada sa visina, pa je iznajmljivanje telehandlera svakako dobra opcija.

„Iznajmljivanje korpe za rad na visini cena“ 

I telehandler na kraju svoje „ruke“ može da ima korpu kao priključak, ali postoje poslovi koji su specifičniji i kada je opravdano da se raspitate o kategoriji „ iznajmljivanje korpe za rad na visini cena “. Uslovi rada su ti koji će diktirati koja vam mašina treba i koje nosivosti, pa ćete onda tražiti i najpovoljniju cenu.

Samohodne korpe mogu biti:

 • Teleskopske korpe

 • Zglobne korpe

 • Jarbolne korpe sa zglobom

 • Guseničarske korpe za dodatnu stabilizaciju

Odlične su jer imaju dobru pokretljivost u okviru malog prostora što je važno očekivati od mašine na gradilištu. 

Olakšava postavljanje fasadne izolacije i fasade, električnih instalacija na visokim visinama, spoljašnje radove na visokim spratovima, a radnici su bezbedni i sigurni uz sav materijal i alat na visini. Zato i jeste „iznajmljivanje korpe za rad na visini cena“ jedna od najtraženijih pretraga kada se iznajmljuju mašine koje omogućavaju bezbedno izvođenje građevinskih radova koji nisu lako dostupni.

Mašine za rad na visinama štede vreme, bezbednije su za radnike na gradilištu, a pošto ubrzavaju radove štede i novac što iz čini isplativima za iznajmljivanje.


Da li nam štamparije mogu biti od koristi kada je privatni biznis u pitanju?

Ako ste početnik u privatnom biznisu, sigurno da vam je na umu da u što kraćem roku budete vidljivi i konkurentni na tržištu kako biste što pre povratili uložen novac i počeli da ostvarujete profit. 

Mnogi misle da je ulaganje u osnovni kapital najvažnija stvar kada je razvoj poslovanja u pitanju. Donekle, ova tvrdnja se može smatrati tačnom. Ipak, danas, bez obzira kojom granom poslovanja da se bavite morate ulagati u imidž i marketing firme. Za ovu vrstu posla najbolje je da angažujete stručne jude. To može biti garancija za uspeh na tržištu na duži rok. 

Tako na primer, štamparija vam može pomoći da više ljudi čuje za vas štampanjem propagandnog materijala poput flajera, brošura, kataloga i sl. 

Od štampanja brošura imaćete višestruke koristi

Ukoliko se na primer bavite proizvodnjom i prodajom baštenskih garnitura možete angažovati neku štampariju koja će napraviti savršene brošure na kojima su jasno prezentovane svi modeli. Potencijalni kupci će jasno moći da vide kakve proizvode promovišete i prodajete. Ukoliko budu zainteresovani oni će vas kontaktirati. Sa štampanjem brošura napravićete pun pogodak kada je marketing vaše firme u pitanju. Većina ljudi više preferira da prelista katalog ili brošuru nego da googlaju po internetu. 

Zbog toga saradnja sa nekom štamparijom može dobro poslužiti za građenja imidža kao i u borbi protiv konkurencije. 

Izrada brošura još nije izašla iz mode

Iako je razvoj interneta uticao da se veliki broj ljudi okrene kupovini i prodaji kao i reklamiranju svojih proizvoda online putem, kataloška prodaja je još uvek zastupljena i zauzima posebno mesto u marketingu. Brošure vam mogu pomoći da izrazite svoju kreativnost i na najbolji mogući način prezentujete svoje proizvode i usluge. Ukoliko niste sigurni u sebe, možete se konsultovati sa nekim stručnim licem kao što je grafički dizajner. Ako ste talentovani i po prirodi kreativni, možete sami da napravite koncept brošure i predati ga štampariji na štampanje. 

Kada se kataloška prodaja isplati?

Postoje oblasti poslovanja kojim kataloška prodaja može biti od velike koristi za rast prodaje a samim tim i prihoda. Tako, na primer ako se bavite velikim brojem različitih proizvoda (kao u prethodno navedenom primeru baštenskih garnitura ili na primer prodajom raznorazne bele tehnike) reklamiranje putem kataloga je odličan metod da unapredite svoj biznis. Kada vam štamparija odštampa određeni broj kataloga, sami ga možete rasporediti licima koji spadaju u kategoriju potencijalnih kupaca. 

Danas i sami možete primetiti da mnoge kozmetičke kuće kao i maloprodajni marketi vole ovaj način reklame, pa neretko na svakom koraku možete naići na njihove kataloge i prelistati ih. 

To nam govori da će kataloška prodaja još dugo biti zastupljena bez obzira na napredak IT tehnologije. 

Štampa kataloga i brošura za „jači“ vizuelni identitet preduzeća

Većina potrošača vizuelno posmatra neki proizvod i ta slika im dugo ostaje u sećanju pa se neretko za kratak period odluče da ponovo prelistaju katalog i kupe proizvod za koji su se zainteresovali. Zato je bitna stampa kataloga jer pored slika u katalogu postoje i precizno definisani podaci o samom proizvodu kako bi potrošači bili u potpunosti informisani. 


Najčešće bolesti desni - uzroci i lečenje

upala desni

Parodontopatija i gingivitis su dve najčešće bolesti potpornog aparata zuba. Gingivitis je upalni proces u desnima, a kada upala uznapreduje i zahvati i periodoncijum (dublje tkivo koje vezuje koren sa vilicom) onda nastaje parodontopatija.

Zašto se javljaju ova oboljenja, kako ih treba lečiti, a kako sprečiti? Sve odgovore donosimo u nastavku ovog teksta.

Upala desni – blaži oblik

Prvi stadijum upale desni je gingivitis. Reč je o crvenilu koje je praćeno otokom, a ubrzo zatim se javlja i krvarenje koje je izazvano najobičnijem pranjem zuba ili žvakanjem čvrste hrane. Upala desni započinje neprimetno i sve do pojave krvarenja mnogi i ne znaju da su desni obolele.

Pušači su u većem riziku, ali se javlja i kod nepušača, ali i različitih uzrasta. Prepoznavanje problema na vreme je ključ da se upala desni brzo sanira, a prve simptome će najbolje uočiti stomatolog.

Nagomilavanje plaka i drugih naslaga dovodi do početka bolesti desni pa je izuzetno važno pravilno održavati oralnu higijenu. To podrazumeva pranje zuba 2 puta dnevno, nežnim pokretima uz korišćenje odgovarajuće četkice, ali i dodataka: vodice za ispiranje usta, konca za zube i interdentalne četkice. To je osnovni korak za skidanje naslaga i sprečavanje razvoja gingivitisa.

Pored odgovarajuće nege kod kuće, važno je i da se u stomatološkoj ordinaciji skine postojeći kamenac i zubi poliraju radi manjeg taloženja naslaga u budućnosti.

Parodontopatija tj. paradentoza

Parodontopatija je oboljenje parodoncijuma (dubljih slojeva desni) koje za posledicu ima klaćenje zuba koje vodi ka njegovom ispadanju. Važno je prepoznati simptome na vreme jer je u početnoj fazi i lečenje lakše.

Osnovni uzrok nastanka parodontopatije je zubni kamenac i druge zubne naslage.

Simptomi su:

 • Crvenilo desni

 • Krvarenje desni

 • Otečene desni i bolno žvakanje

 • Povlačenje desni

Prvo se javlja gingivitis koji se manifestuje, kao što smo rekli, kroz otečene desni koje krvare pri najmanjem dodiru, a zatim se desni sve više povlače, prave se parodontalni džepovi, a zubi počinju da gube svoju čvrstu poziciju. Parodontopatija se ne može u potpunosti izlečiti, ali se proces može usporiti i to uspešnije kada je bolest u začetku.

Prvo se uklanjanju meke i tvrde naslage što oslobađa desni pritiska i pojačava cirkulaciju. Uporedo sa tim se koriste antibakterijski rastvori za ispiranje usta, po potrebi i jači antibiotici oralno.

Ukoliko je parodontopatija stvorila džepove (rupe u tkivu koje je razoreno bakterijama) moguće je uraditi režanj operaciju kojom se uklanja bolesno tkivo, ali samo do 4mm jer sve preko toga je terminalna faza i gubitak zuba je neminovan.

Redovna poseta stomatologu rešava problem u začetku. Zubi se jednako gube od paradentoze kao i od karijesa pa je važno svaku promenu tretirati na vreme. Na prvom mestu je pravilna higijena usne duplje, a zatim i profesionalno skidanje svih naslaga koje se neminovno stvaraju. 

U slučaju da problemi uznapreduju – mora se ozbiljno pristupiti usporavanju parodontopatije da bi zub opstao u vilici. Uz malo truda imaćete blistav i zdrav osmeh bez izgubljenih zuba. To treba da bude konačan cilj pri svakom dnevnom ritualu nege i čišćenja usne duplje.


Vrste joge koje ćeš želeti da isprobaš

 

Ukoliko se razmišljate da započnete sa jogom, savet je da neka joga za početnike bude vaš izbor, kako biste krenuli od svih onih potrebnih osnova koje su vam potrebne da što lakše savladate položaje u kojima se radi, način disanja i kretanja, kako biste dobili pun efekat njenog delovanja. Joga predstavlja sinhronizovano kretanje i disanje, što u stvari i doprinosi ostvarivanju balansa uma i tela, zbog čega prija i pozitivno utiče kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje.

Možda najbolja joga za početnike može da bude ona koju ćete započeti kod kuće, uz gledanje brojnih tutorijala, kako biste uvideli da li vam sve to odgovara i prija, međutim, profesionalno vođene joga vežbe su sasvim drugačije i mnogo više prijaju organizmu. Moguće je da se na početku dogodi da vam određene vežbe izazivaju bolove, da su teške da se izvedu, jer je kao i kod svake vrste treniranja potrebno da steknete određenu rutinu i kondiciju, kako biste na kraju počeli da dobijate željene rezultate, a kod joge ćete ih videti tako što ćete osetiti uživanje tokom izvođenja asana. Osim toga, važno je odlučiti se i za određenu vrstu joge, jer tipova ima mnogo, a neke od njih, one koji mnogima prijaju, ćemo vam bolje predstaviti.

Hata joga

Hata joga je najrasprostranjenija u svetu, pa je zato prvu i stavljamo na spisak, bilo da je u pitanju joga za početnike ili ne. Često predstavlja mešavinu dve ili više joga, ali u svakom tom sklopu predstavlja sklop disanja i meditacije, uz vežbe, naravno. Samo ime nastalo je od HA što znači sunce i TT što znači mesec, pa predstavlja balans između toplog i hladnog, što odgovara njenoj nameni, postizanju balansa mirovanja i pokreta. Hata joga kombinuje joga vežbe i disanje, odnosno asane i prane, te se koristi za postizanje ravnoteže, kao i buđenje više svesti.

Integralna joga

Kada je u pitanju joga za početnike možda je integralna joga odličan izbor za vas. Zove se integralna zbog onoga čemu teži i šta ostvaruje kroz svoje treninge koji su zasnovani na meditacijama, dubokom disanju, određenim mirnim pozama i brojnim mantrama. Integralna joga je tu kako bi osobu vratila u takozvano „prirodno stanje“ koje podrazumeva bistar um, zdrav organizam, snagu, volju, te samu radost. Integralna joga je jako zanimljiva i vrlo poželjna za svakoga.

Bikram joga

Zahtevnija i drugačija vrsta joge je upravo bikram joga. Izvodi se u prostorijama u kojima je temperatura vazduha 40 stepeni Celzijusovih, a trening je sastavljen od vežbi u stajaćem položaju koje se izvode 45 minuta i drugih 45 minuta kada se rade u pozama na podu. Vežbe u bikram jogi zahtevaju punu koncentraciju, dosta kondicije, pa su tako namenjene postizanju vrhunske forme tela, ali i uma, kroz potpuno sjedinjavanje spiritualnog i fizičkog u osobi.

Forest joga

Iako joj ime govori da se izvodi u nekoj šumi, što svakako može, jer joga jeste praktična i može se raditi bilo gde gde možete da se skoncentrišete, ova joga je upućena ipak na emocionalnu stranu osobe. Kroz prilično zahtevne poze, uz koncentraciju i vođenje emocija tokom vežbanja, forest joga oslobađa napetosti, bola i jača snagu tela.


Vikend u Beču – saveti za put autobusom

Kao jedna od posećenijih metropola u Evropi, Beč je i našim turistima jako privlačna destinacija. Najpre, činjenica da se Beč ne nalazi daleko od Beograda i da nije potrebno utrošiti mnogo vremena u putu, omogućava da se ode i na vikend, u neku šoping turu, što je vrlo čest razlog, a da se vreme ipak kvalitetno i uspešno iskoristi. Ono šta vam je potrebno kada idete na vikend svakako je na prvom mestu dobra organizacija, jer u suprotnom dva dana brzo odlaze, a vi nećete uspeti da vidite i uradite puno toga. U zavisnosti da li želite da vidite neke znamenitosti ove austrijske metropole ili da obiđete krugove oko šoping centara, pre samog puta kupite autobuske karte online, napravite plan, proverite šta vam je sve potrebno za metro, gradski prevoz, kuda vam je najlakše da idete, šta sve usput da posetite, a onda isplanirajte sam put. Kada putujete autobusom, onda imamo i nekoliko korisnih saveta.

Put od Beograda do Beča autobusom

Većina se odlučuje da ovaj put pređe autobusom, jer je moguće poneti više prtljaga, ne troši se mnogo vremena u putu, a i karte su daleko jeftinije. Na relaciji Beograd Beč autobus ima skoro uvek, tj. termini polazaka imaju svakog dana, uglavnom u jutarnjim i večernjim satima, što znači da uvek možete pronaći termin koji vam odgovara. Pored toga, cena autobuske karte na relaciji Beograd Beč je vrlo pristupačna, pa se u odnosu na prevoznika, onda može naći već od dve ili tri hiljade dinara u jednom pravcu, a od pet hiljada dinara kada je u pitanju povratna karta. Autobuske karte, uz potrebnih šest do sedam sati putovanja, samo vreme zavisi i od zadržavanja na granici, čine da je uvek bolje birati ovaj način putovanja od Beograda do Beča.

Potrebna tehnika

Kada sredite sve oko autobuske karte i prevoznika, termina polaska, setite se da živimo u digitalnoj eri kada sve zahteva punjenje električnom energijom. Zato, od gedžeta za putovanje najpre ponesite sa sobom jedan eksterni punjač koji će vam u nekom momentu sigurno zatrebati. Osim što ćete biti sigurni da vas telefon neće izdati u momentu važnog razgovora, pisanja poruke ili kada stignete i treba nekome da se javite, tu je i kao sigurnost da ćete uz telefon i brojne sadržaje skratiti vreme putovanja. Uz eksternu bateriju, uvek nosite i slušalice, jer će vam biti potrebne za slušanje muzike, gledanje filma, serije, bez toga da ometate nekoga ili neko ometa vas.

Kako do udobne vožnje?

Da bi sama vožnja i put bili udobni, komforni koliko je to moguće, obucite garderobu koja je udobna, koja ne steže i koja vas ne sputava ni u kakvom smislu. Pored toga, ponesite sa sobom i jastuče za putovanje, neku manju deku, da vam bude udobno dok sedite i dremate, jer naravno, svaki put autobusom prođe sa bar malo dremke. I naravno, ne zaboravite da stavite pored sebe neku vodu, slatkiš, nešto za jelo, jer se u njemu najčešće veoma ogladni, posebno ako krenete jako kasno ili već u jutarnjim časovima, pa je potrebno da imate obrok  tokom  samog puta.


1 2 3 4 5 6 7 8  Sledeći»